Drepturile mamei romance in Italia

Raluca Antonescu

Cei mai multi romani plecati sa lucreze in strainatate au ales Italia sau Spania ca tari "adoptive". Si tocmai pentru ca numarul lor este atat de mare am decis sa prezint azi o parte din drepturile pe care acestia, dar si membrii lor aflati in intretinere, le au.

 

Cum poti beneficia de asistenta medicala in Italia?

Cei care lucreaza legal in Peninsula trebuie sa stie ca pot beneficia de aceleasi drepturi in materie de asistenta medicala ca si cetatenii italieni, drept consacrat prin intermediul Circularei 2259/2007.


Pentru a putea beneficia de asistenta sanitara in Italia, persoanele trebuie sa se fi inscris la Serviciul Sanitar National. Pentru inscrierea la acest serviciu este necesara demonstrarea platii contributiei anuale, calculata in baza venitului total obtinut in anul precedent in Italia si in strainatate si egala cu cea prevazuta pentru cetatenii italieni.
Asistenta sanitara este valabila si pentru membrii de familie aflati in intretinere si care locuiesc legal pe teritoriul statului italian.
De asemenea, cetatenii comunitari au dreptul la prestatii medicale cu caracter urgent. Printre acestea sunt incluse cele referitoare la protectia minorilor, precum si cele privind intreruperea voluntara a sarcinii.

 

Drepturile mamei in Italia

Mama care lucreaza legal in Italia are dreptul la 5 luni concediu de maternitate: 2 luni inainte de nastere si 3 luni dupa nastere, iar pe perioada acestui concediu va primi o indemnizatie egala cu 80% din salariu. Pana cand copilul implineste varsta de 8 ani, atat mama cat si tatal acestuia pot solicita un concediu suplimentar: maximum 6 luni mama, iar tatal pana la 7 luni. In aceasta perioada, solicitantul va primi o indemnizatie egala cu 30% din salariu pentru 6 luni si pentru celelalte perioade succesive numai daca nu se depaseste o anumita limita salariala.


De asemenea, la fel ca in legislatia romana, mama are dreptul la 2 ore/zi pauza pentru alaptare (daca lucreaza cel putin 6 ore pe zi), are dreptul la concediu pentru ingrijirea copilului bolnav si nu poate fi concediata pana cand copilul implineste varsta de 1 an, in afara unor motive bine intemeiate.

Mamele care lucreaza ca si colaboratoare domestice au dreptul doar la concediu de maternitate. Pentru a putea primi indemnizatie trebuie sa fi platit contributii statului italian cel putin 6 luni in anul precedent ori, ca o posibila alternativa, cel putin un an intreg in urma cu 2 ani, calculati din ziua in care incepe respectivul concediu. In acest caz, daca ati ramas insarcinata in perioada in care aveati acest contract de colaborare, puteti fi concediata abia dupa a 3-a luna de la nastere.

 

Alocatia pentru membrii de familie aflati in intretinere

Alocatia pentru membrii de familie aflati in intretinere, sau asa-numita alocatie pentru nucleu familial, este o prestatie acordata de catre statul italian familiilor care au in intretinere mai multe persoane si al caror venit se situeaza intr-o anumita limita stabilita anual de lege.
Pentru calcularea cuantumului alocatiei, statul italian ia in calcul numarul membrilor familiei si toate veniturile supuse impozitului realizate de catre acestia. In acest caz, alocatia va fi platita doar daca suma veniturilor rezultata din activitatea lucrativa reprezinta cel putin 70% din venitul familiei. Anumite prestatii, precum indemnizatiile pentru persoane cu handicap, ori pensiile pentru veterani de razboi nu sunt luate in calcul la stabilirea venitului familiei.
Alocatia pentru nucleul familial (assegno per il nucleo familiare) poate fi solicitata pentru urmatorii membrii de familie:
- solicitantul alocatiei,
- sotul/sotia acestuia (daca nu sunt despartiti legal),
- copiii (indiferent ca sunt legitimi, din casatoria sotului/sotiei si aflati in incredintarea acestuia/acesteia, adoptati sau naturali recunoscuti) si nepotii pe cale ascendenta mai mici de 18 ani, incredintati spre crestere
- copiii majori cu handicap care se afla in incapacitate de munca
- fratii, surorile si nepotii solicitantului, minori, sau majori cu handicap, daca sunt orfani de ambii parinti si nu au dreptul la pensie de urmas.

