Bunele maniere: cu copilul la plajă sau la piscină

Bunele maniere: cu copilul la plajă sau la piscină

Louise Tanase - Contributor

Vacanţa de vară a început, în sfârşit şi abia aşteptaţi să mergeţi în vacanţă cu cei mici. În cazul în care destinaţia voastră de vacanţă este la plajă sau include timp petrecut la o piscină publică, iată ce trebuie să ştiţi şi cum trebuie să vă pregătiţi în ceea ce priveşte bunele maniere în astfel de locuri.

Probabil te gândeşti că vacanţa trebuie să fie o perioadă relaxantă pentru toată lumea şi că cei mici trebuie lăsaţi puţin mai liberi, mai ales atunci când petreceţi timpul la plajă sau la piscină. Aşa şi este: joaca trebuie să fie prima şi singura lor preocupare în această perioadă, însă, nu uita că nici în vacanţă nu trebuie să ignoraţi anumite reguli de bune maniere, cel puţin într-o oarecare măsură. Oriunde vă aflaţi, atât adulţii, cât şi copiii, trebuie să se poarte civilizat, să nu îi deranjeze pe cei din jur şi să nu se pună în pericol. Iată câteva reguli de bune maniere care trebuie respectate chiar şi în vacanţă la plajă ori la piscină.

Respectarea spaţiului personal

Atunci când mergem la o plajă amenajată cu şezlonguri, regulile plajei sunt destul de clare şi imposibil de ignorat: şezlongurile şi umbrelele sunt aşezate de către angajaţii plajei la distanţe bine calculate, iar cearşafurile sunt permise doar în anumite zone. În cazul în care închiriem şezlonguri, singurele reguli pe care trebuie să le respectăm este să stăm pe şezlongurile noastre şi să nu deplasăm şezlongurile în căutarea umbrei astfel încât să le lipim de şezlongurile celor din jur. Copiii se vor juca în apropierea şezlongurilor familiei şi nu îşi vor aşeza jucăriile sau castelele de nisip astfel încât să invadeze spaţiul sau şezlongurile vecinilor de plajă. Atunci când stăm în zona de cearşafuri, vom avea grijă să lăsăm un spaţiu de trecere între cearşafurile noastre şi cele ale celorlalţi turişti şi în niciun caz nu vom călca pe cearşafurile altora în deplasare. Dacă soarele devine prea puternic, nu este frumos să ne adăpostim sub umbrela persoanelor care au închiriat şezlongurile de lângă respectiva umbrelă; poate vor să îşi mute şezlongurile la umbră şi este dreptul lor să facă acest lucru, din moment ce au plătit.

Păstrarea curăţeniei

Probabil că vi s-a întâmplat şi vouă să observaţi cum anumiţi turişti aruncă pe plajă sau abandonează lângă şezlonguri coji şi sâmburi de fructe, sticle, mucuri de ţigări, pahare şi ambalajele produselor consumate, indiferent că au sau nu în imediata apropiere coşuri de gunoi. Unii spun că pentru asta sunt plătiţi angajaţii plajei / piscinei şi că trebuie să cureţe după turişti. Alţii nu se gândesc deloc la acest aspect, pur şi simplu. Adevărul este că aşa cum lăsăm în urma noastră la plajă sau la piscină, aşa ne este caracterul format prin educaţie. Chiar dacă nu sunt coşuri de gunoi în apropiere, putem strânge tot gunoiul propriu într-o pungă şi să îl luăm cu noi la plecare pentru a-l arunca.

Gălăgia

Evident că atunci când petrecem timpul în aer liber avem tendinţa să vorbim mai tare, mai ales la plajă unde avem senzaţia că zgomotul valurilor acoperă orice alt zgomot. Adevărul este că zgomotul făcut de valuri şi de pescăruşi este relaxant, în timp ce urletele şi ţipetele nu sunt deloc relaxante, dimpotrivă. Nu spune nimeni că trebuie să păstrăm liniştea în astfel de locuri sau să vorbim în şoaptă, însă este frumos să păstrăm un nivel civilizat astfel încât să nu îi deranjăm pe cei din jur: turişti care se relaxează sau alţi copilaşi care dorm în apropierea noastră.

Nevoile fiziologice

Atunci când mergi la plajă ori la piscină, mai ales cu cei mici, trebuie să identifici locurile cele mai apropiate care au toalete care pot fi folosite de adulţi şi copii, dar şi spaţii unde poţi schimba scutecul unui copil. Este inacceptabil să ne facem nevoile în piscină, pe plajă sau în mare. Nu este prea frumos nici să schimbăm scutecul unui bebeluş în văzul tuturor, deoarece mirosul şi imaginea unui scutec plin nu sunt deloc plăcute pentru cei din jurul nostru (cu atât mai puţin este acceptabil să lăsăm un scutec murdar lângă şezlonguri, în loc să îl ducem imediat la cel mai apropiat tomberon). Nu lăsa copiii să îşi facă nevoile (indiferent care) în nisip sau în apă. Dacă micuţul tău nu este încă foarte bine obişnuit cu oliţa sau să ceară să fie dus să îşi facă nevoile, cel mai bine este să poarte un pampers special pentru înot atunci când intră în mare, piscină sau staţi la plajă.

