Până la ce vârstă cresc băieții

Până la ce vârstă cresc băieții

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cu siguranță că fiecare mămică își amintește cu drag de momentele în care și-a adus puiul acasă, gândindu-se cum va fi acesta când va crește. Anii trec însă repede și ne minunăm, din zi în zi, cât de mult cresc băiețeii noștri și ne întrebăm până când se va derula acest proces. Iată de ce, în articolul de mai jos, mămicile de băieți vor găsi câteva detalii legate de modalitatea în care vor crește micuții lor, pe vârste. Nu mai stați pe gânduri, informați-vă bine și fiți cu ochii pe micii „ștrengari”, bucurându-vă de fiecare clipă petrecută împreună!

Cum cresc băieții, din primii ani de viață până la perioada pubertății

Specialiștii spun că prima și cea mai spectaculoasă etapă de creștere a băieților este de la naștere cam până în jurul vârstei de 2 ani. Acesta este motivul pentru care, ca mămici, ne confruntăm permanent cu grija de a-i face rost de haine și încălțări noi micuțului nostru.

 Baieteii cresc intr-un ritm alert de la nastere pana la 2 ani

Citește și: Greutatea la copii si inaltimea-Tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 3 ani

După aceea, rata de creștere încetinește considerabil, astfel că, până la vârsta de aproximativ 10 ani, un băiat crește aproximativ 6 cm pe an. Cu alte cuvinte, așa cum explică și medicii pediatri, principala particularitate a creșterii băieților este faptul că ei încep să crească în forță, după care stagnează, cresc mai lent apoi și reîncep să crească tot mai mult odată cu intrarea în pubertate și pe parcursul adolescenței. Ei trec prin așa-numitele „puseuri” de creștere, ce se derulează cam 10 ani, de la pubertate până când se transformă în adulți tineri (după vârsta de 18 ani).
În toată această perioadă, ritmul și modul în care cresc băieții va fi influențat mai ales de factorul genetic. Cei mai mulți urmează cam același model de creștere ca al tatălui lor. Spre exemplu, dacă un tată a crescut mai mult până la încheierea gimnaziului și fiul va urma cam același „model” de creștere. În schimb, dacă tatăl a crescut în mod spectaculos cam pe toată perioada liceului, fiul său va crește în mod similar.

Cresterea baietilor este foarte mult influentata si de factorul genetic
Baietii cresc foarte mult in adolescentaUn alt factor esențial de care va depinde modalitatea de creștere a băieților, dar și vârsta la care se va încheia acest proces, sunt variațiile hormonale. Un băiat intră la pubertate în jurul vârstei de 10 ani, dar, în general, crește cel mai mult între 12 și 15 ani. Din această cauză se spune că băieții au „puseuri” de creștere ce încep, în medie, cam cu 2 ani mai târziu decât cele ale fetelor. Această întârziere este cea care le dă un „răgaz” suplimentar de a crește. Iată de ce s-a estimat că, în medie, un bărbat adult este cu 13 cm mai înalt decât o femeie adultă.
Tocmai aceste variații ale „puseurilor” de creștere creează dificultăți în a spune care este vârsta exactă până la care cresc băieții. Așa cum vom vedea, aceasta variază de la 17-19 ani până la 20-21 de ani.
Cu certitudine însă că perioada de pubertate, datorită transformărilor de tot felul, este cea care va avea un rol determinant asupra vârstei în care se va încheia creșterea în înălțime a băieților.

Câteva particularități ale creșterii băieților pe parcursul diverselor vârste, incluse în perioada de pubertate

Medicii consideră că trebuie să ne așteptăm ca un băiat să crească cel mai accelerat între 12 și 15-16 ani. Este vorba despre așa-numita perioadă de „pubertate mijlocie”, când brațele, mâinile, partea superioară și cea inferioară a picioarelor cresc foarte mult. Cei mai mulți dintre băieți pot crește între 6,5 și 9,5 cm pe an. Această perioadă de creștere poate dura chiar și peste 2 ani, după care ritmul de creștere va încetini. Ea este „alimentată” de creșterea nivelului de testosteron din organism, hormon responsabil inclusiv de dezvoltarea și maturizarea oaselor, mai grele și mai masive decât ale fetelor. Vor apărea și durerile de creștere, care îi pot determina pe băieți să se simtă mai greoi și să fie mai obosiți.

Baietii se pot simti obositi in timpul puseurilor de crestere
Tot fluctuațiile de testosteron pot determina și creșterea apetitului băieților din perioada de pubertate. Uneori, aceștia ne pot îngrijora cu apetitul exgerat, dar trebuie să știm că acesta este provocat de nevoia crescândă de calorii, pe măsură ce corpul crește și se dezvoltă.

