8 semne că ai probleme grave cu oasele

Irina Olteanu - Redactor Senior

Toată lumea știe că odată cu vârsta apar și probleme legate de oase, iar osteoporoza reprezintă una dintre cele mai comune probleme ale îmbătrânirii, afectând mai mult de jumătate dintre adulții de vârsta a doua. Îți prezentăm în continuare o serie de semne care îți indică probleme grave cu oasele, alături de recomandări pentru fiecare în parte.

Cu toții sperăm să nu fim afectați de osteoporoză, dar adevărul este că această afecțiune poate surveni fără niciun simptom evident. Iată din acest motiv ce semne trebuie să urmărești:

1. Te-ai confruntat cu mai mult de o fractură în ultimii 2 ani sau ai suferit o fractură ce părea extrem de gravă

Oasele tale au nevoie să fie suficient de puternice pentru a susține un oarecare impact, iar dacă nu pot face acest lucru, trebuie să afli care este afecțiunea ce se ascunde în spatele problemei.
Ce poți face: prima variantă de diagnostic este un test de densitate osoasă sau densitometrie, un tip de raze X care măsoară cantitatea de calciu și alte minerale ce ajută la consolidarea sistemului osos în fiecare segment de os. Această analiză prezice destul de precis riscul de fractură (arată dacă oasele tale sunt dense și solide sau poroase).

2. Urmezi un tratament cu Prednison sau alți corticosteroizi pentru tratarea unei afecțiuni autoimune

Administrarea de medicamente cu cortizon pe o perioadă lungă de timp influențează nivelurile hormonale într-un mod care determină filtrarea calciului, a vitaminei D și a altor nutrimente din oase. Persoanele afectate de boli autoimune precum boala lui Crohn, lupus sau artrită reumatoidă au în acest sens risc mult mai mare de a dezvolta osteoporoză decât o persoană obișnuită. Acest semn este deosebit de important pentru femei, deoarece prezintă un risc crescut de boli autoimune, iar un nivel normal de estrogen este necesar pentru menținerea sănătății osoase. Dacă primești un hormon tiroidian sau antidepresive din clasa SSRI, există și un risc mai mare de pierdere a masei osoase.
Ce poți face: în cazul în care administrarea de corticosteroizi este imperativă pentru starea ta de sănătate, se impune supravegherea din partea unui cadru medical. Astfel, majoritatea medicilor recomandă o scanare a densității osoase după tratament pentru a verifica starea masei osoase. De asemenea, se poate recomanda și o analiză de calciu a urinii și un test al vitaminei D (este util în fortifierea osoasă). Pentru tratamentul pe termen lung, probabil îți este necesară o radiografie a coloanei vertebrale (apar uneori mici fracturi inobservabile), iar ca tratament pot fi recomandați bifosfonați.

ai probleme grave cu oasele

3. Fumezi

Experții nu cunosc mecanismul exact prin care fumatul influențează în mod negativ sănătatea oaselor, dar numeroase studii demonstrează că se întâmplă acest lucru. Fumatul are o legătură puternică și cu osteoporoza, așadar dacă ai fumat întreaga viață, sunt șanse mari să-ți fi compromis sănătatea oaselor.
Ce poți face: în mod evident, trebuie să renunți la fumat. Indiferent care este vârsta când renunți, poți să te bucuri de beneficiile unei vieți de nefumător și să acorzi corpului o șansă de recuperare.

4. Bei mai mult de două băuturi alcoolice pe zi

Alcoolul conduce la slăbirea oaselor; extrage calciul, magneziul și alte minerale din ele. Iar cu cât îl consumi mai mult, cu atât crește riscul. Femeile sunt în special vulnerabile deoarece sunt mai mult afectate de alcool în general.
Ce poți face: Principala soluție este, desigur, să renunți la alcool. Încearcă să consumi 1-2 pahare de vine pe noapte și apoi încearcă ceai de plante sau lapte cald cu miere.

5. Suferi de intoleranță la lactoză sau ai alte motive pentru care nu bei lapte

Laptele este cel mai bun aliment pentru consolidarea sistemului osos, și nu doar datorită calciului, ci mai ales datorită prezenței vitaminei D, un ingredient important în laptele fortifiat. Majoritatea adulților suferă de o deficiență pronunțată de vitamina D, ceea ce expune la un risc nu doar pentru oase mai slabe, ci și pentru mai multe tipuri de cancer.
Ce poți face: încearcă să consumi lapte din soia sau orez fortifiat cu aceste nutrimente și bea-l regulat. Optează de asemenea pentru un supliment cu calciu, magneziu și vitamina D; acestea trei funcționează sinergistic să consolideze sistemul osos.

6. Te confrunți cu o tulburare alimentară

Un istoric de anorexie este un indiciu important pentru osteoporoză deoarece o greutate scăzută în mod artificial scade nivelurile homonale determinând absența menstruației. Iar orice scade nivelul de estrogen are un impact asupra consolidării masei osoase.

Ce poți face: dacă ai un istoric de anorexie sau bulimie, trebuie să fii consultat de un medic/terapeut. Există programe de tratament demonstrate a avea succes în menținerea sub control al tulburărilor alimentare, prin urmare îți poți proteja oasele pe termen lung. De asemenea, sunt de ajutor alimentele fortifiate cu calciu și vitamina D, precum și suplimentele alimentare.

