Gropițele din obraji reprezintă un defect genetic, spun cercetătorii

Una dintre particularitățile trăsăturilor faciale considerată atractivă este reprezentată de prezența gropițelor din obraji. Acestea devin vizibile când o persoană zâmbește sau râde. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi de ce oamenii de știință văd gropițele din obraji ca pe un defect genetic. De asemenea, vei afla și care sunt cele mai rare tipuri de gropițe din obraji și cum este explicată de specialiști prezența lor.

Ce reprezintă gropițele din obraji

Înainte de a înțelege de ce gropițele din obraji sunt văzute ca fiind un defect genetic, trebuie să știi ce reprezintă ele de fapt. Medicii le explică prezența în felul următor: scurtarea unui anumit mușchi facial. Mai precis, este vorba despre mușchiul numit „bifid zygomaticus”, care creează „gropițele” în momentul în care este flexat. Din acest motiv ele sunt vizibile cu precădere dacă o persoană zâmbește, râde sau când are o expresie facială ce presupune flexarea mușchiului respectiv.

fetita-blonda-care-zambeste-si-careia-i-se-vad-gropitele-din-obraji

Un medic chirurg plastician a declarat, pentru „Smithsonian Magazine”, că acest mușchi are o diviziune anormală în cazul gropițelor din obraji: „Acest mușchi are o diviziune anormală și se atașează de obraji.Conexiunea fibroasă determină ca o simplă cută să devină mai adâncă când o persoană zâmbește, flexând mușchiul.”

Specialiștii vin cu această precizare: în special bebelușii tind să aibă gropițe în obraji în condițiile în care obrajii sunt mai grăsuți. Treptat, pe măsură ce vor crește, este posibil ca aceste gropițe să se atenueze și chiar să dispară. De asemenea, anumite persoane au gropițe în obraji doar în copilărie și când sunt tinere, iar altele le au pe durata întregii vieți.

De ce gropițele din obraji sunt un defect genetic

Din acest punct de vedere, oamenii de știință vin cu următorul argument: gropițele din obraji apar din cauza unui defect al unei gene din țesutul cutanat conectiv al obrajilor, ce survine pe parcursul dezvoltării embrionului. Transferul gropițelor din obraji de la părinți la copii se datorează unei singure gene.

„Genetic Australia” explică moștenirea acestei trăsături faciale astfel:

 • Dacă ambii părinți au gropițe în obraji, șansele ca și copiii lor să aibă sunt cuprinse undeva între 50-100%
 • Dacă doar unul dintre părinți le are, șansele ca și micuțul să le moștenească sunt de 50%
 • Gropițele din obraji se pot moșteni din generație în generație- Frecvența cu care o trăsătură moștenită este transmisă prin gene se numește persistență. Astfel, unele persoane pot avea o anumită genă, dar aceasta nu se va manifesta prin trăsăturile ce i-ar fi asociate. De cealaltă parte, la alte persoane gena se va manifesta, fiind transmisă din generație în generație. Așa se poate întâmpla și în cazul gropițelor din obraji, de aceea de-a lungul timpului s-a putut sesiza că acestea sunt prezente, de pildă, la bunici, la tați și la fiii acestora.

Alt aspect asupra cărora experții în genetică au atras atenția este: moștenirea mai multor tipuri de gene poate să conducă la diminuarea posibilității ca gropițele din obraji să apară. Spre exemplu, o persoană moștenește atât gena responsabilă de apariția lor, cât și gene pentru o față de dimensiuni mici. În acest context, fața de dimensiuni mici nu îi va permite genei responsabile de apariția gropițelor să se manifeste pe deplin.

Citește și: Ce moștenim genetic de la mamă și ce moștenim de la tată

Cel mai rar tip de gropițe din obraji

Potrivit oamenilor de știință, printre cele mai rare tipuri de gropițe din obraji sunt cele care se află pe un singur obraz, nu pe ambii, așa cum se întâmplă de obicei.

Cu toate acestea, studiile au demonstrat că există un tip de gropițe și mai rar decât cel menționat. Un studiu efectuat în Turcia a adus în prim-plan prezența unor gropițe aflate în fiecare colț al gurii. Din datele avute la dispoziție de cercetători, cel mai probabil și această formă de gropițe se moștenește genetic, plecându-se de la premisa că bunica voluntarei implicate în studiu avea și ea gropițe în aceleași locuri.

Surse: babycenter.com, genetic.com, au, medlineplus.gov, pulsus.com, smithsonianmag.com, thelist.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Adolescenții rebeli sunt mai empatici, spun cercetătorii
  Adolescenții rebeli sunt mai empatici, spun cercetătorii

  Oamenii de știință au descoperit o legătură incredibilă între tendința rebelă a adolescenților și gradul de empatie. Poate că situația nu e deloc așa cum ne așteptam,...

  Femeile care lucrează sunt cu 40% mai stresate, spun cercetătorii
  Femeile care lucrează sunt cu 40% mai stresate, spun cercetătorii

  Mamele care lucrează și au copii au toate motivele să fie mai stresate decât restul lumii și o confirmă chiar și oamenii de știință!

  Copiii care mint sunt mai deștepți, spun cercetătorii
  Copiii care mint sunt mai deștepți, spun cercetătorii

  Minciunile nevinovate sunt un lucru pe care cei mai mulți dintre copii îl au în comun. Părinții privesc acest comportament ca fiind îngrijorător pentru integritatea...

  Cuplurile care fac copii la această vârstă sunt mai fericite, spun cercetătorii
  Cuplurile care fac copii la această vârstă sunt mai fericite, spun cercetătorii

  Oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care devin părinți după vârsta de 30 de ani vor fi mai fericite decât acelea care au copii mai devreme.

  Cercetătorii de la Harvard spun că un copil trebuie să aibă aceste 12 calități ca să aibă succes în viață
  Cercetătorii de la Harvard spun că un copil trebuie să aibă aceste 12 calități ca să aibă succes în viață

  Ce determină o persoană să exceleze nu doar la locul de muncă, ci și pe plan personal? Cunoștințele, intuiția și viziune sunt cu siguranță niște atribute cheie. Însă ceea...

  Copiii nu-ți aduc fericirea, ci o reduc. Ce spun cercetătorii
  Copiii nu-ți aduc fericirea, ci o reduc. Ce spun cercetătorii

  În ultimele decenii, oamenii de știință au fost tot mai preocupați să găsească răspunsul la întrebarea: „Copiii aduc într-adevăr fericirea?”. Au fost...

  Copiii concepuți astfel au mai multe șanse să fie diagnosticați cu cancer, spun cercetătorii
  Copiii concepuți astfel au mai multe șanse să fie diagnosticați cu cancer, spun cercetătorii

  Specialiștii vin cu o descoperire șocantă. Aparent, copiii concepuți prin fertilizare in vitro prezintă risc mai mare de a dezvolta o formă de cancer decât cei concepuți pe cale...

  Ai curaj să îl recunoști? Cel mai mare defect al tău în funcție de zodie
  Ai curaj să îl recunoști? Cel mai mare defect al tău în funcție de zodie

  Ți s-a reproșat vreodată că ești prea egoistă sau că umbi mai mereu cu nasul pe sus? Ei bine, fiecare om are și defecte, pe lângă calități. Tu știi care este cel mai mare...

  © 2022 Qbebe