Ceai de salvie: beneficii și utilizare

Ceai de salvie: beneficii și utilizare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vestită pentru virtuțile ei tămăduitoare încă din Antichitate, din perioada civilizațiilor romană și greacă, salvia este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. De aceea, nu este de mirare că poate fi valorificată în diferite moduri, cum ar fi pentru obținerea extractelor, tincturilor, capsulelor, cremelor, uleiului macerat sau uleiului esențial, dar și pentru prepararea ceaiurilor. De asemenea, grație aromei deosebite, salvia este foarte des utilizată și pentru înnobilarea gustului unor preparate. Parcurgând articolul de mai jos, poți afla numeroase detalii despre ceaiul de salvie, astfel încât să îți dai seama de ce este binevenit pentru ameliorarea celor mai diverse probleme de sănătate. 

Ce este salvia

Salvia face parte din familia mentei, numită Labitae/Lamiaceae, care include și plante aromatice precum busuiocul, rozmarinul sau oregano. Ca să obții un ceai de salvie, ai nevoie de cea mai cunoscută și mai des folosită specie de salvie: Salvia officinalis. Aceasta este originară din zona mediteraneeană și din Orientul Mijlociu, întâlnindu-se adesea și pe continentul european și în America de Nord. Este o plantă perenă, formează tufe și poate ajunge la 40-100 cm înălțime. Frunzele ei sunt ovale, lanceolate și dințate pe margini, având diametrul de 1-4 cm și lungimea de 4-10 cm. Marginile frunzelor sunt ascuțite, fiind acoperite de perișori cu nuanțe de verde cenușiu sau de gri. Mirosul de salvie este mai pătrunzător în partea inferioară a frunzelor. 

tufa de salvie

Florile salviei au culori variate, precum alb, roz sau violet, de aceea poate fi considerată și plantă ornamentală. Fiecare inflorescență este compusă din 2-10 flori sau, în cazuri rare, este formată din aprox. 40 de flori. Salvia este o plantă rezistentă, de aceea rezistă și pe solurile aride, însă preferă solurile bine drenate.

diverse tipuri de salvie inflorita

Dacă vrei, poți să plantezi salvie în propria grădină sau chiar în ghiveci. Când este vorba despre salvie plantată recent, cel mai bine este să culegi doar câteva frunze. Treptat, pe măsură ce rădăcinile se dezvoltă și se formează o tufă, poți să recoltezi cantități mai mari. Este preferabil să culegi frunzele cât mai aproape de tulpină. 

Cel mai bine este să culegi salvia înainte să înflorească. Dacă planta este în aer liber, pentru ca frunzele să-și păstreze cât mai bine aroma generată de uleiurile esențiale, străduiește-te să le culegi dimineața, dar nu foarte devreme, ci după ce roua se usucă. Procedând așa, poți avea parte de aroma cu note de pământ, o îmbinare dintre aroma de citrice și cea de pin, pe care să o folosești în scop culinar, ca de exemplu:

  • Pentru supe: poți presăra peste o supă frunze de salvie proaspătă sau uscată;
  • Pentru sosuri;
  • Ca umplutură pentru diverse preparate din carne;
  • Pentru omlete;
  • Pentru pește;
  • Pentru paste;
  • Pentru a conferi o aromă unică preparatelor din carne de pasăre;
  • Pentru amestecurile de legume etc.

Ce beneficii are ceaiul de salvie

În primul rând, salvia conține vitamina K, cantități mici de alte vitamine (A, C și E) și de minerale precum magneziul, cuprul și zincul. În al doilea rând, este sursă de antioxidanți, printre care:

  • Acid carnozic și carnosol: aceștia au proprietăți antiinflamatorii, activând o moleculă cu rol în reglarea cantității de lipide și a nivelului de zahăr din organism;
  • Acizi fenolici: protejează celulele de stresul oxidativ, responsabil de îmbătrânirea prematură și de creșterea riscului de boli cronice.

