- 1. Cafeaua te poate ucide
- 2. Cafeaua poate fi bună pentru tine
- 3. Cafeaua ar putea creşte libidoul feminin
- 4. Cofeina ar putea reduce nivelul de durere
- 5. Cofeina poate provoca insomnii
- 6. Cafeaua decofeinizată conţine cofeină!
- 7. Decofeinizarea se face cu substanţe chimice!
- 8. Nu cofeina dă gustul amar
- 9. O cafea bună depinde de prăjire şi de fierbere
- 10. Cafeaua a fost descoperită de capre
- 11. Metabolizăm cafeaua în mod diferit
- 12. Cafeaua nu te deshidratează
- 13. Cafeaua este mai eficientă decât băuturile energizante
- 14. Jumătate dintre băutorii de cafea o aleg în detrimentul cocktailurilor şi... sexului!
- 15. Cofeina şi adenozina
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi de pe planetă, dar, cu toate acestea, efectele acesteia asupra organismului uman încă sunt dezbătute. Oamenii de ştiinţă şi pasionaţii de cafea se contrazic în aproape toate aspectele consumului de cafea, astfel încât, uneori, nu mai ştii ce să crezi. Cafeaua te ajută să trăieşti mai mult sau te ucide cu încetinitorul? Cum se prepară cafeaua perfectă? Cafeaua decofeinizată este cu adevărat decofeinizată? Iată câteva răspunsuri oferite de oamenii de ştiinţă pentru întrebările consumatorilor de cafea.
1. Cafeaua te poate ucide
În ciuda tuturor avantajelor consumului de cafea, din păcate, cafeaua te poate ucide. Dar pentru asta ar trebui să bei aproximativ 80-100 de ceşti de cafea foarte tare într-un timp foarte scurt, spun medicii. Te sfătuim, evident, să nu faci acest lucru.
2. Cafeaua poate fi bună pentru tine
O serie de studii diferite realizate în 2014, 2015 şi 2016 au descoperit beneficiile consumului de cafea asupra sănătăţii ficatului, asupra scăderii riscului de producere a infarctului miocardic şi a cancerului de colon, iar conform jurnalului Circulation, se pare că daca vom consuma 1-5 ceşti de cafea pe zi vom reduce riscul decesului prematur. De asemenea, un studiu publicat în martie 2016 susţine că există o corelaţie clară între consumul de cafea şi riscul scăzut de apariţie a sclerozei multiple.
3. Cafeaua ar putea creşte libidoul feminin
Dacă ţi se pare o veste extraordinară, înainte de a începe să bei cantităţi uriaşe de cafea trebuie să ştii că efectul s-a observat deocamdată pe cobai. Însă, adevărul este că cercetătorii cred că această licoare aromată ar putea avea efecte benefice asupra libidoului doar în cazul femeilor care nu consumă regulat cafea.
4. Cofeina ar putea reduce nivelul de durere
O doză medie de cofeină (echivalentul a două ceşti de cafea) poate să reduce nivelul durerilor musculare dobândite în urma unui antrenament fizic intens, susţine un studiu. Trebuie să ştii că acest studiu s-a efectuat asupra unor subiecţi care nu consumau în mod regulat cafea. Un studiu realizat în 2012 a descoperit că persoanele care beau cafea înainte de a se apuca să lucreze la computer au mai puţine dureri ale musculaturii gâtului şi umerilor. Din păcate, nu există studii ample efectuate în acest sens pentru a concluziona ferm asupra acestui subiect.
5. Cofeina poate provoca insomnii
Medicii şi cercetătorii care au efectuat studii asupra cafelei sfătuiesc consumatorii de cafea să nu mai bea această băutură minunată cu minimum 6 ore înainte de ora de culcare, deoarece efectele cofeinei durează câteva ore. Un studiu realizat în 2015 a descoperit că ceasul intern al organismului poate fi perturbat de cofeină, organismul ajungând să fie derutat de semnalele care ar trebui să îi spună că trebuie să doarmă. De asemenea, persoanele care lucrează în ture de noapte vor observa că, din păcate, dacă vor bea cafea în timpul orelor de muncă acestea vor avea efecte întârziate, afectându-le şi somnul din timpul zilei.
6. Cafeaua decofeinizată conţine cofeină!
Aceasta ar putea fi cea mai mare surpriză pe care o ai în legătură cu cafeaua! Nu-i aşa? Se pare că totuşi, din păcate, dacă vei bea 10 ceşti de cafea decofeinizată, ingerezi de fapt tot atât de multă cofeină cât este într-o ceaşcă sau două de cafea nedecofeinizată.
7. Decofeinizarea se face cu substanţe chimice!
Nimeni nu ar fi bănuit că pentru a decofeiniza cafeaua se folosesc şi substanţe chimice. Se pare că procesul de decofeinizare presupune ca boabele de cafea să fie fierte la abur, astfel încât cofeina să se ridice la suprafaţă, de unde este spălată folosind un solvent chimic organic numit clorură de metilen.