Să ne jucăm frumos

Indiferent cât de mult îţi doreşti să te relaxezi în vacanţă şi să îţi laşi şi copiii să se relaxeze, nu trebuie să ignori anumite reguli de bune maniere şi de siguranţă la plajă ori la piscină.
- nu lăsa copiii să arunce cu nisip spre alţi copii sau spre alte persoane. În afară de faptul că este neplăcut, se pot întâmpla accidente (nisipul în ochi poate produce probleme oculare serioase).
- învaţă-i pe cei mici să nu folosească jucăriile altor copii fără a le cere acestora permisiunea. Deşi în vacanţă se leagă multe prietenii, se pot provoca şi mici drame dacă cei mici nu sunt dispuşi să împartă jucăriile.
- nu îi lăsa pe cei mici să strice jocul altor copii: nu este frumos să distrugem castelele de nisip ale altora, să ne interpunem în jocurile care nu ne includ sau unde nu suntem bineveniţi.
- nu îi lăsa pe cei mici să pună mâna pe câinii de pe plajă însoţiţi sau nu de stăpâni. Deşi ne plac animalele şi par blânde, căldura şi mediul pot face animalele să reacţioneze imprevizibil.
- jocurile cu mingea (volei, tenis, raţele şi vânătorii, fotbal, etc) trebuie să se desfăşoare la o distanţă sigură de şezlonguri şi cearşafuri, astfel încât să nu deranjăm sau accidentăm ceilalţi turişti.
- în piscină sau în mare nu avem voie să îi stropim pe cei din jur, să încercăm să luăm colacul, aripioarele, salteaua sau jucăriile altor copii, să îi băgăm cu capul sub apă sau să îi lovim.

Voi ce alte reguli de bune maniere credeţi că trebuie respectate la plajă sau la piscină?

Articolul urmator
Un viitor tată a ales numele perfect pentru copilul său urmărind aceste 12 criterii
Un viitor tată a ales numele perfect pentru copilul său urmărind aceste 12 criterii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă
    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă

    E greu să-l faci pe cel mic să stea la masă, sau să nu se mai joace cu mâncarea? Nu e nimic, încă nu e târziu să învețe bunele maniere. Harvey Karp, medic...

    12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul
    12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

    Pentru cei mai mulți dintre noi, vacanța de vară nu ar avea parcă același farmec dacă nu am petrece și câteva zile la malul mării. De altfel, cei mici sunt oricând...

    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara
    Copilul se poate îneca foarte ușor! Ce trebuie să știe părinții despre mersul la piscină vara

    „Eram genul acela de persoană care spunea mereu că niciodată nu mi se putea întâmpla mie. Până mi s-a întâmplat”. Așa începe povestea lui...

    25 de maniere pe care copilul trebuie sa le stie pana la 7 ani
    25 de maniere pe care copilul trebuie sa le stie pana la 7 ani

    In calitate de mamica, esti permanent preocupata sa-i asiguri puiului tau cea mai buna educatie. Inca de cand este mic, incepi sa-l inveti sa salute, sa utilizeze "cuvintele magice"...

    De ce un bărbat văduv de 94 de ani a construit o piscină pentru toți copiii din cartier
    De ce un bărbat văduv de 94 de ani a construit o piscină pentru toți copiii din cartier

    Gest impresionant din partea unui bătrân de 94 de ani, văduv, fără copii și fără nepoți. El a construit, în curtea casei sale, o piscină pentru copiii din cartier, ca...

    Cum ne facem țara de rușine: momentul când o româncă își lasă copilul să facă treaba mare direct pe o plajă din Grecia
    Cum ne facem țara de rușine: momentul când o româncă își lasă copilul să facă treaba mare direct pe o plajă din Grecia

    Grecia este una dintre principalele destinații de vacanță ale românilor: ospitalieră, cu plaje superbe și servicii ireproșabile. Din păcate, însă, bunele maniere ale...

    Eroul zilei: filmarea cu băiețelul de 10 ani salvându-și mama care avea o criză de epilepsie în piscină
    Eroul zilei: filmarea cu băiețelul de 10 ani salvându-și mama care avea o criză de epilepsie în piscină

    La începutul acestei luni, o cameră de supraveghere a surprins momentul în care Gavin Keeney, un baietel de 10 ani, a sărit în piscina familiei sale pentru a-și salva...

    Un copil de 5 ani din Neamț s-a pierdut pe plaja din Mangalia
    Un copil de 5 ani din Neamț s-a pierdut pe plaja din Mangalia

    ULTIMA ORĂ! Un copil de doar 5 ani a dispărut de pe plaja Laguna din Mangalia. Persoanele care pot furniza informații despre băiețel sunt rugate să apeleze Poliția municipiului...

    © 2024 Qbebe