Pericolul neștiut din piscine: povestea teribilă a unei mame, pe care toți trebuie să o citim

Corina Naftanaila

Nu este un secret pentru nimeni faptul că juniorii de toate vârstele se distrează copios în apă. De fapt, aceasta este ideea lor de vacanță perfectă, bălăceala cât este ziua de lungă în apa mării sau la piscină. Acesta a fost și scopul Brîndușei Dumitrescu, mămică și bloggeriță, care a plecat în vacanță cu familia sa în Egipt. Ceea ce se anunța a fi o vacanță de neuitat s-a încheiat într-un mod neplăcut, aproape fatal, pentru fiica sa cea mare, în vârstă de 14 ani. Aparent, copila a fost victima unui accident la piscină, dintr-o cauză la care majoritatea părinților nu s-au gândit vreodată. Iată despre ce este vorba!

Nimic nu se compară cu amintirile de vacanță ale unei familii, asupra cărora revin cu zâmbetul pe buze peste ani și ani. Asta putea spune și bloggerița Brîndușa Dumitrescu până de curând, când s-a întors din vacanța cu soțul și cele două fiice de 6, respectiv 14 ani, din Egipt. Când auzim de probleme în vacanță cu toții suntem tentați să ne gândim la condiții nefavorabile meteo, ori servicii proaste la hotel sau zboruri cu turbulențe. Din nefericire, povestea pe care această mămică a făcut-o publică pe blogul personal este departe de scenariile de la sus.

Aceasta a dorit să tragă un semnal de alarmă asupra pericolelor neștiute și nevăzute la care sunt expuși copiii într-o piscină, exemplul clar fiind pățania fiicei sale mai mari, Alexia. Conform relatării de pe blog, cele două fete se jucau într-o piscină pentru copii, împărțită în două zone, una cu tobogane și o alta pentru înot cu adâncimea de 1,40 m.

"S-a scufundat...fără să mai iasă"

Înainte să iasă din apă, Alexia a vrut să-și impresioneze tatăl cu capacitățile sale de a face scufundări, rezultatul orelor petrecute împreună cât și a cursurilor pe care aceasta le-a urmat. Fetița era pe fundul bazinului, iar tatăl se întreba cum de poate sta atât de mult timp lipită de bazin. După ce bărbatul a încercat să o scoată din apă fără însă să reușească, și-a dat seama că ceva o ține blocată. A fost nevoie de ajutorul a încă două persoane pentru ca Alexia să fie scoasă la suprafață. Fetița a fost transportată la spital și operată de urgență, având hemoragie internă. Perioada de recuperare a fost îndelungată, însă copila este în afara pericolului.

"Copila mea nu putea fi trasă din apa, ceva o bloca, o ținea "lipită" de fundul piscinei. A tras-o de mână, dar nu putea să o clintească, a mai încercat să o ridice de mijloc...dar efectiv nu reușea să o dezlipească, așa că s-a văzut nevoit să iasă la suprafața să ceară ajutor. S-a mai scufundat încă o persoană, dar tot fără succes, a trebuit să iasă pentru a 2a oară să ceară ajutor, secundele erau deja vitale. Abia cu ajutorul celei de a 3 a persoane a reușit să o elibereze din această ruletă rusească și să o aducă la suprafața. Din cauza timpului petrecut sub apa își pierduse cunoștință și nu mai respiră.

Nu vreau să explic calvarul acelor momente în care îți vezi copilul pe marginea unui bazin fără respirație dar bănuiesc că fiecare poate să își imagineze.

Alexia a trebuit să fie de urgență operată din cauza sângerărilor interne provocate de puterea cu care pompa a tras-o și lipit-o efectiv de fundul piscinei. A trebuit să stea în spital și să tragă toate repercursiunile acestui eveniment tragic."

copil in piscina

Pericolul neștiut din piscină a fost pompa de reciclare a apei, ce permite apei să fie transportată și către toboganele din piscina alăturată. Copila a înotat pe fundul piscinei, iar puterea de circulare a apei a atras-o spre pompa de absorbție. Deși Alexia a fost inconștientă în momentul în care a fost scoasă din apă, aceasta nu a înghițit atât de multă apă, datorită cursurilor de scufundări.

"Protejați-vă copii, nu-i lăsați singuri în piscină și mai ales în bazine care au tobogane, valuri și alte variante de genul ăsta, indiferent cât de bine știu să înoate sau cât de mică este apă. Nimeni nu poate răspunde întrebării dacă bazinele sunt corect construite și cu măsurile de siguranță adecvate.

