Informații de la specialist: Laptele matern, laptele formulă și laptele de vacă

Informații de la specialist: Laptele matern, laptele formulă și laptele de vacă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vei afla aici informații importante despre imunitatea copilului și traiul în colectivitate prezentate de doamna Irina Costache, medic specialist pediatru. Ora de biologie a reprezentat cel de-al doilea eveniment al Școlii Părinților Responsabili organizat de Qbebe.ro.

Doamna doctor Irina Costache, medic specialist pediatru a oferit următoarele informații la cel de-al doilea eveniment Qbebe, Școala Părinților Responsabili:   

Informații despre laptele matern vs. laptele de vacă 

Vă voi prezenta lucruri interesante despre laptele formulă, laptele de mamă și laptele de vacă. Am încercat să le organizez nu neapărat din perspectiva unui medic pediatru, dar mi-am dorit în același timp să aibă și un fundament medical. De asemenea, nu mi-am dorit nici să fie abstracte, dar nici prea detaliate.

Voi începe cu informații legate de laptele de mamă, pe care toată lumea îl cunoaște drept alimentul ideal pentru a hrăni bebelușii și mai ales sugarii în primele 6 luni de viață. Cel mai bun lapte pentru copil rămâne întotdeauna cel specific propriei specii, adică laptele de mamă, nu cel de vacă, de capră sau de oaie.

Din punct de vedere al valorii energetice, conține 67 kcal/100 ml, iar conținutul său energetic variază foarte mult pe parcursul unei alăptări. Nu există în niciun alăptat aceeași cantitate de energie, din acest motiv sugarii alăptați nu mănâncă la fel ca cei care consumă lapte formulă. De asemenea, sunt copii care mănâncă mai mult de 200 ml de lapte la o masă, în timp ce alții nu depășesc 100-130 ml.

În ceea ce privește componentele de bază ale laptelui de mamă, conține, ca oricare alt lapte, proteine. Colostrul este extrem de important pentru sugar pentru că oferă o cantitate mare de proteine; aceasta scade în compoziția laptelui matur (de la 2 g/100 ml la 1g/100 ml). Proteinele joacă un rol important, multe alergii apărând ca urmare a celor din laptele de vacă. Proteinele din laptele de mamă sunt cazeina și proteinele din zer, afla-lactoferină, lactoferină, IgA secretor. În laptele de mamă proteinele majoritare sunt cele din zer, spre deosebire de laptele de vacă unde este cazeina.

scoala parintilor responsabili

Afla-lactoferina, lactoferina, IgA secretor sunt surse ale aminoacizilor esențiali. Toți oamenii au nevoie de ei ca să crească și sunt desemnați esențiali pentru că nu există în țesuturi, nu se sintetizează. Deci trebuie aduși din exterior. Laptele de mamă conține acești aminoacizi esențiali, în timp ce laptele de vacă are ca proteină majoritară beta-lactoferina. Copiii alăptați au șanse mai puține să dezvolte alergii decât cei hrăniți cu lapte praf creat cu proteine din laptele de vacă.

Ce sunt hidrații de carbon? Aceștia sunt glucidele, în proporție de 6-7 g/100 ml. Principalul glucid atât în laptele de mamă, cât și de vacă este lactoza. Cea din laptele de mamă ne ajută la creșterea lactobacililor; acestea sunt niște bacterii prietenoase din intestin care există în mod normal la copiii alăptați, precum și la cei care au venit pe lume prin naștere naturală (mai puțin la cei care s-au născut prin cezariană). Lactobacilii ajută la o stare bună de sănătate și favorizează creșterea. În timpul enterocolitelor copiii hrăniți cu lapte praf dezvoltă o intoleranță la lactoză, dar nu numai ei (la cei alăptați forma este mai puțin severă) ceea ce presupune administrarea formulelor speciale de lapte. 

Lactoza este principalul constituent al laptelui de mamă, are un rol energetic și stimulează enzimele intestinale. De asemenea, ajută la dezvoltarea creierului, la creșterea sistemului nervos central și a mielinei. Datorită acesteia scade pH-ul intestinal, iar calciul este mai bine asimilat.

