Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Totul despre sporul de vechime in munca

Sporul de vechime in munca, desi nu este un drept izvorat din lege, se acorda in baza prevederilor din contractele individuale sau colective de munca. Astfel, daca in contractul de munca este prevazuta o anumita perioada necesara pentru calcularea sporului de vechime, in momentul insumarii acelei perioade angajatul va beneficia de un spor la salariu.

Ce este si cand trebuie acordat?

Sporul de vechime in munca este un drept prevazut in contractele individuale sau colective de munca si consta in acordarea unei sume suplimentare de bani la salariu, in functie de vechimea in munca a angajatului respectiv.


In perioada 2007-2010, sporul de vechime era reglementat de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National care stabilea anumite limite, minime si maxime, ale acestuia.
In prezent, conform Codului muncii, art. 40, alin. 2, lit. c, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor drepturile ce decurg din lege, dar si din contractele colective sau individuale de munca. In concluzie, daca in contractul de munca este prevazut sporul de vechime, atunci angajatorul trebuie sa il acorde in momentul in care salariatul a atins gradul de vechime in munca specificat.
De asemenea, contractele colective de munca aflate in desfasurare la data intrarii in vigoare a Codului muncii (Legea 40/2011) urmeaza sa isi produca efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate. Deci daca acestea contineau prevederi cu privire la sporul de vechime, angajatorii vor trebui sa il acorde in continuare.

Cum se acorda sporul de vechime?

 Conform Codului muncii (art. 16, alin. 3), munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Asadar, vechimea in munca se refera la totalitatea perioadelor in care o persoana a desfasurat activitati in baza unui contract individual de munca, si nu doar perioada in care salariatul a lucrat in cadrul unei anumite societati.


Conform legii in vigoare, angajatorul are obligatia de a acorda, ca si spor pentru vechimea in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% pentru mai mult de 20 de ani, din salariul de baza.
Legea lasa insa la latitudinea angajatorului modalitatea de esalonare. De exemplu, angajatorul poate acorda un procent de 7% din salariul de baza al angajatului pentru o vechime de 7 ani in munca, sau poate acorda acelasi spor la o vechime de 10 ani. Insa aceasta modalitate de plata trebuie clar prevazuta in cadrul unitatii, astfel incat toti salariatii sa o cunoasca.

In practica insa, procentul sporului de vechime variaza in functie de urmatoarele transe:
5 % - intre 3 - 5 ani vechime in munca
10% - intre 5 - 10 ani vechime in munca
15% - intre 10- 15 ani vechime in munca
20% - intre 15- 20 ani vechime in munca
25% - peste 20 ani vechime in munca
Pe langa sporul de vechime in munca, angajatorul poate sa acorde si unul de vechime in cadrul societatii sale (este optional).
De retinut este ca la un salariu minim pe economie, vechimea in munca nu este cuprinsa in salariu, si deci va trebui adaugat sporul pentru vechimea in munca.

Vechimea in munca

Munca prestata in baza unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Astfel, daca legea nu prevede nicio distinctie cu privire la durata de timp stipulata in contract, vechimea in munca se refera la totalitatea perioadelor in care persoana a desfasurat activitati in baza unui contract individual de munca.

In concluzie, vechimea in munca se va calcula in raport cu perioada de timp lucrata, si nu cu orele de munca prestate. Deci, daca o persoana a muncit 2 ani cu jumatate de norma va avea o vechime in munca de 2 ani, si nu de 1 an.


Doar in cazul somajului, stagiul de cotizare se calculeaza si se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat.
In concluzie, sporul de vechime se va aplica luand in calcul anii de activitate ca si angajat, indiferent de tipul contractului individual de munca.
Daca in contractul colectiv de munca a fost precizat ca somajul constituie vechime in munca, atunci aceasta perioada va fi luata in calcul pentru acordarea sporului de vechime.
Perioadele in care persoanele au beneficiat de somaj in baza Legii 1/1991 constituie vechime in munca si deci vor fi asimiliate la calculul sporului de vechime. Insa, intrucat Legea 1/1991 a fost abrogata de Legea 76/2002, aceasta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.
In concluzie, numai perioada in care persoana a beneficiat de somaj in baza vechii legi (1/1991) constituie vechime in munca si va fi luata in calcul pentru acordarea sporului de vechime.

Ce parere aveti despre modalitatea de calcul si de acordare a sporului de vechime in munca? Este echitabila, sau pentru ca este lasata la latitudinea angajatorului, multi salariati se vor simti nedreptatiti?

Totul despre endometrioza

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Rugăciunea pentru sporul casei: ce rugă să spui ca să îți meargă bine și să ai noroc în cămin
  Rugăciunea pentru sporul casei: ce rugă să spui ca să îți meargă bine și să ai noroc în cămin

  Pentru că fiecare dintre noi lucrează și are o sursă de venit, este important să cunoaștem cele mai bune modalități de a ne gospodări, astfel încât traiul nostru să...

  Cușca pentru copii sau cum erau scoși la aer micuții, în vechime
  Cușca pentru copii sau cum erau scoși la aer micuții, în vechime

  De-a lungul timpului specialiștii în sănătate au venit cu o varietate de idei pe care le-au promovat către public - o alimentație de un anumit tip, un anume aparat de fitness și...

  Top 6 locuri de munca de viitor
  Top 6 locuri de munca de viitor

  Motto: "Alege sa faci ceea ce iti place si nu va trebui sa muncesti nici macar o singura zi" - Confucius

  O mamă nu avea condiții să alăpteze la muncă, a dat în judecată angajatorul și a câștigat 1.5 milioane de dolari
  O mamă nu avea condiții să alăpteze la muncă, a dat în judecată angajatorul și a câștigat 1.5 milioane de dolari

  Discriminarea unei mame la locul de muncă i-a costat scump pe unii angajatori din Statele Unite!

  Copiii cu părinți plecați la muncă în străinatate, ajutați financiar prin POCU
  Copiii cu părinți plecați la muncă în străinatate, ajutați financiar prin POCU

  Ghidul „Program pilot de stimulare a participării la educaţie a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate" a fost lansat de către Ministerul Fondurilor...

  Demonstrat științific: copiii nu suferă dacă mamele se întorc la muncă
  Demonstrat științific: copiii nu suferă dacă mamele se întorc la muncă

  Noi studii arată că bebelușii nu vor suferi dacă mamele lor se întorc la lucru, ci dimpotrivă.

  Să stai acasă cu copilul este mai greu decât să te duci la muncă, spune știința
  Să stai acasă cu copilul este mai greu decât să te duci la muncă, spune știința

  Un studiu recent din Marea Britanie a arătat că o mare parte dintre părinți consideră că este mult mai dificil să te ocupi de creșterea unui copil decât să te duci la...

  © 2019 Qbebe