Top 10 Nume de copii in 2012

Raluca Cristea

Alegerea numelui - o decizie placuta, haioasa si uneori dificila, nu ar trebui sa te puna in dificultate. Trebuie doar sa nu uiti ca numele pe care il vei alege pentru copilul tau va fi ca o emblema pentru acesta, indiferent de varsta, si va putea chiar sa ii influenteze aspectul socio-profesional al vietii. Daca in intervalul 2010-2011 proaspetii parinti au ales pentru bebelusii lor nume cu puternice radacini romanesti, se pare ca in 2012 preferintele in privinta numelor copiilor imbina traditia romaneasca cu modernismul si aerul fresh al numelor cu origini latine, evreiesti, ebraice.

Pentru ca vrei sa afli ce nume de copii sunt la moda in 2012, ti-am pregatit un articol complex, structurat astfel: in slide 1 vei afla criteriile dupa care se ghideaza parintii atunci cand aleg numele copilului lor, in slide 2 vei afla care sunt tendintele in alegerea numelor de copii in 2012, apoi, in slide 3 si 4 vei gasi un Top 10 al numelor de baieti si de fete pentru 2012. Sa-i dam drumul!


Cum alegi numele copilului

Sa poarta un singur prenume, doua sau chiar trei? Ti-ar putea fi de ajutor o carte cu nume si combinatii de nume pentru copii, librariile avand cel putin un exemplar dintr-o astfel de carte.

 


Iata criteriile dupa care se ghideaza parintii atunci cand aleg numele copilului lor:

- sexul copilului;

- data nasterii copilului (in preajma sarbatoririi unui anumit sfant). Astfel, in timpul anului, copilul se va bucura de o dubla sarbatoare, fapt de care va fi incantat. In plus, in popor se spune ca cei care poarta nume de sfant mostenesc anumite calitati si sunt mai feriti de necazuri;

- pronuntarea multor nume, pentru a observa ce reactii si asocieri determina;

- un vis in care copilul lor are deja un nume;

- reactiile copilului in ultima luna de sarcina la auzul anumitor nume, pronuntate clar si apasat de mama.

 

 

 

Top 10 Nume pentru copii in 2012

Daca in anii 2010 si 2011 au predominat numele romanesti, puternice, legendare, in 2012 isi fac, incet dar sigur, loc numele cu origini latine, evreiesti, ebraice, cu rezonanta mediteraneeana sau vestica, care trimit cu gandul catre tarmuri calde, creste ale muntilor si farmec oriental.

Pentru a-ti face alegerea mai usoara daca esti o proaspata mamica, sau de ce nu, pentru a afla daca micutul tau are un nume la moda in 2012, am alcatuit un top 10 al numelor preferate in 2012 atat pentru fete, cat si pentru baieti, alaturi de semnificatia fiecarui nume si data la care poate fi sarbatorit!

 nume de copii

 

Top 10 Nume de baieti in 2012

 

1. Andrei

Desi se crede despre numele Andrei ca are puternice origini romanesti, de fapt, numele este grecesc: Andréas. Grecescul Andréas provine la randul lui din cuvantul andreia - barbatie, indrazneala, curaj. Asadar, un nume grecesc prin excelenta masculin, dar care ne aduce aminte si de sfantul care a adus crestinismul pe meleagurile noastre. Sf. Andrei este sarbatorit pe 30 noiembrie.

2. Cezar

Nume de origine latina (Caesarius), Cezar este un nume cu rezonanta puternica in istoria latina si romana. Cezar inseamna "cel puternic", iar Sf. Cezar este sarbatorit la data de 8 decembrie.

3. Fabian

Nume de origine latina (Fabianus), raspandit mai ales in familiile credincioase de vita nobila din Antichitate si Evul Mediu. Printre romani numele Fabian este considerat un nume cu rezonanta la fel de eleganta si inseamna "cel ce insamanteaza" sau "cel ce creste bob cu bob".

4. Ianis

Ianis este un nume suav si totusi puternic, cu origini evreiesti, si inseamna "dar de la Dumnezeu". Alte surse spun despre numele Ianis ca ar avea origini aromane. Numele se poate serba de Sf. Ion, pe 7 ianuarie.

5. Darius

Numele Darius are origine persana si a venit pe meleagurile noastre datorita grecilor. Darius este interpretat ca "cel care poseda/aduce/mentine binele". Daca pe baietelul tau il va chema sau il cheama Darius, ii poti serba ziua de nume pe 19 martie - Sf. Mucenica Daria.

