Menstruatie dupa cezariana: cand, cum si de ce?

Alexandra Irimiea

Menstruația după cezariană ar trebui să revină ca un proces normal al ciclului menstrual. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla informații utile despre ce se întamplă cu menstruația dacă ai născut prin cezariană.

Cezariana- ce este și ce se întâmplă după

Cezariana este metoda de a naște printr-o incizie la nivelul abdomenului și a uterului. Incizia poate fi făcută la nivelul abdomenului inferior, deasupra zonei pubiene sau uneori vertical, pe linia ce uneste ombilicul cu zona pubiană.

Operatie de cezariana

După operație, pacienta este monitorizată 24 de ore și este încurajată să meargă pe distanțe scurte, mișcarea eliberând gazele acumulate în abdomen, prevenind formarea cheagurilor și accelerând fluxul sanguin.
Intervin și lohiile (resturi de sânge și de membrană uterină). Acestea variază în colorit, devenind mai deschise la culoare după primele zile. Această scurgere poate dura între 4 si 6 saptamani, se poate opri și poate reapărea în decurs de două luni.

Citește și: 13 situații în care nașterea prin cezariană este obligatorie

Menstruație după cezariană- Când vei avea prima menstruație

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: nu cezariana în sine, ci alți factori vor interfera cu momentul în care se va declanșa prima menstruație de după ce ai născut. Cei mai cunoscuți dintre aceștia sunt:
Fluctuațiile hormonale
După naștere, nivelurile de estrogen, de progesteron și de hCG (gonadotropină corionică umană, un hormon secretat de către placentă) vor scădea brusc.

Alăptarea
În cazul în care alăptezi exclusiv la sân, nivelurile de prolactină (hormon secretat de glanda hipofiză, cu rol în inițierea și menținerea procesului de lactație) din organism vor crește semnificativ. În aceste condiții, ovulația nu se va produce, fenomen care poate dura mai multe luni. Totodată, nici menstruația nu se va produce timp de mai multe luni (chiar și 6 luni).
Dacă se va întâmpla să nu mai poți alăpta, menstruația va veni mai repede. Cu toate acestea, dacă ea a fost neregulată și înainte de a naște prin cezariană, nu te aștepta să fie altfel acum.

Lipsa alăptării
Mamele care nu alăptează, indiferent dacă au născut sau nu prin cezariană, ar trebui să se aștepte să le reapară menstruația după 6-8 săptămâni de la naștere.
În situația în care menstruația nu se reinstalează nici după 3 luni de după naștere, adresează-te cât mai rapid unui medic.

Alături de acești factori, trebuie menționați și alții care pot influența momentul în care va apărea prima menstruație de după cezariană. Iată câteva exemple:
• Stresul
• Scăderea sau, dimpotrivă, creșterea în greutate
• Epuizarea
• Diferite afecțiuni tiroidiene
• Lipsa de mișcare

Menstruație după cezariană- ce se va schimba

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții este următorul: cezariana nu îți va amâna prima menstruație, factorii menționați anterior fiind cei care vor influența decisiv acest fenomen.
Ceea ce se poate spune însă este că o cezariană va aduce transformări în privința modului în care se manifestă menstruația. Mai exact, iată ce vei putea sesiza la prima menstruație de după naștere:
Va fi mai puțin dureroasă, iar scurgerile vor fi mai deschise la culoare
Crampele vor fi mai puțin supărătoare datorită extinderii uterului în timpul sarcinii, dar și datorită nivelurilor de progesteron.
Culoarea mai deschisă a sângelui se datorează faptului că acesta este mai „nou".

Va avea o durată mai mare
Nu este exclus ca prima menstruație de după cezariană să dureze mai mult decât erai obișnuită. De exemplu, poate să dureze în jur de 7 zile sau chiar până la 12 zile.

Poate fi însoțită de cheaguri
Cea dintâi menstruație de după o cezariană va fi însoțită de cheaguri de sânge mai închise sau mai deschise la culoare. Motivul pentru care se întâmplă așa este: anticoagulantul eliberat de organism pentru a împiedica formarea cheagurilor la menstruație nu va funcționa momentan așa cum ar trebui.

În același timp, așteaptă-te ca următoarele menstruații de după o naștere prin cezariană să fie neregulate, cu atât mai mult cu cât te apropii de vârsta de 40 de ani sau dacă aveai și înainte să devii mamă menstre nu tocmai regulate.

Prima menstruație de după cezariană- Afectează laptele matern?

Odată cu instalarea celei dintâi menstruații, vor interveni anumite schimbări în ceea ce privește laptele matern. De exemplu, vei constata o reducere a fluxului de lapte, precum și o reducere a frecvenței sesiunilor de alăptare. Cu toate acestea, nu se poate vorbi despre un impact major asupra procesului de lactație în general.

Pot rămâne însărcinată dacă nu am menstruație după cezariană?