In timpul puseurilor de crestere, baietii au adesea un apetit exagerat
Ca „schemă” generală de creștere pentru un băiat, experții au stabilit că prima dată vor crește oasele din regiunea coatelor, apoi cele ale labelor picioarelor și gleznelor, urmând ulterior oasele brațelor și cele de la încheietura mâinii, cele de la șold și din regiunea pelvisului, creșterea încheindu-se cu oasele de la umeri și de la clavicule. Acest proces durează, în general, până în jurul vârstei de 17 ani.
Se poate întâmpla ca un băiat să-și încheie creșterea în înălțime chiar și la 16 ani, dar mușchii și oasele sale vor continua să se dezvolte. De asemenea, este posibil, ca, după o perioadă de stagnare, procesul de creștere să se reia, astfel că un băiat poate să crească și dincolo de vârsta de 18-19 ani, inclusiv până la vârsta de 21 sau, în cazuri excepționale, până la 24-25 ani.
Tocmai din cauza acestor ritmuri de creștere atât de variabile ne este greu, ca părinți, să estimăm cam până la ce vârstă vor crește băieții. Există însă două indicii care ne-ar putea ajuta să ne dăm seama, aproximativ, până când vor mai crește.
Una dintre ele să le analizăm cu atenție transformările de pe plan fizic. De pildă, observând că băiatul nostru are păr pe față, pe membre, dar și în regiunea axilelor sau că vocea i s-a schimbat complet, ne putem da seama că procesul de creștere în înălțime s-a încheiat sau că se va încheia cât de curând.
Cealaltă modalitate este să verificăm maturitatea scheletului, prin intermediul unor radiografii. Acestea se vor efectua pentru regiunea oaselor de la mână, pentru încheietura mâinii sau pentru genunchi. Dacă se va observa că aceste oase și încheieturile nu au fuzionat perfect, înseamnă că băiatul va mai crește. În schimb, dacă acestea fuzionează perfect, acest lucru înseamnă că procesul de creștere în înălțime s-a încheiat, chiar dacă băiatul  nostru nu are mai mult de 16-18 ani.

Radiografiile pot indica incheierea perioadei de crestere
Dar, cu siguranță, el va continua să-și dezvolte oasele și mușchii din regiunea spatelui și din cea pectorală, astfel că, pe la 19 ani, se poate spune că acestea sunt precum cele ale unui adult.

Baiat aflat la finalul adolescentei

Citește și: Greutatea si inaltimea copilului:tabel de dezvoltare, 3-18 ani

Voi știați care este vârsta până la care cresc băieții?

Surse:
www.bbc.co.uk;www.care.com; www.ehow.com;www. kidshealth.org; www.life.familyeducation.com; www.medhealthdaily.com

Articolul urmator
Socrii mei le-au dat șampanie copiilor noștri, în vârstă de 3 și 5 ani
Socrii mei le-au dat șampanie copiilor noștri, în vârstă de 3 și 5 ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?
    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?

    Pentru copiii, împărțirea camerei cu sora sau cu fratele este o mare bucurie. Însă pe măsură ce cresc, s-ar putea să nu mai fie la fel de entuziasmați de acest lucru. Uite...

    Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate?
    Până la ce vârstă rămân femeile însărcinate?

    În ultimele decenii, în contextul transformărilor ce țin de stilul de viață, al schimbării mentalităților, dar și pe fondul regândirii priorităților, vârsta...

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    Sunt mamă și am 20 de ani. Toate mamele vor să îmi fie prietene, până află cum îmi cresc copilul
    Sunt mamă și am 20 de ani. Toate mamele vor să îmi fie prietene, până află cum îmi cresc copilul

    Una dintre cele mai mari bucurii ale lui Annais Bolton, mama unei fetițe de 1 an din Marea Britanie, este faptul că atunci când fiica ei va avea 18 ani, ea va avea 38. Asta...

    Până la ce vârstă și în ce condiții trebuie plătită pensia alimentară a unui copil?
    Până la ce vârstă și în ce condiții trebuie plătită pensia alimentară a unui copil?

    Pensia alimentară reprezintă dreptul financiar al copilului în urma divorțului părinților și poate fi un subiect destul de sensibil pentru toate părțile implicate. Dat fiind...

    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani
    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani

    În ultimii ani, atât psihologii, cât și experții în parenting, atrag atenția asupra următorului fenomen: din ce în ce mai mulți părinți aleg să posteze...

    O femeie a devenit mamă de opt ori până la vârsta de 31 de ani. „Oamenii te judecă și dacă ai prea mulți copii, și dacă nu ai deloc”
    O femeie a devenit mamă de opt ori până la vârsta de 31 de ani. „Oamenii te judecă și dacă ai prea mulți copii, și dacă nu ai deloc”

    Când auzi despre familiile cu mulți copii, poți fi tentată să începi să le judeci, în ciuda faptului că nu le cunoști situația și nu știi cum au ajuns să fie...

    Soacra mea ma învață cum să-mi cresc copiii, dar fiul ei nu-și spală singur hainele
    Soacra mea ma învață cum să-mi cresc copiii, dar fiul ei nu-și spală singur hainele

    Încă de când devii mamă, cei din jur te „bombardează” cu tot felul de sfaturi despre cum (cred ei că) ar trebui să îți crești copilul. Chiar dacă ești...

    © 2024 Qbebe