Dragă străinule, copilul meu va conduce lumea, când tu vei fi bătrân și alb în cap

Dragă străinule, copilul meu va conduce lumea, când tu vei fi bătrân și alb în cap

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Până nu devii părinte, nu ai cum să înțelegi cu adevărat ce presupune acest nou statut. În plus, este imposibil ca măcar o dată să nu fi primit comentarii negative sau acuzații venite din partea celor care nu sunt și ei părinți. Sau poate, asemenea mamei din articolul de mai jos, ți-a fost de ajuns să-ți fie adresate priviri neprietenoase sau pur și simplu o atitudine ostilă pentru a nu te simți în largul tău în acele momente. Ca să-ți fie mai ușor să le depășești, gândește-te și la mesajul transmis de articolul de mai jos, astfel încât să reușești să nu simți nicicând că nu ești părinte bun și  să fii conștientă că ai dreptul să mai și obosești, dar acest fapt nu înseamnă că nu-ți vei reveni pentru a-i fi oricând alături copilului tău, sprijinindu-l să-și construiască viața pe care și-o dorește.

Scrisoarea unei mame către un bărbat care nu este părinte, pretext pentru a arăta cum părinții sunt judecați de cei ce nu au copii

În urma experienței avute datorită unei călătorii cu avionul pe care a trebuit să o realizeze alături de fiica sa, o mamă a hotărât să posteze pe o rețea de socializare o scrisoare către unul din pasagerii în preajma căruia a stat în timpul zborului. Mai exact, este vorba despre un bărbat care, deși nu s-a exprimat verbal, a oftat puternic când mama și copilul ei au început să caute un loc pe care să se așeze. Odată ce au găsit un loc în spatele său, acesta a oftat din nou, dovedind că nu se simțea deloc în largul său în preajma lor.
În fața acestei atitudini, mama a simțit nevoia să menționeze faptul că nu este corect ca o persoană care nu are copii să judece un copil care este mai agitat în timpul unei călători lungi, întrucât poate fi vorba inclusiv despre probleme de sănătate pe care le are. De altfel, fetița acestei mame suferea de o infecție a sinusurilor, iar schimbarea de altitudine îi provoca inclusiv dureri de urechi.

Mama a insistat asupra ideii că nu este ușor pentru niciun părinte să-și poată ține copilul în liniște perfectă oricând, în ciuda eforturilor sale, întrucât este firesc să intervină și plictiseala. La un moment dat, o mamă poate să ajungă ea însăși în „pană" de inspirație când este vorba despre cum să-i mai umple timpul copilului printr-o activitate care să-l atragă. Iar în acele momente, poate o idee venită din partea unui străin ar fi binevenită. Așa s-a întâmplat pentru cele două, o însoțitoare de zbor oferindu-i copilului un pahar și un pai cu care să se joace. Mama a fost încântată, cu atât mai mult cu cât stewardesa a încurajat-o și i-a spus că se descurcă foarte bine cu fetița într-un zbor atât de lung.


Prin scrisoarea ei, mama nu dorește să-l critice pe pasagerul care nu a avut o atitudine prietenoasă, ci să-i atragă atenția asupra mai multor aspecte. Pe de o parte, ea a sugerat faptul că nu este necesar ca cei din exterior să critice părinții pentru ceea ce fac la un moment dat copiii lor și să-i vadă pe aceștia vinovați de comportamentul lor, ci să se gândească la viitor și să realizeze că lucrurile se vor schimba când copiii vor crește. Neastâmpărul, tendința de a fi gălăgios este firească, fiind etape din viața oricărui copil, care are toate șansele să evolueze excelent până când va deveni adult.
Pe de altă parte, mesajul pe care mama dorește să-l transmită prin scrisoare este nevoia de mai multă empatie, de o atitudine pozitivă, care să fie manifestată explicit între oameni, întrucât numai așa lumea poate deveni mai bună pentru copiii noștri.