6. Mihnea

Originea numelui Mihnea este una pur romana, insemnand suparat, mahnit, necajit. Pe de alta parte, alte surse considera ca Mihnea este un nume cu origine ebraica si inseamna "cine este ca Dumnezeu". Numele Mihnea se serbeaza in ziua serbarii Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, pe 8 noiembrie.

7. Nicolas (Nicholas)

Nicholas este un nume de origine greaca si inseamna "cel victorios". Sursa este numele grecesc Nikolaos, ce se pare ca deriva din numele zeului grec Nike. Numele Nicolae deriva tot din acest Nikolaos, toate aceste 3 nume putand fi sarbatorite pe 6 decembrie.

8. Matei

Matei este numele purtat de sfantul si apostolul pe care il sarbatorim la data de 16 noiembrie. Romanii au mostenit numele din limba greaca (Matthaios) si inseamna "dar de la Dumnezeu" sau "copil al lui Dumnezeu".

9. Albert

Numele Albert deriva din vechiul nume german "Adalbrecht" (adal=nobil, beraht=nobil, fin, frumos). Cei care poarta acest nume sunt persoane fine, atente, preocupate de aspectul lor.

10. Victor (Viktor)

Numele Victor are origine latina si inseamna, dupa cum usor ne putem da seama, triumfator, victorios, cuceritor. In credinta crestina exista peste 40 de martiri cu numele Victor si Victoria. Se spune despre cei care poarta acest nume ca sunt persoane puternice.

Top 10 Nume de fete in 2012

 

1. Karina (Carina)

Numele Carina, sau Karina intr-o forma mai moderna, se bucura de multiple surse, toate oferindu-i interpretari interesante: cel mai des se spune despre numele Carina ca are origine latina si inseamna drag, apreciat, iubit; in germana pare a fi corespondentul feminin al numelui Katalin; Karina este o varianta a numelui Ecaterina in tinuturile scandinave; in greaca provine din cuvantul katharos - pur.

2. Alessia

Alessia este un nume cu origini pur grecesti, caci fie ca varianta a numelui Alicia, fie ca si corespondent feminin al numelui Alexis, totul porneste de la numele grec Alexandros (Αλεξανδρος). Ca si derivat al numelui Alicia, dezvaluie o persoana care cauta si protejeaza adevarul, dar si o persoana blanda. Ca si derivat din Alexis sau Alexandra, inseamna aparatoarea barbatului, aparatoarea dreptatii.

3. Sara

Numele Sara aduce aminte de scene biblice, in Vechiul Testament aceasta fiind sotia lui Avraam si mama lui Isaac, considerata mama popoarelor. Numele este de origine evreiasca si inseamna printesa, regina, mireasa, stapana, fiind si un simbol al longevitatii feminine. Cercetari mai amanuntite au descoperit ca in limba babiloniana Sara deriva din Sharratu, sotia zeului lunii Sin.

4. Daria

Daria este corespondentul feminin al numelui Darius, cu origini persane, ce a intrat pe meleagurile noastre datorita grecilor. In perioada 1600-1800 numele Darius si Daria erau folosite doar in familiile de nobili. Numele se poate interpreta ca "cea care detine binele" sau "cea care pastreaza bogatiile/comorile".

5. Mara (Maria)

Numele Mara este considerat unul dintre cele mai frumoase derivate ale numelui Maria, pe care o sarbatorim la data de 15 august sau 8 septembrie. Este derivat din ebraicul marah, iar in limba italiana numele Mara are un echivalent chiar simpatic: marrucina. Mara inseamna "bucurie" dar si "inversunare". Despre persoanele care poarta acest nume se spune ca sunt puternice, ambitioase, sociabile si un membru echilibrant al familiei din care fac parte.

6. Sofia (Sophia)

Cunoscut inca din epoca bizantina, atunci cand era purtat de sotiile imparatilor, numele Sofia este folosit astazi in toate tarile europene, cu precadere in cele din jurul Marii Mediterane si Marii Negre. Sofia deriva din grecescul sophia, care inseamna intelepciune si cunostinta. Sofia era, de altfel, zeita intelepciunii la greci. Asadar, Sofia inseamna "intelepciune divina".

7. Teodora (Theodora)

Trebuie sa le multumim bizantinilor pentru acest nume frumos, ce inseamna "dar de la Dumnezeu". Mai multi sfinti catolici au purtat numele Theodor, chiar si doi papi. In Imperiul bizantin numele Teodora era purtat mai mult de imparatese si femei din familii bogate. Daca vreti sa sarbatoriti numele de Teodora, o puteti face pe 7 august, atunci cand este sarbatorita cu cruce rosie Sf. Teodora de la Sihla.