Copiii alăptați mențin o toleranță sporită față de conținutul în lactoză al laptelui de mamă. Astfel, atunci când copilul se confruntă cu diaree, se administrează formulă specială de lapte până reapare scaunul normal. La copiii alăptați nu este necesar să consume lapte formulă, trebuie doar să fie continuu alăptați, având o toleranță bună față de lactoza din laptele matern.

Oligozaharidele sunt alți hidrați de carbon care joacă un rol important în protecția față de microorganismele care vin să atace organismul bebelușului (virusuri, bacterii, toxine).

Glucidele sunt grăsimile din laptele de mamă. Aproximativ 98% sunt trigliceride. Trebuie subliniat că nu există lapte gras sau mai puțin gras, variația în compoziția de grăsime apare pe parcursul alăptării; concentrația de grăsime crește până la 21% și apoi scade. După diversificare copilul are nevoie să primească grăsimi și din alte surse decât laptele de mamă. Concentrația de acizi grași esențiali este mai ridicată în colostru, de aceea indiferent de cât de puțin lapte credeți că aveți sau curge efectiv, copilul trebuie pus la sân cât mai curând după ce se naște. Concentrația acizilor grași polinesaturați scade în timpul lactației, în timp ce omega 6 (acid esențial) rămâne constant. Din acest motiv multe formule de lapte sunt îmbogățite cu acizi grași omega 3 și 6 pentru că organismul are nevoie de ei și trebuie aduși din exterior.

Spre deosebire de laptele de mamă, celui de vacă îi lipsesc acizii grași polinesaturați și de aceea formulele sunt îmbogățite cu aceștia. Lipidele conferă organismului copilului 50% din cantitatea necesară de energie (joacă și hidrații de carbon un rol în acest sens). În prima parte a alăptării laptele este mai apos, conține mai multă lactoză, mai puține lipide, iar acestea cresc în laptele de final.

În prezent este promovată alăptarea la cerere care se încheie când mama obosește, face ragade, copilul nu mai dorește să sugă. Dar timpul mediu în care copilul poate prelua toate nutrimentele din sân este situat între 20-30 minute (în primele luni de viață). Chiar dacă pare că nu suge, trebuie lăsat să sugă; să nu se oprească alăptatul când fluxul de lapte a scăzut sau pare că a scăzut. Ultimul lapte este într-adevăr cel mai gras.

Calciul este substanța minerală esențială din laptele de mamă, cu concentrația variabilă în timpul lactației (este legat de proteine, de cazeină), însă nu variază în funcție de alimentația mamei din acel moment, mai degrabă cu depozitele mamei până la inițierea alăptării. Deși există în proporție mică în laptele de mamă, există un raport cu fosforul care îl ajută să fie foarte asimilabil.

scoala parintilor responsabili

Conținutul de fier din laptele de mamă descrește foarte mult; în jurul vârstei de 4-6 luni rezervele de fier (transmise prin laptele matern) ale mamei se termină. Prin urmare, se consideră că toți copiii ar trebui să primească supliment. Există mame care nu doresc să îl administreze în lipsa analizelor, precum și mame care nu vor să recurgă la analize de sânge. Din acest motiv, din experiența mea clinică, cunosc copii care se dezvoltă bine și sunt alăptați (cantitatea de fier depinde de noi de rezerva mamei de până atunci).

Toată lumea știe că laptele de mamă ajută la protecția imunitară. Prin laptele de mamă se transmit multe proteine, cele mai importante fiind imunoglobinele. Sunt anticorpi de mai multe clase, A, G, M și E. Cele mai importante imunoglobuline din laptele matern sunt cele A secretor, care rezistă acțiunii din sucul gastric și protejează împotriva tuturor agenților patogeni respiratori, digestivi. Nu distrug bacteriile bune din tractul digestiv. Oligozaharidele creează un domeniu asemănător celui din celulele intestinale. Lactoferina leagă fierul. Mai există bifidusul care ajută lactobacilii. În acest mod laptele de mamă susține imunitatea.

