Bi-interviu: Cresc un băiat Vs. Cresc o fată - Ileana Badiu Vs. Ana Bitu

Ştiaţi că există diferenţe demonstrate ştiinţific între fete şi băieţi? Se pare că fetele chiar se maturizează mai repede decât baieţii, cu 10 ani mai devreme, şi tot ele pot distinge nuanţele culorilor, spre deosebire de băieţi, pentru că cromozomul X este cel care furnizează celulele de culoare. Ştim, deci, că, există diferenţe biologice clare de dezvoltare între fete şi băieţi. Există însă şi diferenţe în modul în care îi creştem pe micuţi?

"Diferenţa dintre fete şi băieţi este programată la nivel mental. Noi definim lucrurile, le vedem, învăţăm despre ele, apoi stabilim corespondenţe. Informaţia legată de gen este transmisă de către părinţi copiilor lor. Suntem curioşi încă de când copilul este în burtică dacă acesta este fetiţă sau băieţel. În funcţie de această informaţie preţioasă, îl imaginăm, îl vedem, îi oferim conştient sau inconştient o traiectorie în viaţă. Copiii se identifică cu părinţii. Ei înţeleg încă de mici diferenţa de gen şi faptul că sunt "ca mama" sau "ca tată". Astfel, vor ajunge să copieze comportamente, valori şi atitudini ale genului căruia simt că aparţin", consideră psihoterapeutul Cătălina Hetel.

 Aşa că noi am mers mai departe şi am apelat la un interviu în paralel, cu o mamă de băiat şi o mamă de fată, pentru a desluşi dacă şi cum arată aceste diferenţe, când ne creştem copiii mari şi frumoşi.

Frumoasa şi talentata Ileana Badiu, specialist în PR, prezentatoare TV, bloggeriţă şi, cel mai important, mamă de băiat ne răspunde cu sinceritate şi iubire debordantă la întrebări. Alături de ea, în paralel, ne răspunde Ana Bitu, prietena ei de suflet, o femeie de carieră, puternică, veselă, plină de viaţă, dedicată fiicei ei.

Cele două prietene bune, asociate, mame, femei împlinite, pe care vârsta nu le sperie, care au deschis un nou proiect interesant, super40.ro, au acceptat să ne răspundă câtorva întrebări în paralel care să expună ... sau nu ... diferenţele de concept, idei, educaţie, principii, dintre o mamă de băiat şi o mamă de fată. 

Mama de băiat

Sunt Ileana Badiu, o femeie de 42 de ani extrem de bătăioasă și activă, o familistă convinsă pentru care copilul reprezintă cea mai mare împlinire sufletească posibilă.

Mama de fată

Sunt Ana Bitu, am una bucată fată de aproape 14 ani, eu având aproape 42, am două job-uri, am proiecte personale, am soț, casă, părinți, prieteni, pisici și-un câine. Beau, râd, fumez, vorbesc urât, cred în Dumnezeu, scriu și gătesc.

Băiatul: Sasha, aproape 7 ani

Hobby-uri: desenat, asamblat lego, vorbit fără întrerupere, drăgălitul
Filmul favorit: Goldielocks and the three bears
Piesa vestimentară preferată: nu pare să aibă vreuna. Am eu însă multe pentru el   
Culoarea preferata: albastru închis, verde
Sportul preferat: ski și baschet
Cartea preferata: Peter Pan deocamdată că o citește singur
Mancarea preferata: piure și orice merge cu piure de cartofi dar și tocaniță de cartofi făcută de una dintre bunici
 

Fata: Cleo, aproape 14 ani

Hobby-uri: make-up, mersul pe jos, vorbitul la telefon, vorbitul cu mine, vorbitul singură și vorbitul în general

Filmul favorit: The Expendables 2
Piesa vestimentara preferata: Pantalonii scurți negri

Culoarea preferata: Roșu
Sportul preferat: Baschet și înot

Cartea preferata: The Hobbit
Mancarea preferata: Sashimi

 

O zi din viaţa copilului meu arată cam aşa:

Sasha se trezește la 7:15 greu, foarte greu. Practic îl scol, îl târăsc, îl ajut să se spele, îl hrănesc și îl împachetez pentru școală. Se trezește greu pentru că se culcă târziu...se culcă târziu pentru că mă așteaptă și pentru că seara la culcare este ritualul nostru de dragoste incredibilă. Cleo se trezește la 7.00, se îmbracă circa o oră în uniforma de școală... se machiază mult, ca și timp, dar fără să se observe nimic pe fața ei, pleacă la școală, are 7 ore pe zi, revine, stă, ascultă muzică, se plimbă, apoi învață sau se duce la meditații. Seara stă la taclale cu mine, vorbește pe 7 grupuri de whatsapp în același timp, stă în fața oglinzii fascinată, mai ascultă niște muzică, mai pupă două pisici și-un câine în bot, mai trage de timp și de păr și pe la 12.30, cel devreme se culcă.

Care sunt activităţile pe care le faceţi împreună?