Care sunt lucrurile pe care cei care nu au copii nu le pot înțelege

Psihologii sunt de părere că întotdeauna va exista tendința ca persoanele care nu au copii să le critice pe acelea care au. Motivele pentru care acționează așa sunt numeroase, printre ele aflându-se, de exemplu, faptul că nu se pot transpune în pielea unui părinte, că nu își imaginează cât de greu este să fii părinte, că acesta nu este un lucru care să poată fi învățat din cărți, care să țină cont de reguli prestabilite. De asemenea, există posibilitatea ca aceia care aleg să critice să facă acest demers din obișnuință, poate pentru că nu se pot simți împăcați cu ei înșiși.
Indiferent de rațiunile care ar sta în spatele unei atitudini ostile ale celor care nu sunt părinți față de cei care sunt sau față de copiii lor, printre lucrurile pe care ei nu le pot înțelege se numără:
Să fii părinte presupune sacrificiu de sine
Unul dintre aspectele vieții de părinte pe care cei ce nu au copii nu le pot înțelege este și că e nevoie să ne sacrificăm pentru copiii noștri . De la simplele rutine din zilele în care eram fără copii, până la timpul care nu ne mai aparține, toate acestea fac parte din meseria de părinte și nu este întotdeauna la îndemână să le faci față.
Practic, nevoile copiilor sunt prioritare, întrucât toți ne dorim să avem un copil sănătos, fericit, care să aibă șansa de a-și construi o viață mai bună decât a noastră. Alegerile pe care le vom face pentru ei sunt cele care vor constitui bazele viitorului copiilor, acordarea unor șanse în plus pentru a ne asigura că vor avea posibilitatea să se transforme în adulți de succces.
Criticile pe care cei fără copii le aduc părinților nu sunt neapărat dovadă de rea-voință, pot fi, în funcție de situație, rezultatul lipsei cunoașterii, a conștientizării sacrificiilor vieții de părinte sau exprimarea unor frustrări personale. Fiecare dintre noi trebuie să ținem însă cont de binele copiilor noștri și să mergem pe drumul pe care-l considerăm mai adaptat nevoilor noastre.

Mama ce pune in mainile copilului ei cheia catre viitor

Un copil nu se crește ușor
Persoanele care sesizează doar anumite comportamente ce sunt secvențe din viața unui copil nu stau să se gândească la zilele pe care un părinte le petrece pentru a-și învăța copilul ce este bine și ce este rău, la momentele în care ajungi să te simți copleșit, dar știi că trebuie să-ți aduni puterile pentru copilul tău.
Cu alte cuvinte, părinții sunt cei care-și dedică fiecare clipă a vieții pentru copilul lor, iar când se întâmplă să mai existe și unele „derapaje" ale copiilor, nu înseamnă că ei au eșuat.

Un părinte trebuie să fie mereu în preajma copilului
Pentru a-l pregăti pe copil pentru viață, părinții vor fi 24 de ore din 24, 7 zile din 7, alături de copilul lor. Din acest motiv, este normal ca și ei să obosească, să aibă nevoie de câte un cuvânt de încurajare sau chiar de o confirmare că ceea ce fac pentru copil este bine (chiar dacă nu mereu perfect).
Asemenea încurajări ar trebui să vină și din partea celor fără copii, precum este bărbatul din scrisoarea menționată mai sus, în condițiile în care o vorbă bună, spusă la momentul potrivit, poate face într-adevăr minuni.

Există lucruri ce nu pot fi mereu ținute sub control
În ciuda eforturilor de a impune anumite limite copiilor, spre binele lor, există numeroase situații în care acestea să eșueze. Desigur, unii dintre cei care nu au copii abia așteaptă să se întâmple așa pentru a-l critica pe părintele respectiv.
Pentru orice părinte va fi deosebit de dificil să realizeze, pentru copilul său, următorul lucru: să poată să îi modeleze comportamentele fără a le opune prea multă rezistență, să impună reguli, dar într-un mod în care acestea să nu fie percepute de copil drept limite.

