Certificatul de nastere

Nasterea copilului este in general un eveniment fericit in viata unui cuplu si uneori atat de coplesitor incat parintii uita de formalitatile legislative ce succed nasterii. Pentru cei care nu stiu exact pasii ce trebuie urmati...

Cum si cand se declara nasterea?

In maxim 3 zile de la nasterea copilului, maternitatea unde a avut loc nasterea elibereaza certificatul constatator. In cazul in care bebelusul s-a nascut la domiciliu sau in alt loc decat un spital, certificatul va fi eliberat de catre dispensarul medical teritorial.

Certificatul constatator al nasterii este un formular tip pentru a carui eliberare sunt necesare mai multe documente:
- cartea de identitate si certificatul de nastere al mamei
- cartea de identitate si certificatul de nastere al tatalui (daca este cazul)
- certificatul de casatorie al parintilor (daca este cazul)
- hotarare judecatoreasca definitiva de divort sau certificatul de deces (daca este cazul)
- declaratia de stabilire a numelui copilului, in cazul in care parintii au nume de familie diferite

Inregistrarea copilului

Dupa obtinerea certificatului constatator, urmeaza inregistrarea copilului la Biroul de inregistrare a nasterilor la Oficiul de Stare Civila in termen de 15 zile de la nasterea copilului. Bineinteles, uneori pot aparea diverse situatii care pot duce la depasirea termenului limita. Inregistrarea copilului dupa termenul de 15 zile se sanctioneaza cu amenda si doar in cazurile speciale se poate dispune scutirea de la plata.

Daca inregistrarea se face dupa un an de la nasterea copilului, va fi necesara o sentinta judecatoreasca in acest sens.

Pentru copilul nascut mort, declararea nasterii se face in termen de 3 zile, iar pentru cel al carui deces a intervenit in primele 15 zile de la nastere, in 24 ore de la deces.

Parintii nu sunt casatoriti

In ultima perioada a crescut tot mai mult numarul persoanelor care prefera concubinajul, in locul casatoriei. Pentru copiii nascuti dintr-o astfel de relatie, inregistrarea la Oficiul de Stare Civila se face pe baza declaratiei de recunoastere a paternitatii (daca tatal doreste sa recunoasca copilul). In aceasta situatie este necesar si acordul scris al mamei.

Daca tatal copilului refuza sa il recunoasca, mama poate deschide un proces pentru recunoasterea paternitatii, in termen de maxim 1 an de la nastere.

Recunoasterea de paternitate se face doar cu privire la copiii nascuti si conceputi in afara casatoriei. Cei conceputi in timpul casatoriei se bucura de prezumtia de paternitate (art. 53 din Codul familiei).

Mama este singura si necasatorita

Sunt mame care ajung sa aduca pe lume un copil fara sprijinul unui tata. Uneori, aceasta situatie are drept cauza „fuga tatalui", iar alteori este doar decizia mamei.

In ambele cazuri, pentru inregistrarea copilului este nevoie doar de actele mamei si de certificatul constatator al nasterii. Copilul va purta numele de familie al mamei, iar pe certificat, in dreptul numelui tatalui, se va trece o liniuta.

Copilul s-a nascut in strainatate

Pentru romanii ai caror copii s-au nascut in strainatate, inregistrarea si intocmirea certificatului de nastere se poate face de catre consulatul sau misiunea diplomatica a Romaniei, ori de catre autoritatile locale din tara respectiva.

In momentul revenirii in tara, certificatul de nastere al copilului va fi tradus, aplicandu-i-se asa-zisa procedura a transcrierii.

Orice persoana poate sa mearga sa inregistreze nasterea copilului (pe baza buletinului sau a cartii de identitate), insa certificatul va fi eliberat doar unuia dintre parinti.

De ce este important certificatul de nastere?

Certificatul de nastere este primul act de identitate al unei persoane. Fara el, copilul nu exista.
Inscrierea la medicul de familie, la medicul pediatru si, mai tarziu, la gradinita si la scoala nu se poate face in absenta certificatului de nastere. De asemenea, copilul nu va beneficia nici de alocatie sau alt ajutor de la stat daca parintii nu pot face dovada nasterii sale.

Copilul creste fara ca parintii sa observe. Totul se intampla atat de repede. „El a devenit in timp. Si in fiecare clipa a fost ceea ce urma sa fie". (Antoine de Saint - Exupery)

Ai intrebari legate de certificatul de nastere? Ai intampinat situatii neprevazute in aceasta privinta? Impartaseste-le cu noi.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Certificatul de naștere al bebelușului regal dezvăluie unde a născut Meghan Markle
  Certificatul de naștere al bebelușului regal dezvăluie unde a născut Meghan Markle

  După câteva zile de așteptare, certificatul de naștere al bebelușului regal a fost în sfârșit eliberat! Câteva surse raportează faptul că Meghan Markle...

  Cuplu sau truplu? Trei bărbați devin toți tați oficial pe certificatul de naștere al copilului lor
  Cuplu sau truplu? Trei bărbați devin toți tați oficial pe certificatul de naștere al copilului lor

  Trei bărbați din California se află într-o relație poliamoroasă (acest tip de relație presupune că un bărbat/o femeie este implicat/ă în mai multe relații amoroase...

  Certificatul Covid obligatoriu pentru profesori. Nu vor putea preda fără el. Se impun reguli severe în Israel
  Certificatul Covid obligatoriu pentru profesori. Nu vor putea preda fără el. Se impun reguli severe în Israel

  Certificatul verde Covid a devenit obligatoriu, în Israel, pentru profesori! Aceștia nu vor mai putea preda, nici măcar online, și nici nu vor mai primi salariu dacă nu prezintă...

  Certificatul verde Covid obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani? Ce trebuie să știe părinții
  Certificatul verde Covid obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani? Ce trebuie să știe părinții

  Capitala a intrat în scenariul roșu după ce incidența COVID a depășit pragul de 3 la mie. Astăzi, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Sănătate...

  Scrisoarea unor părinți cărora le-a murit copilul: ”Cel mai cumplit moment a fost când i-am semnat certificatul de deces”
  Scrisoarea unor părinți cărora le-a murit copilul: ”Cel mai cumplit moment a fost când i-am semnat certificatul de deces”

  Un cuplu trecut printr-un eveniment tragic sfătuiește părinții din întreaga lume să prioritizeze timpul așa cum trebuie și să pună pe primul loc copiii. Niciodată nu putem...

  Ghid pentru părinți: actele de care ai nevoie, de la naștere până la școală
  Ghid pentru părinți: actele de care ai nevoie, de la naștere până la școală

  Fie că vorbim de nașterea copilului sau de înscrierea sa la școală, fiecare etapă din viață presupune o serie de acte depuse la diverse instituții. Qbebe s-a gândit să...

  O gravidă infectată cu coronavirus a dat naștere unui bebeluș sănătos
  O gravidă infectată cu coronavirus a dat naștere unui bebeluș sănătos

  O femeie infectată cu coronavirus a dat naștere unui bebeluș complet sănătos!

  Altă naștere în secret la Hollywood: vedeta are deja un copil
  Altă naștere în secret la Hollywood: vedeta are deja un copil

  Credeai că numai Justin Timberlake și Jessica Biel și-au întâmpinat, în mare secret, cel de-al doilea copil? Ei bine, Amanda Seyfried a născut de curând un...

  © 2021 Qbebe