Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți

Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți

Andreea Bitar

Pentru mulți dintre noi, laptele este un aliment nelipsit din bucătărie, pe care îl folosim constant la micul dejun, în deserturi sau în cafeaua de zi cu zi. Din păcate, însă, persoanele intolerante la lactoză nu se pot bucura de acest aliment, din cauza reacțiilor adverse, mai ușoare sau mai grave, ce pot apărea chiar și în urma consumului unei singure cești. Aici intervine laptele fără lactoză, un substitut gustos și neproblematic, care vine la pachet și cu o serie de beneficii pentru sănătate. Descoperă, în cele ce urmează, care sunt proprietățile laptelui fără lactoză.  

Ce este laptele fără lactoză?

După cum este bine știut, atunci când o persoană intolerantă la lactoză consumă lapte, se poate confrunta cu o serie de reacții adverse cauzate de stresul indus asupra sistemului digestiv, printre care se numără diareea, vărsăturile și crampele abdominale. În acest caz, laptele fără lactoză este o alternativă foarte bună, deoarece poate fi folosit de persoanele care suferă de intoleranță, fără grija reacțiilor adverse.

Așadar, laptele fără lactoză este un tip de lapte de consum care nu conține, în compoziția sa, ingredientul numit lactoză. Tot în această categorie intră, deși impropriu spus, și laptele vegetal, ce poate fi obținut din diverse tipuri de nuci sau grâne, cum ar fi laptele de migdale, orez, nucă de cocos, alune, nuci, caju sau ovăz.

Lactoza este un tip de zahăr care se regăsește în produsele derivate din lapte (produsele lactate), care poate impune anumite dificultăți în procesul de digestie. Laptele fără lactoză se obține prin adăugarea lactazei în laptele de vacă. Lactaza este o enzimă produsă în mod natural de organismul uman, iar rolul acesteia este de a descompune lactoza în organism.

Produsul finit - laptele fără lactoză - are aproape același gust, profil nutrițional și aceeași textură precum laptele obișnuit, un aspect deosebit de convenabil pentru personale intolerante la lactoză. De asemenea, laptele fără lactoză se comportă exact la fel în rețetele pe bază de lapte.

Beneficiile laptelui fără lactoză

După cum amintit mai devreme, unul dintre principalele beneficii ale laptelui fără lactoză constă în comportamentul și gustul aproape identice cu cele ale laptelui obișnuit. Așadar, poate fi folosit în cafea, rețete și ca băutură de sine stătătoare, fără nicio problemă, chiar și de către cele mai pretențioase persoane.

Totodată, este relativ ușor de găsit în comerț în momentul de față, existând numeroși producători români care au introdus pe piață și linii de produse lactate fără lactoză.   

Cel mai important avantaj al laptelui fără lactoză rămâne, însă, caracterul său ușor digerabil, ceea ce îl face mai ușor de tolerat chiar și de către persoanele care nu suferă de intoleranță la lactoză.

Majoritatea persoanelor sunt născute cu capacitatea de a digera lactoza, fiind principalul tip de zahăr regăsit în lapte. Cu toate acestea, se estimează că aproximativ 75% din populația totală a Pământului își pierde această abilitate pe măsură ce înaintează în vârstă.

Această schimbare apare la nivelul organimsului, de regulă, între vârstele de doi și 12 ani. În timp ce unele persoane rețin abilitatea de a digera în mod normal lactoza, odată ce ajung la maturitate, altele pot manifesta o scădere treptată a activității lactazei, adică a enzimei necesare pentru digerarea și descompunerea lactozei.

Pentru persoanele intolerante la lactoză, consumul de lapte obișnuit poate fi un adevărat calvar, din cauza multiplelor reacții adverse, cum ar fi balonarea, senzația de greață, vărsăturile și diareea. Intoleranța la lactoză poate scădea în mod dramatic calitatea vieții persoanelor afectate, uneori ducând la izolarea de prieteni, din frica de a nu consuma, din greșeală, un produs pe bază de lactate de față cu aceștia. Din fericire, laptele fără lactoză le oferă oportunitatea de a se bucura în continuare de gustul de lapte și de preparatele pe bază de lapte, precum și de ieșitul în oraș, fără disconfortul asociat cu consumul de lapte normal. Mai mult, chiar și persoanele cu toleranță la lactoză susțin, adesea, că preferă laptele fără lactoză, datorită gustului mai ușor și al texturii mai aerate.

