Timp de calitate cu copilul: jucării și idei de jocuri distractive

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca părinți, ne dorim nu numai ca al nostru copil să fie sănătos, dar și să se dezvolte armonios din punct de vedere cognitiv și emoțional. Pentru a ne realiza acest deziderat este necesar, așa cum ne sfătuiesc și experții, să petrecem timp de calitate alături de el. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a vedea nu numai cât de important este acest timp de calitate, ci și cum îl putem organiza cât mai bine pentru copilul nostru. Veți vedea că și alegerea unor jocuri adecvate și a unor jucării de calitate ne pot ajuta mai mult decât ne-am închipuit!

De ce este important să petrecem timp de calitate cu copilul

În ultimele decenii, viața foarte solicitantă pe care o avem și care ne pune adesea la încercare când vine vorba despre realizarea unui echilibru între viața de familie și cea profesională, ne poate determina să considerăm că și o oră pe zi, petrecută alături de copilul nostru, poate fi suficientă.
Într-adevăr, psihologii sunt de părere că are importanță chiar și această oră pe care o petrecem alături de copil, dar că timpul de calitate petrecut cu acesta nu se rezumă pur și simplu la a fi împreună. Pentru ca al tău copil să aibă parte de acest timp de calitate, este necesar să-l implici în activități prin care să-i arăți lucruri noi, să-l înveți lucruri utile, dar și să vă distrați.

Reușind să-l antrenezi pe copil în astfel de activități, îi vei oferi următoarele beneficii:

Copilul va înțelege cât este de important pentru tine și relația dintre voi va deveni mai puternică

Desigur că al tău copil s-a obișnuit să-și petreacă mare parte din zi alături de alte persoane pe care le îndrăgește, dar faptul că poate sta cu tine și să faceți diferite activități îl va face să se simtă iubit, să resimtă din plin atenția și interesul tău pentru el. Din acest motiv, se va crea între voi o legătură mai solidă, veți ajunge să comunicați mai bine, iar copilul va fi dornic să-ți împărtășească toate experiențele sale.

Anumite temeri sau „răni" se vor diminua când copilul te simte că-i ești aproape

Specialiștii în psihologia infantilă sunt de părere că, în momentele în care copilul se va simți confortabil și iubit, îi va fi mai ușor să-și scoată la ideală anumite frici sau „răni", pe care altfel nu le-ar fi dezvăluit.
De aceea, când petreci timp de calitate cu copilul, sunt șanse mai mari ca el să se „deschidă" în fața ta, pe măsură ce tu te arăți dornică să intri în universul său. Vei vedea că îți va fi mai simplu să-l ajuți și relația voastră va deveni tot mai strânsă și mai frumoasă!

Copiii care au parte de timp de calitate cu părinții lor deprind mai ușor empatia

De-a lungul timpului, psihologii au ajuns la concluzia că acei micuți care au parte de timp de calitate alături de părinții lor devin mai empatici decât aceia care nu beneficiază de așa ceva.
Astfel, când stați împreună, ai șansa să-ți antrenezi copilul în discuții și jocuri bazate tocmai pe deprinderea empatiei. Prin activitățile ludice micuții învață mai ușor și vor putea apoi să aplice noile abilități în viața reală.

Idei de jocuri și de jucării pentru a putea petrece un timp de calitate alături de copiii noștri

Întrucât jocul este activitatea preferată a oricărui copil și îi oferă șansa de a se dezvolta din toate punctele de vedere, „misiunea" noastră, ca părinți, este să ne antrenăm copiii în cele ce ne pot asigura că vom petrece împreună timp de calitate.
Ne va fi mai ușor să organizăm asemenea jocuri dacă vom avea la îndemână niște jucării de calitate, adecvate vârstei și stadiului de dezvoltare al copilului nostru. Printre acestea se numără și jucăriile Fisher Price, special concepute pentru a ușura viața tinerelor familii, pentru a întări legătura părinte-copil și pentru a-i oferi copilului cel mai bun start în viață, conferindu-i o dezvoltare armonioasă.
Pentru ca al nostru copil să învețe încă de mic tot felul de lucruri utile, ce-l vor ajuta să se descurce mai ușor inclusiv la grădiniță și la școală, puteți să-i propuneți activități precum:

