Sterilizarea biberoanelor: răspunsuri utile la întrebările mămicilor

Odată ce vei începe să-ți hrănești bebelușul cu biberonul, te vei întreba permanent ce reguli de igienă trebuie să respecți ca să fii convinsă că micuțul tău este în siguranță deplină. Printre cele mai importante dintre acestea se numără și sterilizarea. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, vei găsi răspunsuri la mai multe nelămuriri ce țin de acest subiect, astfel încât să reușești să înțelegi de ce este atât de important ca sterilizarea să fie nelipsită în primul an de viață al bebelușului.

Cum trebuie să procedez înainte să sterilizez biberoanele?

Pentru a te asigura că biberoanele sau alte ustensile necesare hrănirii bebelușului (ca de exemplu, căni, castronele etc.) vor fi sterilizate în condiții optime, înainte să faci acest demers trebuie:

Să cureți biberoanele, tetinele de fiecare dată când îți hrănești bebelușul
În acest fel, vei evita ca bacteriile să aibă răgazul să staționeze mult pe suprafața acestora. Ideal este să le clătești cu apă cât mai caldă, în care să existe și detergent (și acesta să fie cât mai natural).

Set de perii pentru curatarea biberonului si tetinei Să apelezi la ustensile speciale de curățare
De exemplu, vor fi potrivite periile speciale pentru curățarea biberoanelor și tetinelor,  așa cum sunt și cele de la „Primii Pași” . Ele te vor ajuta să-ți faci mai rapid treaba și le poți menține perfect curate, în intervalele dintre sterilizări.

Biberoanele și vesela bebelușului pot fi spălate în mașina de spălat de vase
Poți să le speli oricând în acest fel, dar nu înseamnă că poți să renunți complet la sterilizare. Pentru a-ți face treaba în cele mai bune condiții, nu uita că este ideal ca piesele mai mici (cum ar fi tetinele biberoanelor) trebuie curățate separat, fără să le pui în mașină. Va fi o soluție bună pentru a evita o deteriorare mai rapidă!

Înainte de a te apuca să sterilizezi biberonul, clătește-l cu apă rece
În cazul în care nu ai cu ce să speli bine biberoanele, străduiește-te să îndepărtezi reziduurile din ele cu ajutorul apei reci. Pur și simplu le vei clăti abundent și apoi le vei lăsa să se usuce.

De ce este necesară sterilizarea biberoanelor?

Medicii vin cu următoarea precizare: sterilizarea obiectelor destinate hrănirii bebelușilor este foarte importantă în primele luni de viață, întrucât nici sistemul lor digestiv, dar nici sistemul imunitar, nu au o capacitate deplină de a se adapta la microorganismele nocive (bacterii, virusuri etc.). Din acest motiv, ei sunt mult mai vulnerabili la contactarea unor infecții.
În plus, trebuie să știi că sterilizarea unui biberon se impune cu atât mai mult cu cât:
• Bebelușul tău s-a născut prematur și/sau are diferite probleme de sănătate
• Folosești pentru prima dată un biberon pe care l-ai cumpărat
• Bebelușul a fost bolnav recent și a fost hrănit dintr-un anumit biberon
• Știi că sursa de apă de acasă nu este 100% sigură
• Călătorești și nu deții informații complete legate de calitatea apei din zona respectivă
• Ai sesizat urmele unor depozite, atât pe pereții biberonului, cât și pe tetină

Ce se poate întâmpla dacă nu sterilizez biberoanele?

Dacă nu vei recurge la acest proces sau dacă acesta nu este efectuat corect, biberonul va reprezenta o sursă de agenți patogeni care ar putea provoca, la bebeluși, oricare dintre următoarele afecțiuni:
• Gastroenterite
• Hepatita A
• Intoxicații alimentare
• Infecții cu rotavirus (Acestea sunt responsabile de apariție diareei severe la bebeluși)
Conform specialiștilor, una dintre cele mai eficiente măsuri de a-ți feri bebelușul de aceste boli este să sterilizezi obiectele destinate hrănirii și igienei personale.

