Caz unic în România: o femeie a născut a opta oara prin cezariană

Caz unic în România: o femeie a născut a opta oara prin cezariană

Alina Nedelcu - Redactor Senior

O femeie originară din județul Suceava a devenit mamă pentru a opta oară după ce a născut prin cezariană la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Mama a suferit prima cezariană pe când avea vârsta de 25 de ani. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum a fost posibilă această premieră pentru țara noastră!

A născut de 8 ori prin cezariană

Anca are acum 35 de ani, iar în urmă cu câteva luni a devenit mama celui de-al optulea copil, născut prin cezariană. A trecut prin prima ei operație de cezariană în urmă cu 10 ani și a dezvăluit, pentru „BZI”, că deși nu este simplu să te descurci având opt copii, se bucură foarte mult pentru că are o familie numeroasă și a mărturisit că este foarte fericită când se află acasă, alături de aceasta: „... E minunat să ai copii, e cel mai frumos lucru. Ne-am dorit foare mult acești copii. Poate lumea o să mă judece, dar noi îi iubim atât de mult și sunt foarte speciali. Fiecare copil are personalitatea lui și e minunat. Îi creștem singuri, eu și soțul meu. Nu am avut niciodată sprijin de la nimeni, pentru că nu am avut nevoie. Ne-am descurcat. Soțul meu muncește foarte mult, avem grădină, curte. Au toate condițiile. Nu e ușor să crești opt copii, dar nu vă pot descrie în cuvinte cât de frumos este când suntem toți la masă, când ne jucăm, când povestim. Un copil e o minune și eu am opt...”

femeie-care-se-afla-pe-masa-de-operatie

Mama care a născut de 8 ori prin cezariană a precizat că cel mai mare dintre copiii ei are 10 ani, iar cel mai mic are 3 luni.

Nu a ținut seama de sfaturile medicilor de a nu mai naște prin cezariană

Înainte să devină mamă pentru a opta oară prin cezariană, medici au avertizat-o pe Anca asupra faptului că o nouă naștere prin cezariană ar reprezenta un pericol. Ea nu a ascultat și și-a urmat dorința de a redeveni mamă, fiind conștientă de riscul la care se supunea.

Pentru sursa menționată anterior, a venit cu următoarele explicați: „Poate, prin ceea ce v-am povestit eu, cineva se va întări sau, de ce nu, să își schimbe părerea cu privire la nașterile de copii. Probleme pot să aibă mămici care nasc și natural, totul este cum îți este trasat drumul prin care avem de trecut fiecare. Medical vorbind, e riscant și nu este nimic de spus în privința asta. Medicii știu și au dreptate, dar noi am ales să ne încredem în Dumnezeu și El a fost de fiecare dată cu noi!”

Medicul care a realizat cea de-a opta cezariană a dat detalii despre cum a decurs totul

Dr. Monica Holicov, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Maternității „CuzaVodă” din Iași a relatat, pentru sursa citată, cum s-au desfășurat lucrurile când Anca a născut, insistând asupra faptului că nu au existat complicații și că bebelușul s-a născut perfect sănătos: „Eu am operat o tânără din Suceava cu opt cezariene, acum trei luni. Am operat a opta cezariană și a fost totul perfect. Nu a avut nicio complicație, nu s-a rupt uterul. Totul a decurs foarte bine. Copilul a fost foarte bine, mama la fel...”.

Medicul a adăugat și că această intervenție a fost o premieră pentru România: „Este cel mai mare număr de intervenții de cezariană din țară. Au mai fost cazuri cu zece, dar în statele arabe, cu opt nu a fost niciuna în România”.

Potrivit „ Ziarului de Iași”, medicul Monica Holicov a salvat recent o femeie în vârstă de 35 de ani din Pașcani, aflată în săptămâna 28 de sarcină, ce a suferit o ruptură uterină. Aceasta trecuse anterior două cezariene și printr-o altă ruptură uterină, iar la intervenția chirurgicală care i-a salvat viața atât ei, cât și bebelușului, au luat parte 10 medici. „În cazul pacientei, ruptura s-a produs pe cicatricea veche, pe acolo a ieşit placenta şi acolo am intervenit noi, ginecologii. Operaţia a durat în jur de o oră şi jumătate, mai mult ca la cezariană. A trebuit să-i scoatem în viaţă pe amândoi şi am reuşit", a declarat medicul ginecolog.

