Cele mai populare jucării în funcție de țară. Păpușa Barbie a fost interzisă în Arabia Saudită

Bianca Geica - Redactor Senior

Te-ai întrebat vreodată care este cea mai populară jucărie din lume? În plină lună a cadourilor, o publicație americană a realizat un top al celor mai căutate jucării pe Google, la nivel global. S-a aflat, astfel, că patru dintre primele cinci cele mai căutate jucării din lume sunt console de jocuri video și că singura jucărie care nu este consolă printre cele mai căutate cinci este Lego.

De asemenea, topul dezvăluie și care este cel mai căutat joc de societate la nivel global (nu, nu este Monopoly!), precum și care este cea mai populară păpușă din lume.

The Toy Zone este unul dintre cele mai populare site-uri cu review-uri la jucarii (si nu numai) din lume si, ca in fiecare an, a dezvaluit topul celor mai populare jucarii din lume. Echipa din spatele proiectului a pornit de la o listă de jucării și, folosind instrumentul Ahrefs Keywords Explorer, a calculat de câte ori fiecare dintre ele a fost căutată pe Google pe lună, în medie, în 161 de țări. Au descoperit că:

 • Patru dintre primele cinci cele mai căutate jucării din lume sunt console de jocuri video, iar dintre acestea, PlayStation 5 este cea mai căutată în medie, lunar (înregistrează 15 milioane de căutări);
 • Singura jucărie care nu este consolă printre cele mai căutate cinci este Lego (peste șase milioane de căutări pe lună, în medie);
 • Cel mai căutat joc de societate la nivel global este Ludo ( 1,35 milioane de căutări pe lună, în medie);
 • Barbie este cea mai populară jucărie unicat în 32 de țări - mai mult decât orice altă jucărie.
harta celor mai populare jucarii din lume
Cele mai populare jucării din fiecare țară | Foto: thetoyzone.com

Click aici pentru a vedea imaginea la rezoluție maximă

PlayStation 5 - cea mai populară jucărie din lume

PlayStation 5 de la Sony este cea mai căutată „jucărie” din lume, în timp ce Nintendo Switch conduce lista în cele mai multe țări.

cea mai populara jucarie din lume
PlayStation 5 de la Sony, cea mai căutată „jucărie” din lume

Studiul, publicat de The Toy Zone, a constatat că PS5 înregistrează în medie 15 milioane de căutări pe lună, în timp ce singura jucărie care nu este consolă și care a intrat în top cinci la nivel mondial a fost LEGO, cu șase milioane de căutări. „Oricât de mult iubește lumea păpușile, jocurile de societate și piesele de construit, tehnologia nu pierde teren”, se arată în studiu. „Analiza noastră arată că patru dintre primele cinci jucării cele mai căutate online sunt console de jocuri video, PS5 ocupând primul loc în top”. Între timp, seria XBOX X|S a revendicat unele dintre cele mai mari piețe, precum SUA, Canada, Africa de Sud, Brazilia și Australia.

Nord-americanii preferă jucăriile simple, în timp ce europenii sunt fani jocuri de construit

Nord-americanii cheltuiesc mai mulți bani pe jucării decât oriunde altundeva în lume. În rândul acestora câștigă teren jucăriile simple, cum ar fi jocurile de societate și păpușile; doar două țări (Antigua și Barbuda și Saint Vincent și Grenadine) preferă consolele de jocuri video (Xbox Series X și, respectiv, PS5).

Cele mai populare jucării din America de Nord | Foto: thetoyzone.com

Click aici pentru a vedea imaginea la rezoluție maximă

În 17 țări din Europa, jucăriile de construit sunt cele mai populare. Cele mai populare sunt cele cu piese LEGO, dar și, jocurile Knex, Playmobil și Geomag.

cele mai populare jucarii din europa
Cele mai populare jucării din Europa | Foto: thetoyzone.com

Click aici pentru a vedea imaginea la rezoluție maximă

În România, cele mai căutate jucării sunt păpușile bebeluș

În România, cea mai căutată jucărie este Glitter Babyz de la Noriel - o păpușă bebeluș, cu sclipici pe păr și gene, care își schimbă culoarea părului în apă rece. Fiecare păpușă vine cu propriile accesorii colorate, precum o sticlă de suc și una de sampon, care isi vor schimba si ele culoarea de fiecare data cand vor fi umplute cu apa rece.

Jocurile de societate domină în Orientul Mijlociu și Asia Centrală

Dintre toate categoriile de jucării de pe piață, jocurile de societate par a fi cele mai populare în Orientul Mijlociu și Asia Centrală. În șapte țări din regiune, jocurile de societate precum Pictionary, Game of Life și Rummikub sunt cele mai populare jucării, conform căutărilor Google.

În alte patru țări din Orientul Mijlociu și Asia Centrală, Barbie este cea mai populară păpușă. În alte părți din regiune, Barbie a fost interzisă fie temporar, fie permanent de-a lungul anilor. De exemplu, în 2003, ea a fost interzisă în Arabia Saudită din cauza „aspectului său provocator” și pentru că „încuraja coduri vestimentare neislamice”. Abia în 2019, păpușile Barbie au reapărut pe piața din Arabia Saudită, după ce Mattel a lansat o păpușă Barbie cu hijab.