„Cu cine numărăm noi azi? Cu prietenul nostru Puppy"

Mama si bebelus uitandu-se pe o carte interactiva

Datorită unor jucării de calitate poți să-l familiarizezi pe copil cu numerele încă de la o vârstă foarte fragedă (chiar înainte de 12 luni). De pildă, poți începe prin a numără cu voce tare, arătându-i totodată, diferite obiecte. Poți să-i iei și degețelele pentru a atinge obiectele respective, astfel încât să reușească, treptat, să realizeze conexiunea dintre obiect și număr.
De asemenea, profită de orice ocazie pentru a număra împreună, bazându-vă într-o primă fază pe numere mici, până la 4-5.
Când copilul se va mări, cam în jurul vârstei de 3 ani, poți începe să-i introduci și numerele mai mari, până la 10, dar numai după ce ești convinsă că este bine familiarizat cu cele până la 5. În același timp, poți să începi să-i explici și că o creștere a numărului va duce la o creștere a cantității.
Un joc deloc dificil, cu numere, poate fi și „Cu cine numărăm noi azi? Cu prietenul nostru Puppy". Vei avea însă nevoie de cărticica interactivă „Râdem și învățăm să numărăm cu Puppy" . Prima dată veți asculta împreună povestea cățelușului, îl vei lăsa pe copil să dea paginile cărții în ritmul său (acest demers îl va stimula să-și dezvolte motricitatea fină), după care îi vei face tu o „demonstrație" legată de modul în care numerele și obiectele se pot asocia. Exersați de câteva ori împreună.
După aceea îl poți întreba pe copil: „Câte....(numele obiectelui) avem aici?". După ce îți va arăta, spune-i să apese butonul „Soare", bucurându-se cum acesta „dansează" după poveste și cum scoate tot felul de sunete.
Cărticica va fi utilă pentru copiii de peste 6 luni, până la vârsta de 36 de luni, și îi va ajuta  să se familiarizeze nu numai cu universul numerelor, ci și cu relația cauză-efect (când se va aprinde butonul „Soare"). O puteți folosi cu ușurință și datorită faptului că se alimentează cu baterii.

„Să facem o piramidă din inele!"

Mama alaturi de fetita ei, jucandu-se cu o piramida cu inele

Pe măsură ce se dezvoltă, copilul are nevoie să fie stimulat în direcția dezvoltării senzoriale a dobândi abilități tot mai complexe, precum recunoașterea culorilor sau sortarea obiectelor. În plus, dezvoltarea motricității fine și a capacității de concentrare sunt și ele necesare pentru ca al tău copil să poată deveni tot mai receptiv la lumea din jur.
Pentru a-ți sprijini copilul în acest sens antrenează-l în jocuri de construcție. Încă de când stă singur în funduleț, pune-i la dispoziție materiale ce-l pot ajuta să construiască. De pildă, specialiștii spun că primele construcții ale copilului trebuie să fie turnurile/ piramidele pe un pilon.
Ține cont de sfatul lor și achiziționează o jucărie de calitate de la Fisher Price. „Construiește piramida” vă invită să construiți  o piramidă din inele colorate, așezate pe un mic pilon, pe care copilul le poate sorta și alege, mai ales dacă îl vom învăța treptat culorile inelelor respective. Bilele zornăitoare și culorile aprinse îl vor atrage și mai mult și îl vor face dornic să-și aleagă singur piesele cu care va înălța piramida.
Pe măsură ce crește, vei sesiza că micuțul va ajunge să construiască bazându-se pe o sigură mână, va alege să-și înalțe tot mai mult piramida și va putea rămâne concentrat asupra activității pentru mai mult timp. Este momentul în care îi poți da, în timp ce vă jucați, felurite instrucțiuni, precum: „Dă-mi un inel de culoarea...", „Pune dedesubtul inelului roșu unul..." etc.

