Picioare umflate? Care pot fi cauzele și cum le tratezi corect

Picioare umflate? Care pot fi cauzele și cum le tratezi corect

Irina Olteanu - Redactor Senior

Picioarele umflate pot să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru multe persoane, mai ales dacă nu cunoști cauza exactă. De cele mai multe ori cauza ține de alimentație, dar există și alte câteva explicații pentru motivele care pot conduce la această problemă de sănătate și modul potrivit de tratament pentru fiecare în parte.

Cele mai frecvente cauze pentru picioare umflate și tratament

1. Lipsa de activitate - Majoritatea problemelor ce țin de inflamație la nivelul picioarelor sunt cauzate de probleme minore de circulație care apar în situația în care nu efectuezi suficientă mișcare fizică, iar la nivelul membrelor inferioare are loc procesul de retenție a apei și se acumulează lichide. În cazul în care cea mai mare parte din activitatea ta zilnică se petrece la birou sau dacă îți petreci timpul liber în fața televizorului și observi umflarea picioarelor, înseamnă că este necesar să te miști mai mult.

Tratament - Pentru această cauză ajută, în mod evident, dacă te miști mai mult. Nu trebuie mergi în mod special la o sală de fitness, dar sunt utile chiar și 30 de minute zilnic de mers ușor. Doar puțină activitate fizică efectuată zilnic poate face minuni nu numai pentru picioare, ci pentru întregul organism. În cazul în care timpul nu îți permite, încearcă să ridici picioarele deasupra nivelului inimii, în timp ce stai în poziție întinsă.

2. Cheaguri de sânge - cheagurile de sânge sunt mai puțin grave decât par în majoritatea cazurilor; în lipsa tratamentului pot deveni periculoase și poartă denumirea de insuficiență venoasă. Șansele de a dezvolta cheaguri de sânge cresc odată cu vârsta și apar în rândul femeilor care au fost însărcinate. Ce se întâmplă în mod exact? Pereții venoși de la nivelul picioarelor încep să își piardă forța, cauzând leziuni la nivelul valvelor unidirecționale care conduc către inimă. Astfel, venele aflate în picioare se umplu cu sânge, mai ales dacă ai stat în picioare un timp îndelungat.

Tratament - încearcă să păstrezi picioarele în poziție ridicată când stai întins sau când stai pe scaun, dar și când dormi pentru a reduce inflamația cauzată de această problemă, respectiv agravarea sa. De asemenea, sunt utili ciorapii compresivi, dar asigură-te că nu sunt prea strâmți (nu lasă urme după purtare). De preferat este ca medicul să îți recomande unii prin prescripție medicală.

3. Canicula - în timpul perioadelor cu temperatură extrem de ridicată venele se măresc ca urmare a procesului natural de răcire a corpului, iar lichidele ajung în țesuturile adiacente. Uneori însă venele nu pot transporta înapoi sângele la inimă și lichidul se acumulează în glezne și picioare (în special, în cazul perioadelor cu probleme circulatorii).

Tratament - ajută să îți cufunzi picioarele în apă rece, să consumi apă din abundență, să porți pantofi care permit picioarelor să respire, să te odihnești cu picioarele ridicate, să porți ciorapi compresivi, să efectuezi câteva minute de exerciții de mers sau exerciții fizice normale.

picioare umflate

4. Alimentație dezechilibrată - malnutriția este una dintre cauzele principale ale umflării picioarelor aparent aleatorie, ce conduce la retenție nedorită de lichide în extremități în cazuri grave. Cel mai adesea se întâmplă atunci când consumi prea multă sare în alimente (sodiu), ce determină retenția de apă în organism.

Tratament - modalitatea optimă de a remedia edemele cauzate de o alimentație nesănătoasă constă în consumul unor mese sănătoase. În cazul în care alimentația ta este una echilibrată și nu înțelegi cauzele pentru care te confrunți cu umflarea picioarelor, este de ajutor realizarea unui jurnal alimentar, precum și a momentelor în care observi apariția simptomelor. Sunt șanse mari să observi conexiuni surprinzătoare.

5. Consumul de alcool - picioarele se umflă deoarece corpul reține mai multă apă după ce bei alcool. De obicei dispare de la sine în câteva zile (în caz contrar reprezintă un motiv de îngrijorare). Dacă observi problema atunci când consumi alcool, poate fi vorba de o problemă hepatică, renală sau cardiacă sau un semn că ai consumat alcool în exces.

Tratament - consumă lichide din abundență, redu cantitatea de sare alimentară, odihnește-te cu picioarele ridicate, cufundă-ți picioarele în apă rece. 

6. Sarcina sau sindromul premenstrual - multe femei pot să experimenteze inflamație sau balonare în săptămâna premergătoare menstruației, cunoscut sub denumirea de sindrom premenstrual, ceea ce conduce și la umflarea picioarelor. Această problemă apare de asemenea și în rândul gravidelor. 

Tratament - un remediu util și mai puțin cunoscut constă în consumul de ceai de pătrunjel călduț. Pentru prepararea acestuia se mărunțesc câteva frunze și rădăcini de pătrunjel, iar ¼ din cantitate se pune la infuzat cu apă fiartă timp de 5-7 minute. Apoi se strecoară și se poate consuma cu lămâie, ghimbir și chiar miere.

Citește și: 15 remedii naturale pentru a combate picioarele umflate în sarcină 

7. Complicații ale sarcinii - în continuarea punctului anterior, o umflare bruscă sau excesivă a picioarelor în sarcină poate semnaliza preeclampsia, o afecțiune caracterizată de hipertensiune și proteine în urină, ce apare după 20 săptămâni gestaționale. Dacă apar și alte simptome precum durere abdominală, durere de cap, urinare rară, greață și vărsături, tulburări de vedere trebuie să suni medicul de urgență.

