Ce fac dacă bebelușul alăptat nu ia în greutate

Ce fac dacă bebelușul alăptat nu ia în greutate

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre cele mai mari griji ale unei mame este, când alăptează, ca bebelușul ei să reușească să ia în greutate. Uneori pot interveni factori meniți să perturbe acest proces, iar tu ești pusă în fața faptului de a-ți vedea micuțul în imposibilitatea de a acumula kilogramele necesare etapei sale de dezvoltare. Din articolul de mai jos vei afla de ce se poate întâmpla astfel, precum și ce ar trebui să faci pentru ca bebelușul să poată să atingă greutatea optimă vârstei pe care o are.

Cum trebuie să ia în greutate un bebeluș

Primul aspect pe care este necesar să îl știi este că, în primele zile de la naștere, bebelușul mai pierde din greutatea inițială. După aproximativ 10 zile, ar trebui ca acesta să câștige iar în greutate.
În primele 3 luni de viață, bebelușul va câștiga, în medie, cam 140-210 g pe săptămână. Urmează ca între 3 și 6 luni, media de creștere în greutate să se mai reducă și să ajungă la aproximativ 105-147 g pe săptămână. Până la vârsta de 1 an, ritmul de acumulare al kilogramelor se va reduce mai mult, astfel că media de creștere în greutate va fi cuprinsă între 70-91 g pe săptămână.
Medicii pediatri spun că, în mod normal, un bebeluș ar trebui să aibă, la 4-5 luni, o greutate dublă față de cât a avut când s-a născut pentru în jurul vârstei de 1 an greutatea sa să tripleze față de cea de atunci.

De ce un bebeluș alăptat nu ia în greutate așa cum trebuie

Există numeroase motive pentru ca, în procesul de alăptare, bebe să nu poată să câștige în greutate așa cum ar fi normal. Printre acestea se numără:
Nu se atașează la sân cum trebuie și din această cauză nu va suge suficient
Această problemă poate să fie determinată de: adoptarea unei poziții de alăptare ce nu este confortabilă, o anchiloglosie (O malformație congenitală care presupune ca țesutul ce prinde limba de planșeul cavității bucale să fie mai scurt decât este normal), faptul că bebelușului i s-a dat suzeta înainte să se familiarizeze cu suptul, mameloanele inversate sau ombilicate (Acestea sunt înfundate în areola mamară).

Nu beneficiază de sesiuni de alăptare frecvente
Pentru ca un bebeluș să ia în greutate în primele 6-8 săptămâni de după naștere ar trebui să fie pus la sân la 2-3 ore, atât ziua, cât și noaptea.

Sesiunile de alăptare sunt prea scurte
Un bebeluș va putea să sugă destul dacă va fi lăsat, la fiecare sân, cam 10 minute. Pe măsură ce crește, este firesc să-și petreacă mai puțin timp cu suptul. Cu toate acestea în primele 3-4 luni de viață, ar trebui să-l lași să stea suficient la sân și, pe cât posibil, să-l stimulezi să rămână treaz când suge.

Bebelușul are dureri la nivelul cavității bucale
De pildă, o malformație congenitală sau o infecție fungică pot determina mult disconfort la supt și de aceea bebelușul nu se va putea hrăni destul și nu va putea câștiga în greutate.

Mama se confruntă cu un flux redus al laptelui
În cazul în care te regăsești în această situație, nici bebelușul nu va putea să ia în greutate așa cum ar trebui. Vestea bună este că poți interveni, după sfatul unui pediatru, și îi poți suplimenta hrana cu ajutorul unei formula adecvate vârstei sale.