Un aspect important de reținut, însă, este că laptele fără lactoză poate fi ceva mai dulce față de laptele obișnuit. Această diferență de gust este cauzată de către intervenția lactazei, enzima adăugată în lapte, care descompune lactoza în două zaharuri simple, și anume glucoză și galactoză. Papilele noastre gustative percep aceste zaharuri simple mai dulci față de zaharurile complexe, astfel încât produsul finit ajunge să ni se pare o idee mai dulce față de laptele normal.  

Cu toate acestea, nu trebuie să îți faci griji în privința aportului de nutrienți – este același cu cel al laptelui obișnuit. Atenție, însă, atunci când gătești cu acest tip de lapte, pentru că e posibil să fie nevoie să ajustezi cantitățile de ingrediente dulci din rețete, mai ales atunci când vine vorba de deserturi.

Proprietățile laptelui fără lactoză

Cu toate că laptele fără lactoză conține lactază, enzimă care contribuie la descompunerea lactozei și la o digerare mai ușoară a laptelui, acest fenomen nu afectează integritatea nutritivă a laptelui. Așadar, întocmai ca laptele obișnuit, alternativa fără lactoză reprezintă o sursă foarte bună de micronutrienți, precum și de macronutrienți, cum ar fi proteine (8 grame la un pahar de lapte), calciu, vitamina B12, fosfor și riboflavină.

Totodată, există numeroase variante de lapte fără lactoză pe piață îmbogățite cu vitamina D, care este esențială pentru sănătatea oaselor și pentru un sistem imunitar puternic și care, din păcate, nu se regăsește atât de ușor în alimente.

Prin urmare, poți înlocui fără probleme laptele obișnuit cu o alternativă fără lactoză, dacă nu te simți bine după ce consumi preparate pe bază de lapte. Te vei bucura de aceleași beneficii nutritive.

Un aspect important de reținut, însă, este că, deși o alternativă foarte bună pentru cei intoleranți la lactoză, acest tip de lapte poate cauza probleme persoanelor alergice, fiind, în fond, tot un produs lactat. În consecință, laptele fără lactoză nu este potrivit nici în dieta vegană sau vegetariană. Pentru persoanele care nu consumă produse lactate în general, se recomandă alternativa laptelui de origine vegetală.

Cum alegi laptele fără lactoză?

Când vine vorba despre produse lactate fără lactoză, avem la dispoziție o paletă foarte bogată de produse. Înainte de apariția acestei pleiade de alternative, pentru o bună bucată de vreme, laptele de soia a reprezentat opțiunea de căpătâi a persoanelor intolerante la lactoză. Cu toate că pot fi o alternativă excelentă, preparatele din soia sunt omniprezente, mai ales în perioadele de post, ceea ce poate duce la o suprasaturație. Din fericire, în prezent ne putem bucura de mult mai multe variante de lapte, cum ar fi laptele de orez, migdale, ovăz, alune de pădure, nuci, fistic, caju, precum și de laptele de vacă fără lactoză.

Mai mult, o bună parte din aceste alternative pot veni în varianta neîndulcită și/sau cu un conținut mai scăzut de grăsimi față de laptele normal, fiind, așadar, o opțiune excelentă pentru persoanele care își monitorizează cu atenție greutatea sau pentru persoanele care au anumite probleme de sănătate asociate cu consumul de zahăr și grăsimi.

În ceea ce privește laptele derivat din plante, cum ar fi soia, orez, ovăz sau cânepă, acesta poate fi consumat cu încredere atât de persoanele intolerante la lactoză, cât și de cele alergice la lactate. În plus, laptele din plante este o variantă mai sustenabilă față de laptele de vacă și este bogat în vitamine și proteine. Cu toate acestea, laptelui derivat din plante îi lipsesc o serie de aminoacizi esențiali care se regăsesc în laptele obișnuit. Așadar, dacă acest aspect te interesează, este, mai degrabă, recomandat să te orientezi spre laptele fără lactoză. Vei remarca, de regulă, faptul că laptele vegetal nu este la fel de bogat, din punct de vedere nutritiv, ca laptele de vacă. De reținut este că proteinele de origine animală sunt considerate proteine complete, deoarece conțin cei nouă aminoacizi esențiali, și pot fi consumați din alimente precum carne, pește, ouă și lactate. Există, însă, și câteva surse vegetale de proteine complete, printre care se numără soia și quinoa.

