Plasturi antifumat: cât de eficienți sunt, cum se folosesc și ce riscuri prezintă

Plasturii antifumat sunt printre cele mai folosite metode pentru renunțarea la tutun. Fumatul este un obicei la care se poate renunța destul de greu fără niciun fel de ajutor, așa că plasturii antifumat reprezintă una dintre cele mai la îndemână variante pentru persoanele care își doresc să scape de acest viciu periculos pentru sănătate.

Potrivit ultimelor statistici ale OMS, aproximativ 15% dintre femeile din țările dezvoltate fumează, iar acest obicei le afectează fertilitatea. Știai că la fumătoare șansele de concepere a unui copil scad cu până la 40%?

Plasturii antifumat, sau plasturii cu nicotină, sunt foarte ușor de folosit și înlocuiesc țigările într-un mod confortabil pentru organismul tău. Descoperă în cele ce urmează cum se folosesc plasturii antifumat, ce efecte au, de câte tipuri sunt, dar și cât de eficienți sunt în sarcină.

Ce sunt plasturii antifumat și cum se folosesc

femeie care aplica plasture antifumat

Plasturii antifumat te ajută să renunți la fumat înlocuind nicotina din țigări, acea substanță care contribuie la dependență de tutun. Este foarte greu să renunți la fumat fără niciun ajutor, pentru că pot apărea simtome de sevraj precum nervozitate, poftă și mai mare de a fuma, irascibilitate, anxietate, creștere în greutate. Prin urmare, un plasture antifumat reprezintă una dintre cele mai la îndemână variante pentru a te lăsa de fumat.

Înainte de a folosi un plasture antifumat, fă o cercetare de piață și vezi care este produsul care ți s-ar potrivi, pentru că există mai multe tipuri de plasturi cu nicotină.

Cum se aplică plasturii antifumat

Aplică plasturele antifumat exact așa cum este descris în prospect sau așa cum ți-a spus medicul sau farmacistul. De obicei procedura de aplicare este una standard. Plasturele se aplică direct pe pielea curată, uscată, de preferat fără par - fie în zona trunchiului, fie pe braț sau pe spate. Aplică pe o zona diferită în fiecare zi și evita zonele iritate, pielea înroșită sau lezată. Dacă este nevoie, epilează zona respectivă înainte de aplicare. În orice caz, prospectul îți va indica cele mai potrivite zone de piele.

Dezlipește folia protectoare de pe plasture și lipește-l imediat pe piele. Apasă cu putere timp de 20 de secunde și verifică marginile sale - să fie aderențe la piele. În cazul în care se dezlipește, aplică unul nou.

Înainte de folosire și după ce termini cu aplicarea plasturelui, spală-te pe mâini cu apă și săpun.

Tipuri de plasturi antifumat

Există mai multe tipuri de plasturi antifumat: plasturi cu efect de 16 ore, care pot fi folosiți în timpul zilei fără să provoace somnolență și plasturi cu efect de 24 de ore, ce pot fi folosiți și pe timp de noapte.

Plasturii se aplică, de regulă, dimineață, pentru că nicotină se eliberează treptat, iar tratamentul durează undeva între 8 și 12 săptămâni. Treptat, vei ajunge să reduci dozajul plasturilor, până când nu vei mai simți deloc nevoia să fumezi. Este important să respecți tratamentul până la final și să nu îl întrerupi brusc, pentru că te vei confruntă cu simptome de sevraj.

Pe piață există o multe tipuri de plasturi antifumat, așa că sfatul nostru este să mergi mai întâi la medic, care îți va prescrie produsul de care ai nevoie în funcție de nevoi, istoric și starea ta de sănătate.

Ce efecte au plasturii cu nicotină

În principiu, plasturii cu nicotină (plasturii antifumat) funcționează prin înlocuirea nicotinei pe care o primești, în mod normal, de la țigară. Practic, cresc șansele tale de a renunța la fumat! Plasturii îți oferă cantitatea de nicotină de care ai nevoie într-o zi, însă în mod lent, așa că poate dura câteva ore până când nicotină este asimilată. În timpul tratamentului, este posibil să mai simți nevoia să fumezi, dar nu la fel de tare.

În general, nu este recomandată utilizarea plasturilor mai mult de 6 luni, însă dacă ai nevoie să urmezi acest tratament mai mult decât este recomandat pentru a preveni accesul la fumat din nou, vorbește cu medicul tău înainte.

Plasturi cu nicotină în sarcină

femeie insarcinata care rupe o tigara

Dacă ești însărcinată și te gândești să folosești plasturi cu nicotină pentru a renunța la fumat, din păcate aceștia nu sunt recomandați gravidelor. Pe lângă faptul că nu sunt eficienți, plasturii antifumat pot afecta fătul, pot crește tesiunea arterială în sarcină și pot cauza naștere prematură. Asta pentru că nicotina este extrem de dăunătoare pentru organism și poate fi absorbită foarte ușor de făt.