Factorii de risc referitori la dificultatea unui bebeluș alăptat de a lua în greutate

În general, bebelușii reușesc să recupereze în câteva zile greutatea avută la naștere și după aceea vor acumula progresiv kilogame în plus. Uneori, unii bebeluși sunt mai predispuși în a avea dificultăți în acest demers:
• Cei care s-au născut prematur- În special cei care s-au născut cu mult înainte de 9 luni vor avea un proces mai îndelungat prin care să dobândească forța de a suge destul și de a lua în greutate corespunzător
• Bebelușii ai căror mame se confruntă cu probleme precum angorjarea sânilor, blocarea canalelor galactofore, mastita etc.- Aceștia nu vor putea să sugă cât ar trebui din cauza disconfortului mamei
• Prezența icterului- În primele zile de viață, bebelușii nu vor fi dispuși să sugă prea mult
• Existența refluxului gastroesofagian- Bebelușii cu această afecțiuni nu vor fi deloc dornici să sugă, în condițiile în care această afecțiune duce la iritarea esofagului
• Bebelușii care au diaree și sunt deshidratați
• Cei care s-au născut cu diverse boli care îi afectează și la nivel neurologic- De pildă, cei care au Sindromul Down nu vor avea abilitățile care să-i ajute să se atașeze corect la sân și să sugă astfel încât să-și asigure necesarul de lapte

Cum să procedezi dacă observi că bebe nu ia în greutate

Cel mai important demers pe care îl vei face va fi să te prezinți cu bebe la un medic pediatru. Acesta îl va examina, îl va cântări și îl va măsura și va vedea cât de mare este decalajul între greutatea pe care o are și cea care ar fi normală la vârsta sa. După aceea te poate trimite la un alt specialist, pentru efectuarea unor investigații mai compexe sau îți va da sfaturi menite să-l ajute pe bebeluș să ajungă la greutatea firească. Printre asemenea indicații se află unele precum:
Să verifici permanent dacă bebelușul s-a atașat corect de sânul tău
Prima dovadă în acest sens este că nu vei resimți disconfort când bebelușul suge, iar fluxul laptelui nu are întreruperi. De tine depinde să încerci mai multe poziții de alăptare, astfel încât să le găsești pe cele mai bune pentru bebeluș și pentru tine.

Să ai grijă ca bebelușul să se simtă cât mai confortabil la sân
De exemplu, medicii spun că, dacă unui bebeluș îi este prea frig sau prea cald, nu va avea prea mult chef să sugă. Vezi dacă ar mai trebui învelit sau, dimpotrivă, dacă nu cumva este învelit prea mult. Vei observa că, odată ce se simte cu adevărat în largul său, va avea mai multă poftă să se hrănească.

Încearcă să nu-l lași să adoarmă prea des când îl pui la sân
Mai ales în primele săptămâni de viață, când bebelușul are nevoie să recupereze din greutatea pierdută imediat după naștere și să mai câștige și alte grame în plus, ar fi bine să fie cât mai alert când suge. Ca să-ți fie mai ușor în acest sens, încearcă să-ți masezi sânul când alăptezi, să-ți atingi ușor bebelușul sau pur și simplu să-l muți de la un sân la altul.

Alăptează mai des
Specialiștii consideră că, în primele 3 luni de viață, sesiunile de alăptare ar trebui să aibă loc la 2-3 ore. Având în vedere că laptele matern se digeră mai rapid decât formula, nu insista să-ți hrănești bebelușul la 3-4 ore, așa cum se procedează, de regulă, când se recurge la acest tip de lapte.

Evită să folosești suzeta până când nu ești convinsă că bebelușul s-a familiarizat bine cu suptul
Pentru a nu ajunge în situația ca bebelușul să confunde tetina cu mamelonul și să nu mai fie atras de acesta din urmă, nu te grăbi să-i pui la dispoziție suzeta până când nu se descurcă bine cu suptul. Un alt motiv pentru care este mai bine să procedezi așa este că suptul tetinei îl poate obosi pe un bebeluș și îl poate determina să nu mai aibă energie să stea suficient la sân.

