Este suficient testul pentru COVID-19, pe care îl poți face tu, foarte simplu, acasă? Experții explică

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În contextul în care pe parcursul acestei luni pe mai multe rețele de socializare și pe WhatsApp au circulat tot mai multe mesaje legate de existența unui test pentru detectarea coronavirusului ce poate fi efectuat acasă, oamenii de știință au ținut să vină cu explicații legate de acesta. Descoperă din articolul de mai jos ce părere au specialiștii!

Testul pentru detectarea noului coronavirus îi îndeamnă pe utilizatori să procedeze în felul următor: să se tragă aer în piept și să se țină respirația timp de 10 secunde. Dacă în acest interval nu se întâmplă nimic, dacă nu survin tusea, disconfortul din zona pieptului sau senzația de sufocare, se spunea, pe numeroase rețele de socializare, că înseamnă că o persoană nu este infectată.

La câteva zile după ce acest test a fost promovat pe Facebook, experții au început să spună care este de fapt semnificația sa. Spre exemplu, un medic specialist în boli infecțioase de la Universitatea Maryland (SUA), dr. Faheem Younus, a venit cu următoarea precizare: „Testul este greșit. Cei mai mulți dintre pacienții tineri diagnosticați cu noul coronavirus vor putea să-și țină respirația și mai mult de 10 secunde. Cât îi privește pe pacienții vârstnici, aceștia nu pot face acest demers nici în absența virusului”.

Un medic pneumolog de la „New York Presbiterian Hospital” a afirmat și el că testul respectiv nu este relevant.

De asemenea, în urma mai multor postări apărute pe rețelele de socializare ca fiind venite din partea „Stanford University”, specialiștii de acolo au afirmat că informațiile respective erau false și că nu le aparțineau. Informațiile proveneau din data de 13 martie și se bazau pe aceste date: „Dacă pacienții au febră și/sau tușesc și se duc la spital, plămânii sunt cuprinși în proporție de 50% de fibroză și este prea târziu”.

Fibroza se referă la lezarea țesutului de la nivelul plămânilor ca urmare a reacțiilor inflamatorii, cronice, provocate de stimuli precum infecții persistente, reacții autoimune, reacții alergice, expunere la radiații, venirea în contact cu substanțe chimice etc..

La vederea informației apărute, un medic de la Baylor College of Medicine (SUA), a precizat că mesajul din 13 martie era „mult prea alarmist” și că fibroza pulmonară nu se poate dezvolta rapid, ci poate fi nevoie de luni sau chiar de ani să se ajungă la ea.

În același timp, alți medici au afirmat că infecția cu noul coronavirus provoacă pneumonie care, în timp, poate genera fibroză, dar că momentan datele avute la dispoziție despre acest virus nu sunt suficiente pentru a se ști cu precizie dacă acesta generează sau nu așa ceva. Organizația Mondială a Sănătății a insistat tot asupra ideii de pneumonie, ca una dintre principalele manifestări ale unei infecții cu COVID-19.

Alte informații care au circulat pe internet în această perioadă marcată de pandemia generată de coronavirus, ce au fost considerate greșite de experți, se referă la faptul că unal dintre manifestările unei infecții este senzația „de înec”. Din nou, afirmația a fost demontată, spunându-se că o parte dintre pacienții diagnosticați cu coronavirus nu au avut deloc infecții nazale.

Frecvent au fost semnalate și informații potrivit cărora, pentru a se preveni o infecție cu coronavirus, este suficient să se consume mai multe lichide, să se facă și gargară cu apă sărată și să stea cât mai mult la căldură, la soare. Din acest punct de vedere, dr. Faheem Younus (Universitatea Maryland) a menționat: „Virusul poate intra prin gât, dar va adera la celulele-gazdă. Acestea nu pot fi eliminate. Singurul lucru care ți se va întâmpla dacă vei bea mai multă apă este că vei merge mai des la toaletă”.

În plus, experți de la Organizația Mondială a Sănătății au ținut să precizeze că o infecție cu coronavirus nu poate fi evitată prin expunerea la soare, la căldură sau prin efectuarea de gargară cu apă cu sare.

Practic, toate informațiile de acest gen nu au o bază științifică și de aceea nu trebuie luate în calcul, insistă specialiștii. Cel mai important este ca informarea să se facă din surse sigure, provenite de la autorități.

Surse: eu.usatoday.com, indiatoday.com

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă
  6 măști pentru păr gras pe care le poți face acasă

  Sigur ți s-a întâmplat măcar o dată să vezi că părul tău s-a îngrășat în mai puțin de 24 de ore de la spălare. De exemplu, expunerea la umezeală și...

  Vrei să afli mărimea pentru inele? Iată 3 pași simpli prin care poți face asta la tine acasă
  Vrei să afli mărimea pentru inele? Iată 3 pași simpli prin care poți face asta la tine acasă

  Mărimea pentru inele este ușor de luat dacă știi să urmezi câteva sfaturi simple. Ai nevoie de această informație mai ales dacă vrei să faci cadou un inel sau dacă vrei să...

  Experții în fitness jură că acest exercițiu de 70 de secunde îți va face abdomenul plat
  Experții în fitness jură că acest exercițiu de 70 de secunde îți va face abdomenul plat

  Nu știm voi cum sunteți, dar noi deja ne gândim la zilele toride de vară petrecute la malul marii sau pe marginea unei piscine, savurând pe îndelete cel mai răcoritor...

  VIDEO. O zi din viața unei mame cu trei copii care lucrează de acasă. Rămâi pur și simplu șocat
  VIDEO. O zi din viața unei mame cu trei copii care lucrează de acasă. Rămâi pur și simplu șocat

  Să ai grijă de unul sau mai mulți copii mici, printre task-uri de îndeplinit, deadline-uri de respectat și ședințe la care e musai să participi, reprezintă o adevărată...

  Știința explică de ce libidoul mamelor care au născut este la pământ
  Știința explică de ce libidoul mamelor care au născut este la pământ

  Este deja cunoscut faptul că după venirea pe lume unui copil viața intimă a proaspeților părinți ajunge să sufere de cele mai multe ori schimbări radicale. Iată care sunt...

  Scrub cu zaț de cafea: 11 rețete de făcut acasă care îți vor face pielea să strălucească de frumusețe
  Scrub cu zaț de cafea: 11 rețete de făcut acasă care îți vor face pielea să strălucească de frumusețe

  Îți dorești o piele strălucitoare fără să depui un efort prea mare? Află că pe baza unui ingredient simplu pe care îl ai în casă, zațul de cafea, poți obține o...

  Iată de ce nu te poți ține de diete: greșeala pe care toată lumea o face
  Iată de ce nu te poți ține de diete: greșeala pe care toată lumea o face

  Faci asta după fiecare răsfăț sau exces culinar. Îți promiți că de mâine vei mânca sănătos și că vei renunta la dulciuri și la alimentele care îți plac,...

  © 2023 Qbebe