Regula de 5 secunde | Qbebe.ro
X

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Qbebe.ro

Acest site utilizează cookie-uri. Acceptând cookie-urile, veți putea naviga în cele mai bune condiții.

Accept Politica de Cookie

Regula de 5 secunde pentru alimentele scăpate pe jos. Mit sau adevăr?

de Irina Olteanu

Există o așa-zisă regulă a celor 5 secunde pentru alimentele scăpate pe jos, cunoscută la nivelul întregului Glob. Cât adevăr se află în spatele acesteia și câtă superstiție vei afla în continuare alături de concluziile unor studii științifice desfășurate în acest sens. Și apoi te întrebăm: tu ai mânca un aliment căzut pe jos dacă îl ridici după maxim de 5 secunde?

Regula celor 5 secunde nu este cunoscută doar la noi în țară, ci este răspândită la nivel mondial și este destul de simplă: orice aliment "scăpat" pe jos poate fi consumat în siguranță dacă este ridicat într-un interval de maxim 5 secunde. Se pare că inițiatorul său ar fi chiar Ginghis Han care a declarat că un aliment poate să se afle pe podea timp de 5 ore și încă să fie sigur pentru consum. Fie că are la bază motivația de a salva un aliment pe care altminteri l-ai fi aruncat la coșul de gunoi, fie ca o scuză superstițioasă menită să combată îmbolnăvirile, poate fi întâlnită în toate contextele și la toate categoriile sociale. Care este adevărul? Te invităm să citești ce au concluzionat cercetătorii referitor la această regulă:

Cercetare despre regula de 5 secunde

Proiectul care a vizat verificarea veridicității regulii a aparținut lui Jillian Clarke și a fost realizat în timpul internship-ului său la departamentul de nutriție și știință alimentară din Universitatea Illinois, fiind supervizat de doctorul Meredith Agle, în prezent cercetător în dezvoltarea noilor produse care a declarat "Jillian a prelevat mostre de pe podelele din universitate, din laborator, hol, dormitor și cantină pentru a verifica cât de multe organisme putem izola în laborator. Am examinat bețișoarele și existau doar câteva microorganisme, ceea ce m-a surprins și i-am spus să repete prelevarea de mostre. Rezultatele au fost aceleași. Cred că podelele erau atât de curate, din punct de vedere microbiologic, deoarece sunt uscate, iar cei mai mulți patogeni precum salmonella, listeria sau E.coli nu pot supraviețui în lipsa umezelii. "

regula de 5 secunde

Pentru a controla studiul, prăjituri și jeleuri au fost amplasate pe suprafețe aspre, dar și pe suprafețe netede acoperite cu cantități măsurate de E.coli. "Am putut observa un transfer de germeni și înainte de cele 5 secunde. Aveam de a face cu un număr mare de celule" a afirmat Meredith Agle. Cele mai predispuse îmbolnăvirilor asociate sunt persoanele cu un sistem imunitar slab, precum copiii de vârstă mică și vârstnicii. Însă nu se cunoaște care ar fi situația în cazul covoarelor, podelelor ude, gumei de mestecat sau înghețatei, deoarece nu au făcut parte din studiu.

Jillian Clarke a desfășurat de asemenea o cercetare în care 70% dintre femei și 56% dintre bărbați au afirmat că sunt familiarizați cu regula de 5 secunde, femeile fiind mai înclinate să o și aplice. De asemenea, sunt șanse mai mari ca oamenii să mănânce fursecuri sau bomboane căzute pe jos decât broccoli și conopidă. Jillian Clarke a primit pentru munca sa premiul Ig Nobel în cadrul Universității Harvard, un premiu care recunoaște cercetarea care te amuză, dar apoi te pune pe gânduri.
Rezultatele acestei cercetări sunt întărite de profesorul de microbiologie Anthony Hilton, care a concluzionat că deși un aliment căzut pe podea nu este complet lipsit de riscuri, sunt șanse ca dacă a petrecut doar câteva clipe pe jos să nu prezinte niciun pericol pentru sănătate. În mod evident nu recomandă consumul alimentelor vizibil murdare, însă dacă nu există o contaminare evidentă sunt șanse mici să fie prezente bacterii nocive după doar câteva secunde.

Ce părere au alți experți despre regula de 5 secunde

Profesorul Donald Schaffner, microbiolog alimentar în cadrul Universității Rutgers, a desfășurat un studiu de 2 ani care a relevat că indiferent cât de repede ridici alimentul de pe podea acesta va prelua bacteriile. A apelat în acest sens la pepene roșu, pâine, pâine cu unt și jeleuri care au fost lăsate să cadă de la înălțime pe suprafețe tratate cu bacterii cu caracteristici similare cu salmonella. Cercetătorii au testat patru momente de contact: mai puțin de 1 secundă, 5 secunde, 30 secunde și 300 secunde. S-a relevat că pe măsură ce crește durata de expunere crește și gradul de contaminare. Însă niciun aliment nu a scăpat complet de contaminare, deoarece bacteriile pot să se atașeze instantaneu; rezultatele au fost diferite și în funcție de suprafața de contaminare.

regula de 5 secunde

Există experți care sunt de părere că nu ar trebui să mănânci niciodată alimente căzute pe podea. Purtătoarea de cuvânt pentru Asociația Americană Dietetică, Ruth Frechman, este de părere că "cel puțin, spală-l întâi. Bacteriile se află pretutindeni, iar 10 tipuri, inclusiv E.coli, cauzează probleme de tipul toxiinfecțiilor alimentare, precum febră, diaree și simptome similare gripei." Aceste simptome specifice unor afecțiuni de natură alimentară pot avea un debut variat, începând de la 24 ore până la o săptămână de la expunere. Prin urmare, dacă un aliment pe care l-ai scăpat miercuri te-a îmbolnăvit duminică, sunt șanse mari să nu asociezi cele două evenimente.