8. Afecțiuni ale rinichilor sau ale ficatului - edemul pituitar este un tip de retenție de apă care afectează nu doar picioarele, ci și fața și mâinile, fiind cauzat de tulburări la nivelul rinichilor sau al ficatului. Simptomele sunt de obicei cele mai grave dis-de-dimineață, după trezire. Aceasta este o problemă de sănătate gravă, ce presupune ca proteinele din sânge să ajungă în urină și să reducă cantitatea de proteine totală din corp, ceea ce conduce la acumularea de lichid. Dacă suspectezi această cauză este important să beneficiezi cât mai urgent de o consultație medicală pentru a evita complicațiile extrem de periculoase.

9. Leziune la nivelul piciorului sau al gleznei - cel mai probabil este vorba despre o gleznă luxată (când te loveși sau calci greșit - ligamentele se întind mai mult decât trebuie), dar poate fi vorba și de fracturi. De obicei inflamația apare din cauza sângelui care se acumulează în zona afectată.

Tratament - pentru a reduce inflamația încearcă să eviți mersul pe piciorul rănit, folosește pachete de gheață (20 de minute), înfășoară piciorul în bandaj compresiv și ridică piciorul pe un scaun sau o pernă, în special noaptea. Dacă este o inflamație gravă și nu se ameliorează prin tratament la domiciliu sau simți amorțire, trebuie să fii consultat de medic. 

picioare umflate

10. Limfedem - este o acumulare de lichid limfatic în țesuturi care apare din cauza unor probleme cu vasele de sânge limfatice sau după îndepărtarea nodulilor limfatici. Limfa este un lichid bogat în proteine care prinde și distruge substanțele nedorite, precum bacterii; când circulația sa este blocată poate fi influențat procesul de vindecare și poate conduce la infecție. Limfedemul apare în urma radioterapiei sau îndepărtării nodulilor limfatici în cazul pacienților cu cancer.

11. Infecție - poate fi vorba și de o infecție. Cei care suferă de neuropatie diabetică sau probleme cu nervii picioarelor sunt expuși. Dacă suferi de diabet este important să inspectezi orice leziuni de la nivelul picioarelor deoarece nervii sunt afectați și nu vei simți durerea. În cazul în care observi o leziune care pare infectată mergi de urgență la medic. 

12. Afecțiuni cardiace - dacă te confrunți cu probleme cardiace, este vorba despre faptul că inimii tale îi poate lipsi tăria necesară de a pompa sângele în întregul organism, iar picioarele aflându-se la extremități vor suferi cel mai mult. Problema de sănătate se numește edem generalizat și presupune faptul că picioarele tale experimentează retenție de apă. În cazul în care observi scurtarea respirației când stai întins sau chiar după ce efectuezi un efort fizic minim, poate fi implicată inima. Și în această situație se impune consultul unui medic specialist care îți va recomanda investigațiile medicale necesare și tratamentul potrivit.

După cum ai aflat, în majoritatea situațiilor umflarea picioarelor nu este o problemă medicală gravă și poate fi gestionată cu ușurință și la domiciliu. Uneori sunt asociate simptome precum durere și disconfort care influențează capacitatea de concentrare și gândirea pozitivă, putând conduce la alte probleme medicale minore. Există și situații în care umflarea apare ca efect advers al medicației.

Surse: www.powerofpositivity.com; www.webmd.com; www.healthline.com

Articolul urmator
Dieta cu lapte: beneficii și cum se ține corect
Dieta cu lapte: beneficii și cum se ține corect

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament
    Picioare umflate după cezariană: cauze și metode de tratament

    Operația de cezariană poate fi o experiență dificilă și, uneori, picioarele umflate pot adăuga la disconfortul postoperator. Hai să înțelegem de ce se întâmplă...

    Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare
    Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare

    Pleoapele umflate la bebeluși pot fi cauzate de diverși factori, de la iritații minore până la afecțiuni de bază mai grave. Înțelegerea simptomelor și posibilelor cauze...

    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

    Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

    Și tu ai cârcei la picioare în sarcină? Uite cum poți preveni și ameliora acest simptom foarte des întâlnit în rândul gravidelor
    Și tu ai cârcei la picioare în sarcină? Uite cum poți preveni și ameliora acest simptom foarte des întâlnit în rândul gravidelor

    Cârceii apar de regulă în ultimele luni de sarcină, mai ales noaptea și sunt foarte dureroși. Află cum poți să ameliorezi durerea și cum poți preveni apariția lor!

    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

    Ceea ce pare o mică deformație a coloanei cauzată de poziția incorectă a copilului la școală sau atunci când stă nemișcat pe scaun cu orele se poate transforma într-o...

    Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile
    Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile

    Căpșunile sunt printre fructele de sezon favorite ale tuturor, însă deși sunt extrem de gustoase, sunt pline de mici particule de pământ și viermi, iar modalitatea în...

    Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?
    Cum te pregătești corect pentru diversificarea bebelușului?

    Diversificarea este unul dintre cele mai importante momente din viața unui bebeluș. În același timp, este și etapa care dă cele mai mari emoții mămicilor. Dacă vrei să...

    Cum este corect: geci sau geace?
    Cum este corect: geci sau geace?

    De-a lungul timpul au existat numeroase revizuiri asupra cuvintelor pe care noi le folosim în vorbirea curentă. O confuzie există si asupra substantivului geacă. Poate ai folosit...

    © 2024 Qbebe