Așa că viitoarele mămici fumătoare sunt sfătuite să renunțe complet la acest viciu pe parcursul sarcinii. Încearcă prin reducerea numărului de țigări pe zi, până când nu vei mai simți deloc nevoia să o faci și evita contactul cu fumătorii pentru a nu te simți influențată să îți aprinzi o țigară.

Plasturi cu nicotină: contraindicații

Ca mai toate medicamentele, plasturii cu nicotină pot provoca reacții adveerse, deși nu apar la toate persoanele. Aceste reacții depind, în general, de doza administrată. Este posibil să simți:

- reacții la nivelul locului de aplicare - roșeață, mâncărime. Renunta la produs dacă aceste semne nu dispar în decurs de patru zile;
- amețeli, dureri de cap, dureri de stomac, greață, vărsături din cauza scăderii aportului de nicotină. Însă aceste efecte sunt mai puțin frecvente.

Nu mai folosi plasturii dacă ai simptome precum tulburări mentale sau de dispoziție, senzație de amorțeală și furnicături în mâini sau picioare, dureri în piept, stări de confuzie, dureri puternice de cap, bătăi neregulate ale inimii.

Persoanele cu probleme cardiace sau cu diabet trebuie să folosească cu precauție plasturii cu nicotină. Vorbește cu medicul tău și ține cont de recomandările sale, mai ales dacă ai probleme de sănătate sau crezi că ai putea fi alergică la plasturii antifumat.

Tu ce părere ai despre plasturii antifumat? Ai încercat această metodă pentru a te lăsa de fumat? Ce plasturi antifumat recomanzi?

Surse: quit.org.au, webmd.com, the lancet.com, mayoclinic.org

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce este sângerarea de implantare: cum apare, cât durează și ce simptome sunt?
  Ce este sângerarea de implantare: cum apare, cât durează și ce simptome sunt?

  Deseori, în timpul sarcinii, ne întâlnim cu evenimente neprevăzute, sângerarea vaginală fiind unul dintre acestea. O întrebare des întâlnită...

  Riscuri la care e expus un copil ce nu doarme suficient
  Riscuri la care e expus un copil ce nu doarme suficient

  Somnul este important pentru toate categoriile de varsta, dar mai ales la copii. Este recunoscut faptul ca somnul este unul din factorii necesari pentru o crestere si dezvoltare normala a...

  Ce cărucior folosesc super-mămicile și de ce îl preferă pe acesta
  Ce cărucior folosesc super-mămicile și de ce îl preferă pe acesta

  Cu siguranță căruciorul se numără printre produsele foarte greu de ales. Pe cât de util îți este pe parcursul anilor, pe atât de dificil este să te hotărăști...

  15 excursii virtuale pe care le pot face copiii cât sunt izolați acasă
  15 excursii virtuale pe care le pot face copiii cât sunt izolați acasă

  Perioada cât copiii vor sta acasă ar trebui să fie una care să le permită nu numai o diversificare a activităților, ci și care să le stimuleze dezvoltarea de abilități ce le...

  VIDEO terifiant: părinții își folosesc bebelușul în cascadorii stradale, pentru a strânge bani
  VIDEO terifiant: părinții își folosesc bebelușul în cascadorii stradale, pentru a strânge bani

  Un tată rus este surprins de către trecători în momentul în care execută piruete extrem de periculoase cu bebelușul lui, aruncându-l și învârtindu-l...

  Educația în 2020: 74% dintre cadrele diactice folosesc materiale alternative pentru a preda în cadrul școlii online
  Educația în 2020: 74% dintre cadrele diactice folosesc materiale alternative pentru a preda în cadrul școlii online

  Noul context a făcut ca mai bine de o treime din anul școlar să se desfășoare online. Părinții s-au implicat activ în procesul educațional, alături de cadrele didactice, deși...

  Roseola infantum: care sunt simptomele și cât durează erupția cutanată
  Roseola infantum: care sunt simptomele și cât durează erupția cutanată

  Mai puțin cunoscută decât celelalte „boli ale copilăriei”, roseola infantum provoacă îngrijorări în special prin debutul cu febră foarte ridicată....

  Rareș Bogdan: „Trebuie să întoarcem copiii în sala de clasă cu orice riscuri"
  Rareș Bogdan: „Trebuie să întoarcem copiii în sala de clasă cu orice riscuri"

  Președintele Klaus Iohannis a declarat zilele trecute că majoritatea școlilor se vor redeschide începând din 8 februarie, decizie pe care atât europarlamentarul Rareș...

  © 2021 Qbebe