Cât de mult crești la fiecare vârstă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dacă ești și tu printre persoanele care sunt nemulțumite de statura lor, este momentul să știi că există totuși șansa să mai crești în înălțime și după ce ai trecut de vârsta până la care cartilagiile tale de creștere au fost deschise. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, dacă vei pune în aplicare măsurile indicate, vei avea nu numai posibilitatea de a mai câștiga puțin în înălțime, dar și de a adopta un stil de viața mult mai sănătos.

Până pe la ce vârstă putem crește în înălțime

Când vorbim despre înălțimea unui individ, o vedem ca pe un rezultat al creșterii din perioada copilăriei și adolescenței, după care ne gândim la încetarea acestui proces. Acesta se leagă de încetarea secretării, de către glanda pituitară, a hormonului de creștere, dar și de încetarea activității cartilagiilor de creștere (acestea sunt cartilagii aflate la capetele oaselor lungi care se vor solidifica treptat în cadrul țesutului dur al oaselor). De obicei, aceste lucruri se petrec în jurul vârstei de 18 ani pentru femei și de 24 de ani pentru bărbați.

Experții ne spun însă că inclusiv după aceste vârste avem șansa să mai creștem puțin în înălțime, deși cartilagiile de creștere s-au solidificat complet. Desigur, procesul de creștere este influențat în primul rând de factorul genetic (cam 75% din creșterea în înălțime se datorează acestui factor), iar restul de 25% depinde de alți factori, precum:
Fumatul- Se spune că acesta va contribui la degradarea celulelor, inclusiv a celor din țesutul osos, ceea ce va afecta creșterea în înălțime
Alcoolul-Consumul de alcool poate altera și el condițiile de creștere, în contextul în care ficatul, organ care produce așa-numiții „factori de creștere" (ce ajută corpul să crească și să se maturizeze, fiind transportați prin fluxul sanguin), va fi intoxicat de pe urma alcoolului.
Ridicarea de greutăți- Unii specialiștii sunt de părere că obiceiul de a ridica greutăți prea mari înainte ca toate cartilagiile de creștere să se solidifice poate duce la diminuarea procesului de creștere, în condițiile în care nivelul testosteronului va crește, accelerând tocmai această solidificare.
Lipsa somnului- Pentru că hormonii de creștere au o activitate mai intensă în timpul somnului profund, este indicat să încercăm să ne odihnim suficient dacă vrem să mai creștem în înălțime. Mai ales intervalul de somn dintre 1 și 2 noaptea sunt esențiale în eliberarea hormonilor de creștere.
Postura- Medicii ne avertizează asupra următorului fapt: când nu stăm drepți, ci adoptăm poziția de stat cu umerii aduși înainte și cu sternul aflat într-o poziție incorectă, acestea vor crea o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale, care nu va putea să se extindă la maximul său potențial în ceea ce privește creșterea.
Cu alte cuvinte, dacă vom evita, pe cât posibil, să evităm acesți factori, avem șansa să mai câștigăm puțină creștere în înălțime. Ideal este, așa cum spun și experții în domeniu, să ne antrenăm în acest demers când avem cel mult 25 de ani.

Citește și: Până la ce vârstă cresc băieții

Ce putem face pentru a mai câștiga în înălțime

Alături de factorul genetic, putem să ne folosim totuși și de alte „trucuri" pentru a reuși să mai câștigăm puțin  în înălțime:

Vom avea grijă să adoptăm o dietă cât mai sănătoasă

Nutrienții din hrana pe care o consumăm sunt responsabili direct cu creșterea și menținea oaselor și cartilagiilor. De pildă, o nutriție echilibrată, din care să nu lipsească calciul, fosforul și magneziul este foarte importantă. În plus, pentru creșterea în înălțime sunt importanți și amino-acizii, proteinele și carbohidrați. Iată de ce ar trebui să includem în alimentația zilnică oricare dintre alimentele de mai jos:
• morcovi
• gălbenușul de ou
• carnea de pui, de vită
• ficatul
• peștele
• legume cu frunze verzi (mai ales spanac)
• fasole verde, mazăre
• nuci
• produse lactate
• cartoful
• fructe
Este important, pe lângă alimentația sănătoasă, să ne și hidratăm suficient (să bem cel puțin 8 pahare de apă pe zi, întrucât apa poate facilita repararea în profunzime a țesutului muscular și osos).

