Cât de mult crești la fiecare vârstă

Cât de mult crești la fiecare vârstă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dacă ești și tu printre persoanele care sunt nemulțumite de statura lor, este momentul să știi că există totuși șansa să mai crești în înălțime și după ce ai trecut de vârsta până la care cartilagiile tale de creștere au fost deschise. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, dacă vei pune în aplicare măsurile indicate, vei avea nu numai posibilitatea de a mai câștiga puțin în înălțime, dar și de a adopta un stil de viața mult mai sănătos.

Până pe la ce vârstă putem crește în înălțime

Când vorbim despre înălțimea unui individ, o vedem ca pe un rezultat al creșterii din perioada copilăriei și adolescenței, după care ne gândim la încetarea acestui proces. Acesta se leagă de încetarea secretării, de către glanda pituitară, a hormonului de creștere, dar și de încetarea activității cartilagiilor de creștere (acestea sunt cartilagii aflate la capetele oaselor lungi care se vor solidifica treptat în cadrul țesutului dur al oaselor). De obicei, aceste lucruri se petrec în jurul vârstei de 18 ani pentru femei și de 24 de ani pentru bărbați.

Experții ne spun însă că inclusiv după aceste vârste avem șansa să mai creștem puțin în înălțime, deși cartilagiile de creștere s-au solidificat complet. Desigur, procesul de creștere este influențat în primul rând de factorul genetic (cam 75% din creșterea în înălțime se datorează acestui factor), iar restul de 25% depinde de alți factori, precum:
Fumatul- Se spune că acesta va contribui la degradarea celulelor, inclusiv a celor din țesutul osos, ceea ce va afecta creșterea în înălțime
Alcoolul-Consumul de alcool poate altera și el condițiile de creștere, în contextul în care ficatul, organ care produce așa-numiții „factori de creștere" (ce ajută corpul să crească și să se maturizeze, fiind transportați prin fluxul sanguin), va fi intoxicat de pe urma alcoolului.
Ridicarea de greutăți- Unii specialiștii sunt de părere că obiceiul de a ridica greutăți prea mari înainte ca toate cartilagiile de creștere să se solidifice poate duce la diminuarea procesului de creștere, în condițiile în care nivelul testosteronului va crește, accelerând tocmai această solidificare.
Lipsa somnului- Pentru că hormonii de creștere au o activitate mai intensă în timpul somnului profund, este indicat să încercăm să ne odihnim suficient dacă vrem să mai creștem în înălțime. Mai ales intervalul de somn dintre 1 și 2 noaptea sunt esențiale în eliberarea hormonilor de creștere.
Postura- Medicii ne avertizează asupra următorului fapt: când nu stăm drepți, ci adoptăm poziția de stat cu umerii aduși înainte și cu sternul aflat într-o poziție incorectă, acestea vor crea o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale, care nu va putea să se extindă la maximul său potențial în ceea ce privește creșterea.
Cu alte cuvinte, dacă vom evita, pe cât posibil, să evităm acesți factori, avem șansa să mai câștigăm puțină creștere în înălțime. Ideal este, așa cum spun și experții în domeniu, să ne antrenăm în acest demers când avem cel mult 25 de ani.

Citește și: Până la ce vârstă cresc băieții

Ce putem face pentru a mai câștiga în înălțime

Alături de factorul genetic, putem să ne folosim totuși și de alte „trucuri" pentru a reuși să mai câștigăm puțin  în înălțime:

Vom avea grijă să adoptăm o dietă cât mai sănătoasă

Nutrienții din hrana pe care o consumăm sunt responsabili direct cu creșterea și menținea oaselor și cartilagiilor. De pildă, o nutriție echilibrată, din care să nu lipsească calciul, fosforul și magneziul este foarte importantă. În plus, pentru creșterea în înălțime sunt importanți și amino-acizii, proteinele și carbohidrați. Iată de ce ar trebui să includem în alimentația zilnică oricare dintre alimentele de mai jos:
• morcovi
• gălbenușul de ou
• carnea de pui, de vită
• ficatul
• peștele
• legume cu frunze verzi (mai ales spanac)
• fasole verde, mazăre
• nuci
• produse lactate
• cartoful
• fructe
Este important, pe lângă alimentația sănătoasă, să ne și hidratăm suficient (să bem cel puțin 8 pahare de apă pe zi, întrucât apa poate facilita repararea în profunzime a țesutului muscular și osos).

