Totul despre sporul de vechime in munca

Raluca Antonescu

Sporul de vechime in munca, desi nu este un drept izvorat din lege, se acorda in baza prevederilor din contractele individuale sau colective de munca. Astfel, daca in contractul de munca este prevazuta o anumita perioada necesara pentru calcularea sporului de vechime, in momentul insumarii acelei perioade angajatul va beneficia de un spor la salariu.

Ce este si cand trebuie acordat?

Sporul de vechime in munca este un drept prevazut in contractele individuale sau colective de munca si consta in acordarea unei sume suplimentare de bani la salariu, in functie de vechimea in munca a angajatului respectiv.


In perioada 2007-2010, sporul de vechime era reglementat de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National care stabilea anumite limite, minime si maxime, ale acestuia.
In prezent, conform Codului muncii, art. 40, alin. 2, lit. c, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor drepturile ce decurg din lege, dar si din contractele colective sau individuale de munca. In concluzie, daca in contractul de munca este prevazut sporul de vechime, atunci angajatorul trebuie sa il acorde in momentul in care salariatul a atins gradul de vechime in munca specificat.
De asemenea, contractele colective de munca aflate in desfasurare la data intrarii in vigoare a Codului muncii (Legea 40/2011) urmeaza sa isi produca efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate. Deci daca acestea contineau prevederi cu privire la sporul de vechime, angajatorii vor trebui sa il acorde in continuare.

Cum se acorda sporul de vechime?

 Conform Codului muncii (art. 16, alin. 3), munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Asadar, vechimea in munca se refera la totalitatea perioadelor in care o persoana a desfasurat activitati in baza unui contract individual de munca, si nu doar perioada in care salariatul a lucrat in cadrul unei anumite societati.


Conform legii in vigoare, angajatorul are obligatia de a acorda, ca si spor pentru vechimea in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% pentru mai mult de 20 de ani, din salariul de baza.
Legea lasa insa la latitudinea angajatorului modalitatea de esalonare. De exemplu, angajatorul poate acorda un procent de 7% din salariul de baza al angajatului pentru o vechime de 7 ani in munca, sau poate acorda acelasi spor la o vechime de 10 ani. Insa aceasta modalitate de plata trebuie clar prevazuta in cadrul unitatii, astfel incat toti salariatii sa o cunoasca.

In practica insa, procentul sporului de vechime variaza in functie de urmatoarele transe:
5 % - intre 3 - 5 ani vechime in munca
10% - intre 5 - 10 ani vechime in munca
15% - intre 10- 15 ani vechime in munca
20% - intre 15- 20 ani vechime in munca
25% - peste 20 ani vechime in munca
Pe langa sporul de vechime in munca, angajatorul poate sa acorde si unul de vechime in cadrul societatii sale (este optional).
De retinut este ca la un salariu minim pe economie, vechimea in munca nu este cuprinsa in salariu, si deci va trebui adaugat sporul pentru vechimea in munca.

Vechimea in munca

Munca prestata in baza unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Astfel, daca legea nu prevede nicio distinctie cu privire la durata de timp stipulata in contract, vechimea in munca se refera la totalitatea perioadelor in care persoana a desfasurat activitati in baza unui contract individual de munca.

In concluzie, vechimea in munca se va calcula in raport cu perioada de timp lucrata, si nu cu orele de munca prestate. Deci, daca o persoana a muncit 2 ani cu jumatate de norma va avea o vechime in munca de 2 ani, si nu de 1 an.


Doar in cazul somajului, stagiul de cotizare se calculeaza si se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat.
In concluzie, sporul de vechime se va aplica luand in calcul anii de activitate ca si angajat, indiferent de tipul contractului individual de munca.
Daca in contractul colectiv de munca a fost precizat ca somajul constituie vechime in munca, atunci aceasta perioada va fi luata in calcul pentru acordarea sporului de vechime.
Perioadele in care persoanele au beneficiat de somaj in baza Legii 1/1991 constituie vechime in munca si deci vor fi asimiliate la calculul sporului de vechime. Insa, intrucat Legea 1/1991 a fost abrogata de Legea 76/2002, aceasta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.
In concluzie, numai perioada in care persoana a beneficiat de somaj in baza vechii legi (1/1991) constituie vechime in munca si va fi luata in calcul pentru acordarea sporului de vechime.

Ce parere aveti despre modalitatea de calcul si de acordare a sporului de vechime in munca? Este echitabila, sau pentru ca este lasata la latitudinea angajatorului, multi salariati se vor simti nedreptatiti?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Rugăciunea pentru sporul casei: ce rugă să spui ca să îți meargă bine și să ai noroc în cămin
  Rugăciunea pentru sporul casei: ce rugă să spui ca să îți meargă bine și să ai noroc în cămin

  Pentru că fiecare dintre noi lucrează și are o sursă de venit, este important să cunoaștem cele mai bune modalități de a ne gospodări, astfel încât traiul nostru să...

  Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților
  Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților

  Profesorii diriginți și învățătorii nu îi vor mai întreba pe părinții elevilor unde lucrează, ce funcție sau ce meserie au! Ministerul Educației a transmis, joi,...

  Mai mulți bani pentru părinții care se întorc la muncă până la vârsta de 6 luni a copilului. Despre ce sumă este vorba
  Mai mulți bani pentru părinții care se întorc la muncă până la vârsta de 6 luni a copilului. Despre ce sumă este vorba

  Proaspeții părinți sunt încurajați cu stimulente financiare să revină la muncă! Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că va fi adoptată o...

  Mi-a fost refuzată promovarea la locul de muncă pentru că mi-am înșelat soțul
  Mi-a fost refuzată promovarea la locul de muncă pentru că mi-am înșelat soțul

  O promovare la locul de muncă este așteptată întotdeauna cu nerăbdare, în special când știi că ai muncit din greu. Cu toate acestea, când nici nu te aștepți,...

  Crește stimulentul de reinserție pentru părinții care se întorc mai devreme la muncă
  Crește stimulentul de reinserție pentru părinții care se întorc mai devreme la muncă

  În luna martie, Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunța lansarea în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care vizează creșterea stimulentului de...

  Avem un bebeluș, dar soțul meu are pretenția să îi fac cina la 2 dimineața, când vine de la muncă
  Avem un bebeluș, dar soțul meu are pretenția să îi fac cina la 2 dimineața, când vine de la muncă

  Să fii mamă este un job non-stop, iar activitatea de mamă de bebeluș este epuizantă și acaparează tot timpul. O mamă povestește că soțul ei nu are nici cea mai mică empatie...

  Sora mea vrea să renunț la promovarea de la muncă ca să fiu bona copiilor ei în continuare
  Sora mea vrea să renunț la promovarea de la muncă ca să fiu bona copiilor ei în continuare

  Sora mea crede că ar trebui să renunț la jobul meu bine plătit, unde am fost și promovată recent, pentru a avea grijă în continuare de copilul ei. Nu mă înțelegeți...

  Săraca fată bogată! O moștenitoare nu își poate accesa cei 12 milioane de dolari până nu-și găsește un loc de muncă
  Săraca fată bogată! O moștenitoare nu își poate accesa cei 12 milioane de dolari până nu-și găsește un loc de muncă

  O tânără din Sydney, Australia, este moștenitoarea unei averi de 12 milioane de dolari, pe care însă nu o poate accesa dacă nu îndeplinește ultima dorință a...

  © 2023 Qbebe