Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Cum recunosti un tata responsabil?

Tatii responsabili sunt pe cale de disparitie. Tatal responsabil este un barbat adevarat, un om intreg si un sot exemplar. De fapt, un om adevarat care se cunoaste pe sine reuseste sa fie un tata responsabil, care isi intelege cu maturitate rolul de tata si de sot.


Tatal: invizibil in educatia copilului?

Majoritatea studiilor si a cercetarilor se centreaza pe mame si copii, dar nu pe tati. Agentiile de ingrijiri sociale si alte organizatii exclud tatii, de multe ori fara sa vrea. Incepand cu sarcina si pana la nastere majoritatea vizitelor medicale sunt efectuate atunci cand tatii sunt la lucru. Dosarele scolare si fisele de asistenta a organizatiilor cu prestatii familiale includ numele copiilor si al mamei, dar exclud pe cel al tatalui. In majoritatea acestor agentii tablourile de pe pereti includ poze cu mame, flori si bebelusi, in camerele de asteptare revistele de rasfoit sunt pentru femei, iar angajatii sunt predominant de sex feminin.

In birourile de ajutorare sociala tatii nu sunt implicati, iar atunci cand este efectuat un control la domiciliu iar un barbat deschide usa, de obicei este ceruta mama pentru comunicare. Toate aceste scenarii il arata pe tata mai mult invizibil sau irelevant in educatia si bunastarea copiilor, in afara suportului financiar.

 

 

Lipsa prezentei tatalui: o criza a identitatii masculine

Mamele sunt cele care preiau tot mai mult controlul in familie. Ele tind tot mai mult catre un statut de eroine sau super-femei: cresc copii, tin gospodaria si merg la serviciu. In acest context, femeile noii societati nu mai au nevoie de barbati, insistand tot mai mult sa se descurce singure. Guy Garcia, autor american spune: „Intr-adevar, femeile au devenit genul dominat. In ce ma priveste, cred ca barbatii raman in urma rapid. Femeile devin mai educate decat ei, castiga mai bine, si la mod general vorbind nu mai au nevoie de barbati deloc. In acelasi timp, barbatii ca si grup incep sa-si piarda urma."
 
 

Acest fenomen duce la o pierdere a identitatii masculine si implicit, a paternitatii. Barbatii se simt dati la o parte, multi ajung sa fie din ce in ce mai efeminati sau supusi de „eroinele" feministe. Putem vorbi chiar de o criza a paternitatii si a tatalui responsabil.


Traim intr-o societate care se afla in criza de modele morale. In aceeasi situatie se afla si parintii, care nu stiu nici ei sa isi mai creasca copiii sau de unde sa invete sa le dea o educatie adevarata. Criza paternitatii si a identitatii masculine este de fapt o criza a culturii intregii planete. Romania nu este singura tara care se confrunta cu aceasta problema. Lucrurile stau poate si mai grav in America unde discutia despre fragmentarea identitatii masculine este un subiect binecunoscut.


Tatal responsabil: cum facem rost de el?

Si totusi... avem nevoie de tati responsabili, care sa fie stalpi ai familiei si care sa cunoasca niste principii de baza despre rolul lui in educatia copiilor. Acest articol le este dedicat cu precadere acelor tati care se afla la inceput de drum si care nu si-au pierdut dorinta de a fi, de a deveni tati buni. Iata care ar fi cateva lucruri esentiale pe care ai nevoie sa le cunosti si inveti:

  

Un tata responsabil este un sot bun


Poti sa recunosti un barbat daca este sau va fi un tata responsabil, dupa modul in care se comporta in casnicie, cu sotia lui. Cat respect si intelegere are, cat de bine stie sa isi protejeze sotia, sa o iubeasca. Daca isi ajuta sotia in treburile gospodaresti, daca stie sa o asculte, daca coopereaza bine impreuna, inseamna ca este pregatit deja sa devina tata, si inca unul responsabil.

 Nimeni nu se naste responsabil sau un parinte bun. Fiecare om are nevoie sa lucreze la personalitatea lui, pentru a deveni o persoana matura emotional si responsabila. Doar dupa o lucrare neobosita cu sine insusi, doar dupa ce a devenit deja o persoana multumita cu sine insusi, poate fi numita o persoana pregatita oricand sa devina parinte, si va putea fi o mama sau tata responsabil(a).