Nu în ultimul rând, în frunzele, în florile și în tulpinile salviei se găsesc și:

  • Linalool: cantitățile mai mari sunt în tulpini. Linaloolul este responsabil de aroma inconfundabilă a salviei și are efect calmant în stările de anxietate, are proprietăți antiinflamatorii, contribuie la alungarea insectelor nedorite etc;
  • Alfa-pinen și cineol: sunt compuși aromatici prezenți în flori;
  • Camfor, limonen și beta-thujon (tuionă), compuși concentrați cu precădere în frunze: în privința camforului, acesta stimulează terminațiile nervoase. Limonenul este un compus aromatic care protejează plantele în fața dăunătorilor și care se distinge prin proprietățile antiinflamatorii și prin efectele sedative. Tuiona este principalul compus din uleiul esențial extras din salvie.

manunchi de frunze proaspete de salvie

Grație nutrienților și a celorlalți compuși, salvia este o plantă cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale și cu efecte higlicemice și hipolipidice. Din acest motiv, un ceai de salvie oferă beneficii demne de luat în seamă, cum ar fi:

Contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii

Pe de o parte, ceaiul de salvie este binevenit pentru inimă deoarece este sursă de antioxidanți, mai ales flavonoide, care diminuează riscul de boli cardiovasculare și îmbunătățesc starea vaselor de sânge.

Pe de altă parte, prin proprietățile hipolipidice, salvia favorizează scăderea nivelului colesterolului „rău” (LDL) și a trigliceridelor. Acestea din urmă reprezintă substanțele grase, pe care corpul uman le sintetizează din grăsimile provenite din alimente. O parte dintre trigliceride se stochează sub forma țesuturilor adipoase, iar altele ajung să fie sintetizate la nivelul ficatului.

Ajută la reglarea glicemiei

Pentru că reduce producerea glucozei la nivelul ficatului și îmbunătățește acțiunea insulinei, ceaiul de salvie scade riscul de diabet și este util pentru ținerea sub control a acestei boli. Potrivit unui studiu apărut în „International Journal of Molecular Sciences”, consumul a 300 ml ceai de salvie, de două ori pe zi, are efecte antioxidante și îmbunătățește profilul lipidic, ceea ce are impact pozitiv asupra tensiunii arteriale și asupra menținerii unei greutăți corporale sănătoase. În acest context, se poate preveni agravarea diabetului. 

femeie care sta alaturi de un barbat si incearca sa isi masoare nivelul glicemiei cu ajutorul unui dispozitiv special

Susține procesul de digestie

Dacă te obișnuiești să bei ceai de salvie după consumul alimentelor grase, poți evita să te confrunți cu greață și/sau cu crampe abdominale, cu arsuri, cu balonări și flatulență. Se întâmplă așa deoarece acest ceai stimulează activitatea enzimelor digestive și procesul de digestie, relaxând totodată musculatura intestinală. În plus, prin conținutul de tanini și pentru că are proprietăți antimicrobiene, ceaiul de salvie sprijină organismul în lupta cu infecțiile intestinale și ușurează disconfortul provocat de diaree. 

Ameliorează durerile în gât

Acest efect al ceaiului de salvie se datorează atât proprietăților sale antiinflamatorii, cât și a celor antibacteriene și antivirale, fiind recomandat în cazul infecțiilor de pe tractul respirator superior. De asemenea, ceaiul contribuie la diminuarea iritațiilor mucoasei gâtului și a congestiei de pe piept, ajutând inclusiv la eliminarea surplusului de mucus. 

femeie invaluita intr-o paturica sau intr-un sal care tine în mână o cana cu bautura calda

Stimulează detoxifierea organismului

Fiind un diuretic natural și stimulând funcționarea ficatului și a rinichilor, ceaiul de salvie accelerează procesul de eliminare a toxinelor prin urinare. În aceste condiții, se reduce și presiunea asupra sistemului limfatic, esențial și el pentru susținerea detoxifierii întrucât curăță fiecare celulă de toxinele provenite de la celelalte sisteme ale corpului. 

