9 lucruri pe care copiii le moștenesc numai de la tați

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când ne pregătim să devenim părinți, știm că al nostru copil va fi rezultatul trăsăturilor genetice moștenite de la amândoi. Cu toate acestea, știința arată că genele tatălui sunt cele ce vor avea un rol hotărâtor în anumite privințe. Din articolul de mai jos vom afla care sunt elementele pe care ai noștri copii le pot moșteni exclusiv de la tați.

Care sunt trăsăturile fizice pe care copiii le preiau numai de la tați

Faptul că ne naștem femeie sau bărbat ține de moștenirea genetică de la tată
Acesta este un lucru incontestabil, în condițiile în care se știe foarte clar că femeile sunt purtătoare ale cromozomului XX, în timp ce bărbații dețin cromozomul XY. În funcție de spermă, care va antrena funcționarea cromozomului X sau Y în timp ce se va produce fecundarea ovulului, vom avea o fată sau un băiat.
Cu alte cuvinte, cromozomul dominant din spermă va fi cel ce va determina, în final, combinarea cromozomului ce va determina sexul nostru.

Cât creștem în înălțime este o moștenire de la tații noștri
Probabil că și voi v-ați întrebat de mai multe ori dacă al vostru copil va moșteni statura voastră sau pe cea a tatălui. Ceea ce se poate spune cu siguranță este că înălțimea unui copil este influențată de numeroși factori, cel genetic fiind cel mai important, fiind de fapt o combinație între genele materne și cele paterne.
Cu toate acestea, studii recente au demonstrat că de multe ori genele ce țin de creșterea în înălțime sunt preluate cu precădere de la tată. În final, înălțimea unui copil va fi determinată de combinația a peste 700 de gene, iar variațiile dintre ele pot determina o creștere sau, dimpotrivă, stagnarea în înălțime, cu aproximativ 2, 5 cm.

Citește și: Până la ce vârstă cresc băieții

Sănătatea și aspectul dinților sunt și ele legate de genele preluate de la tată
Dacă observăm că al nostru copil are tot felul de probleme dentare, este cazul să ne întrebăm dacă nu cumva acestea sunt moștenite de la tată. Astfel, medicii spun că inclusiv rezistența smalțului, forma dinților, dispunerea lor, dar și forma maxilarului,  sunt moștenite de la tată.
Știind toate acestea, noi suntem cei care îi putem determina pe copii, de la o vârstă fragedă, să se familiarizeze cu igiena dentară, încercând să evităm, cât mai mult, eventuale probleme mai serioase ce pot apărea mai târziu și care sunt de fapt preluate de la genele paterne.

Culoarea ochilor unui copil ține mai mult de moștenirea pe linie paternă
Deși culoarea ochilor unui copil este o adevărată „loterie", fiind de fapt influențată de genele ambilor părinți, studiile din ultimii ani au arătat că totuși tații sunt cei care vor determina mai mult culoarea acestora. De exemplu, dacă tatăl are ochii de culoare închisă, cel mai probabil copilul va avea ochii la fel, chiar dacă mama îi are de culoare mai deschisă.
Influența genelor paterne va fi cu atât mai mare cu cât este vorba despre genele dominante ale culorilor închise. Acestea sunt mai puternice decât acelea care determină ochi deschiși la culoare (acestea din urmă sunt așa-numitele gene recesive).
Așteaptă-te deci să vezi că al tău copil va avea mai degrabă nuanța ochilor tatălui său decât pe a ta. Desigur, în unele cazuri este posibil ca acesta să preia culoarea ochilor tăi, dar șansele sunt destul de reduse.

