Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

Andra Purdea

Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar alegerea unui miros, ci chiar a modului în care ceilalți își amintesc de tine. Piața globală a parfumurilor este o industrie colosală, în 2020 ajunsese deja la 29,8 miliarde de dolari. 

Ce este apa de toaletă ?

Întâlnești adesea termeni despre care nu ai nici cea mai mică idee ce înseamnă. Termenii cei mai comuni pe care îi întâlnim, atunci când vrem să cumpărăm un parfum sunt Eau de toilette și Eau de parfum. Dar știi, oare, care este diferența dintre cele două și, pe care să îl alegi ?

Eau de toilette provine din cuvântul francez „Toilette”, care se referă la ritualul de îngrijire, înainte de a ieși în oraș.

Practic, apa de toaletă este un parfum cu o concentrație mai mică de uleiuri esențiale și este mai proaspătă și mai bogată în note de vârf decât apa de parfum. Acest tip de parfum se difuzează rapid și poate fi pulverizat pe haine. Totuși, datorită concentrației sale scăzute (conține 5 până la 15% concentrat într-un alcool de 80° vol.), apa de toaletă are o perioadă de valabilitate limitată.

Ce este apa de parfum ?

Pe de altă parte, apa de parfum este cea mai populară concentrație de parfum. Este intensă și durează mult mai mult (conține între 15-20% concentrat de parfum).

Acest tip de parfum este perfect pentru ocazii speciale, pentru seară, pentru vreme rece (desigur există si anumite ape de parfum potrivite pentru timpul zilei).

Diferențe dintre apa de toaletă și apa de parfum

Diferența principală dintre apa de toaletă și apa de parfum este concentrația pe care fiecare dintre acestea o are.

Concentrația fiecăruia determină intensitatea parfumului. Un parfumier poate combina până la peste 100 de ingrediente diferite cu arome unice pentru a crea un amestec cunoscut sub numele de ulei de parfum sau parfum pur.

În medie, o apă de parfum conține o concentrație de parfum de 12% până la 18%, în timp ce apa de toaletă conține între 8% și 12% concentrație. Indiferent de produsul pe care îl cumperi, apa de toaletă va fi întotdeauna mai puțin concentrată decât apa de parfum.

Alte diferențe dintre cele două tipuri de parfum constau în longevitatea lor și prețurile acestora. Datorită concentrației mari de ulei de parfum, apa de parfum durează mai mult decât apa de toaletă. Cu apa de parfum poți avea până la cinci ore de parfum, de aceea este considerată o achiziție mai bună.

În timp ce apa de toaletă durează adesea două - până la trei ore, este o alegere mai practică pentru timpul zilei sau pentru vreme mai caldă.

Însă, fie că este vorba de apă de toaletă sau apă de parfum, în cazul în care te întrebai, ambele au o dată de expirare.  Pentru a afla când expiră parfumul tău, verifică eticheta. Dacă parfumul tău s-a oxidat din cauza compoziției chimice, culorile s-au schimbat sau mirosul este modificat (poate fi acru, acid sau metalic), cel mai probabil este timpul să îl înlocuiești.

Cum te dai corect cu fiecare, pentru a-i spori rezistența

Pentru a garanta un parfum perfect, cel mai bun mod de a aplica o apă de toaletă este să o pulverizezi odată ce te-ai îmbrăcat, trasând un triunghi mare cu parfumul. Începe din vârful părului , apoi în interiorul jachetei și termină la tivul hainei.

De asemenea, poți pulverizeza apa de toaletă creând un „nor” în fața ta și apoi trecând prin parfumul pulverizat în aer.

Important de menționat că folosind alte produsele derivate (loțiune de corp, pudră de talc, săpunuri, deodorante) vor permite o difuzare mai bună a parfumului.

În ceea ce privește apa de parfum, aceasta poate fi pulverizată direct pe piele, pe locurile unde îți simți pulsul (încheieturi, în spatele urechilor, în spatele genunchilor, etc.), evită frecarea acesteia și nu folosi prea mult. Nu îți acoperi parfumul cu hainele, fiindcă, atunci când transpiri, uleiurile pe care corpul nostru le produce poate elimina parfumul mai rapid. 

De reținut că parfumurile sunt cel mai bine păstrate în zone mai întunecoase și răcoroase. În cazul în care îl păstrezi în baie, umiditatea nu interacționează cel mai bine cu parfumul și îi poate schimba compoziția.

 

Surse foto: https://www.istockphoto.com/ro

Articolul urmator
Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare
Diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat și cum se folosește fiecare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ajutor! Copilului meu îi e frică să tragă apa la toaletă și nu știu cum să rezolv asta!
  Ajutor! Copilului meu îi e frică să tragă apa la toaletă și nu știu cum să rezolv asta!

  Într-un articol anterior recent, povesteam despre frica de a merge la toaletă - o problemă cu care se confruntă mulți copii. Acum aduc în atenția dumneavoastră un alt...

  Sticlele de apă reutilizabile depozitează mai multe bacterii decât un vas de toaletă, spun cercetătorii
  Sticlele de apă reutilizabile depozitează mai multe bacterii decât un vas de toaletă, spun cercetătorii

  Ce noroc că nu putem vedea bacteriile, pentru că altfel, nu cred că am mai vrea să atingem nimic. În acest sens, un studiu din 2023 arată că o sticlă reutilizabilă pentru apă...

  Ghicitoare despre apă
  Ghicitoare despre apă

  Descoperă cea mai frumoasă ghicitoare despre apă care va pune la contrinuție mintea copiilor și a adulților deopotrivă.

  Contrabandă la grădiniță: ce a adus un copil în cănuța de apă
  Contrabandă la grădiniță: ce a adus un copil în cănuța de apă

  Cei mici adoră să aibă în preajmă animale de companie. Mai mult decât atât, studiile arată că prezența unul animal de companie în casă poate fi foarte...

  Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul
  Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul

  Mary Catherine Starr (instructor de yoga, artist grafician și mama a doi copii) a ținut să atragă atenția, printr-o postare pe contul de Instagram @momlife_comics, asupra diferențelor...

  Alergia la apă: simptome si tratament
  Alergia la apă: simptome si tratament

  Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

  Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea
  Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea

  Tu ce faci, de obicei, cu apa în care au fiert cartofii? O arunci sau o păstrezi? „Dar de ce aș păstra-o?”, probabil te întrebi acum. Ei bine, există o mulțime...

  Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon
  Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

  Băița bebelușului reprezintă o provocare, în special pentru proaspeții părinți. De exemplu, nu este exclus ca micuțul să înghită apă. Dar dacă aceasta conține...

  © 2023 Qbebe