Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Activități pe care le poți face cu cel mic ajutând elementele din natura

"De ce nu pot arunca pur și simplu la gunoi?", probabil este o întrebare pe care, la fel ca mulți alți părinți, ai auzit-o de nenumărate ori. Ei bine, pentru a răspunde corect și pentru a-ți face juniorul să se gândească de două ori înainte de a mai întreba, ce-ai spune să-l supui unui mic exercițiu de memorie? În prezent sunt peste 7.645.000.000 de oameni în toată lume și cifrele sunt într-o continuă creștere. Dacă fiecare dintre ei ar arunca la întâmplare o singură sticlă de plastic, oare care ar fi rezultatul? Și uite așa, cu puțin ajutor, copilul va înțelege de ce este atât de important ca fiecare individ să se gândească la mediul în care trăiește. Pentru a transforma totul într-o joacă, trebuie să descoperi câteva activități amuzante din rândurile ce urmează, ce fără îndoială vor fi pe placul micuților curioși.

Informarea corectă și timpurie aduce pe viitor o responsabilitate aparte și o conștientizare rapidă a efectelor pe care lipsa interesului față de elementele din natură le va avea în timp. Se spune că printr-o floare nu se face primăvară, astfel încât mulți ar fi de părere că o sticlă reciclată nu va pune capăt poluării. Sigur că nu! Este nevoie de milioane de deșeuri adunate și reciclate, de sute de eforturi pentru a economisi resursele neregenerabile și de multe altele, pentru ca elementele din natură să fie în siguranță și pe viitor.

reciclare

Ajută-ți juniorul să înțeleagă mai bine care este datoria sa față de mediul în care se dezvoltă și învață-l să descopere în profunzime elementele și fenomenele din natură, apa, soarele, focul, aerul, fulgerul, norii și plantele, pentru a le acorda ulterior importanța cuvenită. Pentru ca primii pași din acest îndelungat proces să fie amuzanți, te invităm să descoperi câte activități pe care le poți face împreună cu cel mic. Acestea vă vor ajuta să-i protejați pe Plantela, Copăcescu și Apica, membri de seamă ai Echipei Căpitanului Pământ. Vrei să faci cunoștință cu ei?

Personaje din campania Petrom, „Natural Powerz”

Cei trei plușați fac parte din campania organizată de Petrom, "Împrietenește-te cu natura la drum", prin care se încearcă educarea copiilor cu privire la rolul elementelor din natură, dar și la metodele de a le proteja. Jucăriile îi așteaptă pe cei mici în stațiile Petrom (în perioada septembrie-noiembrie). Pentru ca juniorul tău să-și formeze propria echipă de plușați este nevoie de acumularea a 15 puncte bonus (din achiziția de carburanți, sau a unor produse de la branduri partenere). Îți poți responsabiliza copilul oferindu-i șansa de a ține singur evidența punctelor în talon. Prin intermediul acestora și a sumei de 19,99 lei, cel mic poate avea în sfârșit jucăria mult dorită. Apoi, trebuie să o iei de la capăt ori de câte ori este nevoie, pentru ca locuința ta să devină refugiul întregii echipe de elemente plușate.

Suport pentru pixuri din sticle de plastic și paie

Ai organizat de curând petrecerea de aniversare a juniorului familiei? Asta înseamnă că au rămas ceva deșeuri pe care trebuie să le reciclezi. Dar ce-ar fi ca simplele gunoaie să se transforme în ceva adorabil? Astfel, poți alege câteva sticle de plastic și paie folosite de micuții invitați și să le transformi în suporturi pentru pixuri. Sigur, este o activitate ce trebuie să se desfășoare și cu ajutorul copilului. Așadar, vei avea nevoie de un cutter, acuarele pentru a aduce puțină culoare minunatului vostru proiect și ceva lipici. Tai sticlele la dimensiunile dorite, ajustezi lungimea paielor, pictezi interiorul sticlelor, îmbini paiele și apoi le lipești. Nimic mai simplu! Dar mai bine, urmărește video-ul pentru a înțelege pașii!

Colecționarea de pietre/frunze

Copiii nu se plictisesc nicicând de colecționat diverse lucruri. Ce-ai spune să transformi asta într-un pretext de a petrece cât mai mult timp în exterior? Este simplu! Trebuie să ieșiți împreună mai mult din casă și să vizitați locuri din natură, de unde să colectați mici "amintiri" sub forma de frunze sau pietre de diferite forme și culori. Ai fi surprinsă să vezi ce mare poate ajunge colecția voastră specială. 

Mașinuță din sticlă de plastic 

Cine ar fi zis că dintr-o sticlă poți scoate o veritabilă mașinuță, care să meargă cu ajutorul forței aerului? Pentru acest proiect este nevoie de ceva mai multă atenție și răbdare, de ce nu, chiar de implicarea fiecărui membru al familiei. Piesele de bază sunt: o sticlă de plastic, 2 capace de la alte sticle, partea superioară a unei alte sticle, câteva elastice, un cutter, un perforator cu capăt ascuțit. Te sfătuim să urmărești filmulețul de mai jos, ce-ți va explica pe îndelete cum trebuie să procedezi! Sigur cel mic va fi cu adevărat încântat! 

