Am mers la terapie de cuplu, ca să fim pregătiți pentru nașterea primului copil. Ce am învățat

Am mers la terapie de cuplu, ca să fim pregătiți pentru nașterea primului copil. Ce am învățat

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre „probele” pe care le are de trecut un cuplu se regăsește și aceasta: partenerii să reușească să-și mențină o relație solidă și frumoasă și după ce familia se lărgește. Astfel, venirea pe lume a unui copil aduce schimbări importante, la care proaspeții părinți trebuie să se adapteze cât mai rapid și care, în anumite situații, îi pot face să treacă prin experiențe dificile. Pentru a reuși într-un asemenea demers, un cuplu a apelat la un psihoterapeut de familie. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi ce au învățat partenerii în urma ședințelor de psihoterapie. 

Jen Glantz este căsătorită din anul 2021, iar după ce a aflat că este însărcinată cu primul copil, ea și soțul ei s-au adresat unui psihoterapeut de familie. Au hotărât că este necesar să realizeze acest demers pentru a putea să facă față cât mai bine schimbărilor și provocărilor pe care le va aduce viața de părinți. Despre ce au avut de învățat în urma ședințelor de consiliere, Jen a povestit într-o intervenție pentru „Insider”.

cuplu tanar fericit alaturi de catelusul lor

Conflictele se vor amplifica

Din acest punct de vedere, Jen a precizat că terapeutul căruia i s-a adresat a explicat că este firesc să intervină și conflictele între proaspeții părinți, dat fiind faptul că toată energia lor va fi canalizată către îngrijirea copilului:

„Chiar dacă în momentul de față eu și soțul meu ne contrazicem și ne certăm rareori, psihoterapeuta ne-a zis că în cupluri conflictele se intensifică după ce au copii. Se întâmplă așa întrucât majoritatea resurselor noastre se îndreaptă către menținerea în viață a copilului și, în aceste condiții, se diminuează din capacitatea de a ne pune în valoare abilitățile care țin de gestionarea conflictelor interpersonale.

„Dacă sunteți conștienți de așa ceva, puteți începe să comunicați mai mult și să faceți împreună planuri legate de cum puteți gestiona conflictele în alte moduri decât în trecut”, a zis psihoterapeuta. Ea ne-a sfătuit să ne amintim unul altuia faptul că trecem printr-o perioadă plină de provocări și să încercăm să recurgem la diverse tehnici de calmare, cum ar fi, de exemplu, să respirăm adânc sau să facem o plimbare...” 

Este necesar ca partenerii să se facă înțeleși cât mai bine

Psihoterapeuta a explicat că una dintre greșelile majore pe care le fac cei care sunt proaspeți părinți este să nu-și exprime așteptările și să facă presupuneri în legătură cu ceea ce face sau spune partenerul de cuplu. Pentru sursa citată, Jen a venit cu următoarele precizări:

„Să devii părinte nu este lucru ușor. Nu așteptați ca resentimentele să apară pentru a ajunge să vorbiți despre așteptări, despre stabilirea limitelor și despre schimbările ce țin de identitate. Încercați să-i explicați totul partenerului de viață”, ne-a explicat psihoterapeuta.

Am ținut să menționez că, în momentele în care sunt stresată sau frustrată, am tendința să ridic vocea și să fiu agresivă când vorbesc. Psihoterapeuta m-a îndemnat ca, în asemenea momente, să „iau o pauză” și să observ că, de fapt, mă întorc la o stare adaptativă și că trebuie să renunț la „tiparele” provenite din alte relații sau situații.”

femeie tanara insarcinata in tinuta de casa

Partenerii trebuie să-și împărtășească temerile și visurile care țin de schimbările din viața lor

Adresându-se unui psihoterapeut, Jen a sesizat că, pe parcursul sarcinii, nu îl întrebase niciodată pe soțul ei cum se simțea știind că va fi tată sau ce părere avea despre schimbările care vor interveni în viața lor. 

Potrivit sursei citate anterior, psihoterapeutul le-a dat aceste sfaturi:

„Nimeni nu înțelege pe deplin cum va fi când va deveni părinte și cum i se va schimba întreaga viață...Este important ca partenerii de cuplu să se deschidă și să accepte să-și arate vulnerabilitatea atât în ceea ce privește temerile, cât și în ceea ce privește aspirațiile, este loc pentru amândouă. Procedând așa, veți rămâne conectați și puteți veni fiecare cu idei și planuri pe care să le puneți în aplicare în situațiile neprevăzute.”

În același timp, viitorii părinți trebuie să-și acorde răgazul necesar pentru asemenea discuții, să fie sinceri, să nu se judece.  

Trebuie să îi reamintești partenerului de viață de ce îl apreciezi

Cea care a dezvăluit că ea și soțul ei au făcut terapie de cuplu pentru a se pregăti pentru nașterea primului copil a insistat asupra ideii că psihoterapeuta i-a sfătuit să-și adreseze vorbe frumoase și diverse aprecieri. Mai mult, fiecare dintre parteneri ar trebui să țină cont de limbajul dragostei preferat de celălalt, astfel încât să-i dăruiască afecțiune din plin, în modul pe care îl apreciază cel mai mult.