Nu vă bazați pe salvamari sau alte persoane care ar trebui să fie acolo în astfel de momente, și aici au fost, dar sunt minim 30 de copii pe care să îi urmărească, erau de asemenea multe persoane în jurul copilului meu, dar nimeni nu a sesizat că ceva nu este în regulă....este o situație de secunde. În cazul nostru pot spune cu mâna pe inimă ca norocul nostru a fost că tatăl ei era lângă ea și totuși am scos-o fără suflare", a spus mama.

Întreaga poveste poate fi citită pe blogul mămicii: www.happybwords.com

Din păcate, acesta nu este un caz singular, astfel de accidente la piscine fiind des întâlnite, dovada fiind chiar declarația dată pentru Qbebe a purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dealu Spirii" București-Ilfov, Căpitan Vasile Daniel.

Apropierea sezonului cald implică riscuri specifice pe care pompierii trebuie să le gestioneze. Unul dintre acestea este reprezentat de scăldat, în locuri amenajate cât și neamenajate. În mod firesc, cele mai multe evenimente au loc în zone de scăldat neamenajate, pe cursul râurilor sau pe lacurile din București și județul Ilfov, principala categorie predispusă la înec fiind copiii. Cauzele sunt multiple, dar în cele mai multe din situații, părinții nu au cunoștință de activitățile copiilor.
În ceea ce privește locurile amenajate, cum ar fi piscinele, ștrandurile, riscurile sunt mai reduse, deoarece există personal calificat pentru acordarea primului ajutor. Riscurile asociate sunt generate de căderile accidentale ale copiilor care nu știu să înoate, de pe pardoseală în apă, fără a fi observați. În doar câteva secunde de submersie, copilul poate deveni inconștient, dacă nu este observat și scos la timp. Au existat însă și accidente tragice, în care copiii au fost aspirați de conducta de evacuare sau filtrare a apei, unde nu mai existau elementele de protecție.
În toate situațiile vă recomandăm să vă informați asupra locurilor de scăldat pe care le frecventează copilul dumneavoastră, iar pentru cei cu vârsta foarte redusă, să îi aveți în supraveghere permanent
", a declarat Căpitanul Vasile Daniel pentru Qbebe.

colac de salvare

Cazuri de peste tot din lume, cu accidente din piscine care distrug vieți

Conform unui raport al Comisiei Americane de Siguranță a Produselor, peste 38% dintre victimele unor astfel de accidente, au fost blocate prin sucțiune de către pompa, iar 33% au rămas blocate din cauza lipsei capacului de protecție al pompei. 72% dintre victime sunt copii cu vârste de sub 14 ani, dintre aceste cazuri 89% fiind accidente produs în piscinele publice. 

Din păcate, cazurile de deces sunt de 5%, cazurile cu răni severe urcă până la 82%, și numai un procent de 13% este reprezentat de cazuri fără victime.  

În 2009 o fetiță de numai 6 ani, la o piscină de copii din Minneapolis, a fost prinsă de forța de sucțiune a pompei de recirculare a apei. Se pare că fetița s-a așezat pe gura drenare care nu era acoperită corect și a suferit o lacerație de 3 cm a rectului, dar și eviscerarea intestinelor. Fetița a suferit numeroase operații, iar medicii i-au îndepărtat ce a mai rămas din intestinul subțire. Aceasta urma să fie hrănită intravenos tot restul vieții ei, fiind forțată, de asemenea, să folosească o pungă de colostomie. Forța de sucțiune a acestor pompe de recirculare a apei poate să urce până la 50 de kilograme pe centimetru pătrat.Din păcate, Abigail Taylor, a decedat câteva luni mai târziu, după numeroase operații de transplant de organe. 

 

În același an, un băiat din Marea Britanie de 14 ani s-a înecat după ce a fost tras de o astfel de pompă în timp ce își căuta ochelarii de înot la un parc de distracții din Bangkok. Tatăl lui nu l-a mai găsit, a alarmat salvamarii, care au crezut că râde de ei, susținând că este imposibil, gura pompei fiind închisă cu un grilaj. După insistențele tatălui, băiatul a fost găsit decedat în camera pompei, acolo unde corpul lui a fost evacuat de sistemul de pompare. În 2017 un alt caz a șocat întreaga lume, când un băiat de 14 ani a fost prins de forța pompei de filtrarea a unei piscine din Spania, și a suferit răni interne masive.

Concluzia?

