×
© 2018 NaturalPowerz. All rights reserved.

Informații fascinante pentru copii despre circuitul apei în natură

9 Oct 2018

Ce reprezintă circuitul apei în natură

Acest fenomen este legat de faptul că apa are o caracteristică esențială: se află într-o permanentă mișcare. Aproape 97% din apa de pe suprafața Pământului se regăsește în oceane. O cantitate mult mai mică este cuprinsă în calote glaciare, ghețari, râuri, lacuri.

Întrucât Soarele își trimite razele spre Pământ, acestea vor încălzi prima dată suprafețele mari de apă. Atunci apa se evaporă, iar vaporii formați se vor ridica în aer (are loc evaporația). Alături de ape, și copacii și plantele vor elibera în atmosferă apa conținută în frunze. Acest proces se numește „transpirație" și trebuie și el inclus în cadrul evaporației, în condițiile în care și apa eliberată de plante se evaporă sub influența Soarelui și se întoarce în atmosferă.

Odată ce apa ajunge în atmosferă, ea se răcește și devine lichidă. Cu ajutorul ei iau naștere norii, care sunt diferiți din punct de vedere al culorii, mărimii și vitezei cu care circulă. Ei sunt responsabili de starea vremii. Când în nori se acumulează prea multe particule de apă, acestea devin prea grele pentru a mai putea să facă parte din componența acestora. Ele vor fi eliberate sub forma picăturilor de apă ce formează precipitațiile. Fie că este vorba despre ploaie, lapoviță sau ninsoare, apa din ele ajunge din nou pe pământ.

Iată ce se întâmplă cu apa provenită din precipitații:

Reprezentare grafica a circuitului apei in natura

Importanța circuitului apei în natură

Dacă vrei să-i împărtășești copilului și alte lucruri inedite, legate de anumite procese/fenomene ce țin de circuitul apei în natură sau care pur și simplu se referă la apă, poți să te orientezi asupra următoarelor detalii:

Pădurile tropicale au un rol foarte important în cadrul circuitului apei în natură
Datorită bogăției frunzelor, pădurile tropicale sunt capabile să furnizeze mai multă apă ce se va ridica în atmosferă (acest lucru este posibil datorită frunzelor care elimină apa prin transpirație). Umezeala crescută va facilita formarea norilor de ploaie, iar apa provenită din precipitații se întoarce iar la pădurile tropicale. De exemplu, studiile din domeniu au arătat că, în cadrul pădurilor tropicale din bazinul Amazonului, între 50-80% din apă rămâne în cadrul ecosistemului. În ultimele decenii asistăm însă la o scădere a suprafețelor de pădure tropicală, ceea ce conduce la formarea unor cantități mai reduse de precipitații și chiar la perturbarea circuitului apei. Practic, despăduririle masive sunt unul dintre cei mai importanți factori ce pot afecta negativ această mișcare perpetuă a apei.

Aburi ce ies dintr-o padure tropicala

Doar 3% din apa de pe Pământ nu este apă sărată
Din acest procent, cam 2% provine din ghețari și calota glaciară, iar restul de 1% trebuie prelucrată pentru a putea fi băută.
Apa potabilă devine un lucru tot mai prețios, de aceea este atât de important să nu risipim apa și să o menținem cât mai curată.

Roua este și ea inclusă în circuitul apei în natură
Cu toții știm că roua este vizibilă pe frunze și iarbă doar dimineața, ea reprezentând de fapt picături de apă apărute ca urmare a diferențelor de temperatură, întrucât temperatura din timpul nopții este mai scăzută.

Curcubeul este un fenomen ce durează puțin, dar care se leagă de precipitațiile sub formă lichidă
Acesta se formează în momentul în care razele solare ajung să se reflecte în picăturile de apă și atunci sunt vizibile tot felul de particule colorate.

Echipa Căpitanului Pământ

Personaje din campania Petrom, „Natural Powerz”De ajutor în explicarea circuitului apei în natură pot fi și personajele incluse de Petrom în campania „Împrietenește-te cu natura la drum!" . Lansată în această toamnă, campania aduce în prim-plan personaje simpatice, care au luat forma unor jucării de pluș și reprezintă cele mai importante elemente ale naturii. De exemplu, „Luminel", „Norilă", „Apica", „Plantela" sau „Copăcescu" ne pot arăta elementele naturii care fac posibil circuitul apei. Alături de ele, Căpitanul Pământ va întregi echipa jucăriilor preferate.

Vino la Petrom în perioada septembrie-noiembrie 2018 și strânge puncte care pot fi folosite pentru a te bucura de oricare dintre plușații din „Echipa Căpitanului Pământ" sau, de ce nu, întreaga colecție. Tot ce vei avea de făcut este să pui  punctele pe un talon, iar la acumularea a 15 puncte bonus, alături de suma de 19,99 lei, cel mic poate să plece acasă cu jucăria dorită.

Include-le pe oricare dintre ele în colecția jucăriilor preferate, pe care să le poți lua oricând în călătoriile tale în natură!

 Campanie prin care pot fi achizitionate jucariile de plus din echipa „Capitanului Pamant”

Surse:
www.conserve-energy-future.com, www.metoffice.gov.uk, www.natgeokids.com,www.sciencekids.co.nz, www.sciencestruck.com, www.world.mongabay.com

×
×

Vrei sa câștigi jocul Echipa Căpitanului Pământ și să îl ajuți pe copilul tău să afle mai multe despre natură?

Fă-ți un cont de erou și începe misiunea de cunoaștere a Planetei.