Cele mai frumoase grădini botanice din România

Brigitta Szebenyi - Redactor

Cele mai frumoase grădini botanice din România se regasesc in marile orase, dar si in localitati mici care surprind cu o abundenta de verdeata si de plante spectaculoase. Afla unde gasesti gradinile botanice din tara noastra care iti vor alinta nevoia de frumos si de natura.

GRADINA BOTANICA "DIMITRIE BRANDZA" din Bucuresti (Sos. Cotroceni, nr. 32)

A fost deschisa in 1860 pe langa Facultatea de Medicina si Farmacie, la initiativa lui Carol Davila. Are o suprafata de 17,5 ha , fiind imparita in sectoare exterioare-decorativ, plante rare, plante mediteraneene, flora Dobrogei, Muntii Carpati, colina coniferelor, rosarium, colectia de irisi si plante utile si sectoare utile-palmariul, compartimentul orhideelor, compartimentelor ferigilor exotice, compartimentelor platelor mediteraneene, compartimentul plantelor subtropicale, plante de apa tropicale, plante suculente, compartimentul cactusilor, bromelii. De asemenea, exista serele vechi, construite dupa modelul serelor de la Liege, serele de productie, herbarul central, biblioteca, Muzeul Botanic si seminteria. Se poate apela la specialistii de la Gradina Botanica din Bucuresti pentru altoirea citricilor, pentru consultanta de specialitate. Persoanele interesate pot inchiria plante sau spatii pentru diverse evenimente.

Gradina Botanica din Bucuresti poate fi vizitata in perioada 1 aprilie-31 octombrie intre orele 08.00-20.00, iar in perioada 1 noiembrie-31 martie intre orele 09.00-17.00. Muzeul Botanic se viziteaza in cursul saptamanii in intervalul orar 10.00-15.00, iar in week-end intre 09.00 si 13.00. Pavilionul "Padurea Tropicala" este deschis in zilele de marti, joi, sambata si duminica intre 09.00 si 13.00. Pretul unui bilet este de 5 ron, iar redus 2 ron. Pentru muzeu intrarea costa 2 ron, iar redus 1 ron, la fel ca si pentru sere la fel. Prescolarii, studentii Universitatii din Bucuresti intra gratuit.

Grădina Botanică

GRADINA BOTANICA "ALEXANDRU BORZA" din Cluj-Napoca (str. Republicii 42)

A fost deschisa in 1920, fiind subordonata Universitatii Babes-Bolyai. Cele 20 de ha sunt impartite in 5 sectoare: oramental, fitogeografic, sitematic, economic si medicinal. Clujenii pot sa oficieze aici si casatorii civile sau alte evenimente, pot altoi citrice sau cumpara plante. Programul de vara (16 aprilie-14 septembrie) este 09.00-18.00, iar cel de iarna (15 septembrie - 15 aprilie) este 09.00-16.00. Serele sunt inchise in prima luni a fiecarei luni. Taxa de vizitare este de 5 ron, iar studentii de la Universitatea Babes Bolyai au gratuitate. Poți vedea aici o listă firmă Cluj de firme de transport către Grădina Botanică.

GRADINA BOTANICA UNIVERSITARA CRAIOVA functioneaza in doua locatii Craiova (str. Constantin Lecca) si in localitatea Ranca.

A fost infiintata in 1952 de profesorul universitar Alexandru Buia si este impartita in mai multe sectoare: flora globului, provinciile floristice ale Romaniei, sistematica plantelor, plante cultivate, sere, ornamental, pepiniera, rosariu, herbarul, sectorul gospodaresc. La Ranca, prof. univ. dr. doc. Marin Paun a gandit complexul ca pe o gradina botanica montana. Cei care doresc sa viziteze aceasta gradina botanica trebuie sa stie ca nu exista taxa de acces.

GRADINA BOTANICA "RASVAN ANGHELUTA" din Galati (str. Regiment 11 Siret nr. 6A) 

A fost infiintata in 1990 ca o sectie a Complexului Muzeal de Stiintele Naturii, pe o suprafata de 15 ha. Cei care ii trec pragul pot vizita expozitiile temporare, dar pot vedea si plante rare, ornamentale, serele, plante utile, rosariumul, sctorul flora si vegetatia Romaniei si flora globului. Taxa de intrare este de 4,5 ron pentru adulti, 1,5 ron pentru copii, iar pensionarii si persoanele cu handicap nu platesc bilet.

GRADINA BOTANICA "VASILE FATI" din Jibou (str. Parcului, nr. 14) 

A fost amenajata in decurs de 9 ani, in perioada 1959-1968, de profesorul Vasile Fati impreuna cu elevii sai in jurul castelului Wesselenyi. Pe langa superbele peisaje care pot fi vazute aici, puteti apela la specialistii gradinii botanice si pentru amenajari peisagistice, consultanta de mediu sau pentru planuri de management al rezervatiilor. De asemenea, daca va doriti o nunta intr-un cadru deosebit puteti sa o faceti la gradina botanica din Jibou, contra sumei de 150 ron. In perioada 1 aprilie-30 octombrie poate fi vizitata intre orele 08.00-18.00, iar in restul anului pana la ora 17.00. Adultii vor plati 5 ron pentru acces, in timp ce pentru elevi, studenti si pensionari taxa este de 3 lei. Copiii sub 7 ani si persoanele cu handicap vor intra gratuit.

