Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant?

Care este diferența dintre deodorant și antiperspirant?

Andreea Bitar

Multe femei se întreabă care este diferența dintre deodorant și antiperspirant, atunci când iși achiziționează produsele de igienă personală. Dacă te întrebi și tu același lucru, află că, atunci când ajungi să cunoști diferențele dintre cele două tipuri de produse, alegerea celui care ți se potrivește devine mult mai ușoară. Îți oferim un ghid rapid și ușor de parcurs despre care produs să alegi și când, astfel încât să te simți protejată pe tot parcursul zilei, indiferent dacă alegerea ta constă în antiperspirant sau deodorant.

Ce este deodorantul și cum acționează?

În principiu, scopul și acțiunea deodorantului este de a elimina sau de a masca mirosurile emise de corp. Experții în domeniu clasifică deodorantul ca fiind un produs cosmetic, ceea ce înseamnă că utilizarea principală a produsului este de a curăța, de a înfrumuseța sau de a ameliora o problemă non-medicală a pielii, părului sau unghiilor.

În majoritatea cazurilor, companiile cosmetice nu au nevoie de aprobarea autorităților de sănătate înainte de introducerea pe piață a acestei clase de produse. Cu toate acestea, companiile producătoare sunt responsabile, din punct de vedere legal, pentru siguranța ingredientelor și a produselor finale care ajung la dispoziția consumatorului.

Este important de reținut că multe deodorante de pe piață conțin parfum, uleiuri esențiale sau arome artificiale pentru a ajuta la mascarea mirosului. La fel ca și deodorantul în sine, parfumurile nu au nevoie de aprobarea prealabilă a autorităților de sănătate pentru introducerea pe piață, însă acestea pot prezenta un risc alergenic pentru persoanele predispuse. Dacă știi că ești alergică la parfum, anumite uleiuri esențiale sau arome artificale, este recomandat să consulți mereu lista de ingrediente înainte de a cumpăra un deodorant.

Ce este antiperspirantul și cum acționează?

Rolul antiperspirantelor este de a reduce transpirația de pe suprafața pielii. Acestea pot veni într-o varietate de forme, cum ar fi: spray, cremă, emulsie, pulbere, dispozitiv tip roll-on, șervețele sau dischete îmbibate în substanță antiperspirantă.

Antiperspirantele care conțin săruri de aluminiu reacționează cu celulele de pe piele și din canalele sudoripare, numite mucopolizaharide, iar, prin acest proces, activitatea glandelor sudoripare este blocată.

E important de reținut că produsele antiperspirante care se pot cumpăra fără rețetă medicală conțin concentrații scăzute de săruri de aluminiu, printre care se numără: aluminiu de zirconiu, clorohidrat de aluminiu și clorură de aluminiu. Așadar, dacă suferi de hiperhidroză sau de transpirație excesivă, este posibil să fie nevoie de un produs recomandat de medic, care se va elibera pe rețetă medicală.

Antiperspirantele cu prescripție medicală conțin concentrații mai mari de clorură de aluminiu sau de o variantă mai puternică, numită hexahidrat de aluminiu.

Specialiștii în domeniu sunt de părere că antiperspirantele comercializate pe bază de rețetă ar trebui integrate în categoria medicamentelor, deoarece au acțiune directă asupra funcției de perspirație a organismului. În cazul multor asemenea produse, companiile producătoare trebuie să solicite aprobarea autorităților de sănătate, în baza unor studii și cercetări bine reglementate, înainte de a lansa un nou asemenea produs pe piață.

Deodorant sau antiperspirant: ce ar trebui să alegi?

Deodorantele și antiperspirantele au funcții diferite, deși sunt aplicate adesea în aceleași regiuni ale corpului, cum ar fi zona axilei.

Deodorantele ajută la prevenirea sau mascarea mirosului corporal. Acestea nu au ingrediente active și nu împiedică transpirația. Antiperspirantele, în schimb, ajută la prevenirea transpirației, acestea conținând, de obicei, săruri de aluminiu ca ingredient activ principal.

