Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Potrivit „Scientific American”, diagnosticarea fetelor cu tulburări de spectru autist se realizează mai dificil decât în cazul băieților, în condițiile în care manifestările acestor afecțiuni sunt foarte diferite la fete, prin comparație cu cele ale băieților. Într-o asemenea situație s-a regăsit și o femeie din SUA, care a ajuns să fie diagnosticată cu autism abia la maturitate. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi cu ce obstacole s-a confruntat aceasta până când a primit un asemenea diagnostic. 

A fost diagnosticată cu autism la maturitate

Shannon Dingle este mamă, activist, scriitor freelancer și autor de carte. Într-o confesiune pentru „Insider”, a vorbit despre viața ei până la momentul în care a fost diagnosticată cu autism, la aproape 40 de ani:

„...Sunt autistă. Da, sunt sigură de asta, întrucât terapeutul meu, psihiatrul și alte persoane competente nu s-au pripit în a da un asemenea diagnostic. 

Am trăit fără să fiu diagnosticată cu autism, fără să știu că am ADHD și confruntându-mă cu o tulburare de stres posttraumatic. Astfel, în anul 2016 am aflat că sufăr de tulburare de stres posttraumatic, având o asemenea problemă încă din copilărie, dar fără să primesc un diagnostic până când nu am ajuns la vârsta de 34 de ani. În urmă cu mai puțin de 1 an, am fost diagnosticată cu ADHD. Recent, în contextul în care cel mai mare dintre copiii mei a fost diagnosticat cu autism, am primit și eu același diagnostic. Să aflu că sufăr de această afecțiune la aproape de 40 de ani a însemnat mult- și încă mai înseamnă. Mai mult decât atât, acum totul are sens.

femeie cu parul colorat si ochelari trista

Întotdeauna m-am considerat imperfectă, defectă. Prezența sindromului de stres posttraumatic îmi dovedea parțial asta, dar nu era suficient. Diagnosticarea ADHD-ului m-a ajutat să mai adaug piese în „puzzle-ul” meu. Acum, faptul că am șansa ca experiențele mele de viață să se reflecte prin lentilele autismului, este ca și cum pentru prima dată pot lua în sfârșit o pauză. 

De fapt, nu sunt deloc o persoană defectă. Am eșuat în a fi neurotipică întrucât nu am fost niciodată așa și nici nu voi fi. Această schimbare în gândire îmi oferă posibilitatea de a da mai mult sens vieții mele așa cum sunt de fapt, nu o persoană distrusă, imperfectă, căreia îi lipsește ceva. 

Pe tot parcursul vieții, am privit oamenii prin oglindă. Prima persoană cu care am procedat astfel a fost sora mea mai mare. Au urmat Hannah, cea mai bună prietenă a mea și familia ei. Apoi au urmat copiii din școala primară, pe care îi aveam drept modele. 

Poți să-i studiezi pe toți oamenii din cărți uitându-te insistent la ei, însă eu nu am încercat să procedez așa când i-am privit pe ceilalți copii. Personajele din cărți nu se sinchisesc dacă faci asta. Însă colegii de școală da.”

A avut parte de susținerea soțului ei

În prezent, Shannon este văduvă, dar își amintește cât de mult a contat faptul că l-a avut mulți ani alături pe soțul ei. Pentru sursa citată, nu s-a ferit să dezvăluie următoarele: 

„L-am întâlnit pe Lee când aveam 18 ani și, deși nu era un salvator, a devenit „filtrul” de care aveam nevoie. El a asigurat legătura mea cu lumea din jur. În momentele în care nu reușeam să utilizez același limbaj social ca persoanele din preajma mea, el „traducea” practic lumea pentru mine. Când soțul meu a încetat din viață, nu l-am pierdut doar pe el. Am pierdut și mecanismul de susținere care mă ajuta să înțeleg lumea. 

femeie fericita care inchide ochii si a pus capul pe umarul partenerului ei

La cinci luni de la moartea sa, a venit pandemia. Atunci a urmat și o prăbușire la nivel mental. Nu aveam pe cine să mai privesc întrucât familia mea se izolase. 