8. Rebeca

Rebeca este un nume de inspiratie biblica si se bucura de origini din limba ebraica, unde Ribqah inseamna frumusete. Numele a inceput sa fie tot mai folosit pe meleagurile romanesti datorita filierei latine - Rebecca, dar si filierei grecesti - Rebekka.

9. Ilinca

Delicat si totusi puternic, prenumele Ilinca reuneste legende grecesti si intelepciune crestina. Potrivit celor mai multe pareri, prenumele Ilinca este o forma feminina a numelui Ilie, nume cu origini ebraice care inseamna "Domnul este adevaratul Dumnezeu". Ilinca este considerata si o forma a numelui Elena, nume cu origine greaca. In limba greaca antica Elena inseamna "lumina" si "stralucire solara". Avand in vedere dubla interpretare dar si in functie de data nasterii fetitei tale, puteti alege sa serbati ziua numelui pe 21 mai (Sf. Mari Imparati Constantin si Elena) sau pe 20 iulie (Sf. Mare Prooroc Ilie).

10. Medeea

Numele Medeea are origini grecesti si inseamna conducatoare, stapana, persoana care influenteaza sau pondereaza. In mitologia greaca Medeea a fost o vrajitoare foarte periculoasa, dar si o printesa.


Sper ca ti-au placut numele propuse de noi si ca te-am ajutat sa iei o decizie pentru numele copilasului tau! Sau, poate ai gasit numele copilului tau, deja maricel, printre cele preferate in 2012! Sa ai o zi frumoasa!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor
  Nume de baieti cu litera L. Top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor

  Daca urmeaza sa ai baiat si esti in cautare de nume baieti cu litera L, ai ajuns unde trebuie. Iata top 20 nume de baieti care incep cu litera L si semnificatia lor.Nume de baieti cu litera...

  Nu am vrut să iau numele soțului după căsătorie și acum mă simt ciudat să am copii și să nu avem același nume
  Nu am vrut să iau numele soțului după căsătorie și acum mă simt ciudat să am copii și să nu avem același nume

  Această femeie nici nu s-a gândit să-și schimbe numele după căsătorie. Însă după ce a devenit mamă, i se pare bizar să fie singura din familie cu alt nume. Ai fost și...

  Câți copii are Anca Serea, de fapt, și de ce a ales nume biblice pentru ei
  Câți copii are Anca Serea, de fapt, și de ce a ales nume biblice pentru ei

  Nu sunt puține persoanele care se minunează atunci când află câți copii are Anca Serea. Fosta vedetă de televiziune, căreia i se mai spune și mămica-eroina a showbiz-ului...

  Mama mea mi-a pus nume de dansatoare la bară. Am fost afectată și nu voi face aceeași greșeală cu copiii mei
  Mama mea mi-a pus nume de dansatoare la bară. Am fost afectată și nu voi face aceeași greșeală cu copiii mei

  O femeie de peste granițe povestește că a ajuns să își urască prenumele „special” atât de mult, încât și-a jurat că atunci când va deveni la...

  Vrei să iei o pisicuță copilului? Iată idei de nume pentru simpaticele animăluțe
  Vrei să iei o pisicuță copilului? Iată idei de nume pentru simpaticele animăluțe

  Dacă ai cedat în sfârșit lacrimilor copilului tău și ai decis să-i iei pisicuța mult visată, cel mai probabil următorul pas va fi să-i găsești un nume potrivit....

  Celia, mamă pentru a doua oară. Ce nume frumos i-a pus mezinei familiei
  Celia, mamă pentru a doua oară. Ce nume frumos i-a pus mezinei familiei

  Veste mare în showbiz-ul românesc! Celia a devenit mamă pentru a doua oară! Cântăreața a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă și este copleșită de emoții....

  Ciara a născut al treilea copil la numai 34 de ani. I-a ales un nume de învingător!
  Ciara a născut al treilea copil la numai 34 de ani. I-a ales un nume de învingător!

  O altă vedetă îndrăgită a devenit “părinte de carantină”! Ciara și-a adus pe lume cel de-al treilea copil și este deja pregătită să aibă mai mulți copii.

  Joe Jonas și Sophie Turner au devenit părinți de fetiță. Ce nume frumos au ales!
  Joe Jonas și Sophie Turner au devenit părinți de fetiță. Ce nume frumos au ales!

  Încă un cuplu celebru și-a mărit familia în plină pandemie. Joe Jonas și Sophie Turner au devenit părinți de fetiță. Iată ce nume adorabil au ales pentru micuța lor!

  © 2023 Qbebe