Marlene Dietrich, o mamă fără suflet! Şi-a lăsat fiica să fie abuzată de propria bonă

Marlene Dietrich, o mamă fără suflet! Şi-a lăsat fiica să fie abuzată de propria bonă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Despre una dintre cele mai cunoscute actriţe din toate timpurile s-au povestit şi s-au scris multe. Fiica sa, Maria Riva şi fiul acesteia, David Riva, au dezvăluit o latură mai puţin cunoscută a lui Marlene Dietrich: cea de mamă. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla detalii nu numai despre atitudinea pe care o avea faţă de fiica sa, ci şi despre viaţa ei în general.

Actriţa germană Marlene Dietrich s-a căsătorit la vârsta de 22 ani cu Rudolf Sieber, iar un an mai târziu s-a născut unica lor fiică, Maria. Cuplul a avut o căsnicie îndelungată, de peste 50 de ani, Marlene Dietrich refuzând să divorţeze pentru a se proteja de cei care o blamau pentru faptul că îşi înşela soţul.

Până în anul în care vedeta a decedat (în 1992, la vârsta de 90 de ani) s-au scris despre ea mai bine de 55 de cărţi. Printre cele mai cunoscute se află însă cele scrise chiar de fiica ei: "Marlene Dietrich: The Life". Din paginile acesteia, dar şi din alte cărţi scrise despre aceasta, s-a aflat că actriţa obişnuia să aibă relaţii atât cu femei, cât şi cu bărbaţi. Nume celebre sunt legate şi de legăturile pe care le-au avut cu Marlene Dietrich la un moment dat: Maurice Chevalier, Douglas Fairbanks Jr, Edith Piaf, Kirk Douglas, Yul Brynner, Joe Kennedy, John F Kennedy, Frank Sinatra, sau Edward., Prinţul de Walles.

Amărăciunea unui copil cu o copilărie distrusă

Marlene Dietrich purtand manusi lungiCriticii care au analizat lucrarea Mariei Riva au sesizat faptul că aceasta nu şi-a exprimat mânia când a scris, ci mai degrabă amărăciunea. Intenţia ei a fost să dezvăluie modul în care copilăria petrecută în preajma mamei sale i-a generat traume care au marcat-o pentru întreaga viaţă. Din acest motiv, mărturiseşte fiica lui Marlene Dietrich, a hotărât să se căsătorească de la vârsta de 18 ani pentru a putea pleca de acasă. De asemenea, a povestit că s-a apucat să consume alcool şi a locuit o perioadă cu amanta tatălui ei.

Una dintre traumele majore cu care s-a confruntat Maria Riva a fost faptul că, în vremea când era copil şi avea bonă. Aceasta era lesbiană şi a abuzat-o la un moment dat. Reacţia de atunci a lui Marlene Dietrich a fost următoarea: a râs şi a spus:

"Ei bine, nu eşti moartă. Descurcă-te".

Fiica starului a mai dezvăluit, în cartea ei, că mergea adesea cu mama ei la studiourile în care filma în loc să meargă la şcoală. La vârsta de 6 ani, "Copilul", cum o numea mama sa, o însoţea deja la filmările pentru producţiile de la Hollywood.

Răceala lui Marlene Dietrich faţă de fiica sa reiese şi din replica pe care Maria Riva a ţinut neapărat să o menţioneze în cartea sa şi care i-a fost dată în momentul în care i-a mărturisit că aşteaptă un copil: "Un copil nu o să îţi aducă altceva decât necazuri".

Poza ce le infatiseaza pe Marlene Dietrich si pe fiica ei, Maria Riva, cand era copil

Din carte nu lipseşte nici ilustrarea ultimilor ani de viaţă ai lui Marlene Dietrich. Aceasta ajunsese dependentă de alcool şi de pastile, iar în anul 1979 a suferit o fractură de şold care a imobilizat-o la pat până la sfârşitul vieţii. Ultimii ani de viaţă i-a petrecut în apartamentul ei din Paris, de pe Avenue Montagne, refuzând să primească în vizită cunoştinţe. S-a înconjurat, după cum a descris Maria Riva, de cărţi şi de un telefon.

Apariţia biografiei lui Marlene Dietrich, în viziunea fiicei ei, a fost posibilă întrucât aceasta a avut acces şi la jurnalele pe care mama sa le ţinea pe când se aflau în Germania, dar şi la o parte dintre scrisorile pe care aceasta le primea din partea celor cu care a avut relaţii.

Marlene Dietrich in tinerete purtand o rochie cu maneci creteUnul dintre fiii Mariei Riva, David, a ţinut să împărtăşească şi alte detalii pe care le-a aflat despre bunica sa.

