Marian Godină, către toate mamele de pe Facebook: "E total nepoliticos să dai sfaturi necerute"

Marian Godină, către toate mamele de pe Facebook: "E total nepoliticos să dai sfaturi necerute"

Qbebe.ro

Nu au trecut nici două ore de când Marian Godină, cel mai faimos polițist din România, a publicat un articol cu un mesaj adresat mamelor, că postarea lui din Social Media a primit deja 470 de comentarii și mii de aprecieri. Ce mesaj a transmis proaspătul tătic mamelor de pe Facebook? Ei bine, unul în cunoștință de cauză. Marian a deveni tătic anul acesta pe 2 iulie, când soția lui, Georgiana, a născut o fetiță căreia i-au pus numele Maria. Se pare că cei doi au avut parte de ceva sfaturi și comentarii din partea mamelor internaute care au stârnit mesajul transmis de faimosul polițist. Dar să vedem ce a scris:

”Când am fost să-mi iau fetele acasă de la spital, pe Măriuca și pe Georgiana, mi s-a spus că doamna doctor ne-a rugat să o anunțăm înainte să plecăm pentru a ne spune câteva vorbe. Am avut parte de unul dintre cele mai frumoase discursuri pe care le-am auzit vreodată și spun asta deși eram nerăbdător să-mi duc fetița acasă, să am timp să stau cu ea și, în mod normal, numai de discursuri nu aș fi avut chef.

Cu toate că ne vorbea un medic cu zeci de ani de experiență, ne spunea lucruri pe un ton cald, iar multe dintre sfaturi erau mai mult părintești decât medicale. Ne-a rugat să-i punem și întrebări și am observat că niciunul dintre răspunsurile dumneaei nu era foarte ferm, în sensul că ne dădea nouă o mare libertate de a testa, de a observa și de a alege ce e mai bine pentru copilul nostru. Nimic nu a fost imperativ. Ne-a spus că unii medici recomandă într-un fel, alții într-altul, unii zic că e bine așa, alții că e bine altfel, iar ea e de părere că noi vom fi cei mai în măsură să stabilim cum vom face, asta după ce vom vedea cum reacționează copilul. Mi-a plăcut foarte mult abordarea doamnei doctor. Și nu uitați, e medic cu ani întregi de experiență.

Ei bine, am făcut această introducere pentru a ajunge la mămicile de pe Facebook. Când spun mămici de pe Facebook, nu mă refer la femeile care au copii și stau și pe Facebook, ci la cele care au copii și comentează dând sfaturi pe Facebook. Vreau să mă fac foarte bine înțeles și să nu las loc de interpretări, de aceea afirm că le înțeleg pe deplin pe aceste femei care abia au născut și cărora li s-a dezvoltat acel instinct de mamă-urs care ar face orice pentru puiuțul ei.

<......>

Doar că, de cele mai multe ori, grija față de propriul copil se transformă în grijă față de copilul altuia, iar aici lucrurile o iau pe un drum total greșit. În primul rând, dacă mă întrebați pe mine, e o grijă falsă, inexistentă, ci este mai degrabă o nevoie de a arăta altora că tu știi, că tu ești informată, că tu ai ce e mai bun pentru copilul tău în timp ce alții habar nu au, nu sunt niște părinți la fel de buni. Ținând cont că nu am văzut astfel de manifestări în rândul taților, fără să fiu acuzat de misoginism, aș paria că aceste lucruri se întâmplă din cauza schimbărilor de natură bio-chimică ce au loc în organismul femeilor după naștere. Poate mă înșel, dar cunosc personal cazuri în care relații de prietenie de ani de zile au luat sfârșit după o ceartă între cele două mămici, după câteva discuții în contradictoriu legate de nutriția bebelușului. Trist…

În al doilea rând, consider că e total nepoliticos să dai sfaturi necerute, cu atât mai mult unor persoane pe care nu le cunoști, dar chiar și celor cunoscute tot mi se pare de prost gust. Eu, de exemplu, am aflat de pe Facebook că am un ham pentru bebeluși care nu e ergonomic și un scaun pentru mașină care nu este bun pentru că nu știu cum stă copilul în el. Scaunul pentru copii costă vreo 2000 de lei, are tot felul de teste de siguranță efectuate și tot felul de certificate, iar hamul pe care îl avem e ergonomic și e vreo 900 de lei, deci nu sunt niște produse de top, dar nici ieftine.

Zilele trecute, fiind într-un magazin, la raionul pentru copii am văzut niște scaune pentru mașină. Prețurile porneau de la 350 de lei până pe la 500 de lei, erau mai multe modele. Mă gândesc că dacă sunt în magazin, le cumpără și pe alea cineva. Acum, te întreb eu, mămică de Facebook, oare ce crezi că simte o altă mămică, ce nici nu poate visa să dea 3000 de lei pe un scaun, când merge și cumpără un scăunel cu 400 de lei din magazin? Are și ea un Matiz sau un Logan, iar ceva mai scump nu își permite, deși și-ar dori și ea ce e cel mai bun pentru copilul ei. Să nu mai transporte copilul cu mașina? Oare ce simte ea când citește la voi cu cât patos spuneți că un produs nu e bun că nu are nu știu ce teste și că doar ăla, de e 3000 de lei, e bun? Nu va suferi oare, știind că puiul ei nu are parte de ceva bun?

În altă ordine de idei, ce să faci cu un scăunel cu o mie de teste se siguranță, dacă tu oricum îl iei să-l montezi într-un Matiz sau în altă mașină care oricum s-ar face zob la un impact?

De ce să iei un scăunel atât de scump și de sigur dacă oricum nu-l montezi într-un Volvo XC 90?Nici eu nu am Volvo, deși îmi doresc unul, acum ce să fac, să nu mai transport copilul cu mașina?