Supravegherea permanentă a copilului este cea mai bună metodă de prevenție a unor astfel de accidente. Părinții sunt cei care poartă responsabilitatea siguranței copilului lor, deoarece accidentele se pot întâmpla chiar și în cele mai sigure medii acvatice. Chiar și așa, astfel de accidente nu trebuie să se întâmple și responsabilitatea unui mediu sigur trebuie să fie intru-totul asumată și de proprietarii piscinelor și să existe sisteme de siguranță bine puse la punct, indiferent că vorbim despre piscine dedicate copiilor sau nu. Reacțille părinților în Social Media spun totul:

Mi-a inghetat sangele in vine. Daca piscina respectiva era pentru copii (si din articol pare ca era), e vorba de o mare greseala de proiectare, o greseala criminala."

Cu atata tehnologie disponibila, de ce nu se creeaza niste pompe care in momentul in care sunt blocate de ,,ceva" (in aceste situatii de corpuri omenesti!) sa se opreasca automat?! Sper ca am fost cat de cat coerenta dat fiind faptul ca inca sunt stupefiata de ceea ce am citit..."

Sunt socata. Nu vreau sa ma gandesc prin ce au trecut parintii fetitei, prin ce a trecut bietul copil. Groaza de a fi prinsa in apa, groaza parintilor ... Nu pot decat sa imi imaginez, si ma doare sufletul. E ingrozitor! Noi, parintii, trebuie sa fim vigilenti tot timpul si sa nu mergem niciodata pe ideea ca mie nu mi se poate intampla. Daca nu era taticul atent, sfarsitul ar fi fost tragic. Sper ca micuta sa isi fi revenit si sa nu ramana cu probleme."

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Când toți medicii nu îi dădeau șanse, eu spuneam cu tărie că va trăi și va fi un copil normal. Povestea mea este povestea a mii de mame
  Când toți medicii nu îi dădeau șanse, eu spuneam cu tărie că va trăi și va fi un copil normal. Povestea mea este povestea a mii de mame

  În povestea noastră nu e nimic special. Sunt mii de copii care se nasc prematur. Prin prisma meseriei (sunt cadru medical în obstetrică) văd astfel de povești aproape zilnic....

  „Ce are copilul? - Autism. - Ieșiți afară din magazin!!!”. Povestea umilitoare a unei mame din Satu Mare
  „Ce are copilul? - Autism. - Ieșiți afară din magazin!!!”. Povestea umilitoare a unei mame din Satu Mare

  Discriminarea este încă prezența în societate, deși s-au făcut progrese importante pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. O femeie din Satu Mare...

  Povestea unei mame eroine care și-a născut fetița într-o temniță comunistă și a botezat-o Libertatea
  Povestea unei mame eroine care și-a născut fetița într-o temniță comunistă și a botezat-o Libertatea

  Iuliana Preduț-Constantinescu s-a născut pe 16 iunie, în anul 1929, în comuna Corbi, județul Argeș. Era fiica preotului Ioan Constantinescu și a Justinei din satul Poenarei....

  „Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie
  „Nu găsesc capul bebelușului”. Povestea nașterii unei mame care a adus pe lume un copil cu microcefalie

  O femeie de peste hotare povestește cum a adus pe lume, dar și cum este viața unei mame care are un copil cu microcefalie. Regăsiți mai jos povestea ei.

  Povestea cutremurătoare a unei mame: „Mi-am adus pe lume copilul mort singură, într-un salon de spital, în plină pandemie"
  Povestea cutremurătoare a unei mame: „Mi-am adus pe lume copilul mort singură, într-un salon de spital, în plină pandemie"

  Pierderea unei sarcini este înfiorătoare, mai ales atunci când se întâmplă într-un mod total neașteptat. Povestea acestei mame ne-a lăsat cu sufletele...

  Am crescut într-un orfelinat de pe vremea lui Ceaușescu și am vrut să-i ofer copilului meu ceea ce eu nu am putut avea. Povestea unei mame singure...
  Am crescut într-un orfelinat de pe vremea lui Ceaușescu și am vrut să-i ofer copilului meu ceea ce eu nu am putut avea. Povestea unei mame singure...

  Povestea mea e tristă, cu o viață grea, dar un final dacă nu fericit, cel putin liniștit. Oricât de greu mi-ar fi fost, eu am încercat să fac pentru fiica mea ceea ce...

  Scrisoarea unei mame din Italia: „Suntem în mijlocul unei regiuni unde a explodat coronavirusul”
  Scrisoarea unei mame din Italia: „Suntem în mijlocul unei regiuni unde a explodat coronavirusul”

  Mămica unui copil diagnosticat cu amiotrofie spinal musculară a publicat pe contul său de Facebook o scrisoare care aduce în vedere o serie de îngrijorări reale: de ce este...

  Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi
  Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi

  O mămică de peste granițe se confruntă cu o adevărată provocare în fiecare an, pe 11 ianuarie, de ziua celor trei copii ai săi care nu, nu sunt tripleți, ci doar născuți...

  © 2023 Qbebe