Pentru sursa menționată, Jen a adus în prim-plan și alte sfaturi primite de la psihoterapeuta ei:

„În perioada care urmează imediat după nașterea copilului, amândoi o să fiți epuizați și o să simțiți că faceți totul automat, precum mașinile. Adresarea unor cuvinte frumoase, care să fie pline de semnificații și care să-ți arate cât ești de apreciat/ă, contribuie la amplificarea atitudinilor pozitive și astfel veți avea și mai multe interacțiuni de acest tip.”

barbat care îi daruieste partenerei sale un catel la o intalnire romantica

Viitorii părinți nu trebuie să uite că majoritatea schimbărilor din primul an de viață al copilului sunt temporare

Jen și-a încheiat confesiunea pentru „Insider” amintindu-le celor care vor deveni părinți că schimbările aduse de primul an de viață al copilului sunt temporare și că este esențial ca aceștia să rămână în continuare „o echipă”. Iată alte sfaturi venite de la psihoterapeut:

„Psihoterapeuta ne-a zis că provocările fizice, mentale și emoționale aduse de primul an de viață al copilului sunt temporare, în timp ce relația noastră este pe termen lung.

Este foarte ușor să ajungi să te contrazici cu partenerul tău când aveți de-a face cu un bebeluș care plânge. Brusc începeți să nu fiți de acord asupra unui aspect și ajungeți să fiți unul împotriva celuilalt, în loc să rămâneți o echipă. Toate aceste probleme sunt temporare, iar bebelușul va crește și nu veți mai avea nopți nedormite.

În același timp, psihoterapeuta ne-a reamintit că relația noastră trebuie să fie hrănită în continuare...”

Surse foto: instagram.com/jenglantz/

Surse articol: insider.com (traducere și adaptare după un articol realizat de Jen Glantz)

Articolul urmator
O femeie în travaliu a plecat de la spital și a mers 3 km pe jos pentru a-și satisface o poftă
O femeie în travaliu a plecat de la spital și a mers 3 km pe jos pentru a-și satisface o poftă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un copil 15 ani cu autism a fost dat afară de la cinema pentru că a mers la toaleta femeilor
  Un copil 15 ani cu autism a fost dat afară de la cinema pentru că a mers la toaleta femeilor

  O mamă de peste hotare și fiul ei adolescent au fost dați afară din cinema pentru că au intrat împreună la toaleta femeilor. Băiatul are autism nonverbal, iar femeia nu a vrut...

  Uimitor! Un copil a învățat să citească singur la 2 ani și 4 luni. A intrat oficial în Cartea Recordurilor!
  Uimitor! Un copil a învățat să citească singur la 2 ani și 4 luni. A intrat oficial în Cartea Recordurilor!

  Un copil din Marea Britanie a învățat să citească la vârsta de 2 ani și 4 luni. Puștiul e un geniu și e considerat unul dintre cei mai inteligenți copii din lume.

  Un copil de 17 luni a învățat singur să numere și să poarte conversații întregi. „Este un mic geniu”
  Un copil de 17 luni a învățat singur să numere și să poarte conversații întregi. „Este un mic geniu”

  Anumiți copii uimesc de la o vârstă fragedă prin capacitatea deosebită de a reține și de a învăța lucruri noi într-un interval scurt. Un exemplu în acest sens...

  După 54 de ani de mariaj un cuplu de septagenari aduce pe lume primul lor copil
  După 54 de ani de mariaj un cuplu de septagenari aduce pe lume primul lor copil

  După 54 de ani de mariaj un bărbat de 75 de ani și o femeie de 70 de ani au devenit pentru prima oară părinți.

  O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
  O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

  Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

  Am fost diagnosticată cu scleroză multiplă după nașterea celui de-al cincilea copil
  Am fost diagnosticată cu scleroză multiplă după nașterea celui de-al cincilea copil

  După ce a născut cel de-al 5-lea copil, Emily a început să resimtă amețeli puternice. A presupus că acesta este un simptom al perioadei postpartum, însă starea ei s-a...

  Bebelușul miracol: un cuplu de nigerieni a adus pe lume un copil alb. Cum explică știința acest mister
  Bebelușul miracol: un cuplu de nigerieni a adus pe lume un copil alb. Cum explică știința acest mister

  Un cuplu de nigerieni a avut parte de o surpriză de zile mari! Bebelușul lor s-a născut cu pielea albă și ochii albaștri, cazul atrăgând atenția presei din întreaga lume....

  Îngeri printre noi: Un copil rămas orfan, părăsit în bezna unui subsol, găsește din nou lumina cu ajutorul acestui cuplu
  Îngeri printre noi: Un copil rămas orfan, părăsit în bezna unui subsol, găsește din nou lumina cu ajutorul acestui cuplu

  Un băiețel ucrainean rămas orfan de ambii părinți, a găsit luminița de la capătul tunelului cu ajutorul unui cuplu. Toată povestea în articol.

  © 2024 Qbebe