„Să vorbim la telefon!"

Baietel fericit ca se joaca cu un telefon de jucarieDupă vârsta de 12 luni, copilul începe să fie tot mai fascinat de lumea din jur și mai independent. Astfel, pe măsură ce deprinde statul în funduleț, statul în picioare și mersul, el va fi dornic să-și aleagă și singur activitățile în care se va implica.
Cam între 18 și 24 de luni se va remarca o creștere a independenței considerabilă, cu atât mai mult cu cât copilul își va dezvolta și vocabularul. Dacă până atunci se limita mai mult la sunete și cuvinte nu foarte clare, acum va formula scurte propoziții și poți începe să-l înveți să comunice mai ușor cu ajutorul gesturilor.
În ceea ce privește dezvoltarea sa fizică, mersul, săritul și alergatul vor fi tot mai bine stăpânite, în condițiile în care coordonarea mișcărilor se îmbunătățește. Alături de ea, nu putem să nu remarcăm și dezvoltarea motricității fine.
Iată de ce este important să apelăm la jocuri menite să-i ofere copilului dezvoltarea tuturor abilităților menționate mai sus.
Spre exemplu, o jucărie adecvată acestui obiectiv este „Telefonul prietenos" (destinat copiilor între 12 și 36 de luni), tot de la Fisher Price . Pe de o parte, jucăria îi va oferi copilului șansa de a se mișca trăgând jucăria după el, iar pe de altă parte îl va ajuta să-și dezvolte motricitatea fină, atenția și concentrarea pe măsură ce se joacă stând jos (ai ocazia să-i prezinți copilului numerele de la 1 la 9).
Poți să-ți antrenezi copilul într-un mic dialog imaginar, la care telefonul vă este partener, punându-l să exerseze diverse cuvinte. Lasă-l să se bucure de faptul că acest telefon își mișcă ochii când este tras, precum și de sunete și culori, ce-i vor stimula inclusiv dezvoltarea senzorială.
Profitați de „Telefonul prietenos" pentru a vă distra conversând și făcând și mișcare!

„Să stăm de vorbă cu locomotiva Thomas"

Baietel jucandu-se cu locomotiva Thomas

După vârsta de 18 luni, când copilul are deja mai multe achiziții de limbaj, poți începe să-l introduci în tot felul de jocuri de rol.
Experții în psihologia infantilă consideră că aceste jocuri îi pot fi de folos copilului din mai multe puncte de vedere:
Copilul își va dezvolta mai mult abilitățile de comunicare
Întrucât jocurile de rol implică dialogul, copilul își va îmbunătăți comunicarea verbală și își va îmbogăți vocabularul. Pe măsură ce va exersa noi cuvinte și le va repeta pe cele pe care le știe deja, micuțul va fi mai dornic să comunice.

Copilul va progresa tot mai mult din punct de vedere al dezvoltării cognitive
Jocurile de rol presupun să faceți legătura și cu experiențe mai vechi de învățare, cu informații pe care copilul le-a acumulat deja. De asemenea, astfel de jocuri pot presupune și rezolvarea de probleme, descoperire, observare. Oricare dintre acestea vor stimula dezvoltarea cognitivă a copilului.

Copilul își va dezvolta abilități sociale
Prin intermediul jocurilor de rol copilul va avea ocazia să facă schimb de roluuri, să comunice verbal și nonverbal. Mai mult, va putea să negocieze, să empatizeze și chiar să aibă poziția de lider. Datorită acestor „roluri”, copilul va fi mai pregătit să relaționeze cu ceilalți, în viața de zi cu zi.

