Top 10 nume de copii in 2011!

Raluca Cristea

"Ce nume va purta copilul nostru?" Iata o intrebare pe care parintii si-o pun inca din timpul perioadei de sarcina. Este o alegere placuta si haioasa, dar in acelasi timp dificila, avand in vedere raspunderea pe care o au parintii fata de copilul care va purta toata viata numele ales de ei. Multe persoane, chiar si medici psihologi, sunt de parere ca numele poate influenta destinul copilului, mai ales in perioada de adolescenta si tinerete. Afla care sunt cele mai cautate nume pentru copii in 2011!

Ai mai jos cateva indicatii in alegerea numelui pentru copilul tau alaturi de Top 10 al numelor pentru copii in 2011!

Cum alegi numele copilului

In primul rand, in mod automat numele care nu iti plac sau despre care ti se pare ca au o conotatie negativa ti se sterg din minte.

Apoi, incepi sa te gandesti daca micutul va purta un singur prenume, doua sau chiar trei. Ti-ar putea fi de ajutor o carte cu nume si combinatii de nume pentru copii, librariile avand cel putin un exemplar dintr-o astfel de carte.

Iata criteriile, mai mult sau mai putin precise, dupa care se ghideaza parintii din intreaga lume atunci cand aleg numele copilului lor:
- sexul copilului;
- data nasterii copilului (in preajma sarbatoririi unui anumit sfant) Astfel, in timpul anului, copilul se va bucura de o dubla sarbatoare, motiv pentru care va fi foarte incantat. In plus, in popor se spune ca cei care poarta nume de sfant mostenesc anumite calitati si sunt mai feriti de necazuri;
- pronuntarea multor nume, pentru a observa ce reactii si asocieri determina;
- un vis in care copilul lor avea deja un nume;
- reactiile copilului inca din timpul vietii intrauterine la auzul unor anumite nume.

nume de copii


Nume de baieti

In ultimii ani, posibilitatile combinatiilor de nume pentru copii s-au marit constant, iar numele de baieti nu fac o exceptie. Pe langa numele traditionale, "romanesti" ( Ionut, Matei, Filip, Andrei) au aparut multe variatii de nume straine (Matteo, Mario, Aris). Dar oare care este moda numelor in 2011 si care sunt preferintele parintilor de baieti? Afla de mai jos!

Nume de fete

La fel ca si baietii, fetitele au inceput si ele sa primeasca nume care mai de care mai sofisticate: Bryanna, Anya, Fabiana... De exemplu, numele romanesc si sfant Maria s-a transformat in ultimii ani si in Marita sau Mia. Dar ce faci atunci cand familia se mareste cu mai mult de un membru?

Nume pentru gemeni

Nasterea unor gemeni sau tripleti este o noua provocare in alegerea numelor. Principala problema este daca micutii vor primi nume asemanatoare, de exemplu numele unor sfinti inruditi, sau dimpotriva, nume complet diferite. Lasand la o parte orice alta "regula", cel mai bine este sa nu le dati gemenilor/tripletilor nume cu aceeasi intiala sau foarte apropiate ca pronuntie. In fond, chiar daca micutii seamana, personalitatea lor va fi cu siguranta diferita, iar mai tarziu, va fi frustrant pentru amandoi sa nu isi poata evidentia personalitatea distincta de a fratelui.

 nume pentru copii


Top 10 nume pentru copii in 2011


Pentru a-ti face alegerea mai usoara sau de ce nu, pentru a afla daca micutul tau are un nume la moda, am alcatuit un top 10 al numelor la moda in 2011 atat pentru fete, cat si pentru baieti, alaturi de semnificatia fiecarui nume!

Surpriza! Anul 2011 este anul in care predomina numele romanesti, asadar cel putin anul acesta radacinile noastre isi cer drepturile si se rasfrang in nume frumoase, rezonante, legendare!

Top 10 nume de baieti in 2011

1. Matei

Matei este numele purtat de sfantul si apostolul pe care il sarbatorim la data de 16 noiembrie. Romanii au mostenit numele din limba greaca (Matthaios) si inseamna "dar de la Dumnezeu" sau "copil al lui Dumnezeu".

2. David

David este numele sfantului-martir roman sarbatorit pe data de 26 iunie, dar si al personajului biblic care a purtat lupta cu Goliat. Este un nume raspandit in Europa si America si se regaseste in Romania inca din perioada veche a crestinismului. Asadar, cu o origine ebraica dar si romana, numele David inseamna "cel iubit de parinti" dar si "conducatorul".

3. Darius

Forma masculina a numelui Daria, numele Darius este de origine persana si a patruns in Romania pe filiera greaca. Darius este un nume folosit des in mediul intelectual si urban, in timp ce varianta Darie este folosita mai mult in mediul rural. Darius inseamna "cel care poseda binele" sau "cel care mentine binele".