Ca punct de întâlnire, deodorantele și antiperspirantele au funcții similare, și anume prevenirea mirosului corporal și reducerea umidității. În majoritatea cazurilor, consumatorul nu trebuie să aleagă între cele două funcții, deoarece multe produse funcționează atât ca deodorant, cât și ca antiperspirant.

În timp ce scopul deodorantului este de a acoperi sau masca mirosurile naturale ale corpului și poate conține parfum, alcool sau alte ingrediente cosmetice, antiperspirantele previn transpirația înainte ca aceasta să se formeze, ceea ce ajută la reducerea mirosului corporal.

În ceea ce privește reacțiile adverse asociate cu folosirea deodorantelor și antiperspirantelor, printre acestea se numără, în special, reacțiile cutanate iritative. De reținut este că produsele cosmetice aplicate pe piele pot provoca dermatită iritativă sau de contact. Acest risc este mai mare dacă o persoană aplică produsele pe suprafețele mai subțiri ale pielii, cum ar fi zona axilei. De asemenea, riscul de dermatită iritativă crește la persoanele cu istoric de dermatită iritantă și/sau de contact.

Este recomandat să consulți medicul de familie sau un specialist alergolog dacă manifești o reacție alergică, atunci când utilizezi un deodorant sau un antiperspirant. Medicul te poate îndruma către produse mai potrivite pentru pielea ta.

Articolul urmator
Părul filat este întotdeauna la modă: 28 tunsori actuale care te vor scoate din anonimat
Părul filat este întotdeauna la modă: 28 tunsori actuale care te vor scoate din anonimat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când poate să înceapă copilul meu să se dea cu deodorant?
    Când poate să înceapă copilul meu să se dea cu deodorant?

    Parcă ieri îți luai pentru prima dată în brațe copilul și, pe negândite, ajungi în situația de a lua în calcul faptul că are nevoie să înceapă...

    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul
    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul

    Mary Catherine Starr (instructor de yoga, artist grafician și mama a doi copii) a ținut să atragă atenția, printr-o postare pe contul de Instagram @momlife_comics, asupra diferențelor...

    Dragă mami, învață să faci diferența dintre a fi politicos și a face pe plac oricui pentru a-ți educa sănătos copilul
    Dragă mami, învață să faci diferența dintre a fi politicos și a face pe plac oricui pentru a-ți educa sănătos copilul

    Una dintre cele mai mari provocări pe care le ai de înfruntat, ca părinte, este să reușești să găsești un echilibru între a-ți învăța copilul să fie politicos...

    O mamă care crește 12 copii, dintre care 8 adoptați, este atacată în online pentru modul în care îi hrănește
    O mamă care crește 12 copii, dintre care 8 adoptați, este atacată în online pentru modul în care îi hrănește

    Știți vorba aceea, „unde-s mulți puterea crește”? La fel de bine am putea să spunem și „Unde-s mulți, mâncarea crește”. Aceasta din urmă i se aplică...

    O mamă vorbește sincer despre avantajul de a avea copii cu o diferență de 25 de ani între ei
    O mamă vorbește sincer despre avantajul de a avea copii cu o diferență de 25 de ani între ei

    O mamă de peste Ocean vorbește despre avantajele de a face parte dintr-o familie în care diferențele dintre copii ajung până la 25 de ani. „Nu a fost ceva planificat,...

    Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați
    Cea mai potrivită diferență de vârstă între frați

    Când e cel mai bun moment să faci al doilea copil? Descoperim împreună care sunt avantajele și dezavantajele de a avea doi copii cu o diferență de vârstă mică,...

    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău
    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău

    Logopedia sau terapia limbajului tratează tulburările de vorbire. Fie că vorbim despre un copil care nu vorbește deloc, sau care are nevoie să-și corecteze pronunția, logopedia face...

    35% dintre părinții români consideră că este firesc ca un copil să consume alcool
    35% dintre părinții români consideră că este firesc ca un copil să consume alcool

    Diageo, cel mai mare producător și distribuitor de băuturi alcoolice din lume, a anunțat rezultatele unui chestionar aplicat la nivel regional în România, Republica Cehă și...

    © 2024 Qbebe