Ceai din frunze de zmeură: beneficii și proprietăți

Ceai din frunze de zmeură: beneficii și proprietăți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă nu are gustul inconfundabil al zmeurei coapte, ceaiul din frunze de zmeură se distinge prin aroma similară unui ceai negru, ușor fructat. Mai mult decât atât, grație compușilor din frunzele de zmeur, ceaiul de zmeură are efecte pozitive asupra sănătății. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos poți descoperi care sunt beneficiile acestui ceai, având în vedere că este apreciat în special de femeile însărcinate și de cele care vor să treacă mai ușor peste disconfortul generat de sindromul premenstrual. 

Beneficiile ceaiului din frunze de zmeură

Ceaiul de zmeură, prin beneficiile pe care le oferă, contribuie la asigurarea stării de bine, fiind util inclusiv pentru ameliorarea unor manifestări neplăcute ce însoțesc diverse probleme de sănătate. Iată de ce îți prinde bine să îl consumi:

Este sursă de nutrienți valoroși

Pe de o parte, în ceaiul din frunze de zmeură se regăsesc vitaminele C și E. Pe de altă parte, acest ceai furnizează și minerale precum potasiu, magneziu, zinc, fier, fosfor. În același timp, frunzele de zmeură conțin acid elagic, substanță ce protejează ficatul, dar care este cunoscută și pentru proprietățile anticancerigene.

Conține antioxidanți

În frunzele de zmeură există tanini și flavonoide, doi antioxidanți puternici. Antioxidanții protejează în fața radicalilor liberi, atomi instabili care distrug celulele, conducând la îmbolnăvire și accelerând procesele de îmbătrânire.

În ceea ce privește flavonoidele, trebuie să știi că acestea au proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene. De asemenea, flavonoidele scad riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și a celor neurodegenerative.

frunze de zmeura si ceai din frunze de zmeura intr-o cana alba

Ameliorează inflamațiile de la nivelul pielii

Infuzia din frunze de zmeură este folosită, grație proprietăților astringente și antiinflamatorii, pentru a elimina disconfortul creat de erupțiile/de iritațiile cutanate, dar și de acnee. Aplicațiile topice cu această infuzie îmbunătățesc fermitatea țesuturilor, tonifiază, stimulează regenerarea pielii, taninii din frunzele de zmeură ajutând și la închiderea porilor.

Diminuează simptomele neplăcute ce însoțesc lichenul plan oral

Lichenul plan oral este o afecțiune inflamatorie ce afectează mucoasa bucală. Principala manifestare a acestui tip de lichen constă în leziuni care pot fi atât albicioase, sub forma unor pete alcătuite din puncte și linii, cât și sub formă de pete roșii, inflamate. În cazul formelor severe de lichen plan oral, aceste pete roșii se transformă în ulcere. De cele mai multe ori, leziunile sunt localizate pe interiorul obrajilor, dar pot fi vizibile și pe limbă, pe gingii, pe țesuturile interioare ale buzelor.

Poți să îți dai seama că te confrunți cu lichen plan oral dacă, alături de petele de la nivelul mucoaselor bucale, ai senzație de arsură, dureri, sensibilitate la alimentele acide sau picante, disconfort când înghiți, când vorbești sau când mesteci. Ceaiul din frunze de zmeură, având proprietăți antiinflamatorii, ajută la reducerea durerii și a disconfortului.

Susține sănătatea digestivă

Poți consuma ceai din frunze de zmeură și pentru calitățile sale de tonic digestiv. Ceaiul relaxează stomacul și intestinele și ușurează procesul de digestie. În aceste condiții, este util și în caz de indigestie însoțită de diaree și balonare. În privința balonării, poate să o combată și pe cea asociată retenției de fluide întrucât are efect diuretic.

Ai grijă și nu consuma ceai din frunze de zmeură în cantități mari dacă ai diaree, în contextul în care, în anumite cazuri, are efect laxativ și poate irita sistemul digestiv.

Ceai din frunze de zmeură în sarcină

Încă din cele mai vechi timpuri, ceaiul din frunze de zmeură este căutat mai ales de femei, susținându-se că pregătește uterul pentru o naștere mai ușoară. Spre exemplu, potrivit „BMC Complementary Medicine and Therapies”, o sinteză de 13 studii, realizate între 1941 și 2016, arată că numeroase femei utilizează acest ceai în perioada sarcinii. Cu toate acestea, până în momentul de față nu sunt disponibile suficiente studii care să dovedească faptul că administrarea ceaiului din frunze de zmeură asigură o sarcină sănătoasă și un travaliu fără dificultăți.