Să ne expunem cât mai des la lumina soarelui

Expunerea la lumina soarelui este cea mai bună modalitate de a ne face rezerve de vitamina D. Aceasta va influența în bine procesul de creștere al oaselor.
Pentru cele mai bune efecte asupra sănătății se recomandă să ne expunem la soare în orele dimineții și după-amiază, mai târziu (după ora 16).

Citește și: Vitamina D la copii

Vom face anumite exerciții fizice

Să vedem câteva exemple de exerciții pentru creștere:

Exerciții de îmbunătățire a posturii

Așa cum s-a precizat și anterior, o postură incorectă poate influența negativ creșterea în înălțime. O putem îndrepta însă și datorită exercițiilor de mai jos:
Stai dreaptă și ține-ți spatele rezumat la un perete.
Ridică încet mâinile până la nivelul umerilor și menține poziția pentru câteva minute. Mișcă-ți brațele sus și jos, având grijă să inspiri și să expiri.

Întinde-te pe pat
Din această poziție îți vei întinde piciorul drept spre cel stâng.

Folosește-te de niște bare de care te poți agăța
Acestea ar trebui să fie la o înălțime de 1, 8- 2, 1 m și vei executa, după ce te prinzi de ele, tot felul de mișcări ale corpului (cele mai indicate sunt cele în lateral).

Alte activități fizice benefice pentru creșterea în înălțime

Se spune că și următoarele activități fizice pot stimula creșterea în înălțime:
• Săritul cu coarda
• Înotul
• Ciclismul
• Săriturile peste obstacole
• Loviturile cu piciorul

Exerciții tip yoga

Yoga va ajuta corpul să se relaxeze, ceea ce va îmbunătăți postura și va stimula inclusiv producerea hormonilor de creștere.
Printre cele mai indicate tipuri de yoga pentru creșterea în înălțime sunt:
Adoptarea așa-numitei „poziții a muntelui"
Vei fixa bine picioarele pe pământ, cu pieptul și cu spatele cât mai drept, fără a avea fața încordată.

Exercițiu tip stretching
După o plimbare de aproximativ 5 minute, îți vei scutura brațele și picioarele. Acest demers va ajuta corpul să se relaxeze și să se întindă mai bine, eliberându-te totodată de tensiune. În plus, odată cu întinderea membrelor se vor întinde și alte părți ale corpului (inclusiv degetele și umerii). Pentru rezultate cât mai bune, este necesar să faci aceste mișcări de 3-5 ori la rând.

Femeie tanara ce se relaxeaza la o plimbare

Poți încerca să-ți faci automasaj în diverse puncte

Specialiștii sunt de părere că masarea anumitor puncte poate influența în mod pozitiv procesul de creștere în înălțime, întrucât va fi stimulată activitatea de la nivelul glandei pituitare. De aceea, putem încerca să ne masăm astfel:
• Masarea zonei de la „rădăcina" nasului- Se recomandă efectuarea unui masaj circular, de câte 9 ori pentru fiecare parte
• Masarea unui punct din apropierea creștetului capului- Acest punct se află în prelugirea zonei de sub una dintre urechile noastre. Este indicată tot masarea de 9 ori.
• Masarea unei zone de la gât, aflată dedesubtul lobului urechii- Și aici este binevenită masarea punctului de câte 9 ori, pentru fiecare parte

Apelează la reflexologie

Se spune că apăsarea anumitor puncte de pe talpă poate influența activitatea unor organe sau glande din corpul nostru. De pildă, dacă vrem să mai câștigăm puțin în înălțime, putem încerca să ne masăm degetul mare de la picior, în condițiile în care acesta va transmite un semnal glandei pituitare.