Gradina Botanica Jibou / Jibou Botanical Garden - part 1 - YouTube

GRADINA BOTANICA UNIVERSITARA "PAVEL COVACI" din Macea

Are o intindere de 21,5 ha si este amenajata pe teritoriul unui fost conac boieresc, la 23 km de Arad. In 1724, Mihai Czernovics construieste aici un conac, ingrijindu-se ca in gradina sa aiba si arbori si plante exotice. In 1820, Petru czernovics construieste un castel si amenajeaza gradina, aducand mai multe exemplare rare. In 1990, gradina si castelul intra in administrarea Universitatii de Vest Vasile Goldis din Arad. Gradina este impartita in doua sectoare: reproducerea unor peisaje si o colectie dendrologica. De asemenea, aici este deschis si un Muzeu Botanic.

GRADINA BOTANICA A UNIVERSITATII DE MEDICINA SI FARMACIE (str. Gheorghe Marinescu nr. 38) din Targu Mures 

Aceasta a fost infiintata in 1948 sub indrumarea profesorului Jablonkay Istvan. Vizitatorii sunt invitati sa se plimbe prin parcul dendrologic, sera de productie si gradina de plante medicinale.

Gradina botanica din Targu Mures | Romania Mama | Stiri ...

GRADINA BOTANICA "BIDIDIA" a Palatului Copiilor din Tulcea (str. Elizeului nr. 74)

Este unica in tara pentru ca este ingrijita de copiii de la Palatul Copiilor in cadrul cercurilor de biologie. A fost infiintata in 1983, pe o suprafata de 12 ha si prezinta in principal varietatea vegetala a Dobrogei. Este impartita in 14 sectoare.

GRADINA BOTANICA "ANASTASIE FATU" din Iasi (str. Dumbrava Rosie, nr. 7-9)

Este prima gradina botanica infiintata in Romania, in 1856. Este impartita in mai multe sectoare: ornamental, sistematica, fitogeografica, complexul de sere, flora si vegetatia Romaniei, silvostepa Moldovei, biologica, plante utile, dendrarium, rosarium. In zilele de luni si miercuri serele sunt inchise. In perioada de iarna (1 noiembrie- 28 februarie) programul de vizitare este 09.00-16.00. Un bilet costa 5 ron.

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume
  25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume

  Dacă te numeri printre persoanele care adoră să călătorească și ai numeroase amintiri dragi din călătoriile de pretutindeni, nu ezita să-i dai și copilului tău un nume care să...

  Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!
  Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!

  Când fotografa cecenă Amina Arsakova a văzut o fotografie cu Amina Ependieva, în vârstă de 11 ani, într-un centru comercial, a fost imediat intrigată de...

  Mami, nu fi tristă! Cele mai frumoase lucruri din viață sunt gratis. Eu sunt cel mai bun exemplu
  Mami, nu fi tristă! Cele mai frumoase lucruri din viață sunt gratis. Eu sunt cel mai bun exemplu

  Îți dai seama că ești o mamă bună când propriul tău copil începe să îți dea lecții de viață care au sens și care te pun pe gânduri. În lumina...

  Cele mai frumoase nume de copii, inspirate din numele florilor
  Cele mai frumoase nume de copii, inspirate din numele florilor

  Dacă îți este greu să te hotărăști la un nume cât mai deosebit pentru copilul tău, apelează cu încredere la universul florilor. Vei vedea că multe nume de flori...

  Veste uriașă! Una dintre cele mai îndrăgite artiste din România va deveni mămică!
  Veste uriașă! Una dintre cele mai îndrăgite artiste din România va deveni mămică!

  Este una dintre cele mai îndrăgite artiste de muzică populară, apreciată pentru glasul ei angelic și pentru cântecele pline de emoție. Acum, Andrada Bârsăuan, a...

  Top 10 cele mai frumoase povești de adormit copiii
  Top 10 cele mai frumoase povești de adormit copiii

  Profită de momentele din preajma orei de culcare a copilului tău și suplimentează-ți timpul de calitate pe care îl petreci alături de el spunându-i povești din care să...

  Cele mai frumoase rugăciuni pentru copii
  Cele mai frumoase rugăciuni pentru copii

  Deprinderea unui copil de a se ruga trebuie să fie însușită încă de la o vârstă fragedă. Pentru a-ți fi mai ușor în acest demers, inspiră-te și din...

  Top 5 cele mai bogate femei din România. 4 dintre ele sunt şi mame
  Top 5 cele mai bogate femei din România. 4 dintre ele sunt şi mame

  Care sunt cele mai bogate femei din România şi cum au reuşit să obţină succesul vei descoperi şi parcurgând articolul de mai jos. Printre ele se regăsesc atât femei...

  © 2023 Qbebe