Plantați împreună o mică grădină de interior 

Sună destul de ciudat, nu? De fapt, este o activitate cât se poate de amuzantă și de ce nu, chiar benefică pentru familia ta și mai ales pentru cel mic. Ajutând copilul să înțeleagă care este procesul prin care trece o plantă, acesta va acorda de două ori mai multă importanță mediului ce-l înconjoară. Așadar, îi poți achiziționa cutiuțe, sau ghivece în miniatură, în care să planteze semințe pe care apoi să le supravegheze. Mai mult decât respectarea naturii, juniorul va învăța ce este responsabilitatea și grija pentru lucruri.  

Vază pentru flori din lingurițe de plastic 

Continuăm șirul activităților și te învățăm să faci împreună cu juniorul o fabuloasă vază pentru flori din lingurițe de plastic colorate. Cum trebuie să procedezi? Simplu! Pe suprafața unei sticle de plastic lipește capetele lingurițelor. Sarcina juniorului este să picteze lingurițele după bunul plac iar tu, mami, trebuie să le lipești cu precizia unui ceas elvețian, sau măcar un ceas oarecare. Așa cum este prezentat în video! Nu uita, nu contează rezultatul cât contează timpul de calitate petrecut împreună.

Pentru ca vaza să nu rămână goală, poți face flori din frunze uscate, lipite pe carton. Ai nevoie de frunze suficient de mari și de dimensiuni asemănătoare, pe care le vei lipi în ideea de a forma o floare. Apoi, decupează forma și iată că ai o primă floare pentru minunata vază. Sigur, pentru a face asta trebuie mai întâi să ieșiți la plimbare împreună pentru a aduna cele mai frumos colorate frunze. 

Pungă de cadouri/cumpărături din ziar

Știi că în acest an s-au înregistrat 3.414.615 de pierderi de pădure (hectare), mare parte din aceste resurse fiind folosite pentru fabricarea hârtiei pentru ziare? Dacă familia ta încă este mare fan al presei tipărite trebuie să înveți să reutilizezi eficient ziarele ce obisnuiesc să ajungă la gunoi. Așadar, iată cum poți transforma săptămânalul informativ într-o pungă originală de cumpărături sau cadouri! 

Suport creioane din role de hârtie igienică

Nu există niciun dubiu, în fiecare coș de gunoi există aceste role din carton rămase de la hârtia igienică. Spre deosebire de alții, tu și copilul tău veți învăța să le reciclați și să le transformați în suporturi pentru creioane, și nu numai! Cine ar fi zis că o simplă rolă din carton poate deveni ceva atât de special!

Habitat pentru gândaci, fluturi, buburuze

Ești fericita posesoare a unui copil ce îndrăgește fiecare vietate, indierent de mărime, formă, mediu de viață? Atunci trebuie să-l ajuți să construiască un mic habitat pentru eventuali musafiri cu multe picioare, cum ar fi insectele. În primul rând, astfel va învăța mai multe lucruri despre mediul în care trăiesc insectele, despre rolul pe care îl au în natură și multe alte detalii interesante. Aranjați câteva frunze într-un colț din grădină sau din parc pentru ca cel mic să aibă sentimentul plăcut că le-a oferit cele mai bune condiții de viață. 

Descoperiți informații noi despre plante/copaci

Nu toți copacii sunt la fel și cu atât mai puțin restul plantelor și tot ce ține de natură, însă pentru ca cel mic să învețe diversitatea naturii, drumețiile vor deveni cel mai bun profesor. Mergeți în zone cu vegetație bogată, luați cu voi cărți/atlasuri cu informații sau un smartphone cu acces la internet, pentru a descoperi natura și diversitatea ei. Aflați împreună detalii despre noile descoperiri, puneți întrebări, căutați tot împreună răspunsuri și, cel mai important, savurați fiecare moment. Cea mai cunoscută activitate, care solicită mai mult imaginația decât o simplă plimbare, este observarea norilor. Așa că, ori că vă așezați în iarbă, ori că vă aflați în mașină, dacă cerul este acoperit de nori albi și pufoși, încercați să descoperiți împreună diferite siluete în forma norilor. Va fi o activitate cu atât mai amuzantă, cu cât vei putea observa până unde ajunge imaginația micuțului tău. Veți avea prilejul să descoperiți frumusețea naturii, nu numai prin noi informații, ci și prin momente prețioase petrecute împreună, care vor modela amintiri de neuitat.

Dacă tot am amintit de jocurile din mașină, te invităm să descoperi și alte activități perfecte pentru a petrece timp de calitate împreună, atunci când plecați la drum. Veți vedea că timpul zboară atunci când vă distrați copios și învățați lucruri noi și interesante.