Să ne expunem cât mai des la lumina soarelui

Expunerea la lumina soarelui este cea mai bună modalitate de a ne face rezerve de vitamina D. Aceasta va influența în bine procesul de creștere al oaselor.
Pentru cele mai bune efecte asupra sănătății se recomandă să ne expunem la soare în orele dimineții și după-amiază, mai târziu (după ora 16).

Citește și: Vitamina D la copii

Vom face anumite exerciții fizice

Să vedem câteva exemple de exerciții pentru creștere:

Exerciții de îmbunătățire a posturii

Așa cum s-a precizat și anterior, o postură incorectă poate influența negativ creșterea în înălțime. O putem îndrepta însă și datorită exercițiilor de mai jos:
Stai dreaptă și ține-ți spatele rezumat la un perete.
Ridică încet mâinile până la nivelul umerilor și menține poziția pentru câteva minute. Mișcă-ți brațele sus și jos, având grijă să inspiri și să expiri.

Întinde-te pe pat
Din această poziție îți vei întinde piciorul drept spre cel stâng.

Folosește-te de niște bare de care te poți agăța
Acestea ar trebui să fie la o înălțime de 1, 8- 2, 1 m și vei executa, după ce te prinzi de ele, tot felul de mișcări ale corpului (cele mai indicate sunt cele în lateral).

Alte activități fizice benefice pentru creșterea în înălțime

Se spune că și următoarele activități fizice pot stimula creșterea în înălțime:
• Săritul cu coarda
• Înotul
• Ciclismul
• Săriturile peste obstacole
• Loviturile cu piciorul

Exerciții tip yoga

Yoga va ajuta corpul să se relaxeze, ceea ce va îmbunătăți postura și va stimula inclusiv producerea hormonilor de creștere.
Printre cele mai indicate tipuri de yoga pentru creșterea în înălțime sunt:
Adoptarea așa-numitei „poziții a muntelui"
Vei fixa bine picioarele pe pământ, cu pieptul și cu spatele cât mai drept, fără a avea fața încordată.

Exercițiu tip stretching
După o plimbare de aproximativ 5 minute, îți vei scutura brațele și picioarele. Acest demers va ajuta corpul să se relaxeze și să se întindă mai bine, eliberându-te totodată de tensiune. În plus, odată cu întinderea membrelor se vor întinde și alte părți ale corpului (inclusiv degetele și umerii). Pentru rezultate cât mai bune, este necesar să faci aceste mișcări de 3-5 ori la rând.

Femeie tanara ce se relaxeaza la o plimbare

Poți încerca să-ți faci automasaj în diverse puncte

Specialiștii sunt de părere că masarea anumitor puncte poate influența în mod pozitiv procesul de creștere în înălțime, întrucât va fi stimulată activitatea de la nivelul glandei pituitare. De aceea, putem încerca să ne masăm astfel:
• Masarea zonei de la „rădăcina" nasului- Se recomandă efectuarea unui masaj circular, de câte 9 ori pentru fiecare parte
• Masarea unui punct din apropierea creștetului capului- Acest punct se află în prelugirea zonei de sub una dintre urechile noastre. Este indicată tot masarea de 9 ori.
• Masarea unei zone de la gât, aflată dedesubtul lobului urechii- Și aici este binevenită masarea punctului de câte 9 ori, pentru fiecare parte

Apelează la reflexologie

Se spune că apăsarea anumitor puncte de pe talpă poate influența activitatea unor organe sau glande din corpul nostru. De pildă, dacă vrem să mai câștigăm puțin în înălțime, putem încerca să ne masăm degetul mare de la picior, în condițiile în care acesta va transmite un semnal glandei pituitare.

