Cele mai frumoase nume biblice de fete

Cele mai frumoase nume biblice de fete

Mirela Floricescu - Redactor

Dacă vrei un nume special pentru micuța ta, poate iei în considerare numele biblice pentru fete. Pe lângă faptul că numele biblice au semnificație puternică, sunt foarte rare și niciodată nu se vor demoda. Poți să alegi pentru fetița ta dintr-o listă lungă, deoarece există nume biblice de fete evreiești, nume de fete din Biblie românești și nume biblice ortodoxe de fete. Noul și Vechiul Testament sunt surse excelente de inspirație pentru tine, dar trebuie să ții cont de faptul că unele ți se vor părea mai greu de pronunțat, nefiind atât de populare în ziua de astăzi. Toate personajele din Biblie au rămas simboluri puternice și în prezent, iar pentru micuța ta poate fi o binecuvântare dacă-i alegi un nume biblic. Află mai jos lista completă cu nume biblice de fete și semnficația lor.

Nume biblice de fete românești

O opțiune foarte interesantă sunt câteva nume biblice de fete românești, foarte populare în țara noastră. Poate nu știai până acum ce înseamnă fiecare sau poate nici nu te-ai gândit că au origine biblică. Numele de mai jos sunt potrivite pentru orice copil vesel, sănătos și plin de viață.

bebelus-care-doarme-si-este-tinut-de-mainile-mamei-si-ale-tatalui

Adela/Adelina: înseamnă „ceva nobil” și este provenit de la Sfânta Adela, o prințesă merovingiană, care și-a dedicat viața bisericii după moartea soțului său. Înainte de moartea sa din anul 735 d.Hr, Sfânta Adela a construit o mănăstire în Pfalzel, Franța. Sfânta Adela este sărbătorită pe data de 24 decembrie, în aceeași zi cu Sfânta Irmina, cea care se consideră că i-a fost soră de sânge.

Adina: deși are origini masculine, fiind prima oară purtat de către un războinic din armata regelui David, numele Adina, de origine ebraică, este purtat astăzi de către femei și semnifică ceva „delicat” sau „rafinat”.

Amalia: fiind prescurtarea unui personaj germanic numit Amalaberga, numele Amalia are multiple semnificații. În cultura germană, el înseamnă „a apăra”, „valoros”, „harnic”, iar în cea grecească înseamnă „fără griji”. De asemenea, Amalia este o traducere și de la numele Hofolia, care a fost o regină a Iudeii, soția regelui Joram și mama regelui Ahazia.

Angela: semnifică „înger” sau „mesager al lui Dumnezeu”. Pe 1 septembrie, 28 octombrie și 3 decembrie sunt sărbătoriți cei trei Sfinți Mucenici Anghel.

Claudia: este un nume de origine latină și varianta feminină de la Claudius. În etimologia populară, numele Claudia înseamnă „șchiop” sau „olog”.

Emanuela: este un nume cu o mare încărcătură emoțională, deoarece este considerat a fi un nume simbolic pentru Mesia.Totodată, acest nume provine din Biblie de la vechiul Immanuel, care semnifica faptul că „Dumnezeu este cu noi”. În ziua de azi, există atât varianta feminină pentru acest nume, cât și Emanuel pentru bărbați.

Laura: un nume de origine latină ce semnifică „încununată cu lauri”, „curaj”, „victorie” și „încredere”. O coroniță cu lauri era folosită în timpurile străvechi pentru a-i desemna pe câștigători. De asemenea, acest nume este preluat și de la Sfântul Mucenic Laurențiu Arhidiaconul, cel care rostind numele lui Iisus Hristos îi făcea pe orbi să vadă. Sfântul Mucenic Laurențiu este sărbătorit pe data de 10 august.

Lidia: dă numele unei regiuni de pe coasta vestică a Asiei Mici, numită Lydia. De aceea, acest nume desemnează o persoană „din Lydia”. Are o însemnătate mare în Noul Testament, deoarece o femeie pe nume Lidia este considerată a fi prima creștină din Europa, convertită de către Sfântul Paul.

