Contributors
Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică

Semne că ai sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune extrem de des întâlnită în prezent și identificat la nivel statistic un procent estimat de persoane cuprins între 6-18% din întreaga lume. Simptomele sale pot fi deseori confundate cu cele specifice altor afecțiuni. Iată-le care sunt și cum trebuie să procedezi dacă le suspectezi.

Doar un număr mic de persoane care suferă de sindromul colonului iritabil se confruntă cu semne și simptome grave. Unele persoane pot să își țină sub control simptomele prin gestionarea alimentației, a stilului de viață și a stresului. Simptomele mai grave pot fi tratate cu medicamente și consiliere.

Semne pentru sindromul colonului iritabil 

1. Durere și crampe

Durerea abdominală constituie cel mai frecvent întâlnit simptom și un factor cheie pentru diagnostic. În mod normal, intestinele și creierul conlucrează pentru a ține sub control procesul de digestie. Acest proces se petrece prin intermediul hormonilor, al nervilor și al semnalelor eliberate de bacteriile benefice din intestine. În cazul sindromului de colon iritabil aceste semnale devin distorsionate, conducând la tensiune la nivelul mușchilor din tractul digestiv. Durerea apare în porțiunea inferioară a abdomnului sau în întregul abdomen și mai rar în porțiunea superioară, scăzând odată cu eliminarea scaunului. Modificările alimentare, precum dietele reduse în FODMAP, pot să amelioreze durerea și alte simptome.

semne sindromul colonului iritabil

2. Diaree

Diareea în cazul sindromului de colon iritabil este una dintre principalele probleme ale afecțiunii. Este observată în principiu la aproximativ o treime dintre pacienții cu sindromul de coloin iritabil. Conform unui studiu, cei care au prezentat diaree au avut în medie 12 scaune săptămânal, mai mult decât dublul adulților fără această problemă. Un tranzit intestinal accelerat poate conduce la necesitate bruscă, imediată de a avea un scaun. Unii pacienți o descriu drept o sursă semnificativă de stres, evitând unele situații sociale de teama unui debut brusc al diareei; scaunele au un aspect moale și apos și pot conține mucus.

3. Constipație

Deși constipația (mai puțin de 3 scaune pe săptămână) pare un simptom paradoxal luând în considerare punctul anterior, aceasta poate să apară uneori. Un procent de 50% dintre cei cu sindromul de colon iritabil prezintă constipație. Aceasta se manifestă tot în urma unei comunicări alterate între creier și intestine, care poate grăbi sau încetini timpul normal de tranzit pentru scaun. Când acesta este încetinit, intestinele absorb mai multa apă din scaun și acesta este mai dificil de eliminat. Constipația poate să se prezinte sub două forme: constipație funcțională (constipație cronică fără o motivație medicală) și constipație specifică sindromului de colon iritabil, care presupune durere la nivel abdominal ce se ameliorează odată cu eliminarea scaunului. Deseori constipația provoacă și o senzație de eliminare incompletă a scaunului, respectiv o senzație de încordare inutilă.

4. Alternarea episoadelor de diaree și constipație

Episoadele de constipație amestecate sau alternate cu cele de diaree afectează aproximativ 20% dintre pacienții cu sindromul de colon iritabil. Acest simptom, regăsit în cazul unui procent de 20% dintre pacienți, presupune și durere cronică, abdominală recurentă. Durerea este cel mai important indiciu că modificările din tranzitul intestinal nu sunt asociate alimentației sau infecțiilor comune. Acest tip de sindrom al colonului iritabil tinde să fie mai grav decât altele cu simptome mai dese și mai intense; simptomele variază de la o persoană la alta și, drept urmare, necesită o abordare de tratament individualizat. 

5. Gaze și balonare

Un diagnostic greșit poate conduce la producție excesivă de gaze în intestine, ceea ce determină balonare. În urma unui studiu asupra unui număr de 337 de pacienți, 83% au raportat balonare și crampe. Ambele simptome au fost mai frecvente în rândul femeilor și în cazul sindromului de colon iritabil caracterizat prin constipație sau a tipului mixt. Evitarea lactozei și a altor FODMAPs poate reduce balonarea.

sindromul colonului iritabil

6. Schimbări în consistența scaunelor

Scaunul care circulă lent prin intestin devine deshidrat pe masură ce intestinul absoarbe apa. În schimb, se creează un scaun dur, care exacerbează simptomele de constipație. Mișcarea promptă a scaunului prin intestin nu lasă timp pentru absorbția apei și conduce la scaune moi, de tipul diareei. De asemenea, sindromul colonului iritabil poate conduce la acumularea de mucus în scaun, ceea ce nu este de obicei asociat cu alte cauze de constipație. Nu în ultimul rând, sângele în scaun poate fi un semn al unei alte afecțiuni medicale grave și necesită un consult medical; poate părea roșu, dar adesea se prezintă de culoare neagră sau negru cu consistență de smoală.

