X

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Qbebe.ro

Acest site utilizează cookie-uri. Acceptând cookie-urile, veți putea naviga în cele mai bune condiții.

Accept Politica de Cookie

Regula de 5 secunde pentru alimentele scăpate pe jos. Mit sau adevăr?

de Irina Olteanu

Există o așa-zisă regulă a celor 5 secunde pentru alimentele scăpate pe jos, cunoscută la nivelul întregului Glob. Cât adevăr se află în spatele acesteia și câtă superstiție vei afla în continuare alături de concluziile unor studii științifice desfășurate în acest sens. Și apoi te întrebăm: tu ai mânca un aliment căzut pe jos dacă îl ridici după maxim de 5 secunde?

Regula celor 5 secunde nu este cunoscută doar la noi în țară, ci este răspândită la nivel mondial și este destul de simplă: orice aliment "scăpat" pe jos poate fi consumat în siguranță dacă este ridicat într-un interval de maxim 5 secunde. Se pare că inițiatorul său ar fi chiar Ginghis Han care a declarat că un aliment poate să se afle pe podea timp de 5 ore și încă să fie sigur pentru consum. Fie că are la bază motivația de a salva un aliment pe care altminteri l-ai fi aruncat la coșul de gunoi, fie ca o scuză superstițioasă menită să combată îmbolnăvirile, poate fi întâlnită în toate contextele și la toate categoriile sociale. Care este adevărul? Te invităm să citești ce au concluzionat cercetătorii referitor la această regulă:

Cercetare despre regula de 5 secunde

Proiectul care a vizat verificarea veridicității regulii a aparținut lui Jillian Clarke și a fost realizat în timpul internship-ului său la departamentul de nutriție și știință alimentară din Universitatea Illinois, fiind supervizat de doctorul Meredith Agle, în prezent cercetător în dezvoltarea noilor produse care a declarat "Jillian a prelevat mostre de pe podelele din universitate, din laborator, hol, dormitor și cantină pentru a verifica cât de multe organisme putem izola în laborator. Am examinat bețișoarele și existau doar câteva microorganisme, ceea ce m-a surprins și i-am spus să repete prelevarea de mostre. Rezultatele au fost aceleași. Cred că podelele erau atât de curate, din punct de vedere microbiologic, deoarece sunt uscate, iar cei mai mulți patogeni precum salmonella, listeria sau E.coli nu pot supraviețui în lipsa umezelii. "

regula de 5 secunde

Pentru a controla studiul, prăjituri și jeleuri au fost amplasate pe suprafețe aspre, dar și pe suprafețe netede acoperite cu cantități măsurate de E.coli. "Am putut observa un transfer de germeni și înainte de cele 5 secunde. Aveam de a face cu un număr mare de celule" a afirmat Meredith Agle. Cele mai predispuse îmbolnăvirilor asociate sunt persoanele cu un sistem imunitar slab, precum copiii de vârstă mică și vârstnicii. Însă nu se cunoaște care ar fi situația în cazul covoarelor, podelelor ude, gumei de mestecat sau înghețatei, deoarece nu au făcut parte din studiu.

Jillian Clarke a desfășurat de asemenea o cercetare în care 70% dintre femei și 56% dintre bărbați au afirmat că sunt familiarizați cu regula de 5 secunde, femeile fiind mai înclinate să o și aplice. De asemenea, sunt șanse mai mari ca oamenii să mănânce fursecuri sau bomboane căzute pe jos decât broccoli și conopidă. Jillian Clarke a primit pentru munca sa premiul Ig Nobel în cadrul Universității Harvard, un premiu care recunoaște cercetarea care te amuză, dar apoi te pune pe gânduri.
Rezultatele acestei cercetări sunt întărite de profesorul de microbiologie Anthony Hilton, care a concluzionat că deși un aliment căzut pe podea nu este complet lipsit de riscuri, sunt șanse ca dacă a petrecut doar câteva clipe pe jos să nu prezinte niciun pericol pentru sănătate. În mod evident nu recomandă consumul alimentelor vizibil murdare, însă dacă nu există o contaminare evidentă sunt șanse mici să fie prezente bacterii nocive după doar câteva secunde.

Ce părere au alți experți despre regula de 5 secunde

Profesorul Donald Schaffner, microbiolog alimentar în cadrul Universității Rutgers, a desfășurat un studiu de 2 ani care a relevat că indiferent cât de repede ridici alimentul de pe podea acesta va prelua bacteriile. A apelat în acest sens la pepene roșu, pâine, pâine cu unt și jeleuri care au fost lăsate să cadă de la înălțime pe suprafețe tratate cu bacterii cu caracteristici similare cu salmonella. Cercetătorii au testat patru momente de contact: mai puțin de 1 secundă, 5 secunde, 30 secunde și 300 secunde. S-a relevat că pe măsură ce crește durata de expunere crește și gradul de contaminare. Însă niciun aliment nu a scăpat complet de contaminare, deoarece bacteriile pot să se atașeze instantaneu; rezultatele au fost diferite și în funcție de suprafața de contaminare.

regula de 5 secunde

Există experți care sunt de părere că nu ar trebui să mănânci niciodată alimente căzute pe podea. Purtătoarea de cuvânt pentru Asociația Americană Dietetică, Ruth Frechman, este de părere că "cel puțin, spală-l întâi. Bacteriile se află pretutindeni, iar 10 tipuri, inclusiv E.coli, cauzează probleme de tipul toxiinfecțiilor alimentare, precum febră, diaree și simptome similare gripei." Aceste simptome specifice unor afecțiuni de natură alimentară pot avea un debut variat, începând de la 24 ore până la o săptămână de la expunere. Prin urmare, dacă un aliment pe care l-ai scăpat miercuri te-a îmbolnăvit duminică, sunt șanse mari să nu asociezi cele două evenimente.

