Ce probleme de sănătate poate provoca aerul condiționat

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Verile foarte călduroase din ultimii ani ne-au făcut să nu ne imaginăm zilele fără răcoarea produsă de aerul condiționat. Fie că suntem acasă, la birou, în mijloacele de transport sau în restaurantul preferat, ne dorim adesea să scăpăm de căldura înăbușitoare mulțumită acestuia. Înainte de a folosi prea mult aerul condiționat, este necesar să știm că acesta ne poate predispune și la o multitudine de probleme de sănătate, mai ales dacă nu avem grijă să-l menținem cât mai curat. Din articolul de mai jos veți afla nu numai care sunt afecțiunile pe care aerul condiționat le poate provoca sau agrava, precum și ce am putea face pentru a nu suferi din cauza lor.

Aerul condiționat poate favoriza slăbirea sistemului imunitar

Medicii spun că aerul condiționat va crea schimbări artificiale ale temperaturii, ceea ce nu este sănătos pentru buna funcționare a sistemului imunitar . Iată de ce persoanele care petrec mult timp în cadrul alternanței de temperatură produsă de aerul condiționat sunt mai predispuse de a dezvolta tot felul de afecțiuni respiratorii, de a avea tot felul de alergii, chiar dacă aparent ele nu înțeleg de ce s-au îmbolnăvit pe timp de vară.

Aerul condiționat te poate îmbolnăvi de sinuzită

Conform cercetătorilor, persoanele care petrec mai mult de 4 ore pe zi într-un mediu cu aer condiționat vor fi mai expuse riscului de a face sinuzită, întrucât aerul rece tinde să afecteze mucoasele de la nivelul sinusurilor, favorizând inflamația.
Cu atât mai mult cu cât știi deja că ai primit diagnosticul de sinuzită, evită să stai prea aproape de aerul condiționat și încearcă să ieși cât mai des din spațiul interior în care acesta se află.

Fata ce are dureri de sinusuri

Citește și: Sinuzita la copii: cauze, simptome si tratament

Aerul condiționat poate agrava afecțiuni respiratorii pe care le avem deja

Întrucât aerul condiționat creează condensare și favorizează acumularea de microorganisme și mucegaiuri, acestea pot ajunge foarte ușor în sistemul de ventilație.
Conform experților, cei care vor sta mult timp expuși aerului condiționat și care suferă deja de afecțiuni precum astm, bronșită etc. pot sesiza o agravare a simptomelor acestora sau pot avea probleme mai grave, precum infecții pulmonare sau tulburări ale ritmului respirației (de pildă, respirație întreruptă și senzație de sufocare).

Aerul condiționat poate favoriza răspândirea unor boli

Mediul umed și rece pe care-l creează aerul condiționat poate duce inclusiv la răspândirea unei bacterii deosebit de periculoase: bacteria numită Legionella. Aceasta va duce la instalarea unei forme de pneumonii, ce se manifestă prin: dureri în tot corpul, dureri de cap, dureri în piept, greață, febră mare (peste 39 de grade). Dacă nu este descoperită la timp și tratată necorespunzător, ea poate afecta serios sistemul imunitar și poate duce, în cazuri extreme, la deces.
În același timp, cercetătorii au constatat că aerul condiționat poate duce la proliferarea bacteriei L. Pneumophila, ce va duce și ea la instalarea pneumoniei.
În plus, filtrele aerului condiționat pot determina și circulația liberă a unor bacterii ce provoacă infecții la nivelul gâtului.
Nu în ultimul rând, folosirea îndelungată a aerului condiționat ne poate supune riscului de a ne confrunta și cu tot felul de infecții virale, în condițiile în care aerul care circulă permanent nu este înlocuit cu unul proaspăt. Cel mai adesea, astfel de infecții virale vor afecta aparatul respirator.

Aerul condiționat poate favoriza contaminarea aerului din mediul în care se află

Experții ne atrag atenția asupra unui fapt îngrijorător: aerul condiționat poate stimula împrăștierea bacteriilor, mucegaiului, virușilor, polenului, părul de animale etc.
De altfel, trebuie să știi că aerul condiționat nu-ți va împrospăta aerul din casă. Pentru a te asigura că în casa ta nu vor staționa și nu vor persista microorganismele menționate anterior, este necesar să aerisești zilnic.

Aerul condiționat te poate face să te simți mai epuizată ca de obicei

În special dacă setezi temperatura aerului condiționat foarte jos (astfel încât se va crea o diferență mai mare de 10 grade față de temperatura de afară), va interveni următorul fenomen: fără să ne dăm seama, se vor produce niște frisoane la nivel intern. Din acest motiv, te vei simți adesea epuizată, te va durea capul și pot apărea și alte probleme de sănătate, precum răcelile sau diverse tipuri de viroze respiratorii, mai ales dacă petrecem mult timp în asemenea condiții.

Aerul condiționat te va predispune alergiilor

În special dacă nu ai grijă ca aerul condiționat pe care-l utilizezi să fie curățat regulat, riști să fii predispusă unor reacții alergice neplăcute. Printre acestea, cele mai frecvente pot fi: iritațiile de la nivelul pielii (o piele cu mâncărimi,aspră și roșie) sau alergii care se manifestă prin iritațiile ochilor, strănut, dureri de cap etc.

Aerul condiționat poate favoriza uscăciunea ochilor

O altă problemă de sănătate pe care o poate provoca aerul condiționat este apariția uscăciunii ochilor. Alături de aceasta, va interveni iritația, mâncărimile și usturimea.
De asemenea, ochii uscați pot duce și la inflamații și înroșire.