4. Luca

Iata inca un nume romanesc, de sfant! Sf. Apostol si Evanghelist Luca este sarbatorit la data de 18 octombrie, iar numele este de origine latina. Luca inseamna "nascut in lumina" si "cel ce aduce lumina".

In plus, numele Luca este pe pozitia 9 in Top 10 Mondial al numelor dorite de parinti!

5. Alexandru

Nume de origine greaca dar si numele Sfantului sarbatorit la data de 30 august, Alexandru este un nume pe cat de rezonant pe atat de vechi. Alexandru inseamna "cel care protejeaza oamenii" sau "cel care are grija de oameni".

6. Fabian

Nume de origine latina (Fabianus), raspandit mai ales in familiile credincioase de vita nobila din Antichitate si Evul Mediu. Printre romani numele Fabian este considerat un nume cu rezonanta la fel de eleganta si inseamna "cel ce insamanteaza" sau "cel ce creste bob cu bob".

7. Cezar

Nume de origine latina (Caesarius), Cezar este un nume cu rezonanta puternica in istoria latina si romana. Cezar inseamna "cel puternic", iar Sf. Cezar este sarbatorit la data de 8 decembrie.

nume de baieti

8. Vlad

Iata si un nume de origine slava! Numele Vlad este, dupa caz, diminutiv sau derivat din numele Vladimir si inseamna "cel care stapaneste lumea" sau "cel care poarta pacea". Sf. Vladimir este sarbatorit la data de 15 iulie.

9. Calin

Un nume 100% romanesc, care ne aminteste de Sf. Calinic pe care il sarbatorim la data de 11 aprilie. Prenumele Calin si Calina sunt foarte vechi in Romania, insa exista si ipoteza originii slave, unde inseamna "cel frumos". O alta semnificatie a prenumelui Calin este "cel bun" si "cel victorios".

10. Cristian

Nume de origine latina (Christian), inseamna "urmasul lui Cristos". In religia romano-catolica, Sf. Cristian este sarbatorit pe 12 noiembrie, in timp ce in Romania, crestinii ortodoxi sarbatoresc numele de Cristian in timpul sarbatorii de Craciun, mai precis, pe 25 decembrie.

Top 10 nume de fete in 2011

1. Sofia

Cunoscut inca din epoca bizantina, atunci cand era purtat de sotiile imparatilor, numele Sofia este folosit astazi in toate tarile europene, cu precadere in cele din jurul Marii Mediterane si Marii Negre. Sofia deriva din grecescul sophia, care inseamna intelepciune si cunostinta. Sofia era, de altfel, zeita intelepciunii la greci.

Asadar, Sofia inseamna "intelepciune divina".

2. Daria

Forma feminina a prenumelui Darius, prenumele Daria are origine persana si a patruns in Romania pe filiera greaca. Inca de la inceputul anilor 1600, numele Darius si Daria au fost des intalnite in mediile urbane si intelectuale, in timp ce prenumele Darie a fost folosit mai mult in mediul rural. Daria inseamna "cea care stapaneste binele".

3. Alexandra

Numele Alexandru si Alexandra isi au originea in numele de origine greaca Alexandros (Αλεξανδρος ). Forma feminina a numelui Sfantului sarbatorit la data de 30 august, Alexandra este un nume pe cat de rezonant pe atat de vechi si inseamna "cea care protejeaza oamenii".

4. Olivia

Olivia este un nume pe care latinii l-au preluat de la numele arbustului maslin si fructul lui - maslina (oliviae). De asemenea, Olivia este forma feminina a numelui Olivier. Forma Oliverius, atestata in izvoarele istorice, este legata de numele sarbatorii crestine "dies olivae" sau "domenica olivarum", care corespund "duminicii floriilor".

Olivia inseamna "finete", iar daca vrei sa ai un motiv de dublu sarbatoare pentru fetita ta, poti sa ii serbezi ziua numelui pe 29 mai, atunci cand este sarbatorit Sf. Mucenic Olivian.

5. Ilinca

Delicat si totusi puternic, prenumele Ilinca reuneste legendele grecesti si intelepciunea crestina straveche. Potrivit celor mai multe pareri, prenumele Ilinca este o forma feminina a numelui Ilie, nume cu origini ebraice care inseamna "Domnul este adevaratul Dumnezeu". Ilinca este considerata si o forma a numelui Elena, nume cu multe semnificatii legendare si origine greaca. In limba greaca antica Elena inseamna "lumina" si "stralucire solara".

In interpretare romaneasca, Ilinca inseamna "lumina" si "stralucire dumnezeiasca". Avand in vedere dubla interpretare dar si in functie de data nasterii fetitei tale, puteti alege sa serbati ziua numelui pe 21 mai (Sf. Mari Imparati Constantin si Elena) sau pe 20 iulie (Sf. Mare Prooroc Ilie)

 nume de fete

6. Ioana

Nume de origine ebraica, in acelasi timp specific romanesc, Ioana si Ioan (Ion) sunt sarbatoriti pe 7 ianuarie.

