5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere

5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere

Qbebe.ro

Atunci când protocolul de monitorizare a sarcinii este respectat ca la carte, majoritatea problemelor de sănătate pe care le poate avea un copil se observă la ecografie. Cu toate acestea, există situații în care, din cauza poziției fătului, a tehnologiei utilizate sau a gravității problemei sau defectului, anumite aspecte să nu fie observate decât după naștere. În plus, există complicații ce apar în momentul nașterii și care cauzează probleme de sănătate încă din primele clipe de viață.

Iată care sunt 5 dintre problemele pe care le poate avea copilul tău imediat după naștere și care vor necesita intervenții de specialitate și o monitorizare atentă.

Asfixia perinatală

Imediat după naștere, indiferent dacă aceasta a avut loc natural sau prin cezariană, copilul trebuie să respire pentru prima dată. Dacă acest lucru nu se întâmplă, apare asfixia nou-născutului, din cauza lipsei aportului de oxigen. Este una dintre cele mai frecvente complicații ale nașterii, cauzată printre altele de poziția incorectă a cordonului omblicical, de scăderea bruscă a tensiunii arteriale a mamei, sau de desprinderea placentei de uter prea devreme în travaliu.

Dacă nou-născutul nu primește oxigen prin respirație în primele minute, medicii trebuie să intervină cât mai rapid pentru a reduce riscul de afectare a creierului și organelor interne.

Bradicardia

O altă problemă care poate fi observată în timpul nașterii sau imediat după aceasta este ritmul redus al bătăilor inimii copilului. Bradicardia poate fi diagnosticată în timpul sarcinii, dacă mama suferă de exemplu de afecțiuni ale glandei tiroide, însă poate fi observată și la naștere, prin monitorizarea fetală din timpul travaliului sau prin testele făcute de neonatolog imediat după naștere.

Nou-născuții cu această problemă sunt evaluați de un medic cardiolog pentru a se descoperi cauza bradicardiei.

Atrezia esofagiană

Această malformație congenitală este descoperită în proporție de 80% în timpul ecografiilor de rutină din sarcină. Dacă însă defectul este unul mic, copilul nu a stat într-o poziție favorabilă sau mama nu a respectat toate controalele medicale, atrezia esofagiană va fi depistată imediat după naștere.

Această afecțiune presupune lipsa unei conexiuni corecte între esofag și stomac. Copilul nu se poate hrăni, elimină imediat salivă sau lapte, și medicii trebuie să intervină pentru a corecta malformația.

bebelus intins pe pat

Boala hemoragică a nou-născutului

Această complicație se instalează în general în primele 24 de ore de viață și se manifestă prin sângerări incontrolabile. Cauza este un deficit de vitamina K, esențială pentru coagularea sângelui.

Prevenția acestei complicații este motivul pentru care protocoalele din spitale și maternități indică administrarea pe cale injectabilă sau pe cale orală a unei doze de vitamina K nou-născutului.

Atrezia anală

Atrezia anală sau anusul imperforat este, la fel ca atrezia esofagiană, un defect congenital ce poate să nu fie observat în cazul controalelor de rutină din timpul sarcinii. Anusul imperforat este, așa cum arată și denumirea, lipsa completă a orificiului anal sau lipsa perforației naturale a acestuia.

Malformația se observă imediat după naștere, printr-un control de rutină. Dacă nu se pune diagnosticul imediat dupa naștere și nou - născutul este hranit se observă creșterea în volum a abdomenului și lipsa scaunului. Corectarea acestui defect presupune o intervenție chirurgicală.

Intervenția medicilor

În toate aceste cazuri, precum și în alte complicații ce apar după naștere, mai ales la nou-născuți prematuri sau cu o greutate foarte mică, este esențial ca medicii să poată interveni rapid și eficient. Este, de altfel, motivul pentru care multe femei ajung să nască la maternități din orașele mari, departe de casă, acolo unde sarcina cu probleme sau nașterea cu complicații să poată fi abordate într-un mediu unde aparatura medicală, tehnologiile moderne și medicii specialiști nu lipsesc.

La Maternitatea Polizu din București se nasc în fiecare an peste 3500 de copii, dintre care foarte multe cazuri cu probleme, fiindcă aici se găsește cea mai mare secție de Terapie Intensivă Neonatală din țară. Cu toate că este un spital atât de necesar femeilor însărcinate și copiilor născuți prematur, cele mai recente renovări și igienizări serioase au avut loc acum 20, respectiv 11 ani.