În cadrul interacțiunilor mele- în special în cele marcate de conflict- am întâlnit „portocale” și „mere” care nu „vorbeau” același limbaj cu „afinele”. Lee nu mai era lângă mine ca să îmi traducă. Nu știam cum să mă descurc în perioadele în care școlile s-au închis ori când a fost nevoie să iau legătura cu specialiști în perioada în care am avut casa inundată.”

A explicat cum s-a schimbat viața ei după ce a fost diagnosticată cu autism

În cadrul aceleiași confesiuni, Shannon a adus în prim-plan faptul că, după ce a fost diagnosticată cu autism, a început să înțeleagă de ce toată viața s-a comportat într-un anumit fel. În final, a ajuns să se accepte așa cum este:

„Abia acum am înțeles că folosim limbaje diferite. În sfârșit, mi-am dat seama că, uneori, am nevoie de cineva care să îmi „traducă” anumite limbaje. Până la urmă, am ajuns să am un nume și o explicație legate de faptul că nu am reușit niciodată să fiu neurotipică. 

Sunt aici, sunt autistă. Nu sunt defectă, nici imperfectă, nu însemn mai puțin decât ceilalți și sunt sigură de asta.”

femeie si sase copii zambitori, purtand pijamale de Craciun

Surse foto: facebook.com/byshannondingle/photos

Surse articol: insider.com, scientificamerican.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Am fost bulimică, am devenit mamă tânără și m-am lăsat de școală. Totul a căpătat sens când am primit diagnosticul de ADHD la 50 de ani
  Am fost bulimică, am devenit mamă tânără și m-am lăsat de școală. Totul a căpătat sens când am primit diagnosticul de ADHD la 50 de ani

  „Mulți oameni cred că ADHD-ul se manifestă foarte mult în exterior, însă de cele mai multe ori, se manifestă în interior”.

  Fiul lui Cosmin Seleși a fost diagnosticat grești cu autism. Cum s-a întâmplat asta
  Fiul lui Cosmin Seleși a fost diagnosticat grești cu autism. Cum s-a întâmplat asta

  Cosmin Seleși a trecut prin momente cumplite în urmă cu câțiva ani, când fiul lui, Tudor, a primit un diagnostic greșit din partea medicilor. Aceștia au crezut că...

  Copilul ei ar fi fost adolescent acum: 15 ani de la trecerea în neființă a Laurei Stoica
  Copilul ei ar fi fost adolescent acum: 15 ani de la trecerea în neființă a Laurei Stoica

  Astăzi se împlinesc 15 ani de când una dintre cele mai cunoscute cântărețe de la noi a decedat în urma unui tragic accident rutier. Parcurge cu atenție articolul...

  Declaraţie uimitoare la Măruţă: "Sunt însărcinată! A început acum doi ani. Prima dată am fost suspectă de cancer"
  Declaraţie uimitoare la Măruţă: "Sunt însărcinată! A început acum doi ani. Prima dată am fost suspectă de cancer"

  O fostă vedetă TV a venit în platoul unei cunoscute emisiuni şi a făcut un anunţ foarte important. Află despre cine este vorba şi ce veste a dat!

  Cât de frumoasă este fiica Andreei Marin. Are aproape 14 ani și o relație specială cu mama ei!
  Cât de frumoasă este fiica Andreei Marin. Are aproape 14 ani și o relație specială cu mama ei!

  Incredibil cât de repede trece timpul. Parcă ieri presa anunța că Andreea Marin a adus-o pe lume pe Ana Violeta, fetița ei și a lui Ștefan Bănică. De atunci, însă, au...

  Gina Pistol a avut o copilărie grea: „Oamenii au impresia că am obținut totul ușor. N-am fost crescută în puf”
  Gina Pistol a avut o copilărie grea: „Oamenii au impresia că am obținut totul ușor. N-am fost crescută în puf”

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi și-a îndeplinit de curând și visul de a deveni mamă. Având o prezență în showbiz de peste 15 ani, Gina Pistol nu...

  „Acum trebuie să trăiesc până la 107 ani”. Ce spune Cameron Diaz despre viața de mamă la 47 de ani
  „Acum trebuie să trăiesc până la 107 ani”. Ce spune Cameron Diaz despre viața de mamă la 47 de ani

  Să devii mamă pentru prima dată este o provocare în sine, dar a deveni mamă pentru prima dată în timpul „celei de-a doua jumătăți” a vieții tale vine la...

  © 2023 Qbebe