Este un sedativ natural

În ceaiul de salvie se găsește și acid rozmarinic. Acesta acționează ca un sedativ la nivelul sistemului nervos, de aceea este util pentru reducerea stărilor de anxietate, asigurând o stare de bine chiar și în perioadele tensionate. 

Atenuează anumite manifestări neplăcute ale premenopauzei

Premenopauza reprezintă perioada care face tranziția către menopauză. Deoarece este sursă de fitoestrogeni, care interacționează cu receptorii de estrogen din organism, salvia este binefăcătoare la premenopauză pentru că te ajută să treci mai ușor peste diferite simptome dezagreabile. Spre exemplu, ceaiul de salvie diminuează fluctuațiile dispoziției, iritabilitatea, stările de oboseală și poate reduce frecvența, durata și intensitatea bufeurilor. 

Este benefic pentru sănătatea cavității bucale

Grație acidului rozmarinic, un antioxidant puternic, dar și proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatorii, ceaiul de salvie are numeroase efecte pozitive și asupra cavității bucale. De exemplu, când bei acest ceai, dar și dacă faci gargară cu el sau pur și simplu îl folosești pe post de apă de gură, poți avea parte de: combaterea mirosului neplăcut al respirației, accelerarea proceselor de vindecare a leziunilor gurii, calmarea inflamației gingivale, reducerea sângerării gingivale etc.

Cele mai bune ceaiuri pentru durerile în gât

Ceai de salvie băut seara

Întrucât ceaiul de salvie nu conține cofeină, îl poți consuma fără probleme și seara, înainte de culcare. De altfel, având efect sedativ, te ajută să adormi mai ușor și să ai parte de un somn mai odihnitor.

Nu uita că, uneori, frunzele de salvie uscate pot fi amestecate și cu alte plante pentru obținerea ceaiurilor. Plantele respective pot fi sursă de cofeină, de aceea este preferabil să nu consumi ceaiurile care le includ seara.

femeie imbracata gros, in alb, care tine in mana o cana cu ceai de salvie

Ceai de salvie: contraindicații

Nu consuma acest ceai dacă te regăsești în oricare dintre situațiile de mai jos:

  • Ești alergică la plante din familia mentei;
  • Ești însărcinată sau alăptezi: până acum nu sunt disponibile studii care să demonstreze că salvia este pe deplin sigură în sarcină și în perioada de alăptare. În ceea ce privește sarcina, ceaiul de salvie poate stimula contracțiile uterine, de aceea este periculos. Cât privește alăptarea, tuiona din acest ceai diminuează producția de lapte matern;
  • Ai epilepsie: chiar și o cantitate moderată de ceai de salvie poate conduce la declanșarea unui episod de convulsii;
  • Te confrunți cu o afecțiune sensibilă la hormonul estrogen: de exemplu, endometrioză, fibrom uterin, cancer de sân, cancer uterin, cancer ovarian.

Reține faptul că nu este indicat să consumi pentru perioade lungi cantități mari de ceai de salvie, adică peste 4-6 căni, în condițiile în care excesul de tuionă poate fi toxic, fiind dăunător pentru rinichi, pentru inimă și generând vărsături și/sau convulsii. 

În cazul în care urmezi un tratament, nu consuma ceai de salvie până când nu consulți cu un medic. 

Ceaiul de salvie scade tensiunea?

Consumul de ceai de salvie poate favoriza scăderea nivelului tensiunii arteriale la persoanele care au deja un nivel foarte scăzut al acesteia. În plus, nu este indicat să consumi ceaiul, fără să ceri sfatul unui medic, dacă urmezi un tratament destinat scăderii nivelului tensiunii arteriale. Este indicat să procedezi așa pentru a evita o scădere bruscă a acesteia. În același timp, ai grijă să-ți monitorizezi permanent tensiunea.