Tata si fiu fac exercitii fizice

Aspectul buzelor noastre ține de moștenirea de la tată
Dacă îți dorești ca al tău copil să aibă buze frumos conturate, mai voluminoase, iar tu nu le ai astfel, nu te îngrijora. Specialiștii în genetică spun că forma și aspectul buzelor unei persoane țin de genele moștenite de la tați.
Același lucru este valabil și într-o situație inversă: dacă al tău partener nu are buze prea bine conturate, așteaptă-te ca nici al tău copil să nu aibă o formă de invidiat a acestora. În schimb, dacă amândoi vă puteți lăuda cu buze frumoase, al vostru copil vă va moșteni pe amândoi.

Tata si fiica asculta muzica

Anumite trăsături ale feței, cum ar fi așa-numitele „gropițe", sunt determinate și ele de moștenirea genetică pe cale paternă
Deși există concepții potrivit cărora „gropițele" din obraji sunt considerate mici „diformități" moștenite pe cale genetică, acestea sunt văzute, de cele mai multe ori, ca un element ce face o persoană mai agreabilă, mai atrăgătoare.
„Gropițele" pot apărea la ambii obraji sau doar pe o singură parte, în funcție de structura mușchilor feței și de modul de dispunere al oaselor. Ceea ce este o certitudine este că aspectul pe care-l au acestea la tați se va transmite și copiilor lor, mai ales dacă este vorba despre fetițe.
Iată de ce este necesar să ne așteptăm, dacă al nostru partenere are asemenea „gropițe", ca și al nostru copil să i le moștenească.

Ce probleme, legate de sănătatea fizică și mentală, pot fi moștenite de la tații noștri

Eventualele probleme cu inima țin de moștenirea genetică
Specialiștii atrag atenția asupra următorului fapt: există o anumită genă care se transmite mereu de la tată la fiu. Din cauza ei, riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace severe, ce pot duce la infarctul miocardic, poate fi și cu 50% mai mare. Explicația pentru acest fenomen este următorul: gena respectivă, cunoscută sub numele de „haplogroup I Y" este cea care va afecta capacitatea corpului de a controla procesele inflamatorii, va determina îngroșarea arterelor și va favoriza apariția unor blocaje la nivelul acestora.
Pentru a vedea dacă al tău copil este sau nu predispus la asemenea afecțiune moștenită numai de la tată, este necesar să se vadă dacă este sau nu purtătorul genei menționate. În cazul în care se va constata că acesta este purtător al cromozomului I Y, pe măsură ce va crește și va ajunge la maturitate, serecomandă, pentru reducerea pericolului de a se confrunta cu probleme cardiace, adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos.
Despre gena această, preluată de la tată, se spune că produce efecte mult mai grave decât alta, similară, numită R1b1b2, ce nu va crește riscul de a dezvolta maladii cardiace.

Problemele ce țin de fertilitate sunt o moștenire provenită de la tată
În ultimii ani, numeroase studii au ajuns la următoarea concluzie: băieții ce au fost născuți grație tehnicilor de fertilizare au o spermă de calitate inferioară celor ce au fost născuți fără asemenea intervenții. Din acest motiv, când va veni momentul să devină tați, și ei vor întâmpina dificultăți din acest punct de vedere.
Când un bărbat nu este fertil, fiul său va avea cel mai probabil aceeași problemă, dispunând de cantități insuficiente de spermă.
Deși în prezent aceste concluzii nu sunt încă unamim acceptate, se pare că rezultatele testelor efectuate arată că, în mare măsură, capacitatea unui bărbat de a concepe pe cale naturală ține și de moștenirea genetică pe linie paternă.

Anumite probleme de sănătate mintală provin de la genele paterne
Cercetările din domeniu au ajuns de numeroase ori la concluzia că anumite afecțiuni psihice (cu precădere schizofrenia sau ADHD-ul) sunt moștenite de copii de la tați. Conform experților, riscul ca al nostru copil să se confrunte cu asemenea probleme va fi cu atât mai mare cu cât tatăl are o vârstă mai înaintată. În spatele acestui proces se află următoarea explicație: sperma va conține mutațiile suferite de către ADN-ul tatălui de-a lungul timpului, care vor deveni mai profunde pe măsură ce timpul va trece.
În schimb, genele mamelor nu vor transmite la fel de multe gene ce țin de sănătatea mintală, în condițiile în care ovulele se produc într-o calitate mai limitată decât sperma. De aceea, eventuale mutații petrecute în cadrul genelor materne nu vor afecta ovulele.
Cu toate acestea, unii specialiști consideră că femeile ce vor avea copii la vârste înaintate riscă să aibă copii cu diverse tulburări ce țin de sănătatea mintală (de pildă cu autism).