  

Tatal responsabil: un barbat adevarat

Intr-o lume post-modernista privata de frontiere clare si distinctii, este greu sa stii ce inseamna cu adevarat sa fii barbat dar si mai greu sa te simti mandru sa fii unul. Inca din cele mai vechi timpuri, specific barbatului este puterea...puterea ca forta fizica, morala si intelectuala. Astazi, femeile au aceleasi job-uri ca si barbatii, si se arata de multe ori chiar mai dotate intelectual decat ei. Nici macar forta fizica nu mai este neaparat un atu al barbatului, de cand tot mai multe femei practica sporturi specific masculine (culturism, box, baschet etc.).

Barbatul ar trebui cumva re-format, re-nascut. Mandria masculina trebuie sa reinvie, dar nu cea care instiga la violenta, ci aceea care indeamna la preluarea initiativei, la protejarea sotiei si familiei sale, la apararea acesteia in public sau atunci cand este pusa in pericol intr-o forma sau alta, la impunerea demnitatii si autoritatii masculine atunci cand se cere acest lucru. Numai astfel poate deveni un barbat si un tata responsabil.

Rolul tatalui responsabil-fundamental in educarea copilului


Tatii au rolul de a-i invata pe copii stapanirea propriilor emotii si recunoasterea indiciilor emotionale. La joaca, cat si in multe alte contexte, tatii tind sa puna accentul pe competitie, provocare, initiativa, asumarea riscului si independenta. Astfel, copiii invata foarte multe in timpul jocurilor cu tatii, in special a se cunoaste pe sine, pe ceillati, cum sa se comporte in relatii si sa invete sa faca fata anumitor situatii de viata. Studiile arata si ca tatii implicati au un rol special si in invatarea empatiei.

De la nasterea copilului pana la adolescenta, tatii pun mai mult accentul pe joaca decat pe purtarea de grija. . Modul in care tatii se joaca afecteaza totul la copii, incepand cu controlul emotiv, inteligenta si succesul academic dar si auto-controlul si stapinirea de sine.

 

 

Tu ce parere ai despre tatii responsabili? Copilul tau are parte de asa ceva?

Tu esti un parinte responsabil?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum sa recunosti semnele de meningita la copii
  Cum sa recunosti semnele de meningita la copii

  Meningita la copii este o inflamatie a meningelui - cele trei membrane care invelesc creierul si maduva spinarii (duramater, piamater si arahnoida) - si care e produsa fie de catre un virus,...

  Cum recunoști insecta care ți-a mușcat copilul în funcție de ciupitură
  Cum recunoști insecta care ți-a mușcat copilul în funcție de ciupitură

  Pentru orice părinte este esențial să recunoști insecta care ți-a mușcat copilul în funcție de ciupitură deoarece există situații în care pot apărea reacții adverse,...

  Cum recunosti intoxicatia cu pepene la copil
  Cum recunosti intoxicatia cu pepene la copil

  Vara se învârte aproape în toate cazurile în jurul unui fruct favorit, în rândul celor mici - pepenele! Pe cât de bun, pepenele poate fi cu toate...

  Boli mintale la copii: cum le recunoști
  Boli mintale la copii: cum le recunoști

  Bolile mintale la copii reprezintă o problemă care cu cât este identificată mai timpuriu, cu atât sunt șanse mai mari de intervenție și tratament eficient. Îți...

  Ghid de la dermatolog: cum recunoști bolile de piele ale copilului
  Ghid de la dermatolog: cum recunoști bolile de piele ale copilului

  Te întrebi dacă iritația care a apărut pe pielea copilului este una periculoasă pentru sănătatea sa sau chiar contagioasă? Îți oferim în continuare un ghid de la...

  Cum recunoști mierea falsă de pe rafturile magazinelor
  Cum recunoști mierea falsă de pe rafturile magazinelor

  Pe rafturile magazinelor nu este expusă doar miere naturală, de calitate, ci și produse false, care pe lângă faptul că nu aduc niciun beneficiu sănătății, pot reprezenta și...

  Ghid de la medic pentru erupțiile cutanate ale copilului: cum le recunoști
  Ghid de la medic pentru erupțiile cutanate ale copilului: cum le recunoști

  Erupțiile cutanate ale copilului sunt de felurite tipuri și sunt dificil de recunoscut doar din privire. Află în continuare care sunt sfaturile de care trebuie să ții cont, precum...

  © 2019 Qbebe