Miruna: deoarece începe cu „mir-”, numele Miruna semnifică „balsam” sau „ulei parfumat”. În cultura slavă, el numește o femeie „aducătoare de pace”.

Nume biblice de fete de sfinți

Găsiți mai jos toate numele biblice de fete de sfinți, fiecare în parte fiind provenite de la simboluri ale creștinismului.

bebelus-cu-ochii-albastrii-si-body-rosu-cu-buline-albe-sta-mirat-si-se-uita-in-sus-cu-mainile-ridicate

Elena: un nume cunoscut în istorie de la împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin, cea care a construit două biserici, una pe locul răstignirii lui Iisus, iar cea de a doua la peștera din Betleem. De asemenea, tot ea a fost cea care a găsit crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul. De origine greacă, numele Elena este traducerea de la Helen, ce semnifica „lumină” și „frumusețe”. În calendarul ortodox, pe 21 mai sunt sărbătoriți Sfinții Constantin și Elena, iar în calendarul catolic pe 18 august.

Elisabeta/Elisaveta/Isabella: acest nume este o mulțumire către Dumnezeu, însemnând că „Dumnezeu este perfecțiunea” sau „Dumnezeul meu este abundența”. Sfânta Elisabeta a fost mama Sfântului Ioan Botezătorul și confidenta Fecioarei Maria. Unul dintre cele mai cunoscute episoade din istoria creștinismului este acela când Maica Domnului s-a dus la ușa Sfintei Elisabeta, fiind însărcinată cu Iisus, iar aceasta i-a spus celebra frază: „Binecuvântată ești tu între femei!”. Sfânta Elisabeta este sărbătorită pe data de 24 iunie.

Magdalena: acest nume înseamnă „din Magdala” și a devenit cunoscut în istorie de la Sfânta Maria Magdalena, prima femeie vindecată de către Iisus și care i-a rămas alături pe tot parcursul călătoriei sale. Totodată, este considerată a fi primul martor al învierii lui Iisus, fiind prima persoană căreia i s-a arătat după cele trei zile. Sfânta Maria Magdalena este sărbătorită în calendarul ortodox pe data de 22 iulie.

Marta: în traducere înseamnă „domn”, iar în varianta feminină reprezintă „stăpâna casei”. Numele Martha este menționat în Biblie, fiind considerată sora Mariei și a lui Lazăr. În calendar, numele Martha este sărbătorit pe data de 4 iunie.

Leah/Lea: nume de origine evreiască, ce semnifică „stăpână” sau „conducătoare”. Leah a fost una dintre soțiile profetului Iacov și cea care i-a dăruit acestuia mai mulți copii, prin care și pe Iuda, personaj controversat din Vechiul Testament.

Agata: un nume ce se traduce prin „bunătate”. De asemenea, Sfânta Muceniță Agata a fost o martiră provenită dintr-o familie foarte bogată din Sicilia de astăzi. A trăit în secolul al III-lea și a murit la vârsta de 16 ani, deoarece a refuzat să se lepede de credința în Iisus. Sfânta Muceniță Agata este sărbătorită în toate bisericile creștine pe data de 5 februarie.

Emilia: este un nume latinesc ce înseamnă „concurent” sau „muncă” și este cunoscut datorită Sfântului Mucenic Emilian, care a fost ars pe rug din cauza iubirii sale pentru Iisus. Minunea ce ține de numele lui este aceea a faptului că după ardere corpul său a rămas intact. Ziua în care este celebrat Sfântul Mucenic Emilian este 18 iulie.

Irina: semnifică „pace”și amintește de înțelegerea care ar trebui să existe între popoare. Sfânta Irina a fost o tânără din Macedonia care a trăit în secolul al III-lea și care s-a retras alături de alte două prietene, Agapia și Hionia, pe un munte. În timpul ocupației romane, toate au fost torturate și ucise. Toate cele trei martire sunt serbate pe data de 3 aprilie.