Folosește-te de o modalitate de a suplimenta laptele
Consultă-te cu pediatru și vezi ce îți spune că ar fi mai bine pentru bebelușul tău. Fie că îți va recomanda să te folosești tot de rezerve de lapte matern (disponibil cu ajutorul unei pompe de sân), fie că îți va spune să recurgi și la formula, oricare dintre aceste soluții sunt menite să-l stimuleze pe bebeluș să câștige mai ușor în greutate. Iată care sunt cele mai cunoscute instrumente utilizate pentru suplimentarea porțiilor de lapte:
Biberonul
Esențial este să știi cum să alegi un biberon de calitate. Criteriile de care ar trebui să ții cont în acest demers țin de:
• Materialul din care este confecționat acesta- De exemplu, siliconul, inoxul sau sticla borosilicat sunt o alegere ideală, fiind lipsite de bisfenol și rezistente în timp. În plus, oricare dintre aceste materiale se sterilizează cu ușurință.
• Tetina biberonului ar trebui să fie fabricată din materiale precum siliconul sau cauciucul natural- Acestea nu conțin toxine și sunt și ele rezistente
• Forma tetinei- Este ideal ca aceasta să fie ortodontică, pentru că, pe de o parte, ar trebui să reproducă forma mamelonului și, pe de altă parte, ar trebui să se adapteze la mișcările limbii, maxilarelor și gingiilor bebelușului
• Designul ergonomic- Biberonul ar trebui să fie manipulat ușor atât de tine, cât și de către mânuțele bebelușului

Mama ce ii da bebelusului lapte din biberon

Dacă vrei să-i oferi bebelușului un biberon care să-l poată țină cu ușurință cu mânuțele sale, apelează și la unul de la „Primii Pași”. Biberonul în formă de O este din polipropilenă, nu conține bisfenol, are tetină silicon și capac anticurgere.  biberon in forma de O

 

O cănuță
Acestea trebuie să fie adaptate vârstei și abilităților bebelușului. Spre exemplu, cei mai mici, care au în jur de 3 luni, ar trebui să folosească una ușoară, cu cioc moale, orificii mici și preferabil o supapă anticurgere, care permite curgerea numai când bebelușul suge din cioc. Ulterior se poate oferi o cănuță cu mânere și supapă anticurgere pentru ca, spre vârsta de 9 luni, bebelușul să poată manipula o cană mai voluminoasă, dotată cu pai.

Lingurite de plastic O linguriță
În special după ce bebelușul a început să intre în etapa de diversificare a alimentației, lingurițele pot fi folosite și pentru a-i suplimenta porția de lapte. Când o vei alege, ar trebui să ai grijă să fie confecționată dintr-un material cât mai moale (care să nu-l rănească și să fie plăcut la atingere) și aderent, permițându-i bebelușului să o poată manipula și singur.
Spre exemplu, orientează-te spre o linguriță  din plastic, de la „Primii Pași" . Aceasta  nu conține bisfenol și se poate curăța ușor.

Alte metode alternative de suplimentare a hranei bebelușului, potrivite pentru a-l ajuta pe acesta să mai ia în greutate, se pot referi la:
• Utilizarea unei seringi

Mama ii da bebelusului lapte cu seringa

• Utilizarea unei pipete
Specialiștii spun că oricare dintre ele sunt adecvate inclusiv bebelușilor prematuri sau care au probleme de sănătate ce-i împiedică să se hrănească suficient de la sânul mamei.

Nu în ultimul rând, trebuie să știi că, alături de aceste modalități de suplimentare a hranei, pediatrul poate să-i recomande bebelușului și tratamente speciale pentru problemele care îl împiedică să se hrănească suficient. De pildă, poate să-ți prescrie ceva pentru refluxul gastroesofagian, astfel încât bebelușul să nu mai aibă probleme din acest motiv.