În fiecare seară îi spun rugăciunile, îi citesc și discutăm în pat înainte să adoarmă despre ziua noastră, a amândurora. În weekend facem sport împreună și de cele mai multe ori activitățile noastre de weekend îl includ și pe Sasha în tot ceea ce facem.
Vorbim muuuult, ne uitam la filme, dar mai ales facem "zi de fete", în care plecăm numai noi două la shopping, muzee, restaurante și terase, piscine, expoziții, biserici, parcuri și acele zile sunt cu adevărat magice.

Cum îţi arată copilul tău că te iubeşte?

O spune din tot sufletul lui mic.

Registrul cuprinde tot ce o mamă își poate dori.

Îmi face surprize, mă îmbrățișează, mă pupă cu foc, se lipește de mine, mă complimentează și îmi spune cât de mult mă iubește.

Oooo, mi-o arată în foarte multe feluri. Nu e un om cald din fire, fata mea, dar eu fiind o pupăcioasă i-am spus de mică: "d-aia te-am făcut! ca să am ce pupa!" și-atunci, vis-à-vis de mine și de tatăl ei este tare tandră și lipicioasă. Mai are un mod de a-mi arăta că mă iubește: atunci când mă vede nervoasă, stresată, disperată, face absolut tot ce-i stă în putință să-mi ia de pe umeri lucrurile casnice. Încearcă să nu mă supere, asta este un alt mod minunat de a-mi arăta dragostea. Și mai are, multe feluri de a ma iubi, care de care mai minunate.
Cum se manifestă copilul tău când este nervos?
Copilul meu nu prea este nervos, dar în rarele momente când este nervos fie are argument, iar atunci când nu are plânge. Când nu e cu mine: ţipă, urlă, se da cu curu' de pământ. Când e cu mine: trage aer în piept, argumentează logic sau tace mocnind de furie...
Cum reacţionează copilul tău când tu ai crize de furie?
Când eu sunt nervoasă, ceea ce admit, se întâmplă des, îmi spune foarte sfătos să mă calmez că nu am motive să fiu nervoasă şi când îl văd aşa de înţelept mă calmez imediat şi discutăm ce s-a întâmplat. Am o relaţie foarte ‘'rotundă' cu el şi îi mulţumesc zilnic lui Dumnezeu că mi-a dat un asemenea copil.
Sunt o persoană deosebit de calmă, iar faţă de ea cu atât mai mult. Daca o cert, o fac pe un ton apăsat, iar dacă am un acces de furie care nu este legat de ea, îmi cer scuze ulterior şi îi zic că-i omeneşte să ne mai pierdem cu firea.
Daca ţi-ai intreba copilul ce ar alege să schimbe la tine, ce ar răspunde?

 Copilul a dat singur un interviu la un moment dat când a fost întrebat acelaşi lucru...abia când am văzut revista pe tarabe am citit şi eu raspunsul lui în care a spus că nu şi-ar dori nimic mai mult de la mama lui decât ce are acum. A fost cea mai mare fericire a mea. Aş vrea să am înţelepciunea de a nu-l dezamăgi niciodată...nici măcar temporar, nici măcar din greşeală.

Ahhh, cât mi-ar plăcea să ştiu!

Ea zice că nimic, eu încerc să fie nimic, dar sunt convinsă că voi afla peste ‘jde ani. 

Dacă ai putea să îi împlineşti copilului 
trei dorinţe, care ar fi acelea?
Aş vrea să nu ne îmbolnăvim niciodată, mi-a spus la un moment data ca asta este cea mai mare dorinţă a lui. Aş vrea să putem petrece mai mult timp cu el pentru că acesta este o altă mare dorinţă a lui şi aş face cumva să-i ofer surioara pe care şi-o doreşte de ceva timp încoace...daca împlinerea acestor 3 dorinţe ar ţine numai şi numai de mine. Ceea ce, din păcate, nu-i chiar aşa.

Să-i cresc copiii.

Să nu mă îmbolnăvesc niciodată.

Să-i fiu mereu alături.

Imaginează-ţi că urmează să ai discuţia  despre sex cu copilul tău. Ce îi spui?

O să urmeze şi etapa aceasta. Am să-i spun că eu nu-i pot răspunde la întrebări decât din perspectiva unei femei, perspectivă care îl va ajuta în relaţia cu ele dar şi cu el însuşi.

De restul va fi responsabil tatăl lui. Noi suntem oameni deschişi şi credem că discuţiile despre sex cu copilul nu sunt tabu, din contră, trebuie vorbit deschis şi cât mai pe larg...atâta cât va simţi el nevoia să se sfătuiască cu noi.