OSTEOCARE masticabilhttp://magazinvavianpharma.ro/suplimente-nutritive/osteocare-masticabil-568

Formulă terapeutică ce contribuie la menținerea normală a sănătății structurii osoase. 
Mod de administrare:
Adulți: se mestecă 2 tablete pe zi.
Copii (4-12 ani): se mestecă 1 tabletă pe zi.

7. Menstruațiile sunt neregulate sau lipsite de frecvență

Un nivel redus de estrogen este în general responsabil pentru lipsa menstruației sau pentru un ciclu menstrual care începe și apoi se oprește. Însă acest nivel contribuie direct la pierderea masei osoase, prin urmare femeile care nu o au regulată pot suferi de probleme osoase. Un nivel redus de estrogen poate fi cauzat de o tulburare alimentară, exercițiu fizic excesiv sau sindrom al ovarului polichistic.
Ce poți face: dacă menstruațiile sunt neregulate și nu ești subponderal, trebuie să fii consultat de medic. Poți suferi de o afecțiune hormonală precum sindromul ovarelor polichistice, ușor tratabilă (necesită administrarea de pilule contraceptive).

8. Te confrunți cu crampe, dureri musculare și osoase

Acest simptom din urmă este de altfel unul evident. Durerea musculară și osoasă este deseori trecută cu vederea, dar un simptom bine documentat din punct de vedere științific pentru un aport inadecvat de vitamina D, esențial pentru consolidarea oaselor. Conform experților, deficiența de vitamina D a atins un prag alarmant la nivel mondial. În ceea ce privește crampele musculare, acestea au la bază cauze variate, dar atunci când survin în timpul nopții reprezintă un semn că nivelul de calciu, magneziu și/sau potasiu a scăzut exagerat de mult în timpul noții, când nu consumi niciun aliment. Dacă situația persistă, poate surveni o pierdere excesivă de masă osoasă.

Ce poți face: în cazul în care apar dureri la nivel de mușchi sau oase, este indicat să beneficiezi de un diagnostic amănunțit. Însă dacă te confrunți cu crampe ale gambelor și picioarelor, pot fi de ajutor suplimente pe bază de calciu și magneziu.

Surse: 

www.caring.com; www.betterbones.com; www.everydayhealth.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Apa plată și minerală din comerț pot declanșa probleme grave de sănătate! Conțin o substanță toxică
  Apa plată și minerală din comerț pot declanșa probleme grave de sănătate! Conțin o substanță toxică

  Conform specialiștilor, apa plată și minerală pot provoca probleme grave de sănătate dacă nu este depozitată corespunzător. Există riscul să provoace chiar cancer, din cauza...

  Acuzații extrem de grave la adresa unui medic de la Polizu. Un bebeluș a fost lăsat să moară deși prezenta semne vitale
  Acuzații extrem de grave la adresa unui medic de la Polizu. Un bebeluș a fost lăsat să moară deși prezenta semne vitale

  Acuzații deosebit de grave la adresa medicului Florian Robe de la Spitalul Polizu. Părinții unui bebeluș venit pe lume în anul 2019 îl acuză că a lăsat copilul să moară,...

  Acuzații grave la un spital din Romania. Asistentele și medicii miros a alcool și tutun
  Acuzații grave la un spital din Romania. Asistentele și medicii miros a alcool și tutun

  Medicii și asistentele de la maternitatea Spitalului de Urgență din Sfântu Gheorghe sunt acuzați de o fostă pacientă că fac chefuri cu alcool și tutun chiar lângă...

  600 de copii vaccinați cu Pfizer. Nu s-au înregistrat efecte secundare grave
  600 de copii vaccinați cu Pfizer. Nu s-au înregistrat efecte secundare grave

  Peste 600 de copii din Israel au fost vaccinați împotriva COVID-19 cu serul Pfizer/BioNTech. Aceștia nu au prezentat efecte secundare grave, iar mai departe Ministerul Sănătății...

  Care sunt însușirile persoanelor care au simptome mai grave din cauza coronavirusului? Conform specialiștilor, au aceste două lucruri în comun
  Care sunt însușirile persoanelor care au simptome mai grave din cauza coronavirusului? Conform specialiștilor, au aceste două lucruri în comun

  Problema coronavirusului a intrat în viața noastră și a reușit să facă ravagii la nivel mondial. Cu toate că specialiaștii lucrează intens în a găsi soluții pentru a...

  Lipsa de vitamina D strâns legată de cazurile grave de infecție cu coronavirus
  Lipsa de vitamina D strâns legată de cazurile grave de infecție cu coronavirus

  Pentru persoanele care își doresc să se protejeze împotriva infecției cu coronavirus, două cercetări sugerează că un aport crescut de vitamina D poate să se dovedească...

  Breaking News! Copiii pot să dezvolte complicații grave în infecția cu Covid-19. Iată care sunt cei mai afectați
  Breaking News! Copiii pot să dezvolte complicații grave în infecția cu Covid-19. Iată care sunt cei mai afectați

  În condițiile în care China a depășit perioada de criză a pandemiei, a început să studieze cazurile sale și să ofere lumii cât mai multe informații cu privire...

  O neatenție în cafenea și fiul meu a ajuns în spital cu arsuri grave. Părinți, mare atenție să nu faceți greșeala mea!
  O neatenție în cafenea și fiul meu a ajuns în spital cu arsuri grave. Părinți, mare atenție să nu faceți greșeala mea!

  O mămică de peste granițe a jurat că nu va mai bea niciodată o ceașcă de ceai fierbinte în preajma fiului ei, după ce acesta a suferit arsuri îngrozitoare într-o...

  © 2022 Qbebe