Miscare specifica reflexologiei

Ai grijă să ai parte de un somn sănătos

Așa cum s-a menționat deja mai sus, somnul profund va permite hormonilor de creștere să fie eliberați în cele mai bune condiții, iar oasele noastre se vor întinde și vor deveni mai rezistente.
Pentru a ne bucura de un somn cât mai odihnitor, putem lua măsurile de mai jos:
• Să avem la dispoziție o saltea cât mai confortabilă
• Pe timpul somnului să avem o cameră întunecată și bine aerisită
• Hainele purtate pe timpul somnului ar trebui să fie cât mai lejere și nu foarte călduroase
• Pentru a putea dormi mai bine, putem încerca diverse trucuri simple, precum: să ne relaxăm ascultând o muzică liniștitoare, să bem un ceai calmant (precum cel de lavandă), să facem o baie călduță sau un masaj etc.

Voi știați până acum că există o posibilitate de creștere în înălțime chiar și după ce cartilagiile de creștere s-au închis?

Surse:

www.facebook.com; www.healthguidance.org; www.livestrong.com; www.stylecraze.com; www.thehealthinfosite.com; www.topheight.wordpress.com

Articolul urmator
O femeie recunoaște că a încercat să aibă un copil de la vârsta de 14 ani: „Familia mi-a spus că o să-mi distrug viața”
O femeie recunoaște că a încercat să aibă un copil de la vârsta de 14 ani: „Familia mi-a spus că o să-mi distrug viața”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cât te costă să crești un copil în România de la naștere și până la 18 ani?
  Cât te costă să crești un copil în România de la naștere și până la 18 ani?

  Să crești doi copii de la naștere și până la majorat în România te costă nici mai mult, nici mai puțin de ... un milion de lei! Datele calculate de experți,...

  Cât de important este să crești un copil bun! Un băiat de doar 11 ani a făcut un gest minunat pentru un om al stăzii
  Cât de important este să crești un copil bun! Un băiat de doar 11 ani a făcut un gest minunat pentru un om al stăzii

  Un gest de bunătate a fost oferit unui om al străzii urmărit de ghinion, de un copil de numai 11 ani, care a văzut în el un prieten și un bun model pentru prima lui tunsoare. Mama...

  Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”
  Patru copii nevoiași duc pe umeri griji prea mari pentru vârsta lor: „Îmi doresc cel mai mult, și cel mai mult să pot să învăț”

  Sorin și frații lui nu își doresc un telefon nou sau haine de firmă, ci hrană pe masă, rechizite și un purcel în ogradă!

  Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă
  Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă

  Potrivit medicilor, un ruscac prea greu pentru un copil provoacă nu doar disconfort, dar poate duce și la o varietate de probleme de sănătate pe drum, în special dacă acesta a...

  Ce familie frumoasă are Simona Gherghe! Cât de mult au crescut copiii ei
  Ce familie frumoasă are Simona Gherghe! Cât de mult au crescut copiii ei

  Cunoscută mai ales datorită emisiunii „Acces Direct”, dar și pentru că prezintă show-ul „Mireasa”, Simona Gherghe este una dintre cele mai apreciate...

  Ce mari și frumoase au crescut fetițele Andreei Bălan. Uite cât de mult seamănă cu vedeta
  Ce mari și frumoase au crescut fetițele Andreei Bălan. Uite cât de mult seamănă cu vedeta

  Andreea Bălan este, fără îndoială, una dintre cele mai apreciate artiste autohtone. Și-a început cariera muzicală în urmă cu aproape 30 de ani, când la doar 10...

  Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?
  Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?

  Știm cu toții că există copii „cuminți” și copii „obraznici”. Cel puțin, așa le spunem noi în limbaj popular. E prea complicat și în plus, nu are...

  Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor
  Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor

  În ultimele decenii, oamenii de știință s-au străduit să demonstreze beneficiile alăptării pentru mamă și pentru copil. Recent, specialiști din cadrul unei universități din...

  © 2024 Qbebe