Cât de frecvent ar trebui să mă ocup de sterilizarea biberoanelor?

Medicii pediatri atrag atenția asupra următorului aspect: nu este obligatoriu să sterilizezi prea des biberoanele bebelușului. Această activitate se impune în special în condițiile menționate anterior, dar în special dacă bebelușul a suferit de vreo boală infecțioasă.
Dacă vei steriliza prea des biberoanele, există riscul ca anumiți compuși chimici existenți în materialul din care sunt confecționate să ajungă în laptele, apa sau orice alt lichid pe care-l consumă bebelușul. Spre exemplu, specialiștii cred că mai ales componentele din plastic sunt mai susceptibile să devină periculoase în cazul în care biberoanele sunt sterilizate zilnic.
Ideal este să continui să realizezi sterilizarea biberoanelor, dar și a altor obiecte ce vin des în contact cu gurița bebelușului până când acesta ajunge la vârsta de 1 an. Abia după aceea sistemul său digestiv, dar și cel imunitar, vor fi suficient de mature pentru a gestiona mai bine microorganismele dăunătoare.

Există mai multe metode prin care pot fi sterilizate biberoanele?

În funcție de stilul vostru de viață și de resursele avute la îndemână, poți să alegi dintre mai multe variante de sterilizare. Printre cele mai cunoscute se numără:

Sterilizarea cu apă fiartă
Ca să o pui în practică, vei respecta indicațiile de mai jos:
• Vei umple un vas mare cu apă și vei pune acolo biberoanele și alte ustensile (Apa va trebui să le acopere pe acestea)
• Te vei asigura că biberoanele sunt cu gura în jos, astfel încât să nu se formeze bule de aer în partea lor inferioară
• Vei încălzi apa până când aceasta va fierbe
• Ar trebui să lași biberoanele în apa fierbinte cam 5 minute
• Le vei scoate din vas fără să le atingi cu mâna și le vei pune pe prosoape de bucătărie, lăsându-le să se usuce la aer

  Sterilizarea cu ajutorul unui sterilizator pentru cuptorul cu microunde
Un asemenea sterilizator are marele avantaj că permite sterilizarea unui număr mai mare de biberoane, dar și a altor accesorii (suzete, tetine etc.), fără să necesite folosirea unor substanțe chimice.

Sterilizarea în cuptorul cu microunde
Dacă vei opta pentru acest gen de sterilizare, va trebui să procedezi așa:
• Vei umple biberoanele cu apă (pe jumătate)
• Vei da drumul la microunde la temperaturi înalte pentru 1-2 minute
• Vei închide cuptorul și vei scoate biberoanele de acolo cu ajutorul unor mănuși de bucătărie. Le vei lăsa la uscat pe o suprafață perfect curată.

 Sterilizarea efectuată cu abur
Când vrei să fii oricând sigură că biberoanele și accesoriile destinate hrănirii bebelușului sunt perfect dezinfectate, îți poți achiziționa un dispozitiv care permite sterilizarea cu ajutorul aburului. Practic, acesta va fi foarte fierbinte (mai fierbinte decât apa fiartă obișnuită) și va permite îndepărtarea oricăror agenți patogeni,  prevenind inclusiv formarea de mucegai. Un asemenea sterilizator are avantajul că îți va permite nu numai sterilizarea biberoanelor, ci și a tetinelor, suzetelor, jucăriilor pentru dentiție, jucăriilor bebelușului etc..

Poți încerca sterilizatorul cu aburi de la Primii Pași , care este un sterilizator electric cu aburi pentru 5 biberoane; ciclu rapid de sterilizare, compartiment pentru accesorii, suzete, tetine. Are un ciclu de sterilizare rapid, buton pornire cu termostat încorporat, indicator funcționare vizibil și luminos, include tava accesorii
capac transparent, previne apariția bacteriilor prin sterilizare cu aburi, se pot steriliza pana la 5 biberoane odată, inclusiv suzete, și tetine.

Alături de aceste variante speciale pentru sterilizarea biberoanelor, mai pot fi folosite și altele, cum ar fi:
• