Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

10 tipuri de dureri fizice care sunt strâns legate de starea noastră emoțională

Încă din secolele trecute, specialiștii au ajuns la concluzia că trupul și mintea noastră se află într-o strânsă conexiune. De aceea, s-a constatat că durerile nu apar numai din cauze ce țin de anumite disfuncționalități sau traumatisme fizice, ci pot fi determinate și de anumite tulburări de ordin psihic. Din articolul de mai jos veți afla ce tipuri de dureri sunt provocate și de emoții negative, precum și cum am putea proceda astfel încât să le ameliorăm și chiar să le eliminăm

Durerile de cap

Conform psihologilor, aceasta este una dintre durerile care au cel mai mult legătură cu starea noastră psihică.
Studiile au arătat de numeroase ori faptul că persoanele care sunt adesea stresate, triste, furioase sau frustrate se confruntă mai des cu dureri de cap.
De altfel, toate emoțiile negative (dar în special anxietatea, furia sau stările depresive) au un mare impact asupra durerilor de cap , făcându-le mai mult sau mai puțin intense. În general însă, durerile de cap sunt mai supărătoare atunci când suntem prea copleșiți de ceva.
În vederea îmbunătățirii stării noastre, medicii ne recomandă în primul rând să reducem nivelul de stres. Printre modalitățile ideale de a ne simți mai relaxați, mai binedispuși, va fi implicarea în activități precum: plimbări în aer liber, cât mai multe exerciții fizice, grădinăritul, pictatul sau practicarea unor tehnici de relaxare, de meditație.

Fata ce are o durere de cap

Durerile din zona gâtului

În special persoanele care au dureri cronice și persistente în zona gâtului ar trebui să se gândească dacă nu cumva au dificultăți în a se ierta pe ele însele sau pe ceilalți pentru ceva ce s-a întâmplat în trecut.
Pentru ca aceste dureri să devină mai puțin supărătoare, prima măsură pe care ar trebui să o luăm va fi să ne desprindem de trecut și să încercăm să privim mai mult spre prezent și viitor.

Fata ce are o durere in zona gatului

Durerile de spate

De-a lungul timpului, specialiștii au ajuns la concluzia că în spatele durerilor de spate pot sta cauze ce țin de starea noastră emoțională.
Spre exemplu, dacă ne plângem adesea de dureri în partea superioară a spatelui poate fi semnul că simțim lipsa unui suport emoțional și că nu ne simțim iubiți. De aceea, în această zonă a spatelui va apărea presiunea și implicit durerea.
Ca să nu mai avem frecvent asemenea dureri, psihologii ne recomandă să încercăm să ne construim relații cu persoane cu care  rezonăm, cu care ne simțim bine. Cu atât mai mult cu cât suntem singuri, ar fi bine să ne străduim să ne facem cât mai mulți prieteni, cu care să ne întâlnim cât mai mult posibil.
Nu putem uita însă nici de durerile ce apar în partea inferioară a spatelui. Această durere este una dintre cele mai frecvente  și este rezultatul clar al unei stări emoționale negative. Astfel, ea a fost determinată de griji, dar mai ales de grija pentru situația financiară.
Durerea de spate poate deveni cu atât mai puternică dacă este vorba despre persoane de al căror sprijin financiar depinde o întreagă familie.
O soluție pentru a scăpa de această durere va fi să încercăm să găsim soluții menite să ne ajute să ne mai eliberăm de povara legată de grija financiară, dar și să desfășurăm mai multe activități menite să ne ajute să ne relaxăm și să mai uităm de probleme.

Citește și: Tratament naturist pentru durerile de spate

Durerea de stomac

Experții consideră că și acest tip de durere este una dintre cele care pot fi legate foarte mult de starea  noastră emoțională. De obicei, durerea de stomac se declanșează când ne este greu să „digerăm" ceva, precum o jignire, o lipsă de apreciere sau când suntem foarte nervoși. În plus, orice rană sufletească poate favoriza acest gen de durere.
De multe ori însă, cred psihologii, anxietatea este principală responsabilă de apariția durerii de stomac, în condițiile în care chimia corpului se schimbă mult când trecem printr-o asemenea stare. Astfel, în stomac poate apărea hiperaciditatea, care va contribui la apariția durerilor, dar pe termen mediu și lung poate crea și probleme mai grave, cum ar fi apariția unui ulcer sau a unor tulburări intestinale.
Nu de puține ori putem observa, dacă ne analizăm cu atenție, că avem crampe abdominale, arsuri, reflux gastroesofagian, balonări sau diaree când trecem printr-o anxietate persistentă.

Durerile de brațe

Întrucât folosim brațele și pentru a-i îmbrățișa pe ceilalți, aceste dureri pot ține și de probleme legate de stabilirea/restabilirea conexiunii cu aceștia. De pildă, psihologii au observat că persoanele care poartă o povară emoțională în legătură cu o persoană apropiată, la care țin, dar nu știu cum să gestioneze această situație, pot să dezvolte adesea dureri în brațe.
O soluție pentru a scăpa de aceste dureri va fi să încercăm să restabilim vechile legături cu persoanele care ne sunt dragi, cu care ne simțim bine și să vedem ce putem face pentru a restabili legătura cu persoana apropiată față de care simțim că ne-am îndepărtat.

Durerile de umăr

Acestea au cauze similare durerilor de brațe. Mai exact, ele sunt dovada purtării unei „poveri", ce ține fie de dorința noastră de a ține problemele numai pentru noi, fie din tendința de a ne gândi la ceilalți mai mult decât la noi înșine.
Ca să ne ajutăm singuri în vederea ameliorării acestor dureri, va trebui să încercăm să le împărtășim celorlalți gândurile și dificultățile noastre, dar și să începem să ne gândim mai mult la noi înșine.

Citește și: 9 remedii naturale pentru durerile de umăr

Durerile prezente la nivelul mâinilor

Deși știm că de cele mai multe ori acestea apar ca urmare a unor afecțiuni de natură reumatică sau în urma unor traumatisme, experții ne atrag atenția asupra următorului lucru: stările noastre emoționale joacă și ele un rol important în declanșarea durerilor de mâini, similare cu cele provocate de artrită de exemplu. S-a putut sesiza în numeroase cazuri că durerile de la articulațiile de la mână sunt strâns legate de stările depresive.
În același timp, se spune că durerile ce apar constant în zona mâinii pot fi influențate de senzația că nu avem o legătură suficient de puternică cu cei la care ținem și de care avem grijă.

Durerile din regiunea cotului

Cine are acest gen de dureri este de regulă o persoană mai rigidă, care acceptă cu mare dificultate să schimbe ceva în viața sa. De cele mai multe ori, o asemenea persoană își organizează riguros viața și nu admite ca acest lucru să se schimbe.
Cu cât mai dese și mai supărătoare devin durerile de cot, cu atât ne vine mai greu să acceptăm noul din viața noastră. Din acest punct de vedere, o soluție pentru ameliorarea acestor dureri va fi să fim mai flexibili, mai deschiși să acceptăm și anumite schimbări, gândindu-ne că acestea ne pot oferi și surprize plăcute.

Femeie care isi pune o compresa rece la genunchiDurerea de genunchi

Și aceasta este una dintre cele mai comune dureri și în vederea ameliorării ei încercăm tot felul de soluții, de la suplimente alimentare pentru sănătatea articulațiilor, până la fizioterapie sau masaje de relaxare.
Cu toate acestea, dacă observăm că durerea nu se ameliorează, ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva ea este legată și de psihicul nostru. De pildă, specialiștii spun că multe dintre cazurile de dureri cronice de genunchi sunt prezente la persoanele dificile, ce nu accepta punctul de vedere al celorlalți, ce sunt rezistente la schimbare și totodată le vine greu să accepte să renunțe la ceva care în realitate nu li se potrivește.
De multe ori însă, durerile persistente din zona genunchilor apar la cei care refuză să accepte lucrurile așa cum sunt, cu atât mai mult cu cât acestea sunt în contradicție cu viziunea lor.