Numele Ioana este derivat dintr-un nume ebraic vechi, Johanan, insemnand "a face o favoare", "a avea mila". Numele este la origine o formula de multumire fata de Dumnezeu, care a facut posibila nasterea unui copil, de aici semnificatia "dar de la Dumnezeu".

7. Mara

Numele Mara este considerat unul dintre cele mai frumoase derivate ale numelui Maria, pe care o sarbatorim la data de 15 august sau 8 septembrie. Este derivat din ebraicul marah, iar in limba italiana numele Mara are un echivalent chiar simpatic: marrucina.

Mara inseamna "bucurie" dar si "inversunare". Despre persoanele care poarta acest nume se spune ca sunt puternice, ambitioase, sociabile si un membru echilibrant al familiei din care fac parte.

8. Iulia

Prenumele Iulia si Iulian sunt un amestec al numelor latine nobile Iulius si Iulia si al mitologiei romane.

Astfel, in lumea latina numele Iulius si Iulia erau intotdeauna folosite ca al doilea nume pentru persoanele din familiile conducatoare. In mitologia romana, toti descendentii zeului Jupiter, divinitatea suprema, purtau si acest nume.

Astfel, numele Iulia inseamna "fiica lui Jupiter", "lumina cerului", "dar de la divinitate" dar si "blandete, finete".

9. Raluca

Raluca nu este un nume vechi printre romani, ambasadoarea acestui nume in Romania fiind considerata Domnita Ralu, fiica lui Ioan Caradgea, domn al Tarii Romanesti. Numele Raluca este un amestec interesant de origini latine, origini englezesti si mitologie.

Originea din engleza veche arata ca Raluca inseamna "camp cu pasari", insa originile latine sunt mult mai pregnante in compozitia numelui. Astfel, Raluca provine din numele mitologic Herakleios (Hera - zeita casatoriei si kleos - glorie). In greaca veche inseamna "printesa", "regina" si "conducatoare", iar in latina veche inseamna "raza de lumina" ( raz - raza si lus - lumina). Despre persoanele care poarta acest nume se spune ca sunt o explozie de culoare si ca le place sa ii faca pe cei din jurul lor sa se simta bine.

10. Elena

Cu origini puternic latine, indo-europene dar si crestine, numele Elena este explicat de doi termeni din limba greaca: helane - torta, foc sacru si hele - lumina arzatoare a soarelui. Helena este zeita indo-europeana a luminii solare, iar in mediul crestin Elena este marea Sfanta, mama Sf. Constantin, pe care ii sarbatorim la data de 21 mai. In lumea crestina, numele Elena este cel mai raspandit imediat dupa numele Maria.

In concluzie, Elena inseamna "foc sacru", "lumina arzatoare" si "lumina soarelui".

Tu ce nume vei alege pentru copilul tau?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume
  25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume

  Dacă te numeri printre persoanele care adoră să călătorească și ai numeroase amintiri dragi din călătoriile de pretutindeni, nu ezita să-i dai și copilului tău un nume care să...

  10 nume de copii inspirate din opera lui Mihai Eminescu
  10 nume de copii inspirate din opera lui Mihai Eminescu

  În fiecare an, pe 15 ianuarie, românii îi aduc un omagiu marelui poet Mihai Eminescu și sărbătoresc și Ziua Națională a Culturii, care a fost marcată pentru prima...

  Idei de nume de copii scurte, dar frumoase și neobișnuite
  Idei de nume de copii scurte, dar frumoase și neobișnuite

  Alegerea unui nume, pe care să-l vezi ca perfect potrivit pentru copilul tău, nu este un demers ușor. Pentru a vă ușura eforturile derulate în acest scop, articolul de mai jos vă...

  Cele mai frumoase nume de copii, inspirate din numele florilor
  Cele mai frumoase nume de copii, inspirate din numele florilor

  Dacă îți este greu să te hotărăști la un nume cât mai deosebit pentru copilul tău, apelează cu încredere la universul florilor. Vei vedea că multe nume de flori...

  Cel mai lung nume din România
  Cel mai lung nume din România

  Potrivit datelor puse la dispoziție de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, o fată din România are 7 prenume. Parcurge articolul de mai jos...

  Lista cu cele mai frumoase nume de băieți americane
  Lista cu cele mai frumoase nume de băieți americane

  Dacă unele mămici își doresc ca băieții lor să poarte nume tradiționale românești, altele caută nume internaționale, care să fie ușor de pronunțat oriunde în...

  15 nume de băieți din Biblie care se potrivesc perfect oricărui copil
  15 nume de băieți din Biblie care se potrivesc perfect oricărui copil

  În Biblie există atât nume clasice, cât și neobișnuite, însă niciunul nu este întâmplător. Fiecare nume biblic are o semnificație profundă și...

  © 2023 Qbebe