7 schimbări după naştere care te vor surprinde, dacă nu au făcut-o deja

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Entuziasmul cu care aştepţi să îţi strângi bebeluşul în braţe este imens, dar trebuie să ştii că sarcina va lăsa asupra corpului tău mai multe urme decât credeai. De la transformări în plan emoţional  până la cele în plan fizic, acestea trebuie gestionate cu multă grijă şi pot persista pentru mult timp. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a cunoaşte câteva dintre schimbările de după naştere, cu care se poate confrunta oricare dintre noi.

Schimbări după naştere la nivelul creierului

Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că la nivelul creierului unei femei vor avea loc transformări menite să o ajute să se poată adapta vieţii de mamă.

Spre exemplu, un studiu publicat în anul 2016 în "Nature", a adus în prim-plan următorul aspect: creierul mamelor se va transforma datorită modificărilor survenite la nivelul materiei cenuşii. Pentru a se putea demonstra acest lucru, s-a apelat atât la femei care au devenit mame, la taţi şi la un grup de control, format din persoane care nu erau părinţi. S-au efectuat examene RMN, în urma cărora s-a constatat că doar la nivelul creierului femeilor care au născut se poate vorbi despre modificări ale materiei cenuşii (reduceri ale acesteia), care presupune activarea acelor zone din creier responsabile de instinctul matern, de dragostea necondiţionată faţă de copil, de instinctul de a avea grijă de el, de a reacţiona când acesta plânge, când nu se simte bine etc.. Practic, oamenii de ştiinţă au vorbit despre prezenţa unei tranziţii a creierului pentru ca unei femei să îi fie la îndemână să se adapteze statutului de mamă, să se simtă ataşată de copil. 

De asemenea, creşterea producţiei de oxitocină de după naştere este şi ea răspunzătoare de pregătirea unei femei pentru a fi mamă.  Studiile au arătat că datorită acestui hormon mama îi poate oferi îngrijirea de care are nevoie bebeluşului ei, resimţind din plin ataşamentul faţă de acesta. Cu cât s-a identificat o mai mare densitate a receptorilor de oxitocină, cu atât s-a putut sesiza o mai mare calitate a îngrijirii acordate de o mamă copilului.

În acelaşi timp, oxitocina este asociată şi cu reducerea riscului de a se dezvolta depresia postpartum. Acest hormon are rolul de a diminua stresul resimţit în perioada postpartum, de a te ţine departe de comportamentele depresive, uşurând tranziţia spre adaptarea la ceea ce înseamnă viaţa de mamă.

mama-care-incearca-sa-si-calmeze-bebelusul

Prezenţa "diastasis recti"

Diastasis recti este una dintre cele mai cunoscute schimbări care apar după naştere. Ea se referă la o separare a pereţilor muşchilor abdominali drepţi (sunt şase asemenea perechi de muşchi), în condiţiile în care aceştia se extind foarte mult în timpul sarcinii.  Factorul genetic, postura şi modul în care se vor întinde muşchii în timpul sarcinii influenţează severitatea diastasis recti.

Poţi să-ţi dai seama că te confrunţi cu această problemă după următoarele semne:

 • Suferi des de constipaţie
 • Te simţi balonată
 • Postura ta este deficitară
 • Ai dureri în partea inferioară a spatelui

Ca să ai cât mai puţin de suferit din cauza diactasis recti şi să poţi să fii cât mai repede în formă, ia în calcul şi aceste indicaţii:

 • Evită acele exerciţii care duc la încordarea spatelui
 • Discută neapărat cu un specialist înainte să te apuci să faci exerciţii fizice în perioada postpartum
 • Orientează-te spre activităţi fizice precum înotul, yoga sau orice alte exerciţii care solicită mai ales mâinile şi genunchii

femeie-care-isi-dezvaluie-abdomenul-afectat-de-diastasis-recti

Articulaţiile şi ligamentele sunt încă laxe

Laxitatea acestora în perioada sarcinii este un fenomen normal, fiind determinat de hormonii ce pregătesc organismul pentru a face faţă naşterii. Astfel, hormonul numit relaxină (este sintetizat de către placentă) este responsabil de aşa ceva, iar procesul de revenire a articulaţiilor şi a ligamentelor la normal va dura mai multe luni după naştere.