Miscare specifica reflexologiei

Ai grijă să ai parte de un somn sănătos

Așa cum s-a menționat deja mai sus, somnul profund va permite hormonilor de creștere să fie eliberați în cele mai bune condiții, iar oasele noastre se vor întinde și vor deveni mai rezistente.
Pentru a ne bucura de un somn cât mai odihnitor, putem lua măsurile de mai jos:
• Să avem la dispoziție o saltea cât mai confortabilă
• Pe timpul somnului să avem o cameră întunecată și bine aerisită
• Hainele purtate pe timpul somnului ar trebui să fie cât mai lejere și nu foarte călduroase
• Pentru a putea dormi mai bine, putem încerca diverse trucuri simple, precum: să ne relaxăm ascultând o muzică liniștitoare, să bem un ceai calmant (precum cel de lavandă), să facem o baie călduță sau un masaj etc.

Voi știați până acum că există o posibilitate de creștere în înălțime chiar și după ce cartilagiile de creștere s-au închis?

Surse:

www.facebook.com; www.healthguidance.org; www.livestrong.com; www.stylecraze.com; www.thehealthinfosite.com; www.topheight.wordpress.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cât de bine este să-ți crești copilul cu bunicii, pe lângă faptul că stau gratis cu el
  Cât de bine este să-ți crești copilul cu bunicii, pe lângă faptul că stau gratis cu el

  Rolul bunicilor în viața copilului tău este mai important decât îți închipui. Studii realizate în ultimii ani au demonstrat că un copil ce stă în...

  Femeile care nasc la o varsta mai inaintata pot trai mai mult
  Femeile care nasc la o varsta mai inaintata pot trai mai mult

  Pentru femei, posibilitatea de a avea copii la o varsta mai inaintata poate reprezenta un semn ca ele vor trai mai mult. Asta arata un studiu realizat recent. Legatura dintre posibilitatea...

  Cum să crești un copil care va schimba lumea când va fi mare
  Cum să crești un copil care va schimba lumea când va fi mare

  Fiecare părinte își dorește să aibă un copil realizat și care să se bucure de succes în viață. Îți explicăm în continuare cum trebuie să procedezi pentru...

  Fiica lui Răzvan Simion are 16 ani. Uite cât de mult seamănă cu tatăl ei!
  Fiica lui Răzvan Simion are 16 ani. Uite cât de mult seamănă cu tatăl ei!

  Fiica lui Răzvan Simion a împlinit 16 ani, iar omul de televiziune i-a transmis acesteia un mesaj emoționant.

  Psiholog în fiecare școală și cel mult 22 de copii în clasă. Legea Învățământului a trecut de Senat
  Psiholog în fiecare școală și cel mult 22 de copii în clasă. Legea Învățământului a trecut de Senat

  Luni, 10 februarie, Senatul a adoptat propunerea legislativă ce include modificări la Legea Educației. Printre modificări sunt și cele care țin de reducerea numărului de elevi...

  Cât de mult au crescut copiii „Octomamei”! Uite cum arată în prezent
  Cât de mult au crescut copiii „Octomamei”! Uite cum arată în prezent

  Nadya Suleman (care acum își spune „Natalie”) a devenit cunoscută în 2009, după ce a adus pe lume opt copii sănătoși. După scurtul moment de notorietate, ea...

  Rânduri pentru fiica mea: 45 de mesaje prin care îi spun cât de mult o iubesc
  Rânduri pentru fiica mea: 45 de mesaje prin care îi spun cât de mult o iubesc

  Legătura dintre mamă și fiică este unică. Indiferent dacă vorbim despre ziua de naștere sau una oarecare, mamele vor să-și arate sentimentele pe care le au pentru fiicele lor. Iar...

  Nu mai pune copilul la colț când face o prostie. Știința spune cât de mult greșești
  Nu mai pune copilul la colț când face o prostie. Știința spune cât de mult greșești

  Majoritatea părinților au ajuns să își trimită la colț copilul când face o prostie, cel puțin o dată. Deși pare o metodă de disciplinare non-violentă, iată că...

  © 2022 Qbebe