Cum am dus copilul la Disneyland fără să îmi ruinez nici portofelul, nici răbdarea

Cum am dus copilul la Disneyland fără să îmi ruinez nici portofelul, nici răbdarea

Gabriela Paladi - Redactor

Ce părinte întreg la trup și la minte, care și-a trăit copilăria în era post-comunistă a anilor 90, nu visează ca la un moment dat să își ducă odrasla crescută în spațiul fabulos al animațiilor moderne, la Disneyland? Același părinte, așa cum am pățit și eu, se izbește de fiecare dată când decide să facă ceva în această privință de presupusa gaură neagră din bugetul familiei pe care această aventură ar arde-o până la ultimul bănuț.

Însă, ce nu facem pentru fericirea copilului nostru? Nu facem rabat de la planuri de vacanță. Așa că am început documentarea intensă în ceea ce privește mini-vacanța noastră de 1 iunie la Disneyland Paris. Am mers din 27 mai până pe 1 iunie, 5 nopți de cazare, cu 3 zile de intrări în parcuri și o zi de vizitat Parisul.  

Ce pași am urmat 

1. Am trimis muuulte cereri de oferte la agenții de turism. Am comparat ofertele primite cu prețurile de pe platforma Disneyland Paris, atât pentru bilete de intrare, cât și pentru cazare în parc. Am căutat bilete de avion București-Paris și retur. Am căutat prețuri estimative pentru transportul aeroport-parc și înapoi. 

2. Am oftat dezamăgiți, pentru că întreaga vacanță, cu tot cu transport, intrare în parc, cazare în parc, mese, ne-ar fi dus cu mult peste 2000 de euro, 3 membri ai echipajului, cu sejur de 4 nopți.

3. Am început să căutăm alternative care să ne mai scadă, măcar puțin, psihologic vorbind, gaura din buget. 

disneyland paris

Alternativa aleasă

Sincer, ne-a cam speriat gândul că vom cheltui o sumă atât de mare pentru 3 zile de Disneyland, mai ales că mai auzisem de la prieteni povești bugetare terifiante, cu cheltuieli ce urcau până la valoarea unui automobil la mâna a doua. Așa că, într-un final, am găsit o alternativă care să ne mulțumească, am făcut o economie aproximativă de 750 euro, care a atins următoarele subpuncte:

A. Cazare

Am renunțat la agenții, și am căutat cazare lângă parc, în Serris prin AirBnb. Am găsit un apartament minunat cu 3 camere, 2 băi, la 10 minute de mers pe jos de intrarea în parc, cu o grădină minunată, cu grătar și tot ceea ce aveai nevoie să gătești mâncare ca acasă. (The BizLeisure Sweet Garden near Disneyland Paris). Am închiriat apartamentul împreună cu încă o familie, buni prieteni de-ai noștri, cu 540 Euro de familie, pentru 5 nopți. Totul a fost impecabil, de la curățenie, la gazda super amabilă care ne-a ajutat cu informații. Economie de 300 de euro.

B. Bilete de intrare în Disneyland Paris

Agențiile fac oferte de cazare în parc cu tot cu intrări incluse. Se prea poate să pară că ieși mai ieftin, dacă îți iei cazare la ei. Însă nu este neapărat așa. Noi am luat bilete de intrare în parcuri de pe un site din Franța (www.ticketmaster.fr), cu 42 euro de copil și 49 euro de adult. Pentru 3 zile de intrări în parc am plătit 420 de euro. Astfel, comparativ cu prețurile de pe site-ul oficial al parcului, am făcut o economie de aproximativ 150 euro, poate chiar mai mult. Deoarece prețurile lor se schimbă în funcție de sezon și de numărul de persoane și de zile.