S-a confirmat însă că în frunzele de zmeură se regăsește substanța numită fragarină, care tonifiază musculatura din regiunea pelviană, inclusiv pereții uterului. În același timp, există studii care arată că un consum regulat de ceai din frunze de zmeură are următorul beneficiu: contribuie la un travaliu cu mai puține complicații. De pildă, un studiu apărut în Australian College of Midwives Incorporated Journal, aduce în atenție faptul că femeile care consumă ceai din frunze de zmeură în ultimul trimestru de sarcină au mai multe șanse de a avea o naștere fără complicații.

femeie insarcinata cu ochii inchisi, incercand sa se relaxeze in bucatarie in timp ce tine in mâna o cana

Conform studiului menționat, consumul acestui ceai diminuează riscul de intervenții precum ruperea artificială a membranelor, cezariana, utilizarea forcepsului sau a vacuumului. Utilizarea vacuumului este indicată în oricare dintre aceste situații: travaliu prelungit sau care nu progresează corect în cel de-al doilea stadiu al nașterii (când dilatația este completă), când ritmul cardiac al fătului este prea slab sau prea accelerat, când mama este epuizată.

Medicii ginecologi vin cu următoarea precizare: ceaiul din frunze de zmeură este benefic în sarcină datorită nutrienților conținuți, ajutând la relaxare și la întărirea sistemului imunitar, dar în timpul travaliului hidratarea trebuie să se realizeze mai ales prin consumul de apă. Totodată, sunt binevenite și alte lichide care să înlocuiască electroliții și care să energizeze corpul.

De asemenea, medicii spun că este cel mai bine să se consume regulat ceai din frunze de zmeură în cel de-al treilea trimestru de sarcină, începând cu săptămâna 32. Însă în cazul în care sesizezi contracții Braxton-Hicks puternice, nu mai consuma ceaiul și adresează-te cât mai repede medicului tău ginecolog. Pentru a evita asemenea probleme, nu trebuie să bei mai mult de o cană pe zi.

Nu consuma deloc ceai din frunze de zmeură dacă:

  • Ai antecedente de travaliu prematur;
  • Ești însărcinată cu gemeni;
  • Ai avut sângerări vaginale în cea de-a doua parte a sarcinii;
  • Te-ai confruntat cu hipertensiune arterială pe parcursul sarcinii;
  • La nașterea anterioară travaliul a durat 3 ore sau mai puțin;
  • Știi că urmează să naști prin cezariană sau ai trecut printr-o asemenea experiență;
  • Bebelușul este poziționat în prezentație pelviană francă sau în prezentație pelviană completă: în prima situație, capul bebelușului este poziționat în partea superioară a uterului, fesele sunt poziționate către canalul de naștere, iar picioarele sunt întinse în fața corpului, în sus. Dacă este vorba despre prezentație pelviană completă, capul bebelușului se află în partea superioară a uterului, tălpile sunt aproape de fese, iar picioarele sunt încrucișate și îndoite din genunchi.

Ceai din frunze de zmeură la menstruație

Ceaiul de zmeură este vestit și pentru beneficiile pe care le oferă în caz de sindrom premenstrual. Spre exemplu, flavonoidele reduc inflamația, astfel încât durerile se ameliorează. Totodată, fragarina acționează asupra spasmelor care generează crampele menstruale, iar taninii tonifiază uterul și previn sângerările abundente din perioada menstruației.

femeie tanara cu parul lung ce isi atinge abdomenul intrucat se confrunta cu dureri

Mineralele din ceaiul din frunze de zmeură ajută la echilibrarea hormonilor, reducându-se astfel severitatea fluctuațiilor de dispoziție ce acompaniază sindromul premenstrual. Printre mineralele din ceai se află și fierul, estimându-se că la 28 g frunze de zmeură se regăsesc 3,3 mg de fier, adică aprox. 18% din doza zilnică recomandată pentru femeile între 19 și 50 de ani. Fierul este esențial pentru combaterea anemiei cu precădere la femeile care au menstre abundente.

Pentru a te simți mai confortabil în perioada menstruației, este indicat să bei o cană de ceai din frunze de zmeură de 2-3 ori pe zi. Cel mai bine este să realizezi acest demers cu o zi înainte ca menstruația să se declanșeze.

În situația în care crampele menstruale se prelungesc mai mult de o săptămână, consultă-te cât mai rapid cu un medic ginecolog.

Cum prepari ceaiul din frunze de zmeură

Ca să te poți bucura oricând de ceaiul de zmeură și de beneficiile sale, tot ce ai de făcut este să urmezi instrucțiunile de mai jos:

  • Adaugă 1 lingură de frunze de zmeură, uscate sau zdrobite, la 250 ml apă fierbinte;
  • Acoperă recipientul în care se află frunzele de zmeură și lasă la infuzat timp de 5-10 minute, în funcție de cât de concentrat vrei să fie ceaiul;
  • Strecoară ceaiul.