 

In cazul familiilor numeroase ( cu cel putin 4 copii), alocatia se poate acorda pana cand acestia implinesc varsta de 21 ani, cu conditia ca acestia sa fie studenti sau ucenici si niciunul dintre ei sa nu aiba mai mult de 26 de ani.
Incepand cu 1 ianuarie 2007, cetatenii romani care lucreaza legal in Italia, chiar daca membrii de familie nu sunt rezidenti in Italia, pot beneficia de alocatie pentru nucleu familial.
Pentru a putea beneficia de alocatie, cetatenii romani trebuie sa completeze formularul european E 401 sau E 411 si sa il depuna fie direct la angajator, fie la Institutul National de Protectie Sociala (INPS). Angajatorul va plati aceasta alocatie in baza cererii angajatului, impreuna cu salariul, solicitand ulterior rambursarea sumei de catre INPS. Pentru cei care lucreaza in domeniul agricol, pentru someri sau menajere, alocatia este platita direct de catre INPS.
Cunosteati aceste prevederi ale legislatiei italiene? Ce parere aveti?
Pentru cei care doresc informatii suplimentare, puteti accesa site-ul INPS: http://www.inps.it/portale/default.aspx?itemdir=5791

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Exemplu de solidaritate: Guvernul chinez a trimis o echipă de medici specialiști și materiale medicale în Italia
  Exemplu de solidaritate: Guvernul chinez a trimis o echipă de medici specialiști și materiale medicale în Italia

  Gest umanitar făcut de China, pentru Italia: guvernul Chinei a trimis o echipă de doctori în Italia, pentru a spijini cadrele medicale italiene în lupta împotriva...

  Valurile de proteste din întreaga lume ne reamintesc că vocile copiilor și tinerilor trebuie să fie auzite și drepturile lor să fie protejate
  Valurile de proteste din întreaga lume ne reamintesc că vocile copiilor și tinerilor trebuie să fie auzite și drepturile lor să fie protejate

  Copiii și tinerii din întreaga lume au ieșit în stradă în ultimele luni pentru a-și cere drepturile. Cu toate că fiecare context este unic, din Orientul Mijlociu...

  O mamă a fost decăzută din drepturile părintești pentru că nu vrea să își facă vaccinul anti-Covid
  O mamă a fost decăzută din drepturile părintești pentru că nu vrea să își facă vaccinul anti-Covid

  O mamă din statul american Illinois a fost decăzută recent din drepturile părintești până când se va vaccina cu vaccinul împotriva noului coronavirus. Aceasta nu...

  O gravidă rămasă fără job și casă în Italia nu are bani să se întoarcă in România: „Am sunat la Ambasadă, niciun ajutor”
  O gravidă rămasă fără job și casă în Italia nu are bani să se întoarcă in România: „Am sunat la Ambasadă, niciun ajutor”

  Situația actuală scoate la iveală o mulțime de cazuri nefericite, mult mai puțin norocoase față de noi, cei care avem un acoperiș deasupra capului și ne permitem să stăm acasă,...

  Focar de coronavirus în Italia. Un grup de copii români întorși de acolo în carantină
  Focar de coronavirus în Italia. Un grup de copii români întorși de acolo în carantină

  În mod oficial, Italia a devenit cea mai afectată țară de coronavirus din Europa. Autoritățile anunță faptul că mai multe orașe sunt în carantină și este destul de...

  Un bărbat întors din Italia acum 2 zile cu simptome de Covid-19 se plimba nestingherit cu autobuzul prin București
  Un bărbat întors din Italia acum 2 zile cu simptome de Covid-19 se plimba nestingherit cu autobuzul prin București

  În aceste vremuri, este important să stăm în casă, cu atât mai mult cu cât prezentăm simptome sau revenim dintr-o zonă ridicată de risc.

  Scrisoarea unei mame din Italia: „Suntem în mijlocul unei regiuni unde a explodat coronavirusul”
  Scrisoarea unei mame din Italia: „Suntem în mijlocul unei regiuni unde a explodat coronavirusul”

  Mămica unui copil diagnosticat cu amiotrofie spinal musculară a publicat pe contul său de Facebook o scrisoare care aduce în vedere o serie de îngrijorări reale: de ce este...

  © 2022 Qbebe