disneyland paris

C. Transportul

Și aici am avut ceva de furcă, pentru că atunci când ne-am hotărât să luăm bilete, exista o promoție ce ne mulțumea pentru cursa București-Paris și retur, care ne ducea undeva la 450 euro, pe toți trei. Însă promoția a dispărut peste noapte și ne-am trezit cu prețuri pentru acest drum cam măricele, precum 750 euro toți trei cu Tarom. Așa că a fost nevoie să gândim out of the box, și am căutat bilete pe rute alternative. Iar cea mai avantajoasă s-a dovedit ruta pe Brussels-Charleroi, care prin RyanAir ne-a dus la 370 euro = 2 adulți + 1 copil, 1 bagaj de cală și locuri preferențiale în față. De la Charleroi am închiriat mașină cu 7 locuri, pentru 2 familii, care ne-a costat cu tot cu consumul de motorină și chiria pe 6 zile, 600 Euro, deci 300 euro de familie. Mai adaug că transportul de la aeroportul din Paris la Disneyland și înapoi pentru 3 persoane poate urca până la 250 euro. Astfel, economie pe transport am făcut de aproximativ 300 euro.

D. Mâncarea

Aici este destul de greu să estimez dacă și ce economie am făcut. Am servit micul dejun și câteva prânzuri și 2 cine la apartament, un avantaj al propriei bucătării fiind faptul că poți găti ce place copilului, și că poți lua gustări după tine. Practic, prânzurile în parcuri ne-au costat cam 40-50 de euro pe zi, de familie. Iar mesele la restaurant ne-au dus la 100 de euro de familie. Probabil că dacă nu am fi avut bucătăria noastră, am fi cheltuit mai mult pe mâncare. Pe de altă parte, în hotelurile parcurilor se oferă demipensiune. Prin urmare, în cazul alimentației de zi cu zi, nu cred că am făcut economie, însă am avut avantajul de a face sandvișuri copiilor, veți vedea de ce este asta atât de important. Cred că am cheltuit aproximativ 500 de euro pe mâncare, cu tot cu o cină delicioasă în turnul Eiffel. 

disneyland paris disneyland paris

SFATURI UTILE PENTRU DISNEYLAND PARIS

Acum că am trecut prin experiența aceasta magică a Disneyland-ului, pot să ofer următoarele sfaturi, care pe mine m-au ajutat și unele care m-ar fi ajutat dacă le-aș fi știut dinainte:

1. Alegeți o perioadă extra-sezon și evitați week-end-urile. Veți avea numai și numai avantaje. Veți economisi la biletele de avion, dar și la cele de intrare în parcuri. Și, cel mai important, veți evita aglomerația imposibilă din parcuri, singurul inconvenient al magiei Disney. Ca să înțelegeți, am ales sa intrăm în parcuri luni, marți și miercuri iar cea mai lungă coadă la care am stat noi a fost la Ratattouille, de 50 de minute. Aceeași coadă, în week-end-uri poate să ajungă la 2-3 ore. 

2. Pregătiți-vă pentru stat la cozi. Cozile vor fi cele care vor epuiza copiii psihic, mai ales. Aici sunt șanse mari să vă pierdeți și voi răbdarea și să deveniți irascibili. Iar foamea poate fi primul factor, apoi nevoia de a merge la toaletă, apoi statul în picioare. Așa că luați după voi sandvișuri și gustări și mergeți la toaletă înainte de a vă așeza la o coadă. Pentru că va deveni imposibil să mai ieșiți din coadă odată ce vă așezați la ea. Luați după voi ceva jucărioare mici, ca să aibă ocupație cei mici cât așteaptă și chiar și o păturică, pe care să stea. Vă veți face viața mult mai ușoară. De asemenea, dacă cel mic nu are o pasiune intensă pentru vreunul dintre personaje, nu vă pierdeți timpul cu statul la cozile pentru a întâlni vreun personaj. La Moana, obsesia fiicei mele, se stătea la coadă trei ore. Am preferat să vizităm mai multe atracții. Cu personajele, dacă aveți noroc, vă puteți întâlni prin parc, la plimbare. Anyei, de exemplu, căpitanul Hook i-a furat plușul din mână, ceea ce a fost pentru ea o mică aventură, pe care o povestește cu încântare. 

