Informații importante despre indemnizația de creștere copil în 2020

Irina Olteanu - Redactor Senior

Indemnizația de creștere a copilului în anul 2020 va reprezenta același procent din baza de calcul determinată ca media veniturilor lunare nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, respectiv 85%. Află în continuare ce alte informații trebuie să mai cunoști despre aceasta.

Legislație indemnizația creștere copil 2020

În prezent, Ordonanța de Urgență nr. 111/2010 este cea care stabilește cuantumul indemnizației lunare pentru creșterea copilului. În prezent, plafonul minim al acesteia este de 1250 lei, iar cel maxim de 8500 lei. Iată ce prevede legea în acest sens: „Cuantumul minim al indemnizației nu poate fi mai mic decât suma rezultată prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință (care e 500 de lei – n.red.), denumit în continuare ISR și nici mai mare de 8.500 lei”.

Se ia în considerare eliminarea plafonului maxim al acesteia prin intermediul unui proiect de lege, dar în prezent nu se prevăd alte schimbări în majorarea indemnizației.

Ambii părinți au dreptul atât la concediul de creștere a copilului de până la 2 ani (respectiv, 3 ani pentru copilul cu handicap), precum și la indemnizație aferentă, dar și persoana care adoptă copilul, care îl are în plasament sau care a fost numită tutore (condițiile pentru aceste categorii trebuie îndeplinite timp de 12 luni anterior). Iată ce condiții trebuie să fie îndeplinite pentru acordarea indemnizației, conform legislației în vigoare: să fi lucrat cu acte în regulă, minimum 12 luni în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului. Nu trebuie să fie o perioadă de timp consecutivă, fiind considerată vechime și solicitarea de șomaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fără plată. Alte condiții ce trebuie îndeplinite pentru intrarea în concediu de creștere a copilului a părinților: să fie cetățean român, străin sau apatrid (fără cetățenie), domiciliul sau reședința să-i fie pe teritoriul României, să locuiască în România cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora.

indemnizatia crestere copil 2020

Documentele necesare pentru dosarul de acordare a indemnizației de creștere a copilului 2020

- Actul de identitate al solicitantului indemnizației de creștere copil (copie și original)
- Actul de identitate al celuilalt părinte (copie și original)
- Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită (copie și original), hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției sau de încredințare a adopției, hotărârea judecătorească sau a comisiei pentru protecția copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgență (copie și original)
- Certificat de căsătorie (copie și original)
- Livret de familie actualizat la Starea Civilă din localitatea solicitantului
- Adeverință eliberată de angajator (Anexa la HG 449/24.06.2016) din care să rezulte că persoana respectivă a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni în ultimele 24 luni anterior datei nașterii copilului, nivelul lunar al veniturilor (separat se trece valoarea bonurilor de masă), prima și ultima zi din concediul de maternitate, data împlinirii celor 42 de zile ale concediului de lăuzie, prima zi din concediul de creștere a copilului.

Calculul și plata pentru indemnizația de maternitate 2020

În anul 2019 indemnizația de maternitate a fost calculată ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.

În cazul în care o mămică are mai multe nașteri, beneficiază de indemnizație pentru fiecare naștere. Dacă survine o a doua naștere în cei 2 ani de concediu, concediile se suprapun și se prelungesc până când al doilea copil împlinește 2 ani, existând însă o singură indemnizație în această perioadă. Pentru familiile unde sunt mai mulți copii sub 2 ani, cuantumul indemnizației lunare se majorează cu 2.5 înmulțit cu valoarea indicatorului social de referință (respectiv 500 lei în 2020); majorarea va fi de 1250 lei. Pentru acordarea indemnizației mama sau tatăl trebuie să se adreseze primăriei comunei sau orașului unde are reședința.

indemnizatia crestere copil 2020

Indemnizația de maternitate nu este supusă impozitării, conform Codului Fiscal, Art.42, fiind reținută din ea doar CAS-ul. Este suportată integral din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv FNUASS. Calculul și plata acesteia se realizează pe baza certificatului medical eliberat potrivit legii, care constituie document justificativ pentru plată.
Plata indemnizației de maternitate are loc lunar. Angajatorul va realiza lunar calculul și plata indemnizației de asigurări sociale sau cel târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă în cazul persoanelor care se află în raporturi de muncă sau de serviciu. Din acest motiv, salariata trebuie să prezinte la timp certificatul medical emis potrivit legii, nu mai târziu de data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul – conform anexei nr.1 din Ordinul Ministerului Sănătății și CNAS nr.233/125/2006 coroborat cu art.36 alin (2) din O.U.G. nr. 158/2005. În mod normal, suma datorată cu titlul de indemnizație de maternitate se scade din contribuția datorată de angajator către FNUASS pentru concedii și indemnizații.

În ceea ce privește data încetării indemnizației de maternitate, are loc la împlinirea a 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap. Se suspendă fără să înceteze când părintele este decăzut din drepturi sau obține venituri impozabile în această perioadă, dar copilul nu a împlinit 2 sau 3 ani. Dacă mama/tatăl revine la locul de muncă înainte de împlinirea vârstei de 2, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, are dreptul la un stimulent de inserție; se acordă dacă revenirea are loc înainte cu cel puțin 60 de zile de împlinirea vârstei de 2 ani. Acest stimulent are valoarea de 650 lei pe lună (pe lângă veniturile salariale), fiind acordat de la momentul revenirii la locul de muncă până la împlinirea vârstei de 3 ani.

Surse: www.calculatorvenituri.ro, https://iflow.ro, https://playtech.ro/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți
  Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți

  Indemnizația de creștere a copilului va fi majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea. Aceeași măsură se va...

  10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea
  10 lecții importante pe care le-am învățat de la mama mea

  Adesea te surprinzi gândindu-te la cum ar proceda mama ta dacă ar fi în situația în care te afli tu la un moment dat. Este modelul tău în toate și îți...

  Piramida alimentară: reguli şi informaţii pentru o viaţă sănătoasă
  Piramida alimentară: reguli şi informaţii pentru o viaţă sănătoasă

  Pentru a-ţi fi mai uşor să faci alegeri alimentare bune pentru sănătatea ta şi a celor dragi, ia în calcul şi piramida alimentară. Aşa cum vei descoperi şi din articolul de...

  Dieta metabolică: informații utile
  Dieta metabolică: informații utile

  Scopul unei diete metabolice este să învețe organismul să ardă mai repede grăsimile, în loc să le depoziteze. Este o dietă personalizată, în funcție de tipul de...

  Suferi de transpirație excesivă? Ai nevoie de aceste informații
  Suferi de transpirație excesivă? Ai nevoie de aceste informații

  Transpirația excesivă poate apărea în urma diverselor afecțiuni medicale și poate să se manifeste și localizat (doar la nivelul feței sau al capului), ziua sau noaptea sau sub...

  Bi-interviu: cum se crestea un copil născut în anii 80 vs. cum se creste un copil născut în anii 2000
  Bi-interviu: cum se crestea un copil născut în anii 80 vs. cum se creste un copil născut în anii 2000

  Luna aceasta sunt nostalgica dupa vremurile copilariei... Din gand in gand, am deschis o discutie cu mama despre cum se cresteau copiii in '89 - anul in care m-am nascut, dar si in anii...

  Altă naștere în secret la Hollywood: vedeta are deja un copil
  Altă naștere în secret la Hollywood: vedeta are deja un copil

  Credeai că numai Justin Timberlake și Jessica Biel și-au întâmpinat, în mare secret, cel de-al doilea copil? Ei bine, Amanda Seyfried a născut de curând un...

  © 2023 Qbebe