Poate nu vă dați seama, dar înverșunarea asta a voastră în a da sfaturi poate crea depresie în rândul altor mămici, mai ales dacă sunt suficient de naive încât să nu își dea seama că, de cele mai multe ori, cu regret o spun, bateți câmpii grav și faceți afirmații cu grad de certitudine doar pentru că ați auzit. Eu, de exemplu, între un producător de scaune de mașină care trebuie să treacă prin zeci de autorizări și o mămică de pe Facebook care știe ea mai bine, am mai mare încredere în producător.

Într-o seară i-am răspuns unei mămici care a ținut să-mi scrie în privat un mesaj în care „mă ruga să nu-mi mai chinui copilul” în acel ham, pentru că nu e ergonomic. Primul instinct a fost să-i răspund urât, chiar nu e plăcut să-ți scrie cineva așa ceva, dar i-am răspuns totuși amabil și i-am scris fix așa:

-Bună seara, hamul este ergonomic, scrie asta și în descrierea produsului.La care ea îmi răspunde:

-Da, scrie! Dar nu e!

În concluzie, dragi mămici, vă doresc multă sănătate copiilor voștri și vouă, dar, vă rog, înțelegeți că nu e deloc frumos să oferiți sfaturi când nu vi se cer, iar această energie, chiar înverșunare, cu care vă manifestați grija față de alți copii, ar putea fi canalizată mult mai frumos și mai util spre creșterea și îngrijirea propriilor copii.

Cred că e foarte bine că aveți numeroase grupuri unde postați poze cu copiii în puțele goale ca să întrebați dacă a mai pățit careva să-i apară așa bubițe sau ca să puneți fel și fel de alte întrebări năstrușnice spre deliciul celor care abia așteaptă să vă răspundă pe un ton important din vasta lor experiență. Chiar nu mi-aș permite să vă sfătuiesc să renunțați la acele grupuri, dar nici eu, la rândul meu, nu am nevoie de sfaturi medicale. Când voi avea, voi intra pe un asemenea grup și voi întreba. Ah, de fapt nu, o să întreb un medic.”

Citește și:

 

Surse foto: facebook.com/godinamarian

Surse articol: Citește tot articolul pe www.mariangodina.ro

Articolul urmator
Top 10 melodii românești cu care îmi "terorizez" copilul. Eu le spun Momma's Therapeutic Playlist
Top 10 melodii românești cu care îmi "terorizez" copilul. Eu le spun Momma's Therapeutic Playlist

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Scrisoare deschisă către toate mamele tinere: „Nu disperați, o să vă găsiți ritmul”
    Scrisoare deschisă către toate mamele tinere: „Nu disperați, o să vă găsiți ritmul”

    Când devii pentru prima dată mamă, resimți mai puternic provocările din viața de zi cu zi. Pe lângă faptul că te străduiești să fii trup și suflet pentru copilul tău,...

    Scrisoare deschisă către toate mamele care au avut parte de o naștere traumatizantă
    Scrisoare deschisă către toate mamele care au avut parte de o naștere traumatizantă

    Potrivit oamenilor de știință, conceptul de „naștere traumatizantă” este unul foarte complex, ce se folosește pentru a descrie o serie de experiențe și de răspunsuri...

    De ce Magicianul copilăriei noastre, Marian Râlea, nu are copii. Ce a declarat actorul
    De ce Magicianul copilăriei noastre, Marian Râlea, nu are copii. Ce a declarat actorul

    „Eu pot, eu sunt Magician” este, cu siguranță, imnul copilăriei noastre, al celor care, în anii '90, abia așteptau diminețile de duminică pentru a afla prin ce...

    Ce a găsit o mamă pe mașină: biletul pe care toate mamele trebuie să și-l scrie una alteia
    Ce a găsit o mamă pe mașină: biletul pe care toate mamele trebuie să și-l scrie una alteia

    Un gest valorează cât o mie de cuvinte! O mămică a povestit pe rețelele de socializare cum un bilețel lăsat de un străin pe mașină i-a înseninat ziua.

    Alertă de la Dr. Craiu: "Sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii"
    Alertă de la Dr. Craiu: "Sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii"

    În contextul ridicării restricțiilor și mai ales al renunțării la măștile de protecție, medicii se confruntă cu tot mai multe cazuri de infecții, cele mai multe fiind...

    Ce mare și frumoasă a crescut fetița lui Augustin Viziru! „Este copia mea fidelă, în toate reacțiile și în toate gesturile"
    Ce mare și frumoasă a crescut fetița lui Augustin Viziru! „Este copia mea fidelă, în toate reacțiile și în toate gesturile"

    Augustin Viziru face parte dintre cei mai cunoscuți actori din serialele românești, remarcându-se în aparițiile sale din „Lacrimi de iubire”,...

    Cel mai faimos polițist din România va deveni tătic pentru prima oară. Cum a dat marea veste
    Cel mai faimos polițist din România va deveni tătic pentru prima oară. Cum a dat marea veste

    A devenit celebru acum mai bine de 5 ani, când a încercat să dezvăluie detalii despre ceea ce se întâmplă în Poliția Română. Între timp, a...

    Scrisoarea unui copil ucrainian către mama sa moartă, citită la ONU. "Astfel de scrisori nu ar trebui să fie scrise"
    Scrisoarea unui copil ucrainian către mama sa moartă, citită la ONU. "Astfel de scrisori nu ar trebui să fie scrise"

    Războiul din Ucraina dezvăluie în fiecare zi tragedii. Este important pentru întreaga societate ca acestea să fie făcute publice pentru a înțelege impactul emoțional...

    © 2024 Qbebe