disneyland paris

3. Interesați-vă de Fast Pass. Este un serviciu gratuit al parcurilor, care vă oferă posibilitatea să vă programați din două în două ore la atracțiile cele mai interesante. Practic, te duci la una dintre atracții, alegi fast-pass de la aparatele dedicate acestui serviciu și îți iese un tichet care te programează la acea atracție la o oră anume. Apoi când te întorci te așezi la coada de fast pass și coada merge de două ori mai repede. Noi, de exemplu, ne-am dat de 3 ori în Big Thunder Mountain. La prima coadă am stat 40 de minute. La următoarele două, cu fast pass, am stat 15 minute. Ne-a mai plăcut mult și Star Tours: The Adventures Continue. La prima coadă, am stat 15 minute. La cea de-a doua, cu fast pass, am stat 3 minute. Mai există și alternativa de single rider. Există cozi dedicate celor care se dau singuri, care merg mult mai repede. Dacă aveți un copil mai mare, se poate da singur în anumite atracții. La Ratattouille, de exemplu, timpul de așteptare pentru single rider era de 5 minute.

4. Instalați-vă pe telefon aplicația Disneyland Paris. Dacă activați GPS-ul pe telefon, aplicația vă spune exact unde sunteți, ce timp de așteptare aveți la toate atracțiile, ce parade vor fi, unde și la ce oră. Este minunată și vă ajută să economisiți mult timp. Și luați după voi neapărat baterii externe pentru telefoane, să nu rămâneți fără baterie. 

5. Neapărat să vedeți spectacolul de lumini. Este ceva ... pentru care nu am cuvinte. Pot să îl pun pe lista minunilor lumii, din punctul meu de vedere. Iar pentru copii este cu adevărat magie. Trebuie să urmăriți când sunt aceste spectacole, pentru că nu le au în fiecare seară. Lumea începe să se așeze să își ocupe locuri de la 8 seara. Spectacolul începe la 11.00 și durează 20 de minute.

6. Luați după voi schimburi și pelerine de ploaie, pălării de soare și multă apă. Pentru că vremea este schimbătoare, și este ba foarte cald, ba începe o ploaie torențială. Iar pelerinele de ploaie sau pălăriile sunt salvatoare, mai ales că unele cozi nu sunt acoperite, și ori te plouă, ori te arde soarele. Un tricou de schimb, sau chiar încălțări de schimb pentru copii sunt mai mult decât utile, pentru că transpiră, îi dor picioarele, se udă... Dar știți și voi destul de bine ce scenarii pot să apară când ai un copil. 

7. Bucurați-vă! Pentru că Disneyland este una dintre minunile lumii. Te simți exact ca în basme. Faceți multe poze! Filmați! Lăsați parcurile să vă surprindă. Vizitați-le pe amândouă, pentru că ambele au ceva-ul lor și vă vor încânta. Recomand celor cu inima tare și copiii curajoși The Tower of Terror. Vor fi destule momente de disconfort, dar magia de acolo te cucerește și le uiți, pentru că vezi bucuria din ochii copilului tău, pentru că simți cum amintirile lui se formează și devin palpabile și emoționante, și, cu ochii mari și inima largă, își umple sufletul cu ele. Sunt momente prețioase pe care le petrece alături de voi într-un tărâm cu adevărat magic. Pentru că magia nu este dată de Disneyland, magia este modelată de voi, părinții, care oferiți micuților voștri momente de incredibilă calitate împreună. Și până la urmă, acesta este rostul nostru, ca oameni, să ne trăim viața alături de cei pe care îi iubim și să ne bucurăm de momentele prețioase pe care noi înșine le construim. 

 

CONCLUZIA?

Nu ne-au ajuns cele 3 zile de Disneyland. Clar ne vom mai întoarce, peste câțiva ani, pentru ca Anya să se poată da în toate atracțiile. Clar recomand tuturor părinților să facă un efort financiar și să ofere copiilor lor, dar și lor, această experiență cu adevărat fantastică. Și nu este numai pentru fete, Disneyland-ul este pentru toată lumea, băieți, fetițe, adulți de toate vârstele, de la adolescenți la bunici. Găsim pirați și prințese, dar și cascadorii din filme și tărâmuri de poveste.

disneyland paris 

De asemenea, nu zic că așa cum am procedat noi a fost cel mai bine. Clar se poate mult mai ieftin sau mult mai scump. Important este să ajungeți acolo. Pentru că merită. Pentru că este altceva decât orice vă imaginați. Pentru că de fiecare dată când îmi amintesc momentele de acolo, văd fața minunată a fetiței mele, luminată de bucurie, de extaz, de încântare, de un cocktail de fericire absolută. Asta este ceea ce mă hrănește pe mine, ca mamă, mai mult decât orice.  