8. Nu cofeina dă gustul amar
Dacă prepari cafeaua fără zahăr, ştii că aceasta are un gust amar destul de pronunţat. Atât de pronunţat, încât dacă nu ar avea acea aromă minunată, nimeni nu s-ar gândi să bea cafea fără nimic care să o îndulcească serios. Ei bine, se pare că gustul amar al cafelei nu provine de la cofeină, ci de la antioxidanţii prezenţi în cafea în cantităţi mari.
9. O cafea bună depinde de prăjire şi de fierbere
Atunci când vorbim de o cafea bună, trebuie să ştii că totul se reduce la chimie, mai precis la procesele chimice ce au loc în cafea atunci când este prelucrată prin prăjire şi prin fierbere. În timpul procesului de prăjire a boabelor de cafea, uleiurile din interiorul boabelor încep să fie eliberate la o temperatură de aproximativ 400°C. Cu cât se eliberează mai mult ulei, cu atât aroma cafelei va fi mai intensă. De asmenea, trebuie să reţii că o ceaşcă de cafea are cu atât mai multă cofeină cu cât cafeaua stă mai mult în contact cu apa. Prin urmare, cafeaua la ibric are mai multă cofeină decât o cafea espresso sau un capuccino. De asemenea, cafeaua prăjită mai mult are mai multă cofeină decât cafeaua prăjită mai puţin.
10. Cafeaua a fost descoperită de capre
Cu multe, multe sute de ani în urmă, pe un munte în Africa, o turmă de capre au ţinut păstorul treaz toată noaptea după ce s-au înfruptat din boabele roşii de cafea. Păstorul a povestit unor călugări despre descoperirea sa, ceea ce a condus la sesiuni de rugăciune foarte lungi. Nu ştim dacă povestea este chiar reală, dar este drăguţă şi merită reţinută, nu-i aşa?
11. Metabolizăm cafeaua în mod diferit
Cofeina este eliminată din organism în ritmuri diferite. De obicei, organismul femeilor procesează cofeina mai repede decât al bărbaţilor, al fumătorilor procesează cofeina de două ori mai repede decât al nefumătorilor, iar organismul femeilor care iau pilule contraceptive procesează cofeina de trei ori mai încet decât cel al femeilor care nu iau pilule contraceptive.
12. Cafeaua nu te deshidratează
Probabil că ai auzit şi tu că ar trebui să bei mai multă apă pentru a contracara efectele cofeinei, nu-i aşa? Se pare că licoarea aromată te hidratează la fel de bine ca apa, mai ales dacă obişnuieşti să bei cafea în mod regulat, cel puţin aşa susţine un studiu efectuat de Universitatea din Birmingham. Cercetătorul Sophie Killer explică: "Atunci când consumi cafea în mod regulat, organismul este mai capabil să regleze aportul de lichide şi este mai puţin predispus să crească producţia de urină, cum se întâmplă în cazul persoanelor care beau rar cafea sau deloc."
13. Cafeaua este mai eficientă decât băuturile energizante
În cazul în care ai nevoie de un surplus de energie, cafeaua este o soluţie mult mai eficientă şi mai sănătoasă decât o băutură energizantă. Se pare că o băutură energizantă conţine, în medie, aproximativ 80 mg cofeină în doza de 250 ml, în timp ce aceeaşi cantitate de cafea conţine între 95 şi 200 mg de cofeină, în funcţie de tipul cafelei şi metoda de preparare. Nu mai menţionăm şi cantitatea de zahăr şi alte substanţe chimice care sunt evitate înlocuind băuturile energizante cu o ceaşcă de cafea bună.
14. Jumătate dintre băutorii de cafea o aleg în detrimentul cocktailurilor şi... sexului!
O partidă de sex rapidă dimineaţa şi un coctail colorat seara? Se pare că "nu, mulţumesc" - 53% dintre participanţii la un studiu recent au dezvăluit faptul că ar alege cafeaua în locul sexului matinal şi aproximativ 80% dintre participanţi ar alege cafeaua în locul unui cocktail alcoolic.
15. Cofeina şi adenozina
Faptul că după ce bei o cafea te simţi mai puţin obosit şi mai alert are legătură cu faptul că, susţin cercetătorii, cofeina este similară cu o substanţă chimică prezentă în creier, adenozina. În mod normal, adenozina se leagă de anumiţi receptori nervoşi, provocând oboseala şi încetinind activitatea celulelor nervoase. Însă, atunci când bei cafea, cofeina acţionează similar şi înlocuieşte adenozina. Cofeina se leagă de aceiaşi receptori nervoşi, însă nu provoacă oboseală, aşadar te energizează atunci când nu ar trebui să fii plin de energie.