Robert Romaine este inspector sanitar de mai mult de 2 decenii "Nu cred că există cineva în industria restaurantelor care să creadă cu adevărat în regula de 5 secunde, însă cei care conduc localurile sunt preocupați de mâna de lucru care ar putea fi tentată să nu arunce imediat alimentele, chiar dacă cunosc riscul. Sunt totuși șanse mici să fie prinși asupra faptului deoarece dacă un inspector este în trecere, toată lumea se comportă exemplar. În cazul în care alimentul este uscat și nu există nimic lipit de el sunt șanse mici ca bacteriile să se lipească de el, însă de cele mai multe ori vorbim despre o bucată de carne sau de pește care nu este uscată. Dacă alimentul este uscat, discutăm doar despre mizerie, precum păr sau orice se află pe tălpile pantofilor." Studenții din domeniul inspecției alimentare sunt învățați că orice suprafață, și în special podelele, nu trebuie considerată curată, iar orice aliment care intră în contact cu aceasta trebuie privit ca fiind murdar, inclusiv dacă vorbim despre locul unde să gătește mâncarea, care ar putea să fi intrat în contact cu mizerie.

Ce părere aveți? Voi ați mânca alimentele căzute pe jos?

Surse:www.webmd.com; www.nytimes.com; www.independent.co.uk

 

Noutati de la Qbebe

INSCRIE-TE la newsletter-ul Qbebe si primesti ultimele noutati.

Email
Data nasterii bebelusului    
 

Articole asemanatoare

Ce trebuie sa stii despre alimentele modificate genetic Ce trebuie sa stii despre alimentele modificate genetic
Totul despre alergiile alimentare Totul despre alergiile alimentare
Ghidul complet al caloriilor Ghidul complet al caloriilor
Principiile alimentatiei sanatoase Principiile alimentatiei sanatoase

Articole Lifestyle

Horoscopul infidelitatii. 3 zodii care vor înșela în toamna 2018 Horoscopul infidelitatii. 3 zodii care vor înșela în toamna 2018
Cu ce să nu asortezi niciodată albul Cu ce să nu asortezi niciodată albul
3 femei din zodiac care merită respect, dar nu îl primesc 3 femei din zodiac care merită respect, dar nu îl primesc
Semnul de pe unghie care anunță cancerul de plămâni Semnul de pe unghie care anunță cancerul de plămâni

Alte articole care te-ar putea interesa


Editorial Qbebe
scris de Alina Nedelcu
De ce trebuie să învățăm copiii că este în regulă să eșuezeDe ce trebuie să-i familiarizăm pe copii și cu eșecul Chiar dacă ne vine greu să vedem dezamăgirea, frustrarea și tristețea profundă a copilului după un insucces, psihologii spun că nu trebuie să facem tot...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Retete culinare
Editorial Qbebe
scris de Irina Olteanu
Școala Siguranței Tedi a poposit la DragomireștiO vizită într-un colț al județului Dâmbovița - Dragomirești Nu mi-aș fi închipuit că o zi de vineri, de la sfârșitul lunii mai, se poate transforma într-o experiență cu totul memorabilă,...
Qbebe Horoscop saptamanal
Qbebe Funny

Naste natural

Tarile cele mai sigure si cele mai periculoase pentru nasterea unui bebelus

Tarile cele mai sigure si cele mai periculoase pentru nasterea unui bebelus

Intemeierea unei familii reprezinta unul dintre cele mai importante momente din
MAI MULT

Lucruri fascinante despre luna in care s-a nascut sau se va naste copilul tau

Lucruri fascinante despre luna in care s-a nascut sau se va naste copilul tau

Cunosti cu siguranta informatii generale ce tin de semnele zodiacale, astrologie
MAI MULT

Ora la care nastem este programata genetic

Ora la care nastem este programata genetic

Nu iti imaginai ca ora la care nasti poate avea vreo legatura cu genetica, dar
MAI MULT

Bebee

Cum-tratăm-scurgerile-vaginale-din-timpul-sarcinii

Cum tratăm scurgerile vaginale din timpul sarcinii

Scurgerile vaginale sunt secreţii ale organelor genitale, cu rol de apărare
MAI MULT

alaptare

Cât se alăptează un nou-născut?

Alăptarea este modul prin care un nou-născut este hrănit de către mama sa cu
MAI MULT

Cele-mai-grele-luni-de-sarcină-sunt-primele-3----află-de-ce

Cele mai grele luni de sarcină sunt primele 3 – află de ce

Perioada sarcinii este foarte frumoasă, dar în același timp și delicată.
MAI MULT

Înotul-dezvoltă-copiii-într-un-mod-armonios

Înotul dezvoltă copiii într-un mod armonios

Beneficiile înotului sunt nenumărate, iar cei mici ar trebui să învețe de
MAI MULT

sigur.info-fii sigur pe net