Rita: se traduce prin „copilul luminii” și vine de la Sfânta Rita de Cascia, care a trăit între 1381 – 1457, în Italia. Sfânta Rita este considerată „sfânta cazurilor imposibile ” și făcătoare de minuni. Este serbată anual pe data de 22 mai.

Nume biblice de fete și semnificația lor

Rare și cu semnificații adânc înrădăcinate în istorie, unele nume sunt alegerea perfectă pentru micuța ta. Pe lângă faptul că va fi un copil vesel și sănătos, fetița ta va fi și posesoarea unui nume special. Găsești mai jos unele dintre cele mai frumoase nume biblice pentru fete.

fetita-bebelus-blonda-cu-ochii-albastrii-se-uita-mirata-si-are-o-bentita-alba-pe-cap-si-pene-albe-in-jurul-ei

Ada: nume de origine ebraică care înseamnă „podoabă” sau „a împodobi”. În Sfânta Scriptură, Ada era soția lui Lameh, fiul lui Adam și al Evei.

Beersheba: a fost una dintre cele mai cunscute și frumoase femei din istorie. Beersheba a fost soția regelui David și mama regelui Solomon. În traducere exactă, numele Beersheba semnifică „fiica jurământului”.

Betania/Bethany: este un nume provenit de la un versant aflat pe Muntele Măslinilor, unul dintre locurile pomenite în Biblie. Totodată, Betania era drumul care venea de la Ierihon, satul Mariei și al Martei. Numele Betania este tradus astăzi ca fiind „casa cu smochine”.

Cassia: înseamnă „scorțișoară”. Totodată, Cassia a fost una dintre fiicele lui Iov, un profet al lui Dumnezeu, din Coran, care apare specificat în Biblia ebraică.

Damaris: un nume de origine greacă ce înseamnă „vițel” și care apare în Biblie ca fiind prima femeie convertită la creștinism de către Sfâtul Paul.

Dorothea: are rădăcini grecești și vine de la cuvântul Dorothes, ce semnifică „darul lui Dumnezeu”. De asemenea, există și Sfânta Muceniță Doroteia, care a fost spânzurată din cauza devotamentului său față de Iisus. Ea este prăznuită în calendar pe data de 6 februarie.

Eva: a fost prima femeie de pe Pământ, tocmai de aceea numele Eva semnifică „viață”. Este asociat și cu Sfânta Cuvioasă Muceniță Evochia, care s-a dedicat Domnului după o viață trăită în desfrânare. După ce și-a împărțit toată averea săracilor, ea s-a retras în rugăciune și smerenie. Sfânta Evochia este celebrată pe data de 1 martie.

Irodiada: provine de la nepoata lui Irod cel Mare, căsătorită cu doi dintre unchii ei, Irod Filip și Irod Antipa. Numele este tradus prin afirmația „din felul lui Irod.”

Iahoveda: semnifică faptul că „Dumnezeu este glorie”. Iahoveda este descrisă în cărțile sfinte ca fiind mama lui Moise.

Jerusha: se traduce prin „posesiune” și este numele mamei regelui Ioatam sau Joatham, pomenit în Evanghelia după Matei.

Rebecca: nume de origine ebraică ce înseamnă „capcană” și care este menționat în Geneză, ca fiind mama gemenilor Esau și Iacob. În vreme de Esau era mai răzbunător, Iacob a avut 12 copii, printre care și pe Iosif, tatăl vitreg al lui Iisus din Nazaret.

Abigail: acest nume este de origine evreiască și semnifică „bucuria tatălui”. De asemenea, Abigail a fost una dintre soțiile regelui David.

Zinaida: înseamnă a fi „a lui Zeus”, fiind o derivare de la Zenaidos, un prenume folosit des în Grecia Antică. Numele Zina a fost pomenit și de către apostolul Pavel, în Epistola către Tit: „Aveți grijă să-i trimiteți Zinei legalistul și Apolo, astfel încât să nu le lipsească nimic.”

Nume biblice de fete evreiești

Pentru și mai multe idei frumoase pentru micuța voastră, citiți cu atenție toate numele de fete din Biblie evreiești. Unele dintre ele erau nume folosite și de către băieți. Este interesant să vezi din ce cuvinte au derivat toate aceste nume și ce semnifică fiecare în parte.

fetita-care-sta-mirata-cu-gura-deschisa-si-este-imbracata-cu-tricou-si-fusta-roz-si-bentita-roz-si-ciorapi-roz

Miriam: este un derivat de la numele Maria, mama lui Mântuitorului Iisus Hristos. Totodată, Miriam o chema și pe sora lui Moise.

Adena: este un derivat de la numele Adina și semnifică în limba ebraică ”delicat”, „rafinat” și „gentil”. În Vechiul Testament, Aiden era căpetenia neamului Rubeniților și unul dintre oamenii de încredere al regelui David.

Naomi: este un nume pomenit prima dată în Vechiul Testament. Naomi era soacra lui Ruth, strămoașa regelui David. După moartea soțului său, Naomi și-a schimbat numele în Mara. În traducere din limba ebraică Naomi înseamnă „agreabilitate”.

Jemima: este un nume în totalitate evreiesc care se traduce prin cuvântul „porumbiță”.

Tabita/Tabitha: are o puternică semnificație în Vechiul Testament, Tabitha fiind prima femeie readusă la viață de către Sfântul Petru. În traducere, Tabita este o „gazelă”.

Valla: acest nume apare menționat în cartea Genezei, din Vechiul Testament, ca fiind slujitoarea Rahelei, soția lui Iacov și mama lui Iosif.

Sarah/Sara/Sarai: este un nume cu origini nobile evreiești, deoarece în traducere semnifică „doamnă” sau „prințesă”. De asemenea, Sarai este un personaj din Vechiul Testament, anume soția lui Avraam și mama lui Isac, fratele lui Iacov. Sarai și-a născut fiul la vârsta de 90 de ani, de aceea, după acest miracol, Dumnezeu i-a schimbat numele în Sarah.

Hannah: în limba ebraică acest nume semnifică „har”, „protecție” , iar în Biblie apare și tradus ca fiind ”Dumnezeu m-a binecuvântat cu un fiu”, deoarece este vorba despre mama profetului Samuel care nu putea rămâne însărcinată, iar după rugăciuni către Mântuitor, a fost binecuvântată cu un fiu.

Nume biblice ortodoxe de fete

Unii viitori părinți își doresc ca numele fetei lor să fie cât mai popular în țara noastră. Cele mai întâlnite nume de fete din Biblia Ortodoxă sunt o alegere potrivită dacă nu vrei să te complici cu alte variante străine. Totodată, sunt nume ușor de pronunțat și cu rezonanță în cultura noastră.

fetita-bebelus-care-soarme-cu-mainile-sub-ea-si-este-imbracata-cu-o-fusta-din-tule-roz-si-are-pe-cap-o-bentita-cu-pietre

Andreea: este unul dintre cele mai întâlnite nume din România și este derivatul de la masculinul Andrei. Sfântul Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus și fratele lui Pavel. Pentru că a făcut cunoscute învățămintele Mântuitorului în lume, el a fost răstignit pe o cruce în formă de X, care a devenit cunoscută sub numele de „Crucea Sfântului Andrei”. Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit în calendarul ortodox pe data de 30 noiembrie.

Maria: se face o conexiune instantă când auzi numele Maria, fiind vorba despre Fecioara Maria, mama Mântuitorului Iisus Hristos. Mariana, Maia sau Marinela sunt doar câteva derivate ale acestui nume care se sărbătoresc pe 8 septembrie, ziua nașterii Maicii Domnului. Pe data de 15 august nu se urează „La mulți ani!”, deoarece este vorba despre ziua când Fecioara Maria a trecut în neființă. Deși nu există o traducere exactă a numelui Maria, el poate însemna „copil dorit” sau „marea amară”.

