Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți

Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți

Andreea Guica - Redactor

Obișnuiești să bei ceai de busuioc? Dacă nu, s-ar putea ca după acest articol să începi să incluzi această băutura în rutina ta. Acest tip de ceai are numeroase beneficii asupra sănătății, iar multe dintre ele s-ar putea să te surprindă! Atenție, însă: este vorba despre așa-numitul „busuioc sfânt” (Ocimum gratissimum), care diferă la gust de busuiocul „tradițional”, dar și la forma frunzelor. Busuiocul sfânt își are originea în India, unde e folosit ca plantă medicinală de sute de ani!

Beneficiile ceaiului de busuioc

Așa cum spuneam, ceaiul de busuioc sfânt are o mulțime de beneficii asupra sănătății.

În primul rând, notăm substanțele din compoziția acestei plante minunate și anume: vitamina A, vitamina C, vitamina K, fier, zinc, calciu și magneziu. Toate acestea sunt substanțe de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa optim.

Vitamina K ajută la menținerea sistemului cardiovascular și osos. Potrivit webmd.com, o cană de ceai de busuioc pe zi îți oferă exact aportul de vitamina K de care ai nevoie în ziua respectivă.

Această vitamină ajută, de asemenea, sistemul digestiv și funcționarea optimă a creierului.

busuioc uscat

Cercetările asupra acestui tip de busuioc vin în întâmpinarea concepțiilor vechi din medicina asiatică, care spun că e bine să bei ceai de busuioc din următoarele motive:

Îți reglează sistemul respirator

Substanțele active din această plantă minune te pot ajuta să respiri mai bine, deoarece ajută la deschiderea căilor respiratorii. 

De asemenea, unele studii arată că busuiocul diminuează simptomele astmului (verywellhealth.com).

În aceeași notă, ceaiul de busuioc este și antiviral, ceea ce înseamnă că poate fi folosit și împotriva simptomelor de gripă și răceală.

Îți diminuează stresul și anxietatea 

Specialiștii spun că acest tip de busuioc influențează cortizolul, hormonul responsabil de stres, ajutând la echilibrarea glandelor suprarenale și, astfel, reducând excesul de cortizol și implicit, stresul.

Îți ajută sănătatea dentară

Busuiocul sfânt ajută la reducerea inflamațiilor gingivale, dar și la reducerea plăcii care se depozitează pe dinți. În același timp, previne alte afecțiuni care îți afectează dentiția.

Scade nivelul de colesterol și de zahăr din sânge

Datorită studiilor pe animale - iepuri și șoareci - s-a descoperit că busuiocul ajută la menținerea unei greutăți optime, prin scăderea colesterolului și a glicemiei; însă efectele apar după mai multe zile (sursa healthline.com).

Te protejează de infecții și îți vindecă rănile

Cum am menționat deja, ceaiul de busuioc are proprietăți antiinflamatorii și antiseptice, ceea ce înseamnă că este util împotriva infecțiilor, dar și în tratarea rănilor de la nivelul pielii. 

Îți protejează stomacul

Un alt studiu realizat cu ajutorul animalelor arată că dacă bei ceai de busuioc și ai ulcer gastric, simptomele cauzate de această afecțiune scad considerabil.

11 remedii naturale pentru arsurile stomacale

Ceai de busuioc: contraindicații

Ca în cazul oricărui supliment alimentar, vorbește cu medicul sau farmacistul înainte să folosești ceaiul de busuioc pe post de tratament medical.

ceai de busuioc

Chiar dacă este considerată o plantă-minune, ea poate fi periculoasă cel puțin în unul dintre următoarele cazuri:

  • Dacă ești însărcinată sau alăptezi;
  • Dacă încerci să rămâi însărcinată, întrucât e posibil ca busuiocul să afecteze fertilitatea, spun unele studii;
  • Dacă iei anumite medicamente, în special cele care subțiază sângele (de pildă, aspirina).

Ceaiul de busuioc scade tensiunea?

Studiile arată că busuiocul scade tensiunea arterială. Nu se recomandă ceaiul de busuioc dacă iei anumite medicamente pentru tensiune, deoarece este posibil ca tensiunea să scadă prea mult și să experimentezi stări de amețeală și/sau leșin.

13 metode de a scădea tensiunea arterială rapid

 Ceai de busuioc pentru tuse

Cu toții știm cât de iritantă (și la propriu și la figurat) e senzația de tuse care nu mai trece. Ei bine, ceaiul de busuioc este un remediu natural pentru tusea seacă, menționează the healthsite.com.

Bea câte o cană de ceai de busuioc cald în fiecare dimineață pentru a scăpa de tuse.

Ceai de busuioc pentru slăbit

Datorită faptului că ceaiul de busuioc reglează metabolismul și ajută la reducerea glicemiei și a colesterolului din sânge, este un remediu minunat pentru a scăpa de kilogramele în plus, care s-au depus și pare că nu vor să se mai dea jos.

Acum, că ai aflat ce beneficii are ceaiul de busuioc, ești curioasă să îl încerci? Sigur că înainte, sperăm să te asiguri că poți să îl consumi în siguranță!

Surse foto: www.pexels.com 

Surse articol: webmd.com verywellhealth.com healthline.com healthsite.com

Articolul urmator
Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare
Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ceai de siminoc: beneficii și proprietăți
    Ceai de siminoc: beneficii și proprietăți

    În Europa, siminocul este o plantă cunoscută din cele mai vechi timpuri, pentru că stimulează producția secreției biliare și eliminarea acesteia în duoden. De cele mai...

    Ceai din frunze de zmeură: beneficii și proprietăți
    Ceai din frunze de zmeură: beneficii și proprietăți

    Chiar dacă nu are gustul inconfundabil al zmeurei coapte, ceaiul din frunze de zmeură se distinge prin aroma similară unui ceai negru, ușor fructat. Mai mult decât atât,...

    Ceai de salvie: beneficii și utilizare
    Ceai de salvie: beneficii și utilizare

    Vestită pentru virtuțile ei tămăduitoare încă din Antichitate, din perioada civilizațiilor romană și greacă, salvia este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. De...

    Guava: beneficii, proprietăți și moduri de consum
    Guava: beneficii, proprietăți și moduri de consum

    Surse de vitamine, de minerale, de fibre și de apă, fructele tropicale pot contribui la asigurarea unei diete echilibrate. Deși nu este la fel de cunoscută precum mango, ananasul sau...

    Lapte de măgăriță: beneficii, proprietăți și idei de rețete
    Lapte de măgăriță: beneficii, proprietăți și idei de rețete

    Laptele de măgăriță nu este o nouă tendință alimentară, ci un produs consumat de mii de ani. A redevenit popular odată cu creșterea interesului populației pentru consumul unor...

    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai
    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai

    Un bărbat de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit care a ajuns și în paginile unei reviste, că soția lui obișnuiește să își înceapă ziua cu o...

    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos
    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos

    Atat femeile, cat si barbatii sunt in cautarea frumusetii eterne. Iar ridurile sau cearcanele pot deveni o povara.

    Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!
    Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!

    Stiai ca oul de prepelita contine mai multi nutrienti decat oul de gaina? In plus, oul de prepelita ofera o multime de beneficii pentru sanatate.

    © 2024 Qbebe