Laptele obținut din nuci și oleaginoase, cum ar fi cel de migdale, alune de pădure, nuci pecan, caju sau fistic, este, la rândul său, o opțiune fără lactoză hrănitoare și delicioasă. Această alternativă de lapte este recomandată atât persoanelor intolerante la lactoză, cât și celor care preferă un stil de alimentație vegan sau vegetarian. Laptele obținut din nuci vine cu diverse arome, dar și texturi (de exemplu, laptele de caju este mai onctuos), și poate fi folosit cu succes în numeroase rețete.

În această varietate, se remarcă laptele de migdale. Acesta este bogat în calciu, magneziu, precum și în vitaminele A, E și D. Cu toate acestea, laptele obținut din nuci este mult mai scăzut în conținutul proteic. Mai precis, un pahar de lapte de migdale conține, în medie, două grame de proteine, în comparație cu cele opt care vin într-un pahar de lapte de vacă, chiar și fără lactoză. Există, însă, sortimente de lapte de nuci cu conținut adăugat de proteine, care pot contribui semnificativ la aportul proteic zilnic.

Pe lângă varietățile derivate din plante și din nuci, laptele de vacă fără lactoză este mereu o alternativă gustoasă și sănătoasă pentru cei intoleranți la lactoză. Atunci când alegi un tip de lapte fără lactoză, dacă ești atentă la siluetă, poți opta pentru un produs cu un conținut redus de zahăr și grăsimi, având în vedere că laptele fără lactoză este, deja, o idee mai dulce față de laptele obișnuit.

Nu în ultimul rând, dacă preferi laptele obținut din nuci și oleaginoase, asigură-te, atunci când cumperi laptele, să nu aibă bază de orez. Multe produse de acest gen conțin bază de orez și o cantitate foarte mică de nucă. De obicei, produsele obținute integral din nuci sau oleaginoase sunt o idee mai scumpe, dar diferența de preț va fi compensată prin gustul și textura unică acestor tipuri de lapte.

Articolul urmator
Rășina de mastic: proprietăți și beneficii
Rășina de mastic: proprietăți și beneficii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Lapte de măgăriță: beneficii, proprietăți și idei de rețete
    Lapte de măgăriță: beneficii, proprietăți și idei de rețete

    Laptele de măgăriță nu este o nouă tendință alimentară, ci un produs consumat de mii de ani. A redevenit popular odată cu creșterea interesului populației pentru consumul unor...

    Ceai de siminoc: beneficii și proprietăți
    Ceai de siminoc: beneficii și proprietăți

    În Europa, siminocul este o plantă cunoscută din cele mai vechi timpuri, pentru că stimulează producția secreției biliare și eliminarea acesteia în duoden. De cele mai...

    Ceai din frunze de zmeură: beneficii și proprietăți
    Ceai din frunze de zmeură: beneficii și proprietăți

    Chiar dacă nu are gustul inconfundabil al zmeurei coapte, ceaiul din frunze de zmeură se distinge prin aroma similară unui ceai negru, ușor fructat. Mai mult decât atât,...

    Guava: beneficii, proprietăți și moduri de consum
    Guava: beneficii, proprietăți și moduri de consum

    Surse de vitamine, de minerale, de fibre și de apă, fructele tropicale pot contribui la asigurarea unei diete echilibrate. Deși nu este la fel de cunoscută precum mango, ananasul sau...

    Lapte de caju: beneficii și mod de preparare
    Lapte de caju: beneficii și mod de preparare

    Laptele de caju este una dintre cele mai populare alternative vegetale la laptele de vacă, fiind apreciat atât pentru textura sa cremoasă, cât și pentru gustul său delicat.

    Copilul tău refuză laptele matern congelat? Iată cauza!
    Copilul tău refuză laptele matern congelat? Iată cauza!

    Atunci când ii oferi lapte direct din sân, bebelușul îl acceptă cu plăcere, acceptă chiar și biberonul cu lapte praf, dar când îi oferi laptele tău...

    Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor
    Laptele praf făcut acasă este sigur pentru bebeluși? Răspunsul specialiștilor

    Din ce în ce mai mulți părinți iau în considerare varianta de a prepara laptele praf acasă. Însă este o hrană sigură pentru bebeluși? Aflați mai jos.

    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume
    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume

    Senatul României a adoptat luni, pe 21 noiembrie, transformarea programului de alimentație din școli „Corn, fruct, lapte” în „Mic dejun sănătos”....

    © 2024 Qbebe