Cornelia: provine din limba latină și se traduce ca fiind un „corn”. De asemenea, era un nume des întâlnit în rândul bărbaților din anumite triburi, care se chemau frecvent Cornelius.

Adriana: semnifică „iubire” și „fericire”, iar originea sa vine de la un oraș din nordul Italiei, numit Hadria. Prima formă a acestui nume a fost Hadrianus, purtat de către fiul adoptiv al împăratului Traian.

bebelus-care-sta-cu-mainile-in-sus-si-care-are-o-bentita-cu-o-coronita-aurie-pe-cap

Mihaela: este un nume excelent pentru orice fetiță pentru că el se traduce ca fiind cel  „care se aseamănă cu Dumnezeu”. În calendarul ortodox, pe data de 8 noiembrie, sunt serbați Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Sfântul Mihail este considerat a fi conducătorul oștilor cerești.

Gabriela: se traduce ca fiind „Dumnezeu este puternic”. Este un nume de origine evreiască și este strâns legat de Arhanghelul Gavril, cel care i-a adus Fecioarei Mariei vestea că îl va naște pe fiul lui Dumnezeu. Cele ce se numesc Gabriela își serbează ziua de nume pe data de 8 noiembrie, în ziua Arhanghelilor Mihail și Gavril.

Ioana: pentru cei care vor să-i mulțumească Domnului pentru minunea de fetiță din viața lor, numele biblic Ioana este varianta ideală, deoarece el semnifică „dar de la Dumnzezeu”. De asemenea, numele Ioana face conexiune către Sfântul Ioan Gură de Aur, considerat „părintele Bisericii”, prin sutele de scrieri ale sale despre creștinism. Sfântul Ioan Gură de Aur este sărbătorit în calendarul ortodox pe data de 7 ianuarie.

Ilinca: nu se știe cu siguranță originea acestui nume, dar el semnifică „lumină” și „strălucire”. În Biblia Ortodoxă, acest nume este legat de Sfântul Mare Proroc Ilie, menționat în Vechiul Testament și aducătorul de ploi pe vreme secetoasă. Pe data de 20 iulie se sărbătorește Sfântul Ilie.

Iuliana: fiind un nume de origine latină ce semnifică „cer luminos” sau „divinitate”, a fost purtat de-a lungul secolelor de către mari conducători și împărați, cum ar fi Iulius Cezar și fiul său Octavian. În calendarul ortodox există și Sfântul Mucenic Iulian din Tars, serbat pe 21 iunie și care a fost băgat într-un sac cu animale veninoase din cauza iubirii sale pentru Iisus.

Nicoleta: semnifică „victorie” sau „a învinge” și este un nume de origine grecească. Este strâns legat de copilărie, deoarece în ziua Sfântului Nicolae din Mira, pe data de 6 decembrie, este așteptat și Moș Nicolae. În acea noapte, copiii așteaptă dulciuri și fructe din partea Moșului, iar tradiția din popor spune că cei obraznici primesc și o nuielușă în ghetuțe. Sfântul Nicolae este protectorul copiilor și al studenților.

Petra: este traducerea clară a cuvântului „piatră”. În calendarul ortdox, pe 29 iunie sunt serbați Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Teodora/Tudora: format din cuvintele „theos” care este zeu și „doron” care este dar, numele Teodora semnifică „dar de la Dumnezeu”. La fel ca în cazul numelui Ioana, părinții care-și botează micuța cu numele Teodora îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru comoara lor. Totodată, pe data de 17 februarie este celebrat Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, care i-a apărat pe creștini de batjocora împăratului Iulian Apostatul. Voind să dezbine creștinii din Constantinopol, Iulian Apostatul a ordonat ca toată mâncarea din piețe să fie stropită cu sânge blestemat. Sfântul Teodor i-a apărat pe oameni, deoarece le-a apărut în vis, spunându-le să mănânce grâu cu miere sau așa-numita colivă din ziua de astăzi.