Având în vedere procesul îndelungat, este foarte important să nu îţi suprasoliciţi ligamentele şi articulaţiile prea mult. Dacă nu vei lua în seamă acest sfat, o întinderea prea mare a acestora poate aduce modificări în mecanica articulaţiilor şi poate creşte predispoziţia spre a dezvolta osteoartrită. Prin urmare, evitarea exerciţiilor fizice în exces, dar mai ales a celor care suprasolicită articulaţiile, grija faţă de postură sunt demersuri care te vor ajuta să nu te confrunţi în viitor cu alte probleme.

Picioarele au de suferit

Cele mai importante schimbări după naştere care afectează membrele inferioare sunt inflamaţiile şi prezenţa venelor varicoase.

În ceea ce priveşte persistenţa edemului la nivelul picioarelor, acesta se leagă de persistenţa în corp a fluidelor din perioada sarcinii. Pentru a-ţi recăpăta confortul, pune în aplicare şi măsurile de mai jos:

 • Consumă cât mai multe lichide
 • Pe cât posibil, ţine-ţi picioarele uşor ridicate şi când stai jos
 • Nu uita să faci mişcare în mod regulat
 • Micşorează aportul de sare
 • Mizează pe alimente bogate în potasiu (pentru echilibrarea aportului de sodiu şi de potasiu), precum: banane, caise, spanac, avocado etc.
 • Apelează des la masaj
 • Poartă (la sfatul unui specialist) ciorapi de compresie   
 • Renunţă la cafeină

Referitor la venele varicoase, pot fi recunoscute după aceste manifestări:

 • Vene albăstrui ies în evidenţă pe picioare
 • Senzaţie de arsură în picioare
 • Dureri şi inflamaţii mai ales după ce stai mai mult timp jos
 • Îţi simţi picioarele dureroase şi grele

femeie-care-sta-pe-pat

Exerciţiile fizice uşoare, să eviţi să stai prea mult jos, să încerci să-ţi menţii picioarele uşor ridicate când stai jos, evitarea hainelor prea strâmte sunt doar câteva exemple de măsuri menite să te ajute să observi o ameliorare a acestei probleme ce survine după naştere.

Aspectul tenului tău poate lăsa de dorit

Una dintre cele mai semnificative schimbări după naştere ce îţi poate afecta tenul se leagă de prezenţa capilarelor sparte. De obicei, ele apar pe parcursul sarcinii din cauza intensificării fluxului sanguin şi a unei "relaxări" prezente la nivelul vaselor de sânge.  O soluţie pentru a nu mai fi prea vizibile este să apelezi la machiaj.

Petele de pigmentare rămase din perioada sarcinii sunt şi ele deranjante şi alterează strălucirea naturală a tenului. Sunt provocate în special de creşterea nivelului de pigmentare a pielii, când, din cauza transformărilor hormonale, corpul va secreta mai multă melanină. Ele se vor ameliora pe măsură ce hormonii se stabilizează şi dacă vei avea grijă să nu te expui mult la soare, iar în momentul când faci acest demers  este bine să apelezi neapărat la protecţia solară.

Acneea poate fi şi ea supărătoare şi este determinată tot de fluctuaţiile hormonale, ce pot stimula producerea de sebum, care va antrena blocare porilor. Ai grijă şi stai neapărat de vorbă cu un medic, astfel încât să beneficiezi de cele mai sigure produse destinate tratării acneei, cu precădere dacă alăptezi.

Pot surveni probleme de vedere

Inclusiv ochii tăi vor cunoaşte anumite schimbări după naştere. Astfel, încă din ultimul trimestru de sarcină şi încă aproximativ 3 luni de când devii mamă, poţi fi în situaţia de a te confrunta cu neplăceri precum ochi mai uscaţi sau vedere înceţoşată, ambele fiind alimentate de transformările hormonale. Spre exemplu, vederea înceţoşată este determinată de intensificarea retenţiei de fluide.

Pentru a ţine cât mai bine sub control astfel de manifestări, discută cu medicul oftalmolog. Solicită neapărat ajutor medical dacă sesizezi oricare dintre manifestările de mai jos:

 • Eşti foarte sensibilă la lumină
 • Ai vedere dublă
 • Ai ameţeli
 • Îţi simţi permanent ochii obosiţi
 • Ai des vedere înceţoşată

Vocea se modifică

Reprezintă una dintre cele mai surprinzătoare schimbări prin care poţi trece după naştere. Un studiu britanic recent a arătat că mamele vor cunoaşte modificări temporare în tonalitatea vocii. Astfel, aceasta va deveni puţin mai groasă şi mai monotonă. Principala explicaţie a oamenilor de ştiinţă pentru acest fenomen a fost următoarea: modificările hormonale de după naştere pot influenţa inclusiv schimbări ale dinamicii din cadrul corzilor vocale şi în privinţa controlului vocal.