Jocurile de rol sunt benefice și din punct de vedere al dezvoltării fizice
Într-un joc de rol pot fi desfășurate activități ce vor contribui la dezvoltarea motrică și la dezvoltarea motricității fine a copilului. De asemenea, datorită lor copilul își poate îmbunătăți coordonarea mișcărilor.

Dacă vei reuși să-i propui copilului un joc de rol cu unul dintre personajele preferate, el va fi mai disponibil și va învăța mai multe din această experiență. Va fi binevenit, de pildă, un joc organizat datorită unei jucării de calitate, locomotiva Thomas de la Fisher Price.

„Prima mea expediere cu Thomas din Thomas & FriendsTM" îi oferă copilului plăcerea de a experimenta prima lansare a acestei drăgălașe locomotive de pe rampă. Cu o locomotivă Thomas de împins și o întreagă schemă cu șine, copilul va descoperi jocul interactiv pe măsură ce traversează barierele, când îl trimite pe Thomas în jos pe rampă, când acesta se oprește la turnul de apă și folosește semnalele șuierate.
Cu siguranță va fi o experiență pe care un copil cu vârsta de 18 luni sau mai mare nu o va uita!

Voi mai puteți da și alte exemple de jocuri și de jucării de calitate, utile pentru a valorifica din plin timpul pe care ni-l petrecem alături de copil?

 

logo fisher price

 

Surse:
www.babycenter.com; www.kiddycharts.com; www.nct.org.uk;www.peacefulparent.com; www.streetdirectory.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 semne că nu petreci suficient timp de calitate cu copilul tău
  6 semne că nu petreci suficient timp de calitate cu copilul tău

  Petreci cu adevărat suficient timp alături de copilul tău? Ai fi surprins să afli că nu faci acest lucru, chiar dacă nu ai observat. Deși nu auzi niciodată copilul că se...

  10 jocuri distractive și educative pentru copii pentru acasă, cât școlile sunt închise
  10 jocuri distractive și educative pentru copii pentru acasă, cât școlile sunt închise

  Întrucât în momentul de față se insistă tot mai mult asupra ideii de a rămâne acasă, cea mai la îndemână soluție de a face rost de ceea ce ne...

  6 jucării pentru copii care au scandalizat o lume întreagă
  6 jucării pentru copii care au scandalizat o lume întreagă

  Pe piață există o mulțime de jucării ciudate pentru copii, însă unele dintre ele au reușit să scandalizeze o lume întreagă. Iată câteva dintre cele mai...

  12 idei să ții copilul ocupat când muncești de acasă
  12 idei să ții copilul ocupat când muncești de acasă

  Pe măsură ce perioada de când lucrezi de acasă se prelungește, poți avea din ce în ce mai multe momente în care să simți că îți este tot mai dificil să-i...

  Cele mai dorite jucării de Crăciun, disponibile la Târgul de Jucării din Auchan
  Cele mai dorite jucării de Crăciun, disponibile la Târgul de Jucării din Auchan

  Anul acesta, dorințele de Crăciun devin realitate. Cu o gamă de peste 3000 de jucării, acoperind toate grupele de vârste, mii de decorațiuni strălucitoare pentru brad și casă,...

  Idei de cadouri minunate pentru copii mici si mari, de pus in tolba lui Mos Craciun
  Idei de cadouri minunate pentru copii mici si mari, de pus in tolba lui Mos Craciun

  Craciunul se apropie, iar acum ca am devenit parinti, fericirea nu este doar despre a primi, ci si despre a ii oferi copilului cadouri care sa-l fascineze, sa ii trezeasca curiozitatea,...

  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

  Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

  10 idei de cadouri de Crăciun pentru toți copiii cuminți
  10 idei de cadouri de Crăciun pentru toți copiii cuminți

  A început numărătoarea inversă până la Crăciun, iar Moșul deja pregătește cadourile pentru copiii care au fost cuminți anul acesta. Dar ce spunem noi, în 2020...

  © 2022 Qbebe