Nume de bebeluși incredibil de frumoase, inspirate din basme

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Alegerea unui nume pe care să-l simți într-adevăr potrivit pentru copilul tău nu este un demers ușor. Printre numeroasele opțiuni, ia în calcul și posibilitatea unui nume care să fie legat de personaje din universul basmelor, al mitologiei românești sau străine. În articolul de mai jos vei găsi astfel de idei, potrivite atât pentru o fetiță, cât și pentru un băiețel.

Sugestii de nume de fetițe, care să fie inspirate din numele unor personaje din basme, din mitologie

Aina
Este un nume care poate atrage oricând atenția și se regăsește în mitologia mai multor popoare. De pildă, se regăsește ca nume de fată în Scandinavia, Japonia, Letonia, Spania, Bangladesh și ca nume de băiat în Nigeria sau în unele state arabe.
Ceea ce ar trebui să ne încânte dacă l-am alege pentru fiica noastră ar fi semnificația prezentă în majoritatea culturilor: „dragoste, eternitate, afecțiune".

Amira
Odată ce decidem să alegem pentru fiica noastră un nume nobil, care să aibă o sonoritate agreabilă, „Amira" poate fi o alegere inspirată. Acest nume ne trimite cu gândul la poveștile arabe, întrucât se traduce prin „prințesa".
Există o variantă a numelui și pentru băieți, „Amir", care înseamnă „prinț".

Anastasia
La origini, numele acesta este grecesc (însemnând „renaștere"), dar în ultimele secole a devenit tot mai îndrăgit și în alte zone ale continentului european.
Un rol fundamental pentru această creștere a popularității sale l-a avut una dintre fiicele țarului rus Nicolae al II-lea, a cărei poveste de viață a putut fi regăsită în povești și în filme.
De aceea, numele Anastasia este ales în diverse zone din Europa și chiar și pe continentul nord-american.

Fetita cu coronita si cu fustita de tutu

Celia
Este un nume legat de un poem epic englez, ce îi aparține lui Edmund Spenser. Astfel, Caelia era numele unei zâne- regine din „Casa Sfântă", care avea trei fiice.
Cine își dorește pentru fetița sa un nume delicat și misterios totodată, se poate inspira oricând din literatura engleză, mai exact dintr-un personaj fantastic, din universul zânelor de pe tărâmurile îndepărtate.

Elsie
La origine, acest nume ține de cultura scoțiană și se referă la semnificația „Dumnezeul meu este frumusețe".
În ceea ce privește legătura sa cu lumea basmelor, numele Elsie se poate raporta la una dintre poveștile Fraților Grimm, „Elsie cea Isteață", care a fost capabilă să-și ia destinul în propriile mâini și să nu rămână într-o căsătorie aranjată de părinți.

Fiorita
Este un nume de origine italiană (fiind un diminutiv de la „floare") și cel mai probabil a devenit tot mai îndrăgit grație unei eroine (o zână) dintr-o colecție de basme populare italiene.
Cine își dorește pentru micuța sa un nume care denotă inocență și drăgălășenie, se poate opri la „Fiorita".

Iana
Numele acesta este inspirat din basmul în care Iana Sânziana este o zână ce locuiește în nisipul mării, pentru care Soarele a ridicat o Mănăstite Albă, ca dar de nuntă.
În alte legende, Soarele era un împărat cu capul de aur, iar sora sa (cu capul de argint) a plănuit răpirea fetei (Iana) din mare și transformarea ei în lună.

Fetita ce poarta pe cap o bentita cu flori roz

Ileana
Dacă vrei pentru fetița ta un nume românesc , alege unul care să fie legat de cele mai cunoscute basme.
Numele „Ileana" este de fapt o variantă a numelui „Elena" și apare în aproape toate basmele românești ca fiind personajul feminin ce este salvată de un erou (Făt-Frumos), care va trece prin tot felul de probe. La final, cei doi rămân împreună și, după o nuntă ca în povești, rămân împreună până la adânci bătrâneți.

Inia
Când ne gândim la nume de fetițe deosebite, nu putem să excludem un alt nume românesc din basme. Este vorba despre Inia- Dinia, o prințesă din povestea lui „Triști- Copil și Inia-Dinia", care după multe încercări a rămas lângă cel pe care-l crescuse și de care se îndrăgostise: Triști-Copil.