7. Intoleranțe alimentare

Până la 70% dintre persoanele cu sindrom al colonului iritabil au declarat că prezintă simptome declanșate de anumite alimente. Două treimi din persoanele cu sindrom al colonului iritabil evită anumite alimente, fiind nevoite să le excludă din alimentație. Nu se cunoaște cu precizie motivul pentru care ele declanșează simptomele. Nu este vorba despre alergii, iar alimentele declanșatoare nu determină diferențe semnificative în procesul de digestie. Pot fi diferite de la o persoană la alta, dar printre cele comune sunt alimente din categoria FODMAPs, precum și lactoză sau gluten, dar și substanțe stimulante precum cofeina.

8. Anxietate și depresie

Sindromul colonului iritabil este asociat de asemenea anxietății și depresiei. Nu este clar dacă simptomele sale reprezintă o exprimare a stresului mental sau dacă stresul de a trăi cu acesta face oamenii predispuși la dificultăți psihologice. În cadrul unui studiu de anvergură ce a implicat 94 000 de persoane, cei bolnavi au avut cu 50% mai multe șanse să sufere de o tulburare de tip anxios și peste 70% șanse să prezinte o tulburare de dispoziție, precum depresia. Un alt studiu a observat că cei bolnavi prezintă un nivel mai crescut al hormonului de stres cortizol. 

9. Oboseală și insomnie

Peste jumătate din persoanele afectate raportează oboseala ca simptom. În cazul unui studiu 160 de adulți diagnosticați cu sindromul colonului iritabil au descris un nivel mai redus de energie care a limitat efortul fizic în interacțiuni ce țin de muncă, relaxare și socializare. Un alt studiu a asociat gravitatea simptomelor bolii cu gravitatea oboselii. Sindromul de colon iritabil este asociat insomniei, ce include dificultate în adormire, trezire frecventă și senzație de oboseală la trezire. În cazul unui studiu cu 112 adulți, 13% au declarat o calitate precară a somnului. Un alt studiu ce a vizat 50 de persoane a concluzionat că, deși cei afectați au dormit mai mult, calitatea odihnei a fost mai scazută, iar simptomele gastrointestinale mai pronunțate.

Alte simptome: senzație de rău (greață), durere de spate, probleme cu urinarea (nevoia de a urina des și subit, senzația de a nu goli deplin vezica urinară), incapacitatea de controla eliminarea materiilor fecale (incontinență fecală).

Surse: www.healthline.com; www.mayoclinic.org; www.nhs.uk

Totul despre sindromul de tunel carpian

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sindromul Down NU e gripa porcina! Scrisoarea emotionanta a unui tata de baiat cu sindrom Down
  Sindromul Down NU e gripa porcina! Scrisoarea emotionanta a unui tata de baiat cu sindrom Down

  In urma cu multa vreme, nu te-ai fi asteptat sa vezi intr-un catalog de moda fotografia unui copil cu sindrom Down.

  Sindromul prințesei, fenomen îngrijorător care afectează tot mai mulți copii
  Sindromul prințesei, fenomen îngrijorător care afectează tot mai mulți copii

  Psihologii atrag un semnal de alarmă asupra faptului că din ce în ce mai mulți copii sunt afectați de „sindromul prințesei/ al prințului".

  16 copii afectați de „sindromul vârcolacului” după ce au luat pastile pentru indigestie
  16 copii afectați de „sindromul vârcolacului” după ce au luat pastile pentru indigestie

  Un număr impresionant de 16 copii se confruntă cu „sindromul vârcolacului" după ce li s-au administrat tratamente pentru indigestie. Fotografiile aproape că par ireale,...

  Un erou adevărat: băiețelul cu sindromul Down care are grijă de cei trei frați ai săi invalizi
  Un erou adevărat: băiețelul cu sindromul Down care are grijă de cei trei frați ai săi invalizi

  Fotografiile cu băiețelul cu sindromul Down din Bulgaria, adoptat recent de către o familie americană, care are în grijă încă 3 copii bolnavi, au cucerit inimile tuturor...

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  Am știu că voi avea o fetiță cu Sindromul Down, dar am ales să nu fac avort
  Am știu că voi avea o fetiță cu Sindromul Down, dar am ales să nu fac avort

  Chiar dacă primesc un diagnostic dur la testele genetice legate de diagnosticarea Sindromului Down, există femei care își asumă riscul de a aduce pe lume un copil ce are o astfel...

  Viermisori la copii (oxiuri). Semne ca micutul tau are paraziti intestinali. Cauze si remedii
  Viermisori la copii (oxiuri). Semne ca micutul tau are paraziti intestinali. Cauze si remedii

  Viermisori la copii. Parazitii intestinali pot deveni o problema serioasa. Desi par inofensivi la prima vedere, daca nu sunt tratati pot duce la anemie, hemoragie interna, blocaj intestinal.

  © 2021 Qbebe