Când ar trebui să te prezinți urgent la doctor cu un bebeluș care nu ia în greutate în alăptare

Nu mai sta pe gânduri și du-te la medic în cazul în care sesizezi că, alături de pierderea continuă în greutate, bebe prezintă și manifestări precum:
• Deshidratare (De exemplu, va uda mai puține scutece decât în mod obișnuit)
• Constipație sau diaree persistente
• O stare de letargie accentuată
• Nu poate fi calmat cu nimic
• Are cearcăne
• Are febră
• Sesizezi faptul că anumite părți ale fontanelei (Fontanela este un spațiu membranos cuprins între oasele craniului) nu au început să devină mai solide și să se pregătească, treptat, să se închidă (Iar bebelușul are deja în jurul vârstei de 6 luni)

Nu neglija faptul că bebelușul nu ia în greutate așa cum ar fi indicat la vârsta pe care o are, întrucât o greutate redusă poate fi asociată unui risc ridicat pentru probleme deosebit de serioase, precum:
• Tulburări de creștere
• Apariția malnutriției
• Tulburări cardiace
• Sistem imunitar deficitar
• O dezvoltare slabă a oaselor și mușchilor


Tu știai cum ar trebui să gestionezi situația în care bebelușul tău, aflat în perioada de alăptare, nu ia în greutate?

 

Logo Primii Pasi

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă din Suceava s-a trezit cu bebelușul fără viață lângă ea după ce l-a alăptat
    O mamă din Suceava s-a trezit cu bebelușul fără viață lângă ea după ce l-a alăptat

    Tragedie în comuna Grănicești din județul Suceava! Un bebeluș de trei săptămâni a murit după ce a fost alăptat.

    Nu m-am lăsat! După 6 luni de pompat, plâns și nopți nedormite, bebelușul meu este acum alăptat exclusiv
    Nu m-am lăsat! După 6 luni de pompat, plâns și nopți nedormite, bebelușul meu este acum alăptat exclusiv

    O să ating un subiect pe cât de delicat și intim, pe atât de sensibil pentru mine.

    Și-a alăptat exclusiv bebelușul, dar acesta a murit de la deshidratare. Cum a fost posibil?
    Și-a alăptat exclusiv bebelușul, dar acesta a murit de la deshidratare. Cum a fost posibil?

    O femeie din SUA a trecut în anul 2012 printr-o mare dramă după ce primul ei copil, un băiețel, a decedat pe când avea doar 19 zile. Parcurge cu atenție articolul de mai jos...

    Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”
    Ce se întâmplă când bebelușul alăptat preferă numai un sân? Șocul unei mame: ”Nimeni nu mi-a spus asta”

    Postarea unei mame de pe TikTok a devenit virală după ce a arătat ce se întâmplă când bebelușul preferă să fie alăptat numai dintr-un singur sân.

    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea
    Pot sa alaptez bebelusul daca…? 6 situatii in care poti continua alaptarea

    Sunt multe mituri legate de alaptare. Cele mai multe dintre ele sunt despre continuarea alaptarii atunci cand mama are o problema de sanatate. Multe mamici se intreaba “Pot sa alaptez...

    Am fost amendată pentru că mi-am alăptat copilul într-o parcare
    Am fost amendată pentru că mi-am alăptat copilul într-o parcare

    O femeie de peste granițe a primit o amendă de 100 de lire sterline pentru că și-a alăptat bebelușul într-o parcare publică!

    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii
    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii

    Cuplurile de tineri căsătoriți sunt adesea supuse unui amplu și foarte indiscret interogatoriu privind decizia partenerilor de a face copii și de a „intra în rândul...

    Dacă bebelușul meu a murit nu înseamnă că nu mai sunt mamă
    Dacă bebelușul meu a murit nu înseamnă că nu mai sunt mamă

    Mamă! Ce cuvânt minunat! Două silabe, 4 litere, care adună tot ce este mai bun, mai cald, mai minunat pe lumea asta. Am vrut să devin mamă de când am descoperit bunătatea...

    © 2024 Qbebe