Robert Romaine este inspector sanitar de mai mult de 2 decenii "Nu cred că există cineva în industria restaurantelor care să creadă cu adevărat în regula de 5 secunde, însă cei care conduc localurile sunt preocupați de mâna de lucru care ar putea fi tentată să nu arunce imediat alimentele, chiar dacă cunosc riscul. Sunt totuși șanse mici să fie prinși asupra faptului deoarece dacă un inspector este în trecere, toată lumea se comportă exemplar. În cazul în care alimentul este uscat și nu există nimic lipit de el sunt șanse mici ca bacteriile să se lipească de el, însă de cele mai multe ori vorbim despre o bucată de carne sau de pește care nu este uscată. Dacă alimentul este uscat, discutăm doar despre mizerie, precum păr sau orice se află pe tălpile pantofilor." Studenții din domeniul inspecției alimentare sunt învățați că orice suprafață, și în special podelele, nu trebuie considerată curată, iar orice aliment care intră în contact cu aceasta trebuie privit ca fiind murdar, inclusiv dacă vorbim despre locul unde să gătește mâncarea, care ar putea să fi intrat în contact cu mizerie.

Ce părere aveți? Voi ați mânca alimentele căzute pe jos?

Surse:www.webmd.com; www.nytimes.com; www.independent.co.uk

 

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Ce trebuie sa stii despre alimentele modificate genetic Ce trebuie sa stii despre alimentele modificate genetic
Totul despre alergiile alimentare Totul despre alergiile alimentare
Ghidul complet al caloriilor Ghidul complet al caloriilor
Principiile alimentatiei sanatoase Principiile alimentatiei sanatoase

Articole Lifestyle

10 poziţii de sărut care te duc în al nouălea cer 10 poziţii de sărut care te duc în al nouălea cer
Sacrificiul pe care îl face Prințul Harry în timpul sarcinii lui Meghan Markle Sacrificiul pe care îl face Prințul Harry în timpul sarcinii lui Meghan Markle
Machiajul HOT pe care să îl porți în octombrie 2018 Machiajul HOT pe care să îl porți în octombrie 2018
Semnul din păr care anunță cancerul de sân Semnul din păr care anunță cancerul de sân

Alte articole care te-ar putea interesa


Editorial Qbebe
scris de Qbebe
Au început înscrierile la Ora de Dezvoltare! Seminar gratuit pentru părinții responsabiliAstfel, Marți, pe 30 octombrie, de la ora 17.00, la Teatrul Elisabeta , la Ora de Dezvoltare, fiecare părinte este invitat să devină un maestru al dezvoltării copilului, cu informații utile, importante și necesare obținute...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Cristina Fotescu
Recenzie carte: Programul de 90 de minute de somn pentru bebelusiAuzisem ca este bine sa scrii si lucruri pozitive dar si negative intr-o recenzie ... Dar am decis sa scriu in stilul meu, asa ca am preferat sa scriu totul la scurt si la obiect. Prin urmare: 1. Foarte util planul NAPS...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

De ce o femeie insarcinata nu trebuie sa manance niciodata resturile alimentare de la masa unui copil

De ce o femeie insarcinata nu trebuie sa manance niciodata resturile alimentare de la masa unui copil

Pentru orice mama consumul resturilor
MAI MULT

Prima sala de fitness dedicata numai femeilor gravide

Prima sala de fitness dedicata numai femeilor gravide

Doua antreprenoare din New York au reusit  sa puna bazele primei sali de
MAI MULT

10 lucruri pe care medicii vor sa le stii inainte sa ramai insarcinata

10 lucruri pe care medicii vor sa le stii inainte sa ramai insarcinata

O mare parte din medici si-ar dori ca femeile sa afle o serie de informatii
MAI MULT

Bebee

alaptare

Cât se alăptează un nou-născut?

Alăptarea este modul prin care un nou-născut este hrănit de către mama sa cu
MAI MULT

Cum-tratăm-scurgerile-vaginale-din-timpul-sarcinii

Cum tratăm scurgerile vaginale din timpul sarcinii

Scurgerile vaginale sunt secreţii ale organelor genitale, cu rol de apărare
MAI MULT

Înotul-dezvoltă-copiii-într-un-mod-armonios

Înotul dezvoltă copiii într-un mod armonios

Beneficiile înotului sunt nenumărate, iar cei mici ar trebui să învețe de
MAI MULT

Cele-mai-grele-luni-de-sarcină-sunt-primele-3----află-de-ce

Cele mai grele luni de sarcină sunt primele 3 – află de ce

Perioada sarcinii este foarte frumoasă, dar în același timp și delicată.
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net