Femeie ce isi pune picaturi de ochi

Aerul condiționat poate determina uscarea pielii

Diferența de temperatură dintre mediul de afară și cel din interior, cu aer condiționat, îți poate usca pielea. Explicația este următoarea: aerul rece va usca celulele pielii și va favoriza apariția de linii fine și senzația de piele aspră.

Ce putem face pentru a preveni, cât mai mult, apariția problemelor de sănătate provocate de aerul condiționat

Cercetări recente au ajuns la următoarea concluzie: persoanele care petrec, în mod constant, timp îndelungat într-un mediu în care funcționează aer condiționat, vor apela la medic mai frecvent decât acelea ce nu stau mult timp într-un asemenea mediu. De cele mai multe ori, medicii sunt solicitați pentru probleme respiratorii, alergii, probleme ale ochilor sau probleme dermatologice precum cele menționate anterior.
Pentru a nu fi în situația de a avea adesea astfel de probleme de sănătate, este necesar să ne străduim să urmăm indicațiile de mai jos:
• Alegeți un aer condiționat care să fie cât mai de calitate
• Aveți grijă ca filtrele aerului condiționat să fie curățate periodic
• Nu uitați să reglați temperatura aerului condiționat de așa manieră încât să nu existe o diferență prea mare între temperatura din interior și cea de afară (nu mai mult de 10 grade)
• Aerisiți periodic locuința sau locul în care lucrați, astfel încât acolo să poată pătrunde și aer proaspăt
• Încearcă să faci pauze regulate, ieșind măcar puțin din mediul dominat de aerul condiționat. Nu uita însă, când revii acolo, să reglezi temperatura astfel încât să nu creezi un „șoc" la trecerea de la cald la rece.
• Ai grijă ca diverse obiecte de la birou, de acasă sau din mașină să fie curățate periodic (precum tapiseriile, perdelele, covoarele etc.) pentru a nu favoriza răspândirea, prin aerul condiționat, a bacteriilor, virușilor, fungilor
• Folosește o cremă de corp puternic hidratantă pentru ca pielea ta să nu se usuce prea tare din cauza aerului condiționat
• Utilizează picături de ochi, astfel încât să nu te confrunți cu uscăciunea și iritația acestora

Citește și: Reguli de utilizare a aerului conditionat la copii

Voi știați până acum că aerul condiționat poate crea atât de multe probleme de sănătate?

Surse:
www.beachsideairconditioning.com; www.huffingtonpost.com;www.livestrong.com; www.mostinside.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Țin în mașină telecomanda de la aerul condiționat pentru ca soția mea să nu consume curent
  Țin în mașină telecomanda de la aerul condiționat pentru ca soția mea să nu consume curent

  Un tânăr a solicitat o cursă Uber și a observat că în cotiera mașinii se află o telecomandă pentru aer condiționat. Întrebându-l pe șofer de ce se află...

  Specialiștii avertizează: Deficitul de vitamina D la copii poate provoca probleme dentare!
  Specialiștii avertizează: Deficitul de vitamina D la copii poate provoca probleme dentare!

  Una dintre vitaminele fundamentale pentru sănătatea și dezvoltarea armonioasă a copilului este și vitamina D. Parcurgând articolul de mai jos vei afla cât de valoroasă este...

  Carența de fier în sarcină poate provoca probleme cardiace la copil? Ce spun specialiștii
  Carența de fier în sarcină poate provoca probleme cardiace la copil? Ce spun specialiștii

  Dintre nutrienții esențiali pentru o sarcină sănătoasă face parte și fierul. Nu numai că un aport corect al acestui mineral o va ține pe viitoarea mamă departe de o anemie...

  Nu ignora usturimea vaginală! 6 probleme ce o pot provoca
  Nu ignora usturimea vaginală! 6 probleme ce o pot provoca

  Ori de câte ori ți se întâmplă să te confrunți cu usturime în zona intimă, înseamnă că trebuie să conștientizezi că această senzație neplăcută...

  Studiu: Carența de vitamina D poate provoca demență
  Studiu: Carența de vitamina D poate provoca demență

  Numeroase studii au pus accent pe următorul fapt: vitamina D este necesară inclusiv pentru sănătatea noastră mentală. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei descoperi...

  Antibioticele administrate copiilor sub 2 ani pot cauza probleme de sănătate
  Antibioticele administrate copiilor sub 2 ani pot cauza probleme de sănătate

  Când copilașul tău este bolnav, ai face orice pentru a-i alina suferința cât mai repede. Mai ales când este vorba despre un bebeluș sau un preșcolar care încă...

  Fiul lui Tily Niculae, probleme de sănătate la doar 5 luni: ”Acest copil nu a văzut lumina soarelui”
  Fiul lui Tily Niculae, probleme de sănătate la doar 5 luni: ”Acest copil nu a văzut lumina soarelui”

  Tily Niculae a devenit mamă pentru a doua oară în această primăvară. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla ce se întâmplă cu fiul ei în vârstă de 5...

  Dana Rogoz, probleme de sănătate cu fetița ei: „Sper să descoperim cauza. Urmez recomandările pediatrului”
  Dana Rogoz, probleme de sănătate cu fetița ei: „Sper să descoperim cauza. Urmez recomandările pediatrului”

  Au trecut deja șase luni de când Dana Rogoz a adus-o pe lume pe Lia, o fetiță absolut adorabilă, pe care nu ne mai săturăm să o admirăm în pozele postate de actrița pe...

  © 2022 Qbebe