Ce moștenim genetic de la mamă și ce moștenim de la tată

Ce moștenim genetic de la mamă și ce moștenim de la tată

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Deși cercetările au decodificat în mare parte secretele „genomului uman" (cele aproximativ 3 miliarde de celule care consituie materialul nostru genetic), încă nu au rezolvat pe deplin misterele legate de următorul aspect: ce și cum moștenim de la părinții noștri? Așa cum veți afla din articolul de mai jos, o parte dintre trăsăturile noastre se moștenesc de la mamă, o parte de la tată, dar nici moștenirea genetică numită „comună" (de la ambii părinți) nu este deloc de neglijat. Din contră, din ea fac parte elemente esențiale ce ne definesc pe noi, ca indivizi, precum inteligența, statura sau abilitățile artistice și creative. Să ne străduim să ne informăm cât mai bine, astfel încât să putem înțelege mai bine lumea fascinantă a geneticii umane!

Rezultatele unui studiu recent din domeniul geneticii- „Oamenii moștenesc cantități egale de material genetic de la ambii părinți, dar genele transmise pe linie paternă au șanse mai mari să fie active"

Această concluzie a fost publicată în ultimul număr publicat al revistei „Nature Genetics", având importante implicații în ceea ce privește studiul diverselor maladii și în dezvăluirea faptului că moștenirea unei anumite mutații genetice (mutația genetică reprezintă fenomenul prin care se produc modificări în materialul genetic; ele se produc pe cale naturală) poate avea consecințe diferite în funcție de proveniența ei pe linie maternă sau paternă.
Coordonatorul acestui studiu (efectuat pe șoareci), medicul Fernando Pardo-Manuel de Villena (de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA), s-a bazat pe o concluzie mai veche a specialiștilor: aproximativ 95% dintre gene se manifestă diferit, în funcție de părintele de la care sunt moștenite. Mai nou însă, s-a descoperit că aceste gene sunt de domeniul miilor.
Mutațiile genetice, spune medicul, se manifestă în afecțiuni complexe, precum: diabetul (de tip II), schizofrenia, obezitatea, boli cardiace sau chiar anumite forme de cancer.
Astfel, sunt șanse mai mari ca un copil să se confrunte cu o manifestare mai puternică a oricăror dintre aceste maladii dacă tatăl s-a confruntat cu ea. În schimb, dacă mama are una dintre aceste boli, ea nu se va manifesta la fel de puternic la copil.
Practic, din păcate, așa cum știm deja, moștenirea genetică se poate concretiza prin apariția unor afecțiuni grave. Așa cum am văzut, ele pot ieși mai mult la iveală dacă sunt moștenite pe linie paternă.

În moștenirea genetică, genele dominante și cele recesive joacă rolul esențial

Genele dominante sunt cele care sunt responsabile de moștenirea unor trăsături de la unul dintre părinți. Ele includ ochiii și părul de culoare mai închisă, părul creț, părul de culoare închisă și urechile cu lobul neatașat.
Un părinte care are ochii închiși la culoare și unul ce are ochii albaștri pot avea copii cu ochi albaștri, dar sunt șanse mult mai mari ca, tocmai datorită genelor dominante, copiii să aibă ochii închiși la culoare. Acest lucru se întâmplă indiferent dacă părintele cu gene dominante este mama sau tatăl.

Culoarea ochilor tine de mostenirea genetica, mai exact de genele dominante sau recesive
În schimb, genele recesive sunt responsabile de moștenirea unor trăsături de la ambii părinți. Acest tip de gene se referă la ochii de culoare deschisă (mai ales culoarea albastră se manifestă puternic ca genă recesivă), dar și la boli precum: albinismul, afecțiuni auditive sau fribroza chistică (ce afectează mucoasele de pe diverse organe).

Citește și: Trasaturi ereditare: ce mostenim de fapt de la parinti

Ce moștenim de la mame și ce moștenim de la tați

Trăsăturile din moștenirea genetică nu sunt preluate la întîmplare. Unele dintre ele pot trece la copil provenind de la tată, iar altele provenind de la mamă. Altele pot fi transmise în funcție și de cât de puternice sunt genele unui părinte comparativ cu ale celuilalt, precum și în funcție de modul în care s-au transmis, de-a lungul timpului, în familiile din care provin cei doi.
Specialiștii au ajuns la concluzia că, în general, se pot moșteni exclusiv pe linie paternă:
• Dacă suntem stângaci sau dreptaci
• Trăsăturile faciale masculine (Un tată cu o înfățișare masculină va avea un fiu la fel)

Trasaturile faciale ale baietilor pot fi mostenitenire genetica de la tata
• Atractivitatea fizică (În urma unor studii s-a ajuns la concluzia că tații atractivi vor avea cel mai probabil o fiică atractivă, chiar dacă mama nu este așa).
• Părul mai rar sau mai des, precum și alopecia

Cu toate acestea, experții nu exclud ca, de pildă, în ceea ce privește alopecia, aceasta să poată fi moștenită și pe linie maternă, în special în cazul băieților. Motivul este următorul: băieții au un cromozom X și unul Y, iar femeile primesc un cromozom X de la fiecare părinte și pot prelua trăsături legate de acest cromozom X de la celălalt părinte.
Referitor la trăsăturile ce se moștenesc de la mame, geneticienii le-au găsit ca fiind mai evidente cele transmise de la mamă la fiică, precum:
• Forma corpului

• Particularități legate de modul în care organismul reacționează în timpul menstruației sau al menopauzei
• Temperamentul (de pildă, s-a constatat că există șansa de 50% ca depresia să se moștenească, la fel ca și tendința de a avea un comportament autoritar, cu o ridicată dorință de a-ți manifesta controlul)

Unele particularitati de temperamente se pot mosteni genetic de la mama la fiica
De cele mai multe ori însă, chiar dacă, așa cum s-a precizat anterior, genele transmise pe linie paternă au șanse mai mari să fie active, în moștenirea noastră genetică sunt evidente mai ales acele trăsături pe care le-am preluat de la ambii părinți. Ele sunt responsabile de :
Inteligența noastră
Conform unor studii (cel mai recent provenind din Australia), mai mult de 40% din inteligența noastră este moștenită de la părinți. Desigur, în desăvârșirea ei vor juca un rol esențial și factori precum educația și mediul, dar nici factorul genetic nu este de neglijat.