Ligeia
Este un nume care ar trebui legat în mod clar de mitologie. Astfel, semnificația sa este de „cea cu voce clară, cea care poate să fluiere" ține de numele unei sirene din mitologia grească.
Ulterior, numele a devenit tot mai cunoscut și în universul britanic și american.

Lilia
În ceea ce privește originea numelui, aceasta ține atât de universul grec („leiron" însemna „crin"), cât și de cel latin („lilium" se traduce tot prin crin).
Cu toate acestea, unii experți sunt de părere că numele are și o origine ebraică (de la „Shoshana"), de unde a fost preluat și transformat pot de către greci și latini.
Cea mai cunoscută origine a sa se leagă însă de vechii greci, ce credeau că floarea numită crin este albă și frumoasă pentru că a fost stropită de către laptele Herei (mama tuturor zeilor).
Numele acesta ne sugerează, cu siguranță, multă puritate și delicatețe.

Fetita cu flori albastre pe cap


Melusine
Este un nume de fată mai puțin cunoscut, care își are originea în mitologia europeană, mai exact în cea celtică.
„Melusine" sau „Melusina" se referă la un personaj din basmele cavalerești medievale, mai exact la o fată ce este întruchipată de o ființă a apelor (cel mai adesea este un șarpe sau un fel de sirenă). Adesea, „Melusine" a fost asociată și cu zgomotul mării.
Personajul a devenit cunoscut și în anumite regiuni din Luxemburg sau din alte zone din Țările de Jos sau din Scoția.

Nieva
În traducere cât mai exact, denumirea de „nieva" este spaniolă și se referă la „zăpadă". Ca să realizăm legătura cu lumea basmelor, specialiștii în onomastică ne îndeamnă să ne gândim la „Albă-ca- Zăpada".

Siofra
Nu-l putem exclude din rândul numelor de copii speciale. Ca origine, este un nume irlandez și se traduce prin „schimbare, schimb".
Conform mitologiei scoțiene, Siofra este un nume legat de zâne, care aveau obiceiul să înlocuiască copiii obișnuiți cu cei ale zânelor, gnomilor sau elfilor.

Talia
Când este vorba despre originile acestui nume, ele sunt foarte diverse. De pildă, ele sunt ebraice (în limba ebraică se referă la „Roua de la Dumnezeu"), dar pot fi și grecești (Talia era Muza Comediei sau se referă la „cea care înflorește) sau latine (o prescurtare de la „Natalia", ce reprezintă ziua în care S-a născut Iisus Hristos).
Din punct de vedere al apropierii sale de lumea basmelor, numele Talia se leagă cel mai probabil de eroina principală din povestea ce l-a inspirat pe creatorul „Frumoasei din Pădurea Adormită" (Charles Perrault).

Vasilisa
Un nume ce își are originea în basmele rusești, referindu-se la tânăra care a reușit să o învingă pe Baba Yaga (un personaj cu trăsături de vrăjitoare, ce apare des în mitologia slavă) și să-și îndeplinească visul de a se căsători cu prințul dorit.
„Vasilisa" a devenit tot mai popular în rândul numelor de copii în ultimii ani, dar mai cu seamă în perioada 2012-2016.

Dacă vrei pentru băiețelul tău un nume inspirat din eroii de basme, orientează-te din variantele prezentate

Aleodor
Dacă vrem ca băiețelul nostru să poarte un nume românesc, de împărat, merită să optăm pentru Aleodor. Acesta a fost protagonistul basmului numit chiar „Aleodor Împărat", referindu-se la un prinț care a reușit să-l învingă pe personajul negativ „Jumătate-de-om" și să rămână alături de fata lui Verdeș Împărat.

Bebelus cu o coronita pe cap

Andras
Pentru a ne lega de universul basmelor, este necesar să ne raportăm la un basm al populațiilor sami din Finlanda, basm al cărui protagonist este Andras Baive. Acesta a devenit renumit pentru forța și viteza sa, astfel încât a învins personajul negativ, a obținut o comoară și a rămas alături de cea pe care o iubea.
Dacă vrei să alegi pentru băiețelul tău un nume simplu și puternic totodată, Andras poate fi o variantă foarte bună.

Asmund
Este un nume de băiat deosebit, care se leagă de universul basmelor nordice. Mai exact, Asmund este unul dintre personajele din basmul „Asmund și Signy", dintr-o colecție de basme islandeze.
La fel ca în orice basm, Asmund va reușit să învingă forțele răului și să-și împlinească destinul alături de femeia iubită.