Citește și: Lucruri normale pentru părinți, care îngrozesc pe cei fără copii

Faptul că un copil are crize de furie sau se plictisește nu înseamnă că nu are părinți buni
Crizele de furie fac parte dintre cele mai frecvente obstacole ce intervin în viața de părinte. Dacă se întâmplă, cel mai important este modul în care acestea sunt gestionate, atfel încât relația părinte-copil să nu aibă de suferit. Misiunea părinților este să aibă răbdare cu copiii, să le valideze sentimentele, să le arate că sunt în deplină siguranță și că-i vor avea mereu alături.

Copil ce incepe sa planga in timpul unei calatorii cu avionul

În același timp, așa cum s-a întâmplat și cu pasagerul din scrisoarea de mai sus, când vedem că un copil este plictisit, primul gând care ne vine în minte este că părintele nu știe cum să se ocupe de el pentru a-i umple timpul. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, trebuie să ne străduim să conștientizăm faptul că există lucruri neașteptate, ce nu depind de copil sau de părinte. De exemplu, o călătorie prea lungă sau oboseala pot fi motive solide pentru ca un copil să nu poată fi împăcat și să devină agitat.

Voi ați dori să scrieți o scrisoare care să le fie adresată celor care nu au copii? Dacă da, ce ați menționa în ea?

Citește și: Crizele de furie la copii: Ghid pe varste

Surse:
www.afineparent.com, www.scarymommy.com, www.thelist.com,www.facebook.com

Surse poze:
www.facebook.com

Articolul urmator
Copilul meu este gelos când stau pe telefon
Copilul meu este gelos când stau pe telefon

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soțul meu este mai bătrân decât mama mea și toată lumea crede că sunt cu el pentru bani
    Soțul meu este mai bătrân decât mama mea și toată lumea crede că sunt cu el pentru bani

    Diferența de vârstă între partenerii din cuplu a fost mereu un subiect controversat, iar situația de față nu face excepție. Glenda, în vârstă de 33 de ani...

    Care sunt zodiile care vor conduce lumea
    Care sunt zodiile care vor conduce lumea

    Ai stofă de lider? Crezi că ai putea conduce lumea? Deși fiecare nativ are un set de calități și puncte forțe care îl ajută să exceleze în ceea ce face și să fie cel...

    Părul copilului meu a devenit alb după ce a făcut septicemie. Cum am reușit să îi salvăm viața
    Părul copilului meu a devenit alb după ce a făcut septicemie. Cum am reușit să îi salvăm viața

    O mamă al cărei fiu mic s-a îmbolnăvit grav după ce a contractat septicemie a demarat o campanie de sensibilizare cu privire la această afecțiune. Ea povestește cu groază cum...

    Copilul meu de cinci ani este vegan. Lumea crede că-l abuzez, dar este alegerea lui
    Copilul meu de cinci ani este vegan. Lumea crede că-l abuzez, dar este alegerea lui

    O mamă din Marea Britanie a postat pe TikTok meniul copilului ei de 5 ani, care este vegan. Mulți internauți au criticat-o, însă ea spune că nu l-a obligat niciodată pe fiul ei...

    Am aflat cele mai intime gânduri ale soțului meu și mă simt distrusă: „Te iubesc, draga mea, dar asta nu mai e de ajuns”
    Am aflat cele mai intime gânduri ale soțului meu și mă simt distrusă: „Te iubesc, draga mea, dar asta nu mai e de ajuns”

    Sunt într-un mare impas, stare de șoc și de teamă. În week-end, pe când făceam curățenie prin șifonierul soțului meu, am dat de o coală împăturită în...

    Fiica mea mi-a spus că vrea să fie „tată” când va crește. Da, draga mea, și eu aș fi vrut la fel
    Fiica mea mi-a spus că vrea să fie „tată” când va crește. Da, draga mea, și eu aș fi vrut la fel

    Discuțiile cu copilul tău pot fi adesea surprinzătoare, întrucât poți auzi de la el lucruri care nu ți-ar fi trecut prin cap. Într-o asemenea situație s-a regăsit...

    © 2024 Qbebe