Statura
Cercetătorii au ajuns la următoarea concluzie: înălțimea este moștenită de la ambii părinți. Astfel, dacă un părinte este înalt și celălalt este scund, copilul poate fi precum oricare dintre ei, dar poate avea și o statură medie, între cei doi. Uneori, genele pot contribui ca un copil să fie mult mai înalt sau mult mai scund decât părinții.
S-a încercat să se pună la punct chiar o formulă de calcul, orientativă desigur, pentru a afla cam ce înălțime ar putea avea un copil. Cunoscându-se exact înălțimea părinților, putem face următorul calcul:
• Pentru băieți: Se adaugă 13 cm la înălțimea mamei, se adaugă înălțimea tatălui și se împarte totul la 2.
• Pentru fete: Se scad 13 cm din înălțimea tatălui, se adaugă înălțimea mamei și se împarte totul la 2.

Citește și: Greutatea si inaltimea copilului:tabel de dezvoltare, 3-18 ani

Abilitățile artistice și creative
Un studiu din 2013 a relevat faptul că mare parte dintre abilitățile artistice ale unei persoane provin din moștenirea genetică. Ele sunt determinat de niște gene speciale, care determină „plasticitatea" creierului, atât de importantă în procesul de creație.
Aceste gene pot fi moștenite fie de la mamă, fie de la tată, dar vor fi influențate, firește și de factori de mediu și de educație.

Voi mai știți ce alte componente din moștenirea noastră genetică pot fi transmise de la mamă sau de la tată?

Surse:
www.academia.edu; www.babble.com;www.dailymail.co.uk; www.enotalone.com;www.health.howstuffworks.com;
www.livestrong.com; www.telegraph.co.uk

Surse poze:
https://www.pixabay.com

Articolul urmator
O mamă a decis să-și crească bebelușul vegan. „Unii forțează copiii să mănânce, eu o forțez să fie vegană pentru a nu face endometrioză”
O mamă a decis să-și crească bebelușul vegan. „Unii forțează copiii să mănânce, eu o forțez să fie vegană pentru a nu face endometrioză”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul
    Mama vs. tata. Aceste ilustrații, despre diferența dintre un tată și o mamă în creșterea copilului, spun totul

    Mary Catherine Starr (instructor de yoga, artist grafician și mama a doi copii) a ținut să atragă atenția, printr-o postare pe contul de Instagram @momlife_comics, asupra diferențelor...

    Trăsătura aparte pe care toți cei născuți înainte de 1989 o au în comun
    Trăsătura aparte pe care toți cei născuți înainte de 1989 o au în comun

    Te-ai născut înainte de ’89? Perioada comunismului și-a pus amprenta asupra vieților oamenilor, nu doar la nivel mental, ci și fizic. Un studiu recent arată că persoanele...

    Gemeni identici se căsătoresc cu gemene identice. Copiii lor sunt identici din punct de vedere genetic
    Gemeni identici se căsătoresc cu gemene identice. Copiii lor sunt identici din punct de vedere genetic

    Gemenele identice Briana și Brittany, în vârstă de 35 de ani, s-au căsătorit cu gemenii identici Josh și Jeremy Salyers, în vârstă de 37 de ani, iar acum fac...

    Ce familie frumoasă are Florin Piersic Jr.! Fiica lui seamănă leit cu mama, iar fiul lui este identic cu tata
    Ce familie frumoasă are Florin Piersic Jr.! Fiica lui seamănă leit cu mama, iar fiul lui este identic cu tata

    În urmă cu 15 ani Florin Piersic Jr. și Dorina Chiriac, doi dintre cei mai apreciați actori ai României, primeau pe lume pe Sonia, fetița lor de nota 10. Acum fetița lor...

    Abilitățile matematice sunt moștenite genetic? Ce spun studiile
    Abilitățile matematice sunt moștenite genetic? Ce spun studiile

    Abilitățile matematice au o bază genetică! Cercetări recente au descoperit mai multe variații genetice legate de abilitățile matematice la copii, trei gene specifice fiind asociate...

    Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului
    Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului

    Copilul a spus prima dată "mama" și abia apoi "tata". Primul cuvânt se transformă de cele mai multe ori într-o dispută între părinți, fiecare încercând...

    Urăsc femeile pentru că în copilărie eram martor când mama îl lovea și îl blestema pe tata
    Urăsc femeile pentru că în copilărie eram martor când mama îl lovea și îl blestema pe tata

    Abuzul conjugal nu este unidirecțional, de la bărbați către femei. Eu sunt dovada vie că violența conjugală poate să vină și din partea femeilor, iar copilăria mea m-a marcat...

    Un tată bolnav își crește copiii într-o gară părăsită. Micuții abandonați de mamă merg kilometri întregi pentru a ajunge la școală
    Un tată bolnav își crește copiii într-o gară părăsită. Micuții abandonați de mamă merg kilometri întregi pentru a ajunge la școală

    Abandonați de mamă, trei copii în vârstă de 6, 12 și 14 ani trăiesc cu tatăl lor bolnav într-o gară părăsită și fac naveta 3 kilometri zilnic până la...

    © 2024 Qbebe