Laptele matern conferă și o apărare în plus față de acești anticorpi, o apărare celulară, prin celule (leucocite), care se găsesc în special în colostru. Cele mai importante sunt neutrofilele cu rol fagocitar (mănâncă bacteriile); dispar la 6 săptămâni de la naștere. Macrofagele sunt și ele fagocite, dar conțin și enzima lizozim care omoară bacteriile prin distrugerea peretelui celular. Vaccinarea maternă este o idee promovată în străinătate; copilul este protejat prin efectul de cocon. Dacă mama a suferit o afecțiune virală, copilul este parțial protejat (timp de aproximativ 2 luni, conform studiilor; poate crește până la 6 luni de exemplu dacă mama este vaccinată în sarcină). Există mai multe mecanisme prin care laptele de mamă protejează imunologic, dar nu acelea pe care ni le imaginăm. Până la vârsta de 6 luni are loc această protecție pentru că apoi începe să să funcționeze sistemul imunitar al copilului.

Printre avantajele copilului alăptat se numără faptul că nu va face boli digestive la fel de repede și de frecvent, este protejat împotriva infecțiilor respiratorii, nu va face la fel de frecvent otite, enterocolite, bacteriemii, meningite, infecții de tract urinar. Protejează împotriva diabetului de tip 1, scade riscul de a dezvolta sindromul morții subite a sugarului, scade riscul de alergiei la laptele de vacă, riscul de dezvoltare a obezității, scade riscul de probleme de tip masticatoriu (sunt bine dezvoltați mușchii mandibulei). De asemenea favorizează dezvoltarea intelectuală (un IQ mai mare), iar la vârsta adolescenței copiii alăptați pot fi mai cooperanți.

Și mama are avantaje în urma alăptării. Lactația ajută la refacerea rapidă a mamei, grăbește involuția uterului (începe să se strângă), scade hemoragiile postpartum, îmbunătățește nivelul de fier, protejează parțial de sarcină, ajută la scăderea în greutate (contează și alimentația de pe timpul alăptării) și scade riscul de cancer mamar.

În ceea ce privește problemele de pe timpul alăptării, există medicamente care trec în laptele matern. Dar nu este adevărat că sunt toate interzise; ibuprofen, paracetamol sunt permise. Mama poate să mănânce orice cât alăptează, dar în cantitate moderată. Mai apare și stresul de a nu ști cât lapte mănâncă copilul; dacă există o comunicare bună cu pediatrul dispare această îngrijorare. Alăptarea poate fi dureroasă și neplăcută. Pe plan emoțional te gândești că ești singura persoană care poate alăpta copilul. Alăptatul în public este o situația inconfortabilă, trebuie să găsești un loc unde să poți face acest lucru și nu este mereu posibil.

Informații despre formulele de lapte praf 

Vă voi povesti puțin și despre formulele de lapte. Acestea sunt produse din lapte care ua suferit modificări pe plan industrial încât să semene foarte mult cu laptele de mamă. Majoritatea formulelor de lapte au la bază laptele de vacă. Trebuie să aflați că există un standard în domeniu, prin urmare toate formulele au cam aceeași compoziție. Trebuie să aibă un standard de kilocalorii, dar și pentru vitamine și oligoelemente. Tot lactoza este carbohidratul principal și în formule de lapte praf (s-a încercat să se respecte aceeași proporție ca la laptele de mamă). Și lipidele din formule sunt cam în aceeași cantitate. Proteinele variază între 1,5-3 g/100 ml; este important de sublinat că mai mult de 1,8 g de proteine favorizează obezitatea, prin urmare majoritatea formulelor au un conținut redus. Toate vitaminele, cu excepția vitaminelor D se găsesc în formulele de lapte, concentrațiile de săruri sunt inferioare celor din laptele de vacă și similare celor din laptele matern, iar fierul în special în formulele de start 0-6 luni este în cantitate foarte mare. Colicile nu apar ca urmare a folosirii laptelui praf.

Celia Expert 3 x 400 gr

Celia Expert 3 este lapte premium de crestere de la 12 luni la 3 ani

Cu Prolacta proteine cu valoare biologica foarte inalta ce ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului
Cu Promaternum probiotic cu protectie activa si beneficii de imunitate dovedite clinic
Cu acizi grasi LC PUFA si nucleotide (dezvoltare cerebrala, acuitate vizuala si cresterea imunitatii)
De 14 ori mai mult Fe si cu 50% mai putin sodiu decat in laptele de vaca
Celia garanteaza calitatea acestui lapte in baza planului de control validat de Institutul Pasteur, Lille, Franta
Prolacta®: Este obtinut printr-un proces specific: proteinele sunt extrase direct din lapte degresat folosind tehnologii la temperatura joasa (microfiltrare si ultrafiltrare).
 