Durerile gleznei

La prima vedere, aceste dureri sunt asociate cu traumatismele, cu suprasolicitarea fizică, cu adoptarea unei poziții incomode în cadrul diferitelor activități (de exemplu, când am mers, când am condus etc.).
În afara acestor cauze, durerile de gleznă pot fi puse în relație cu stările noastre emoționale, cu felul nostru de a fi. Spre exemplu, persoanele care se autocritică prea mult, care se gândesc prea mult la binele altora și se neglijează pe ele însele, se pot confrunta mai mult cu acest tip de dureri.
Putem să le evităm dacă vom avea mai multă grijă de noi înșine, dacă ne vom orienta și spre nevoile noastre, dacă nu vom mai fi la fel de aspre cu noi și vom face tot posibilul să ne implicăm în activități ce ne fac plăcere și ne relaxează profund.

Voi știați până acum faptul că stările noastre emoționale pot contribui și ele la declanșarea unei game variate de dureri?

Surse:
www.calmclinic.com, www.iheartintelligence.com, www.providr.com

Primul interviu cu Andreea Esca: „Eu atât am putut să duc. Nu sunt Dumnezeu, nu sunt robot, sunt un om”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Mituri si superstitii legate de sarcina. Unele sunt amuzante, altele chiar periculoase
  Mituri si superstitii legate de sarcina. Unele sunt amuzante, altele chiar periculoase

  Tehnologia si progresul medicinei au transformat experienta sarcinii pentru femeile moderne. Analizele prenatale pot indica sexul copilului, cantitatea de lichid din placenta, greutatea...

  Olivia Steer revine și șochează iar: „amenzile din starea de urgență sunt un genocid”
  Olivia Steer revine și șochează iar: „amenzile din starea de urgență sunt un genocid”

  Poate că în ultima vreme Olivia Steer și-a menținut părerile cu privire la sănătate, însă vedeta a decis că este momentul să șocheze din nou. De această dată,...

  4 tipuri de femei cu care barbatii NU ar trebui sa se insoare
  4 tipuri de femei cu care barbatii NU ar trebui sa se insoare

  Unele femei sunt atrase de „baietii rai", insa, se poate intampla ca si barbatii sa se indragosteasca de femei care nu sunt potrivite pentru ei. Chiar daca mariajul este un pas extrem de...

  Sunt 4 tipuri de persoane nascute in luna martie. Afla cum e fiecare
  Sunt 4 tipuri de persoane nascute in luna martie. Afla cum e fiecare

  A inceput luna martie, iar daca iti sarbatoresti ziua de nastere in aceasta luna, citeste in continuare. Daca nu te numeri printre sarbatoritii lunii martie, tot trebuie sa citesti aceste...

  7 tipuri de relatii pe care le poti experimenta in viata
  7 tipuri de relatii pe care le poti experimenta in viata

  In general, fiecare relatie de cuplu este unica in felul sau, totusi sunt anumite atribute cu ajutorul carora pot fi impartite in categorii specifice. Ar putea fi cel mai bun sau,...

  Dr. Ciuhodaru: Mergeți urgent la medic dacă simptomele unei răceli sunt însoțite și de vărsături sau dureri de cap. Poate fi meningită!
  Dr. Ciuhodaru: Mergeți urgent la medic dacă simptomele unei răceli sunt însoțite și de vărsături sau dureri de cap. Poate fi meningită!

  Specialiștii sunt din ce în ce mai îngrijorați de creșterea numărului de cazuri de meningită în rândul copiilor. Printre acești experți se află și Dr. Tudor...

  5 tipuri de sex la care barbatii viseaza
  5 tipuri de sex la care barbatii viseaza

  Stii ce fantezii au barbatii? Ai vrea sa intri in mintea lor si sa afli raspunsul? Iata 5 tipuri de sex la care barbatii viseaza.

  © 2019 Qbebe