În vara asta voi avea această discuţie. Mă pregătesc de ani de zile şi tot nepregătită mă simt... Îi voi spune ce trebuie spus: să aştepte momentul şi mai ales omul potrivit, să fie îndrăgostită, să se protejeze mereu, să nu se simtă niciodată obligată, să păstreze pentru ea această parte a vieţii, să fie cât mai reţinută în a o povesti, să fie secretul ei şi bucuria ei, să se bucure de sex, să-şi trăiască tinereţea, să fie liberă în gândire şi hotărâri şi să nu facă niciodată ceva pe care să-l regrete. O să fie greu, să-i spun toate astea, în scris e mult mai simplu... Despre cum se fac copiii a aflat demult.
Cum îţi imaginezi că va fi viaţa de adult a copilului tău?
N-am niciun fel de aşteptări. Nu sunt de acord cu părinţii care proiectează un viitor de adult pentru copilul lor. Îl cresc în aşa fel încât să ştie singur de la un moment dat cum va vrea să arate viaţa lui de adult şi voi fi acolo încât să-l pot îndruma să ajungă unde îşi va dori. Îmi doresc să fie un adult echilibrat şi fericit. Independentă. O văd şi-o simt. E un căluţ năbădăios căruia nu-i va putea nimeni pune zăbala-n gură. În rest sper să fie sănătoasă şi fericită.
Ce sfat i-ai da copilului tău
dacă ar pleca mâine de acasă?
I-aş spune ceea ce îi spun zilnic: că este deştept, bun şi minunat şi va putea să facă orice îşi va dori pentru că are toate "'datele'' necesare pentru acest lucru. I-aş spune să nu-i fie frică pentru că binele învinge răul până la urmă cu condiţia să răspândească bine în jurul lui şi i-aş spune să aibă răbdare...întotdeauna lucrurile importante se obţin având răbdare şi luptând pentru ele.

Să pună dragoste în tot ceea ce face.

 Concluzia noastră?

Să creşti un băiat nu este diferit de a creşte o fată. Iubirea de la mamă către copil şi de la copil către mamă este aceeaşi în ambele cazuri: necondiţionată, atotcuprinzătoare, sinceră şi absolută. Diferenţele sunt conturate de noi, părinţii, de personalitatea copilului, şi nu de genul acestuia.

Un copil frumos va creşte frumos dacă are părinţi frumoşi, pe dinăuntru şi pe dinafară.

Iar cele două mame, de super40 de ani ne-o demonstrează cu vârf şi îndesat. Le mulţumim pentru sinceritatea răspunsurilor şi pentru că au curajul şi măreţia de a-şi asuma cu responsabilitate şi dedicaţie creşterea unor copii deosebiţi.

 


 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Singurul loc din lume unde femeile își cresc soții. E incredibil, dar adevărat
  Singurul loc din lume unde femeile își cresc soții. E incredibil, dar adevărat

  Există unele obiceiuri și tradiții care te lasă fără cuvinte. De exemplu, știai că în lume există un loc unde femeile își cresc proprii soți? Acest loc se află pe...

  „Sunt o mamă sensibilă și cresc un copil la fel de sensibil"
  „Sunt o mamă sensibilă și cresc un copil la fel de sensibil"

  Sunt o persoană sensibilă și nu, nu îmi este rușine să recunosc!

  Ce sa mananci ca sa ramai gravida. Alimente cheie care cresc fertilitatea. Ce rol are ananasul si cand
  Ce sa mananci ca sa ramai gravida. Alimente cheie care cresc fertilitatea. Ce rol are ananasul si cand

  Te intrebi ce sa mananci sa mananci ca sa ramai gravida? Citeste in continuare. Vei afla  ce trebuie sa mananci in diferite etape ale ciclului menstrual, pentru a ramane insarcinata.

  Bunicii vor primi 650 de lei de stat dacă își cresc nepoții
  Bunicii vor primi 650 de lei de stat dacă își cresc nepoții

  Bunicii ar putea foarte curând să primească indemnizație de creștere a nepoților. Mai precis, potrivit unui proiect de lege adoptat tacit, luni, de Senat, o sumă de 650 de lei pe...

  Părinții vorbăreți cresc IQ-ul copiilor lor
  Părinții vorbăreți cresc IQ-ul copiilor lor

  Un studiu britanic a ajuns la concluzia că părinții care vorbesc adesea cu copiii lor pot influența în mod pozitiv nivelul de inteligență al acestora.

  Veste bună pentru părinți: alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie
  Veste bună pentru părinți: alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie

  Alocațiile copiilor urmează să crească de la 1 ianuarie 2021. Măsura vine să completeze creșterea graduală promisă de Guvern, spune premierul Ludovic Orban. Ce trebuie să știe...

  Îmi cresc copiii în paradis, pe o insulă. Fac școala acasă și ne cultivăm propria mâncare
  Îmi cresc copiii în paradis, pe o insulă. Fac școala acasă și ne cultivăm propria mâncare

  Pentru a evada din tumultul vieții agitate din marile orașe, numeroase familii decid să se retragă în locuri care să le apropie cât mai mult de natură. Cu atât mai...

  Copiii care cresc și cu bunicii sunt mult mai fericiți
  Copiii care cresc și cu bunicii sunt mult mai fericiți

  Dragoste, grijă, alint, sunt doar o parte dintre cuvintele care îi caracterizează pe bunici. Încă din primele noastre clipe de viață, bunicii nu vor decât să ne...

  © 2021 Qbebe