Mai demult, într-o intervenție pentru „vremeanoua.ro”, Monica Holicov nu s-a ferit să-și exprime îngrijorarea față de numărul tot mai mare al femeilor care nasc prin cezariană și a atras atenția asupra principalelor motive ce le determină să ia o asemenea decizie: „În ultimii 30 de ani, rata cezarienelor a crescut de la 1-2% la aproape 60%. Deși există o mulțime de riscuri legate de operația în sine, multe paciente doresc să nască prin cezariană fără un motiv medical... Cu toate că noi, ca doctori, enumeram avantajele nașterii naturale, tot mai multe femei optează pentru cezariană electivă, deoarece: 1. sunt ingrijorate că durerea va fi prea mare; 2. vor să fie sigure că vor naște cu doctorul care le-a urmărit sarcina și nu cu un necunoscut care este de gardă; 3. s-ar simți jenate de faptul că multe persoane le vor vedea născând în poziția ginecologică; 4. sunt speriate de epiziotomia sau de ruptura vulvara aferentă nașterii; 5. sunt timorate de idea că nașterea vaginală cauzează incontinență urinară și nu vor mai putea în viitor râde, dansa sau chiar merge fără a scăpa urina.”

Surse: bzi.ro, stirileprotv.ro, vremeanoua.ro, ziaruldeiasi.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Record în România: o femeie din Alba a născut 8 copii prin cezariană
  Record în România: o femeie din Alba a născut 8 copii prin cezariană

  Record național la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, unde o femeie de 37 de ani a avut cea de-a opta naștere prin cezariană. Femeia a născut o fetiță de 2800g care a...

  O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
  O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

  O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

  Caz unic în lume: un bebeluș s-a născut cu trei organe genitale
  Caz unic în lume: un bebeluș s-a născut cu trei organe genitale

  Un bebeluș născut în regiunea Duhok din Irak a atras atenția lumii medicale întrucât s-a născut cu trei organe genitale. Oamenii de știință au afirmat că a fost...

  O mamă a fost blamată de un fotograf pentru faptul că a născut prin cezariană. „O operație nu înseamnă că ai născut”
  O mamă a fost blamată de un fotograf pentru faptul că a născut prin cezariană. „O operație nu înseamnă că ai născut”

  Dacă anumite mame nu acceptă deloc ideea de a fi fotografiate în momentele în care își aduc pe lume copiii, altele țin mult să aibă fotografii din timpul acestei...

  Caz incredibil în lume! O femeie a născut după ce a fost înmormântată
  Caz incredibil în lume! O femeie a născut după ce a fost înmormântată

  În anul 2010, o echipă de arheologi italieni a făcut o descoperire care a uimit lumea. Astfel, într-un mormânt de piatră estimat că datează din secolele 7-8...

  Caz unic în lume. Fetița care nu a îmbătrânit niciodată
  Caz unic în lume. Fetița care nu a îmbătrânit niciodată

  Brooke Greenberg (din Baltimore, Maryland, SUA) a uimit lumea medicală din întreaga lume întrucât nu a îmbătrânit până la vârsta de 20 de ani,...

  Caz unic în lume: familia cu două rânduri de gemene interasiale, câte una din fiecare rasă. Genetica este spectaculoasă!
  Caz unic în lume: familia cu două rânduri de gemene interasiale, câte una din fiecare rasă. Genetica este spectaculoasă!

  Un cuplu de britanici a devenit prima familie din lume cu 2 perechi de gemeni interasiali, câte unul din fiecare rasă.

  Am născut natural deși eram programată pentru cezariană la cerere!
  Am născut natural deși eram programată pentru cezariană la cerere!

  Mă numesc Lorena, am 25 de ani iar în iulie 2020 am adus-o pe lume pe fiica mea pe cale naturală, deși eram programată pentru cezariană la cerere.

  © 2023 Qbebe