 • De pildă, a intrat în conflict cu Hittler când a dobândit cetăţenia americană şi după ce a avut grijă să-i încurajeze pe aceştia să asculte "Lili Marleen", cântecul interpretat de ea.
 • A menţionat că Marlene Dietrich avea o adevărată obsesie în privinţa curăţeniei, de aceea primul demers pe care îl făcea când se caza la un hotel  "era să îngenuncheze şi să spele baia".
 • Alt aspect pe care David Riva a ţinut să-l aducă în prim-plan despre bunica lui a fost că aceasta a refuzat să se ducă să-şi ridice un Premiu Oscar întrucât nu dorea să fie văzută că a îmbătrânit: "I s-a oferit un Oscar, trebuia să îl ridice personal, dar a refuzat. Nu voia ca cei 60 de ani în care îşi crease o imagine să fie distruşi de fotografiile cu ea îmbătrânită".

În alte cărţi care s-au scris despre ea în ultimele decenii, Marlene Dietrich nu a fost prezentată din perspectiva relaţiilor ei de familie, a modului în care s-a comportat cu fiica sa, ci mai degrabă ca un star, care a cucerit lumea după prestaţia din producţia "Blue Angel".  A fost descrisă şi ca o femeie irezistibilă, care nu se ataşa în niciun fel de cei cu care avea legături şi de care îşi bătea joc fără să-i pese că îi rănea.

 

Surse: dailymail.co.uk, independent.ie, okmagazine.ro, nytimes.com

Surse foto: facebook.com, gettyimages.com

Articolul urmator
A fost violată când avea doar 15 ani. Tragedia celei mai frumoase actriţe ale tuturor timpurilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O bonă a opărit intenționat mânuța bebelușului de care avea grijă pentru a se răzbuna pe părinți
  O bonă a opărit intenționat mânuța bebelușului de care avea grijă pentru a se răzbuna pe părinți

  O bonă care dorea să nu mai lucreze pentru o familie a opărit intenționat mâna bebelușului de 16 luni de care avea grijă după ce a flat că dacă vrea să plece să lucreze la...

  Și-a lăsat copiii singuri acasă în weekend ca să fie cu iubitul ei. Le-a lăsat de mâncare dulciuri și chipsuri
  Și-a lăsat copiii singuri acasă în weekend ca să fie cu iubitul ei. Le-a lăsat de mâncare dulciuri și chipsuri

  O mamă și-a lăsat copiii singuri acasă și a zburat la mii de kilometri distanță de aceștia, pentru a-și petrece weekendul cu iubitul ei. Femeia „a avut grijă” să le...

  Divorțul părinților mei mi-a lăsat o rană imensă în suflet, deși am 31 de ani
  Divorțul părinților mei mi-a lăsat o rană imensă în suflet, deși am 31 de ani

  Divorțul este o experiență dificilă pentru orice cuplu, iar atunci când sunt implicați și copiii, lucrurile devin și mai complicate. Copilul este nevoit să se obișnuiască cu...

  O mamă riscă închisoarea după ce și-a lăsat fiica adolescentă să aibă grijă de copiii mai mici
  O mamă riscă închisoarea după ce și-a lăsat fiica adolescentă să aibă grijă de copiii mai mici

  Pe fondul restricțiilor din 2020 impuse de pandemie, când și grădinițele au fost închise, o mamă a fost nevoită să găsească rapid o soluție pentru copiii ei mai mici....

  O mamă a scandalizat internetul și-a lăsat fiica de 11 ani să-și pună gene false
  O mamă a scandalizat internetul și-a lăsat fiica de 11 ani să-și pună gene false

  Genele false devin din ce în ce mai râvnite de doamnele și domnișoarele de pretutindeni. Domnișoarele pot fi chiar și copilele care își doresc să calce pe urmele...

  Un tată și-a concediat bona pentru că și-a adus câinele în casa lui fără să-i ceară voie
  Un tată și-a concediat bona pentru că și-a adus câinele în casa lui fără să-i ceară voie

  Un bărbat mărturisește că tocmai și-a concediat bona, pentru că aceasta și-a adus câinele - un golden retriever - la ei acasă, pe furiș. Cum a aflat și de ce a luat această...

  Mesajul disperat al unei mame a cărei fiică de 10 ani a fost abuzată într-o excursie
  Mesajul disperat al unei mame a cărei fiică de 10 ani a fost abuzată într-o excursie

  Când îți lași copilul în grija cadrelor didactice, te aștepți că acesta va fi în siguranță și, în cazul în care ar surveni vreun eveniment mai...

  Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă
  Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă

  Bona este persoana care va petrece mult timp alături de copilul tău, așa că alegerea unei persoane potrivite s-ar putea să nu fie chiar atât de simplă. Uite care sunt cele mai...

  © 2023 Qbebe