Răspunsul este afirmativ, referindu-se inclusiv la mamele care alăptează. Astfel, în unele cazuri, poate exista ovulație și în absența menstruației. Aceasta intervine când nici nu te aștepți, de aceea nu este exclusă posibilitatea să rămâi iar însărcinată.

În unele condiții, în lipsa menstruației, ai putea să te folosești de această amenoree lactațională pentru a evita să rămâi însărcinată. Printre astfel de condiții se numără:
• Alăptezi la fiecare 4 ore ziua și cam la 6 ore pe timpul nopții
• Nu îi dai bebelușului și lapte praf
• Ești mama unui bebeluș mai mic de 6 luni
Dacă sunt îndeplinite aceste criterii, specialiștii spun că amenoreea lactațională este eficientă cam în 98% dintre cazuri. Situația se schimbă pe măsură ce îți alăptezi tot mai rar bebelușul.

Citește și: Sarcina dupa nastere

Menstruația de după cezariană- Este afectată de o legare a trompelor?

Dacă vei opta pentru această procedură (prin care trompele uterine sunt legate sau blocate pentru a se împiedica apariția unei noi sarcini) simultan cu cezariana, te poți aștepta ca prima menstruație să fie mai abundentă decât este în mod obișnuit. În cazul în care hemoragia este masivă, mergi de urgență la medic!

Mama cu bebelus, uitandu-se ingrijorata la un termometruMenstruația de după cezariană- Când te adresezi medicului

Observă-te cu atenție și solicită cât mai repede ajutorul unui medic în cazul în care sesizezi, în legătură cu prima menstruație post-cezariană, următoarele manifestări:
• Sângerările sunt abundente- De pildă, dacă ai nevoie de mai mult de un absorbant într-un interval de 1-2 ore, este momentul să te alarmezi
• Intervine febra- Poate fi semnul unei infecții
• Durerile menstruale sunt foarte greu de suportat
• Te simți foarte epuizată în timpul zilelor cu menstruație- În acest caz, este posibil să ai o anemie
Nu în ultimul rând, nu mai sta pe gânduri și consultă-te cu un medic dacă nu ai menstruație nici după 6 luni de la nașterea prin cezariană.

Tu știai până acum detalii legate despre menstruația de după o cezariană?  

Surse:

www.webmd.com, nlm.nih.gov, www.wisegeek.org,www.babycenter.com, www.beingtheparent.com, www.momjunction.com, www.parenting.firstcry.com,www.verywellfamily.com


Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
  O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

  O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

  Alina Ceuşan, după naştere: de ce a ajuns la cezariană, numele neobişnuit ales pentru copil şi certuri cu mămicile din Social Media
  Alina Ceuşan, după naştere: de ce a ajuns la cezariană, numele neobişnuit ales pentru copil şi certuri cu mămicile din Social Media

  Una dintre cele mai cunoscute bloggeriţe din România şi fostă participantă la show-ul "Asia Express", Alina Ceuşan a devenit pentru prima dată mamă. Descoperă ce a povestit...

  Întrebarea UNICEF care a rupt internetul: "Cum se spune în țara ta că ești la menstruație?"
  Întrebarea UNICEF care a rupt internetul: "Cum se spune în țara ta că ești la menstruație?"

  ”Depinde de noi să rupem tăcerea privind menstruația și să eliminăm discriminarea”, scriu cei de la UNICEF pe pagina lor de Facebook și postează o simplă...

  O mamă a organizat o Petrecere de Menstruație pentru fiica ei și internetul a luat-o razna
  O mamă a organizat o Petrecere de Menstruație pentru fiica ei și internetul a luat-o razna

  Jade Powell, o mamă de peste Ocean, a organizat o petrecere pentru fiica ei în vârstă de 11 ani, pentru a sărbători prima menstruație a acesteia. Potrivit...

  Am născut natural deși eram programată pentru cezariană la cerere!
  Am născut natural deși eram programată pentru cezariană la cerere!

  Mă numesc Lorena, am 25 de ani iar în iulie 2020 am adus-o pe lume pe fiica mea pe cale naturală, deși eram programată pentru cezariană la cerere.

  Campanie anti-cezariana demarata de un pastor din Statele Unite starneste controverse
  Campanie anti-cezariana demarata de un pastor din Statele Unite starneste controverse

  Mai multe imagini ce fac parte dintr-o campanie anti-cezariana au starnit controverse si reactii negative pe Internet.. Campania anti-cezariana a reaprins o dezbatere veche privind alegerea...

  Ce înseamnă dacă ai menstruație de două ori pe lună?
  Ce înseamnă dacă ai menstruație de două ori pe lună?

  Fiecare dintre noi suntem diferite și prin urmare și corpul nostru reacționează diferit în funcție de provocările pe care le întâlnește zi de zi. Oare menstruația...

  Record în România: o femeie din Alba a născut 8 copii prin cezariană
  Record în România: o femeie din Alba a născut 8 copii prin cezariană

  Record național la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, unde o femeie de 37 de ani a avut cea de-a opta naștere prin cezariană. Femeia a născut o fetiță de 2800g care a...

  © 2022 Qbebe