În vederea stabilirii acestei concluzii, au fost analizate înregistrări ale vocilor a 20 de mame şi a 20 de femei care nu au născut. Pentru mame, s-au avut în vedere modificările survenite după prima lor sarcină, avându-se la dispoziţie şi înregistrări ale vocilor cu 5 ani înainte de a rămâne însărcinate şi la 5 ani de la naştere. S-a urmărit vorbitul liber pentru a se analiza modul în care s-a conturat acesta înainte de sarcină, în timpul sarcinii şi după naştere. În total, au fost utilizate pentru studiu peste 600 de înregistrări. S-a constatat că schimbările cele mai evidente din vocea unei femei erau vizibile în primul an de după naştere.

Potrivit studiului menţionat, vocea unei femei se modifica, în medie, după ce devenea mamă, cu mai bine de 5 procente, ceea ce ar fi echivalentul a mai mult de o notă de pian. Cea mai importantă modificare sesizată a fost cu aproximativ 2,2 semitonuri.

Citeşte şi: 8 probleme de sanatate dupa nastere de care nu stiai

Surse: babycenter.com, healthline.com, webmd.com, sheknows.com, todaysparent.com, sciencedaily.com, youreyesite.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Confesiuni de mamă: oboseala după naștere, când ajungi să te întrebi de ce ai făcut un copil și daca ești potrivită în acest rol
  Confesiuni de mamă: oboseala după naștere, când ajungi să te întrebi de ce ai făcut un copil și daca ești potrivită în acest rol

  Ajungi acasă de la maternitate, cu ghemotocul de om pe care l-ai adus pe lume. Îți dai seama că toață viața se va schimba. Ușor, dar sigur, se instalează oboseala după...

  Altă naștere în secret la Hollywood: vedeta are deja un copil
  Altă naștere în secret la Hollywood: vedeta are deja un copil

  Credeai că numai Justin Timberlake și Jessica Biel și-au întâmpinat, în mare secret, cel de-al doilea copil? Ei bine, Amanda Seyfried a născut de curând un...

  Partenerul meu nu mai este atras de mine, după naștere. Ce-i de făcut?
  Partenerul meu nu mai este atras de mine, după naștere. Ce-i de făcut?

  Sarcina schimbă corpul majorității femeilor din cauza creșterii în greutate, vergeturilor și celulitei. Majoritatea femeilor acceptă cu mare greutate schimbările postpartum, iar...

  Dieta după naștere: sfaturi și meniuri pentru mamele care vor să slăbească sănătos
  Dieta după naștere: sfaturi și meniuri pentru mamele care vor să slăbească sănătos

  Chiar dacă tentația de a face eforturi pentru a scăpa cât mai rapid de kilogramele în plus acumulate în sarcină este mare, medicii vin cu următorul îndemn pentru...

  De ce dor sânii când alăptezi? Cauzele care te vor surprinde
  De ce dor sânii când alăptezi? Cauzele care te vor surprinde

  Una dintre cele mai mari dorințe ale unei proaspete mămici este să-și poată alăpta bebelușul, în condițiile în care laptele matern este una dintre cele mai valoroase...

  Un bărbat a refuzat să-și vadă fiica dupa naștere până nu a făcut un test de paternitate
  Un bărbat a refuzat să-și vadă fiica dupa naștere până nu a făcut un test de paternitate

  Încrederea între partenerii unui cuplu este esențială, mai ales când este vorba și despre un copil. Din păcate, unul dintre parteneri își poate exprima brusc...

  Anxietatea după naștere m-a făcut să regret că am devenit mamă
  Anxietatea după naștere m-a făcut să regret că am devenit mamă

  Deși se vorbește mai mult despre depresia postpartum, psihologii insistă asupra ideii că nici anxietatea ce apare la proaspetele mămici nu trebuie neglijată. Parcurge cu atenție...

  Este sezonul pepenelui: 6 rețete neștiute care îți vor surprinde simțurile
  Este sezonul pepenelui: 6 rețete neștiute care îți vor surprinde simțurile

  Când spunem vară și mai ales când spunem luna august deja ne plouă în gură, pentru că este sezonul în care pepenele roșu este regele farfuriilor noastre. Suntem...

  © 2023 Qbebe