Dacă dorești, poți să servești ceaiul din frunze de zmeură și rece. Iată cum îl poți pregăti, folosindu-te și de zmeură proaspătă:

  • Pune 4 căni de apă într-o cratiță;
  • Fierbe apa la foc mediu;
  • În apa fiartă adaugă 4 pliculețe de ceai din frunze de zmeură;
  • Lasă ceaiul la infuzat 5 minute;
  • Scoate pliculețele de ceai din apă;
  • Adaugă peste ceai 1/2 cană miere și 2 linguri zeamă de lămâie;
  • Pune într-o carafă de sticlă cu capac 1 cană de zmeură proaspătă;
  • Toarnă ceaiul peste zmeură și agită bine recipientul;
  • Lasă ceaiul la frigider pentru cel puțin o oră și apoi servește-l.

cana cu ceai cu zmeura asezata pe documente, in fata unei tastaturi

Contraindicațiile ceaiului din frunze de zmeură

În general, ceaiul din frunze de zmeură este sigur, dar, dacă te confrunți cu diverse alergii sau dacă urmezi un tratament, este preferabil să te consulți cu un medic înainte să te apuci să-l consumi.

„Agenția Europeană a Medicamentului” susține utilizarea ceaiului din frunze de zmeură ca remediu natural pentru ameliorarea crampelor menstruale ușoare, pentru inflamațiile de la nivelul gurii sau al gâtului, dar și pentru diaree. Cu toate acestea, nu este recomandat pentru persoanele ce au sub vârsta de 18 ani și nici în următoarele situații:

  • Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste afecțiuni: cancer de sân, cancer uterin, cancer ovarian, endometrioză, fibrom uterin;
  • Dacă ai un istoric familial al afecțiunilor menționate anterior.

Pentru ca un ceai de zmeură să-ți ofere beneficiile așteptate, contează mult și cum păstrezi frunzele. Astfel, este indicat ca acestea să fie depozitate în borcane, într-un loc întunecat, răcoros, departe de surse de căldură și ferit de fluctuațiile de temperatură și umezeală. Respectând acest sfat, frunzele uscate de zmeur își păstrează proprietățile pentru un interval de 6-12 luni.

Surse foto:

Surse articol: bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com, bbcgoodfood.com, greatist.com, healthline.com, getsomedays.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, nurturedhomes.com, rxlist.com, sciencedirect.com, thebump.com, teatoxlife.com, webmd.com

Articolul urmator
Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!
Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ceai de urzică: proprietăți și beneficii
    Ceai de urzică: proprietăți și beneficii

    Te-ai întrebat vreodată dacă ceaiul de urzică ar fi bun pentru tine ? Descoperă în acest articol tot ce trebuie să știi despre această băutură și despre consumul...

    Ceai de marar: beneficii și proprietăți
    Ceai de marar: beneficii și proprietăți

    Ceaiul de mărar este o băutură aromată și plină de beneficii pentru sănătate, obținută prin infuzarea frunzelor și semințelor de mărar în apă fierbinte. Mărarul (Anethum...

    Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți
    Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți

    Obișnuiești să bei ceai de busuioc? Dacă nu, s-ar putea ca după acest articol să începi să incluzi această băutura în rutina ta. Acest tip de ceai are numeroase...

    Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare
    Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare

    Puține băuturi pot egala farmecul răcoritor al unei cești de ceai de rodie bine preparat. De la nuanța sa vibrantă până la amestecul de note dulci și picante, ceaiul de rodie...

    Maca: beneficii și proprietăți
    Maca: beneficii și proprietăți

    Ai văzut prin magazine pudra de maca, dar nu știi ce este? Maca este o legumă rădăcinoasă care aparține familiei cruciferelor, originară din Anzii înalți din Peru. A...

    Spirulina: beneficii și proprietăți
    Spirulina: beneficii și proprietăți

    Spirulina este o algă verde-albăstruie, considerată una dintre cele mai vechi forme de viață de pe glob. Spirulina a fost prima dată consemnată în istorie de către civilizația...

    Sare celtică: proprietăți și beneficii
    Sare celtică: proprietăți și beneficii

    Sarea celtică, cunoscută și sub numele de sare gri, este o variantă de sare care atrage tot mai mult atenția pasionaților de gătit datorită proprietăților sale unice și a...

    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți
    Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți

    Pentru mulți dintre noi, laptele este un aliment nelipsit din bucătărie, pe care îl folosim constant la micul dejun, în deserturi sau în cafeaua de zi cu zi. Din...

    © 2024 Qbebe