Callum
Un nume de băiat cu rezonanță latină, care ne trimite cu gândul la mitologia irlandeză sau scoțiană. În ambele culturi, „callum" înseamnă „porumbelul", fiind însă un cuvânt împrumutat din limba latină.

Conal
Iată un alt nume inspirat din basmele lumii nordice: „Conall Cra Bhuidhe". Practic, Conal este numele unui erou dintr-un basm scoțian, care va reuși să-și salveze fiii și să-și mențină domnia în regatul său.

Fineas
Este de fapt o formă derivată de la „Phineas" și este legat de mitologia ebraică și de cea greacă.
„Phineas" se referă la „oracol" sau la unul dintre cei doi fii ai preotului Eli din „Vechiul Testament".

Iovan
Face parte și el din numele de băiat inspirate din basmele din folclorul românesc. El se referă la eroul cunoscut ca Iovan Iorgovan, despre care se spune că a fost haiduc în zona Munților Mehedinți în secolul al XVII-lea. De altfel, numeroase legende din zona localităților Orșova, Baia de Aramă, Băile Herculane și Tismana, îl pomenesc pe Iovan drept protector al acestora.

Bebelus ce are pe cap o caciulita ce imita o vanata

Citește și: Cele mai frumoase nume de copii românești vechi

Johann
Originea acestui nume este ebraică (unde înseamnă „Dumnezeu este plin de Har"), iar în ceea ce privește legătura cu lumea basmelor se poate preciza următorul detaliu: Johan cel Credincios a fost un bătrân servitor dintr-una dintre poveștile Fraților Grimm (numită chiar „Johan cel Credincios"), care a încercat să-l protejeze, cât a putut, pe fiul neascultător al unui împărat. Astfel, bătrânul Johan primise poruncă, în momentul în care bătrânul împărat era pe moarte, să-l protejeze cât poate pe fiul său de un tablou pentru a nu ajunge să vadă chipul unei fete de împărat pictat acolo. Fiul de împărat a reușit să-l păcălească pe Johan și a reușit să vadă chipul fetei, îndrăgostindu-se pe loc de ea și plecând în căutarea ei.

Lisandru
Și acest nume este de luat în calcul dacă îți dorești pentru copilul tău un nume românesc, pe care să-l legi de eroii din basme.
„Lisandru" este de fapt o prescurtare de la „Alexandru". La origine, numele „Alexandru" este varianta de la „Aleksandros" (nume persan). Despre acest nume se spune că s-a format prin alăturarea cuvintelor grecești „alexo" (ce se traduce prin a proteja) și „aner" (bărbat). Semnificația greacă a acestui nume este deci „bărbatul care apără".
Numele „Alexandru" și prescurtarea sa „Lixandru" a pătruns tot mai mult în folclorul românesc și se referă la un ideal de vitejie. Acest lucru este dovedit și prin faptul că mai mulți domnitori români au purtat numele de Alexandru.
Dacă dorești și pentru o fetiță un nume care să sugereze capacitatea de a-i apăra pe ceilalți, optează pentru „Lisandra".

Citește și: Nume de sfinți neobișnuite, dar frumoase, din calendarul ortodox

Otis
Deși nu are legătură cu eroii din basme, este un nume potrivit pentru un băiat, care este îndrăgit în mai multe culturi și are o sonoritate ce ne poate face să ne gândim și la universul fantastic al poveștilor.
De exemplu, în universul anglo-saxon numele „Otis" înseamnă „cel ce este prosper, cel care se bucură de bunăstare". În cultura greacă, denumirea de „otis" se referă la „cel ce este dornic să audă".
Încă din cele mai vechi timpuri, numele Otis a fost asociat persoanelor din înalta societate.

Roland
Din punct de vedere al lumii basmelor, Roland este unul dintre personajele Fraților Grimm, care a trăit o serie de întâmplări fantastice pentru a scăpa de soția sa, o vrăjitoare rea.
În viața reală , Roland este un nume care înseamnă „cel ce este faimos datorită pământului", fiind caracteristic cavalerilor și prinților medievali, fiind unul dintre cele mai frecvente nume care să sugereze curajul, eroismul în luptă.