Tata si fiu in stare depresiva

Voi știați până acum despre lucrurile pe care le putem moșteni numai de la tații noștri?

Citește și: Ce moștenim genetic de la mamă și ce moștenim de la tată

Surse:
www.babygaga.com, www.peacequarters.com, www.themindsjournal.com

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  „Tati, nu o pot trezi pe mami”. Ce a făcut o fetiță de numai 4 ani pentru a-și salva mama
  „Tati, nu o pot trezi pe mami”. Ce a făcut o fetiță de numai 4 ani pentru a-și salva mama

  Mamele excelează când vine vorba de orice încercare pentru a-și salva copiii. Nici aceștia din urmă nu se lasă însă mai prejos, chiar dacă au o vârstă...

  12 lucruri enervante pe care doar copiii le fac
  12 lucruri enervante pe care doar copiii le fac

  Copiii fac o mulțime de lucruri enervante, începând de la pierdutul unui pantof pe care l-ai văzut cu ochii tăi de dimineață și până la întreruperea unor...

  Scrisori emoționante pentru Prințesa Diana de la copiii Prințului William: „Buni Diana, lui tati îi este dor de tine”
  Scrisori emoționante pentru Prințesa Diana de la copiii Prințului William: „Buni Diana, lui tati îi este dor de tine”

  Ziua Mamei se sărbătorește în Marea Britanie pe 14 martie, iar copiii prințului William au profitat de această ocazie pentru a-i face lui Kate Middleton diverse surprize. Nu au...

  10 taţi celebri care sunt gemenii propriilor fii
  10 taţi celebri care sunt gemenii propriilor fii

  Chiar dacă se spune că mai ales fetele seamănă foarte bine cu taţii lor, nu este exclus ca şi între fii şi taţi să existe o asemănăre incredibilă. Parcurge cu atenţie...

  Ce trebuie să facă părinţii care vor numai şcoală online pentru copiii lor
  Ce trebuie să facă părinţii care vor numai şcoală online pentru copiii lor

  Părinţii care doresc ca micuţii lor să se bazeze doar pe lecţiile online,fără să meargă şi în sala de clasă la cursuri, au posibilitatea, pe baza unui document, să-şi...

  9 tați celebri care pot câștiga premiul de "Cel mai bun tată"
  9 tați celebri care pot câștiga premiul de "Cel mai bun tată"

  Tăticii-vedetă nu se lasă nici ei mai prejos când vine vorba să se străduiască să petreacă timp de calitate alături de copiii lor. Parcurge cu atenție articolul de mai jos...

  7 lucruri pe care părinții ar trebui să le facă pentru a-și proteja copiii împotriva abuzului sexual
  7 lucruri pe care părinții ar trebui să le facă pentru a-și proteja copiii împotriva abuzului sexual

  Abuzul sexual la copii nu este un subiect pe care părinții să-l tolereze ușor. Deși cazurile sunt din ce în ce mai numeroase, părinților le vine greu să discute despre această...

  Nu îmi îmbrățișez copiii fără acordul lor și alte 4 lucruri pe care NU le fac ca mamă terapeut
  Nu îmi îmbrățișez copiii fără acordul lor și alte 4 lucruri pe care NU le fac ca mamă terapeut

  Fiecare părinte își stabilește reguli pe care se străduiește să le respecte cât mai mult în privința educării copilului. Mai stricte sau mai relaxate, asemenea...

  © 2022 Qbebe