Barbie este cea mai populară păpușă în 32 de țări

Potrivit cercetării The Toy Zone, Barbie este cea mai populară păpușă în 32 de țări, mai mult decât orice altă jucărie. Este populară pe toate continentele, în special în Africa, unde 17 țări o caută online mai mult decât orice altă jucărie.

Cu părul ei lung și blond, cu ochi mari și strălucitori, Barbie a fost o păpușă iubită de multe generații din întreaga lume. În ciuda concurenței acerbe din industria jucăriilor, 58 de milioane de Barbie sunt vândute în fiecare an în peste 150 de țări, Mattel calculând că o Barbie este vândută la fiecare 2 secunde undeva în lume.

De asemenea, Barbie a fost recunoscută la nivel global ca un brand important de-a lungul deceniilor, în fiecare an fiind lansate ediții internaționale ale păpușii în costume tradiționale pentru diferite țări. Cu toate acestea, păpușa a fost interzisă de mai multe ori în mai multe țări, atât temporar (în locuri precum Arabia Saudită și Rusia), cât și permanent (în Iran).

Consolele de gaming nu sunt atât de populare în restul Asiei și Oceaniei

În restul Asiei și în Oceania, cele mai populare jucării sunt yoyo, Buckaroo și figurinele din seriale TV, cum ar fi Power Rangers. Consolele de jocuri video nu apar deloc pe hartă - nici măcar în Japonia, unde industria locală a jocurilor video este una dintre cele mai mari din lume.

Jocurile de societate și păpușile sunt populare în Africa

În Africa, jocurile de societate și păpușile sunt cele mai populare tipuri de jucării. În timp ce pe hartă nu apare nicio altă păpușă în afară de Barbie, gusturile naționale în materie de jocuri de societate sunt ceva mai variate: Ludo este cel mai populare, dar și jocuri clasice cum ar fi Game of Life, Monopoly și Scrabble.

Surse foto: thetoyzone.com, Image by drobotdean on Freepik

Surse articol: cbr.comthetoyzone.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum arată și cât costă păpușa Barbie cu chipul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
  Cum arată și cât costă păpușa Barbie cu chipul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

  În Aprilie compania Mattel a lansat o ediție limitată de păpuși Barbie care o înfățișează pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, pentru a celebra Jubileul de...

  Păpușa Barbie care alăptează. De acord cu ea sau nu?
  Păpușa Barbie care alăptează. De acord cu ea sau nu?

  O mămică a creat o păpușă Barbie care alăptează, pentru a arăta adevărata față a maternității! După ce a fost discriminată pentru că a alăptat în public, Betty...

  Studiu 2021: cele mai iubite cărți pentru copii din fiecare țară a lumii. În România nu a fost deloc o surpriză!
  Studiu 2021: cele mai iubite cărți pentru copii din fiecare țară a lumii. În România nu a fost deloc o surpriză!

  Cititul este de departe una dintre cele mai simple mai sănătoase plăceri atât pentru cei mari, dar mai ales pentru cei mici, contribuind la dezvoltarea emoțională, cognitivă și...

  Fabulos! Cum arată noua colecție Barbie „Femei care inspiră”
  Fabulos! Cum arată noua colecție Barbie „Femei care inspiră”

  În anul 2018, compania Mattel lansa o colecție de păpuși Barbie inspirată de femei celebre din istorie, intitulată „Inspiring Women” (trad.: Femei care inspiră)....

  O mamă a descoperit o păpușă pentru adulți cu chipul fetiței sale!
  O mamă a descoperit o păpușă pentru adulți cu chipul fetiței sale!

  Mediul online poate deveni extrem de periculos, mai ales când vine vorba de copiii noștri. Autoritățile îi sfătuiesc pe părinți să fie foarte atenți atunci când...

  Un copil de 4 ani dat dispărut de familie a fost găsit mort în cufărul cu jucării din camera lui
  Un copil de 4 ani dat dispărut de familie a fost găsit mort în cufărul cu jucării din camera lui

  Tragedie fără margini în Statele Unite, unde un băiețel de doar 4 ani, inițial dat dispărut de familie, a fost găsit fără suflare în cufărul cu jucării din camera lui....

  România, țara abuzurilor: mama a 6 copii bătută cu biciul de soțul ei. Reacția vecinilor? ”Așa e într-o familie, te mai cerți, te mai bați”
  România, țara abuzurilor: mama a 6 copii bătută cu biciul de soțul ei. Reacția vecinilor? ”Așa e într-o familie, te mai cerți, te mai bați”

  Caz revoltător de violență domestică la Vaslui! O mamă de 33 ani, mamă a șase copii care au vârste între 3 și 14 ani, din Vetrisoaia, a fost salvată de autorități...

  © 2023 Qbebe