Salvați Copiii România inițiază programul „Renovare pentru spitale”cu scopul de a îmbunătăți mediul în care copiii vin pe lume în maternitățile de stat din țara noastră. Maternitatea Polizu este în prezent în curs de renovare, cu un termen de finalizare strâns care face dificilă strângerea tuturor fondurilor necesare în timp util.

Maternitatea Polizu este cea mai mare maternitate din București, însă condițiile precare ale sălii de nașteri puneau în pericol atât sănătatea mamei, cât și pe cea a nou-născutului. De aceea am decis, împreună cu medicii, să intervenim rapid și să asigurăm toate condițiile de siguranță și igienă medico-sanitară. Multumesc echipei de medici extraordinare, care ne sustin în acest proiect și promitem mămicilor care urmează să nască aici ca vor gasi condiții de top, așa cum este normal”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Implică-te și tu în renovarea maternităților, pentru ca fiecare mamă să își cunoască copilul fără griji. Poți dona orice sumă online sau 2 euro prin SMS lunar la 8844 cu textul SALVEZ.

Din anul 2012, în cadrul programului național de reducere a mortalității infantile, au fost investiți aproximativ 6.415.000 de Euro în dotarea a 101 de unități medicale, maternități, secții de nou-născuți și secții de pediatrie, din toate județele țării, cu peste 890 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea  și tratarea a peste 150.000 de copii. Am reusit sa susținem dotarea și reorganizarea Compartimentului de Primiri Urgențe (CPU) al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu București - secția pediatrie (INSMC), amenajarea parcului din fața spitalului.

În cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu au fost susținute reparațiile  și îmbunătățirea sistemului de energie permanent, care oferă protecție pacienților din sălile de operații și din terapie intensivă și a echipamentelor speciale care furnizeaza gaze medicale pentru alimentarea permanenta a secțiilor  Chirurgie Cardiovasculara, Neurochirurgie, Cardiologie, Neurologie, Toxicologie, Pediatrie.  Anul acesta am reușit cu sprijinul susținătorilor Salvați Copiii să achiziționăm 2 ambulanțe prentru transportul interdisciplinar al copiilor de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copiii Grigore Alexandrescu.

Articolul urmator
Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă
Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum sunt copiii nascuti in luna august? 8 adevaruri descoperite de studii
  Cum sunt copiii nascuti in luna august? 8 adevaruri descoperite de studii

  Daca urmeaza sa nasti sau ai nascut in luna august, probabil ca te intrebi cum sunt copiii nascuti in luna august. Iata ce spun studiile despre acestia.

  Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
  Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

  În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

  Gest impresionant: mamele donează lapte matern pentru un bebeluș alergic la lapte praf, a cărui mamă a murit imediat după naștere
  Gest impresionant: mamele donează lapte matern pentru un bebeluș alergic la lapte praf, a cărui mamă a murit imediat după naștere

  Minal Vernekar din Nagpur, India l-a născut pe bebe Ivaan prin cezariană de urgență, la 32 de săptămâni pe sarcină. Femeia, care era diagnosticată cu Covid-19, a murit la...

  Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
  Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

  Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

  Părinții scârbiți l-au părăsit imediat după naștere pentru că era prea urât. Dar băiețelul fragil acum schimbă lumea
  Părinții scârbiți l-au părăsit imediat după naștere pentru că era prea urât. Dar băiețelul fragil acum schimbă lumea

  Părinții trebuie să își iubească necondiționat copiii. Este o lege a naturii, nescrisă, dar adânc implementată în cursul firesc al ordinii reproducerii....

  Laura Cosoi, mesaj pentru proaspetele mămici: "Se pune o presiune mare şi nedreaptă pe femei să arate impecabil imediat după naştere"
  Laura Cosoi, mesaj pentru proaspetele mămici: "Se pune o presiune mare şi nedreaptă pe femei să arate impecabil imediat după naştere"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a postat pe o reţea de socializare un mesaj pentru femeile care au devenit de curând mame. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla...

  Antibioticele administrate copiilor sub 2 ani pot cauza probleme de sănătate
  Antibioticele administrate copiilor sub 2 ani pot cauza probleme de sănătate

  Când copilașul tău este bolnav, ai face orice pentru a-i alina suferința cât mai repede. Mai ales când este vorba despre un bebeluș sau un preșcolar care încă...

  Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător
  Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător

  Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) publică anual inclusiv date privind rata mortalității infantile. Conform informațiilor oferite de Eurostat, în ultimii ani...

  © 2023 Qbebe