disneyland paris disneyland paris

 

Articolul urmator
Îmi iubesc soția, dar după 12 ani fără relații intime, aș vrea să îmi găsesc o amantă
Îmi iubesc soția, dar după 12 ani fără relații intime, aș vrea să îmi găsesc o amantă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ziua pe care nici eu, nici copilul nu o vom uita niciodată: când l-am pierdut în mulțime
    Ziua pe care nici eu, nici copilul nu o vom uita niciodată: când l-am pierdut în mulțime

    „Când fiica mea avea trei ani, am pierdut-o în mulțime. A fost cea mai înfricoșătoare experiență pe care am trăit-o în viața mea. Una pe care nici eu,...

    Un elev s-a înecat cu o bomboana în timpul orelor. Profesoara nu știa nici manevrele de resuscitare, nici...numărul de la Salvare
    Un elev s-a înecat cu o bomboana în timpul orelor. Profesoara nu știa nici manevrele de resuscitare, nici...numărul de la Salvare

    Un elev din clasa a 7-a din Sibiu nu a mai putut respira după ce s-a înecat cu o bomboană. Cadrul didactic nu l-a putut ajuta, pentru că nu știa să acorde primul ajutor și nici...

    Discuții aprinse între o mamă si ministrul Educației: "Nu îndrăzniți să îmi spuneți mie de responsabilitate. Ne-ați trimis copiii în prima linie a acestei boli fără nici un fel de responsabilitate”"
    Discuții aprinse între o mamă si ministrul Educației: "Nu îndrăzniți să îmi spuneți mie de responsabilitate. Ne-ați trimis copiii în prima linie a acestei boli fără nici un fel de responsabilitate”"

    Ana Măiţă, una dintre cele mai puternice voci din zona de parenting a țării noastre, președinta asociației "Mame pentru mame", a avut o discuție tranșantă cu ministrul Educației,...

    Copilul meu nu are nici un an și eu sunt din nou gravidă. Nu știu cum să anunț la serviciu...
    Copilul meu nu are nici un an și eu sunt din nou gravidă. Nu știu cum să anunț la serviciu...

    Mai avea două luni până când i se termina concediul de maternitate. Deja se pregătea să se întoarcă la muncă când a aflat că este din nou însărcinată....

    Scandal la Disneyland Paris: unei mame i s-a cerut să nu mai alăpteze în public. Care au fost reacțiile
    Scandal la Disneyland Paris: unei mame i s-a cerut să nu mai alăpteze în public. Care au fost reacțiile

    Presa franceză a explodat în momentul în care o mamă a publicat pe Twitter o fotografie cu membrii ai echipei de pază de la Disneyland Paris care interzic unei femei să...

    Soția mea nu se mai epilează și nu știu cum să îi spun fără să se supere că îmi place când e fără păr
    Soția mea nu se mai epilează și nu știu cum să îi spun fără să se supere că îmi place când e fără păr

    Știu că problema mea nu are legătură directă cu parentingul, dar indirect, fericirea mea afectează fericirea familiei. Și în ultima vreme am o nefericire pe care nu mi-e greu...

    Sunt mamă și am 20 de ani. Toate mamele vor să îmi fie prietene, până află cum îmi cresc copilul
    Sunt mamă și am 20 de ani. Toate mamele vor să îmi fie prietene, până află cum îmi cresc copilul

    Una dintre cele mai mari bucurii ale lui Annais Bolton, mama unei fetițe de 1 an din Marea Britanie, este faptul că atunci când fiica ei va avea 18 ani, ea va avea 38. Asta...

    Surpriză! Vedeta Game of Thrones a născut primul ei copil. Nimeni nu știa nici măcar că este însărcinată
    Surpriză! Vedeta Game of Thrones a născut primul ei copil. Nimeni nu știa nici măcar că este însărcinată

    Veste mare la Hollywood! Natalie Dormer, actrița care a interpretat rolul lui Margaery Tyrell în serialul „Game of Thrones” a devenit mămică! Vedetă a făcut recent...

    © 2024 Qbebe