Victoria: cu origini latine, acest nume semnifică „victorie” sau „a fi victorios”.

Dacă  există dorința puternică de a-i alege fetiței tale un nume provenit de la cele mai renumite și importante personaje din Biblie, poți să te inspiri oricând din lista de mai sus. Simboluri puternice ale creștinătății, aceste nume nu se vor demoda niciodată și au semnificație deosebită, însă trebuie să ții cont că unele dintre ele vor fi mai greu de înțeles la început, fiindcă sunt folosite foarte rar în ziua de astăzi.

Surse: verywellfamily.com, desprecopii.com, bebee.ro, itsybitsy.ro, semnificatia-numelui.net, copilul.ro, doxologia.ro, fericitaazi.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
15 nume de băieți din Biblie care se potrivesc perfect oricărui copil
15 nume de băieți din Biblie care se potrivesc perfect oricărui copil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cel mai popular nume de fete din România. Acesta este prenumele preferat de sute de părinți români
  Cel mai popular nume de fete din România. Acesta este prenumele preferat de sute de părinți români

  Care credeți că sunt prenumele de fete preferate ale românilor? Cele clasice, sau cele „exotice”? Aflați mai jos.

  Câți copii are Anca Serea, de fapt, și de ce a ales nume biblice pentru ei
  Câți copii are Anca Serea, de fapt, și de ce a ales nume biblice pentru ei

  Anca Serea este una dintre cele mai apreciate vedete de televiziune de la noi. A pășit pentru prima dată în lumina reflectoarelor în 1999, după ce a câștigat concursul...

  Când sunt Floriile anul acesta? Iată cele mai frumoase nume inspirate de flori
  Când sunt Floriile anul acesta? Iată cele mai frumoase nume inspirate de flori

  În acest an, Floriile sunt pe data de 9 aprilie, cu o săptămână înainte de Paștele ortodox. Floriile nu au niciodată o dată fixă, dar se știe că sunt...

  Cele mai puternice fete au tați toxici
  Cele mai puternice fete au tați toxici

  Când ai un tată toxic, înveți de la o vârstă fragedă că nu trebuie să te bazezi niciodată pe un bărbat pentru a-ți aduce liniște, stabilitate și fericire!

  Bunicii sunt magici! Un fotograf a surprins cele mai frumoase imagini cu bunicii și nepoții lor
  Bunicii sunt magici! Un fotograf a surprins cele mai frumoase imagini cu bunicii și nepoții lor

  Bunicii sunt îngerii păzitori ai copilăriei noastre. Ei ne cresc, au grijă să fim mereu bine, ne înțeleg și ne susțin de fiecare dată, necondiționat. Dacă ar fi să te...

  Top 10 cele mai frumoase flori din lume
  Top 10 cele mai frumoase flori din lume

  Florile ne farmecă mereu privirea și ne fac să simțim din plin ce înseamnă frumosul. Iată de ce ni le dorim cât mai mult în preajma noastră și probabil nici nu...

  Mami, nu fi tristă! Cele mai frumoase lucruri din viață sunt gratis. Eu sunt cel mai bun exemplu
  Mami, nu fi tristă! Cele mai frumoase lucruri din viață sunt gratis. Eu sunt cel mai bun exemplu

  Îți dai seama că ești o mamă bună când propriul tău copil începe să îți dea lecții de viață care au sens și care te pun pe gânduri. În lumina...

  Mesaje de Paste: cele mai frumoase urari
  Mesaje de Paste: cele mai frumoase urari

  De Paste ne dorim sa le transmitem celor dragi cele mai frumoase urari. Qbebe a pus cap la cap o lista cu urari de unde te poti inspira.

  © 2023 Qbebe