Jocul de-a "DA sau NU"

Sună puțin neobișnuit? Ei bine, este cât se poate de simplu. Atunci când vă aflați în mașină trebuie să profitați din plin de acest timp, mai ales dacă se întâmplă să fie unul destul de îndelungat. Așadar, jocul de-a "DA sau NU" vă ajută să aflați mai mult lucruri despre anumite subiecte. Setați o temă (natură, plante, animale, fenomene ale naturii), stabiliți cine întreabă/cine răspunde și apoi dați startul distracției. Cu ajutorul a 20 de întrebări trebuie să ghiciți ce sau cine se află în mintea coechipierului. De exemplu:

Î: Este animal?

R: DA.

Î: Este domestic?

R: NU.

Î: Trăiește în pădure?

R: DA....și lista întrebărilor poate continua.

Alfabetul obiectelor/animalelor

Dacă cel mic tocmai a făcut cunoștință cu literele, atunci este momentul pentru alfabetul lucrurilor. Pentru fiecare literă trebuie să găsiți un animal, sau un obiect. Este destul de ușor, nu? Dacă vrei să fie ceva mai dificil, atunci puteți face totul într-un interval de timp, contra cronometru. 

"Cine locuiește acolo"

Continuăm seria jocurilor pentru călătoriile cu mașina, cu un mic antrenament pentru imaginație. "Cine locuiește acolo?" este numai bun atât când sunteți la drum lung, cât și atunci când urmați rute diferite de la zi la zi. Copilul va încerca să facă legături între clădiri și oamenii cu care interacționează în fiecare zi, pe care le vor împleti inevitabil cu eroii desenelor animate, iar rezultatul va fi unul cât se poate de amuzant. Încercați și voi asta în următorul drum cu mașina.

Continuă povestea...

Cea mai la îndemână activitate pentru mașină și totuși, cea mai solicitantă. Este momentul perfect pentru a testa cunoștințele juniorului și pentru a-i cunoaște mai bine perspectivele asupra diferitelor subiecte. Puteți alege scenarii de zi cu zi, pe care să le adaptați în firul vostru narativ și la finalul cărora să rămâneți cu o lecție învățată.  

Și nu uitați să îi luați cu voi și pe plușații din Echipa Căpitanului Pământ! Aceștia vor aduce un plus de culoare și amuzament indiferent de activitatea aleasă. 

Campania prin care pot fi achizitionate jucariile din campania Petrom „Natural Powerz”

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  50 de activități gratuite pe care le poți face vara cu copilul tău
  50 de activități gratuite pe care le poți face vara cu copilul tău

  Vacanța de vară ar trebui să fie nu numai prilej de multă distracție, ci și o perioadă în care ai noștri copii să dobândească tot felul de abilități. Acestea le vor...

  Activități distractive de Paște pe care le poți face împreună cu cel mic
  Activități distractive de Paște pe care le poți face împreună cu cel mic

  A mai rămas puțin timp până la Paște, când vei putea petrece câteva zile de relaxare alături de copilul tău. Iată câteva moduri în care puteți petrece...

  10 activități de organizare a Crăciunului în care îți poți implica chiar de acum copilul
  10 activități de organizare a Crăciunului în care îți poți implica chiar de acum copilul

  Perioada ce precede Crăciunul poate fi și mai frumoasă dacă vei petrece mai mult timp alături de copilul tău. Din articolul de mai jos vei afla care sunt activitățile la care puteți...

  Semnele de epuizare la copii. In cate activitati il poti implica, pe varste
  Semnele de epuizare la copii. In cate activitati il poti implica, pe varste

  Multi parinti isi fac un titlu de mandrie personala daca al lor copil se duce la tot felul de activitati suplimentare celor practicate la gradi sau la scoala: la inot, la dansuri, la karate,...

  Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la un botez
  Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la un botez

  Perioada botezurilor este acum în toi și dacă nu ești familiar cu ce anume trebuie sau nu trebuie să faci la un botez, noi te putem ajuta! Uneori facem mici gesturi nepoliticoase...

  8 studii care te vor convinge că a crește copilul lângă bunici este cel mai bun lucru pe care îl poți face
  8 studii care te vor convinge că a crește copilul lângă bunici este cel mai bun lucru pe care îl poți face

  Relațiile strânse dintre bunici și nepoți nu sunt numai o dovadă a unor legături familiale puternice ci și o cheie a bunăstării și dezvoltării armonioase a copilului. O serie...

  24 de fotografii magice pe care i le poți face copilului de Crăciun
  24 de fotografii magice pe care i le poți face copilului de Crăciun

  Crăciunul este cea mai îndrăgită sărbătoare, ceea ce ne va face mai dornici să-i păstrăm în amintire cele mai frumoase momente. Cu atât cu cât este vorba...

  © 2019 Qbebe