Cum prepari ceaiul de salvie

Având o aromă revigorantă, ușor mentolată și amăruie, ceaiul de salvie poate fi preparat în diverse moduri, cum ar fi:

Ceai din frunze proaspete de salvie

Dacă optezi pentru această variantă, ai nevoie de 20 de frunze proaspete de salvie, de 2 căni de apă, de 1 linguriță de miere și de 1/2 linguriță zeamă de lămâie. Procedează apoi în felul următor:

  • După ce lași apa să fiarba, ia-o de pe foc și adaugă frunzele de salvie, mierea și lămâia;
  • Lasă la infuzat timp de 7-8 minute, strecoară ceaiul și servește-l cald sau la temperatura camerei.

Ceai din frunze de salvie uscată

Pentru a-l prepara, tot ce ai nevoie este să adaugi 1 lingură de salvie uscată la 1 cană de apă care fierbe. În funcție de cât de concentrat vrei să fie ceaiul, lasă-l la infuzat între 5 și 8 minute. Strecoară-l apoi și, ca să-i pui mai bine în valoare aroma, poți adăuga oricare dintre aceste ingrediente: miere, coajă și/sau zeamă de lămâie, scorțișoară. 

recipient de sticla si punga ziplock in care se afla frunze de salvie uscata

Ca să te bucuri din plin de aroma specială a ceaiului de salvie preparat din frunze proaspete, alege-le doar pe cele care au culoare intensă, care sunt viguroase, lipsite de pete și care nu au marginile uscate. În ceea ce privește salvia uscată, aceasta se păstrează cel mai bine în recipiente închise ermetic, departe de surse de umezeală și de căldură. Dacă ții cont de aceste indicații, salvia uscată își poate menține aroma proaspătă chiar și mai mult de 1 an.

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com

Surse articol: draxe.com, drugs.com, healthline.com, mdpi.com, menopausenaturalsolutions.com, ncbi.nlm.nih.gov, organicfacts.net, sciencedirect.com, sfatulmedicului.ro, simplelooseleaf.com, thespruce.com, thespruceeats.com, verywellhealth.com, verywellfit.com, therighttea.com, webmd.com

Articolul urmator
Untul pământului: beneficii și mod de utilizare
Untul pământului: beneficii și mod de utilizare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare
    Brânca ursului: beneficii și mod de utilizare

    Brânca ursului, cunoscută și sub denumirea științifică Heracleum sphondylium, este o plantă medicinală tradițională folosită de secole în medicina populară. Aceasta...

    Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți
    Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți

    Obișnuiești să bei ceai de busuioc? Dacă nu, s-ar putea ca după acest articol să începi să incluzi această băutura în rutina ta. Acest tip de ceai are numeroase...

    Ceai de păpădie: beneficii și proprietăți
    Ceai de păpădie: beneficii și proprietăți

    Ceaiul de păpădie, cunoscut și sub denumirea de „ceai de taraxacum”, este un amestec infuzat obținut din rădăcini, frunze sau flori ale plantei de păpădie.

    Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare
    Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare

    Puține băuturi pot egala farmecul răcoritor al unei cești de ceai de rodie bine preparat. De la nuanța sa vibrantă până la amestecul de note dulci și picante, ceaiul de rodie...

    Ceai de urzică: proprietăți și beneficii
    Ceai de urzică: proprietăți și beneficii

    Te-ai întrebat vreodată dacă ceaiul de urzică ar fi bun pentru tine ? Descoperă în acest articol tot ce trebuie să știi despre această băutură și despre consumul...

    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare
    Ulei de neem: beneficii și mod de utilizare

    Uleiul de neem este un produs natural, cu o istorie lungă și bogată în utilizări medicinale și cosmetice. Acest ulei este extras din semințele arborelui de neem (Azadirachta...

    Ceai de gutui: beneficii și mod de preparare
    Ceai de gutui: beneficii și mod de preparare

    Ceaiul de gutui este o băutură aromată și plină de beneficii pentru sănătate, realizată din frunzele, florile sau fructele gutuiului (Cydonia oblonga). Gutuia, un fruct auriu și...

    Ceai oolong: beneficii și mod de consum
    Ceai oolong: beneficii și mod de consum

    Ceaiul oolong este un tip de ceai semi-fermentat, care se situează între ceaiul verde și ceaiul negru în ceea ce privește procesul de oxidare și aroma.

    © 2024 Qbebe