Formulele de soia nu trebuie folosite de copiii cu alergie la proteina laptelui de vacă. Au fost create doar pentru sugarii care suferă de galactozemie sau cu intoleranță primară la lactoză (o afecțiune extrem de rară). Părinților vegetarieni li se sugerează alăptarea și apoi formulele de lapte de soia. Soia poate fi o opțiune pe termen scurt și pentru restul copiilor.

Formulele hipoalergenice nu ajută în tratamentul alergiilor, ci în prevenția lor. Este de dorit să se înceapă cu acest tip de formulă în maternitate pentru că nu se cunoaște terenul alergic al copilului.

Formulele delactozate se administrează în probleme legate de lactoză, fie tranzitor pentru tulburări de tranzit.

Formulele antiregurgitare se administrează doar când există certitudinea de reflux gastroesofagian, ceea ce presupune că bebelușul vomită abundent și nu crește în greutate. Dacă doar varsă și se dezvoltă nu sunt necesare.

Formulele pentru prematuri sunt îmbogățite cu diverse nutrimente pentru o dezvoltare suplimentară a copilului. Mai există și câteva formule dietetice care sunt utilizate în probleme de malabsorbție sau alergii la proteina din laptele de vacă sau fibroză chistică; conțin proteine care sunt parțial rupte sau total.

În lume există și alte moduri de a prepara formula de lapte; se adaugă apa în recipient și se bea pur și simplu sau există formule care nu au nevoie de nicio preparare, doar se deschide sticla, dar din cauza prețului scump nu sunt importate în România.

În final, laptele de capră nu este recomandat copiilor. Conține cantități inadecvate de fier, potasiu, vitamina C și D, tiamină, niacină, vitamina B6. Din cauza compoziției inadecvate, poate stresa rinichii copiilor. Departamentul de Sănătate din Marea Britanie nu a recomandat folosirea formulelor de lapte care au la bază lapte de capră, nefiind potrivit pentru copilul sub 1 an.

Urmăreşte tot discursul aici:

 

logo scoala parintilor responsabili
Articolul urmator
De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă
De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern
    Nestlé lansează prima formulă pentru copii de vârstă mică cu 5 oligozaharide identice structural cu cele din laptele matern

    Noua formulă de lapte conține cel mai avansat amestec Nestle de oligozaharide importante în nutriția copiilor de vârstă mică, identice din punct de vedere structural cu cele...

    Copilul tău refuză laptele matern congelat? Iată cauza!
    Copilul tău refuză laptele matern congelat? Iată cauza!

    Atunci când ii oferi lapte direct din sân, bebelușul îl acceptă cu plăcere, acceptă chiar și biberonul cu lapte praf, dar când îi oferi laptele tău...

    Sora mea vrea laptele meu matern ca să facă săpun pentru copilul ei nenăscut
    Sora mea vrea laptele meu matern ca să facă săpun pentru copilul ei nenăscut

    Laptele matern este foarte apreciat nu doar pentru că asigură o dezvoltare armonioasă a copilului, ci și pentru că poate fi valorificat în mai multe moduri. Ai auzit până...

    Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
    Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

    Din ce în ce mai mulți părinți iau în considerare varianta de a prepara laptele praf acasă. Însă este o hrană sigură pentru bebeluși? Aflați mai jos.

    Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern
    Consultantul în alăptare ne învață: cum să extragi eficient laptele matern

    Alăptarea este un fenomen natural care în societatea modernă primește foarte multă atenție. Grație noilor tehnologii și invenții, mamele sunt ajutate să își mărească...

    Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli
    Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli

    Alături de nutrienții atât de valoroși pe care îi furnizează, laptele matern poate să îi ofere protecție bebelușului împotriva diferitelor boli. Atât...

    Trucul ingenios prin care o mamă depozitează rapid laptele matern. Video-ul ei a devenit viral
    Trucul ingenios prin care o mamă depozitează rapid laptele matern. Video-ul ei a devenit viral

    Ingeniozitatea unei mame care alăptează nu are limite, mai ales când vine vorba de a economisi timp și de a limita efortul. Așa că nu a fost de mirare când o mamă din Texas...

    Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie
    Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie

    Prima tentație este, când guști laptele din frigider și îi simți gustul ușor acrit, să îl arunci rapid. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi...

    © 2024 Qbebe