Bebelus ce sta pe o bucata de blana, langa o sabie

Roman
Pentru un băiețel putem alege oricând acest nume românesc, care se raportează la una dintre cele mai importante legende legate de strămoșii poporului: este vorba despre povestea fraților Roman și Vlahata.
Conform legendei, Roman și Vlahata au fugit din Veneția odată cu debutul prigonirilor împotriva creștinilor și și-au întemeiat propria cetate, numită Roman. Urmașii lor au rezistat și ei împotriva ereticilor și au întemeiat o altă cetate, care a rezistat și care le-a permis latinilor să ajungă până pe teritoriul actual al țării noastre.

Titon
Odată ce îți dorești să-i dai băiețulului tău un nume foarte puțin cunoscut, care să se regăsească însă în numele eroilor de basm, gândește-te și la Titon.
De fapt, „Titon" este o variantă a numelui „Tittone", unul dintre protagoniștii basmului italian numit „Cei Trei Prinți Fermecați", dintr-o colecție de basme apărută în secolul al XVII-lea.
Asemenea eroilor din basmele românești, Tittone va trece și el prin numeroase probe pentru ca, în final, după lupte cu dragoni, grifoni, lei și alte animale fioroase, să reușească să-și salveze frații și să se întoarcă la mireasa lui.

Voi mai puteți da și alte exemple de nume de copii, care să fie inspirate din numele unor eroi din basme?

Surse:
www.thelist.com, www.semnificatia-numelui.net, www.cis01.ucv.ro, www.babygaga.com, www.nameberry.com, www.behindthename.com, www.ohbabynames.com, www.e-povesti.ro, www.englishboysnames.co.uk,www.daciccool.ro, www.ro.wikipedia.org, www.piticipenet.ro, www.en.wikipedia.org

Surse poze:
www.pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Când sunt Floriile anul acesta? Iată cele mai frumoase nume inspirate de flori
  Când sunt Floriile anul acesta? Iată cele mai frumoase nume inspirate de flori

  În acest an, Floriile sunt pe data de 25 aprilie, cu o săptămână înainte de Paștele ortodox. Floriile nu au niciodată o dată fixă, dar se știe că sunt...

  Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor
  Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor

  Daca urmeaza sa ai baiat si esti in cautare de nume baieti cu litera L, ai ajuns unde trebuie. Iata top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor.Nume de baieti cu litera...

  Studiu incredibil: imagini cu bebeluși în uter care reacționează la gustul amar al alimentelor mâncate de mama
  Studiu incredibil: imagini cu bebeluși în uter care reacționează la gustul amar al alimentelor mâncate de mama

  Un nou studiu extraordinar a înregistrat prima dovadă a reacției bebelușilor din uter la aromele alimentelor consumate de mamele lor. Imaginile uimitoare arată fetuși care...

  Îți mai aduci aminte de micuța Bianca, din ”Numai iubirea”? Incredibil cum arată acum
  Îți mai aduci aminte de micuța Bianca, din ”Numai iubirea”? Incredibil cum arată acum

  În anul 2004, pe micile ecrane, se lansa prima telenovelă românească, ”Numai iubirea”, care i-a avut drept protagoniști pe actorii Alexandru Papadopol, Corina...

  CNN: Ce loc din România a ajuns în topul celor mai frumoase locuri din Europa
  CNN: Ce loc din România a ajuns în topul celor mai frumoase locuri din Europa

  Europa este spectaculoasă! O viață întreagă nu ne-ar ajunge să îi cutreierăm munții împăduriți, să îi mângâiem plajele cu nisip sau să ne...

  Incredibil! Cum arată Elena Băsescu după 3 sarcini. A slăbit 25 de kilograme
  Incredibil! Cum arată Elena Băsescu după 3 sarcini. A slăbit 25 de kilograme

  Elena Băsescu a făcut furori pe plajă, vara aceasta, în costum de baie! A slăbit 25 de kilograme după cea de-a treia sarcină și arată incredibil.

  Mi-am botezat din greșeală copiii cu denumirea unor droguri din argoul infractorilor
  Mi-am botezat din greșeală copiii cu denumirea unor droguri din argoul infractorilor

  În căutarea unui nume deosebit pentru copilul lor, mulți părinți nu verifică destul de atent istoricul acelui nume sau ceea ce poate el să însemne în alte limbi. O...

  Incredibil! Cum arată o școală din Finlanda! Când va fi și la noi așa?
  Incredibil! Cum arată o școală din Finlanda! Când va fi și la noi așa?

  Ne petrecem undeva la cel puțin 15 ani învățând, dacă vrem să finalizăm un sistem complet de studii, iar școala ar trebui să fie unul dintre cele mai plăcute locuri...

  © 2022 Qbebe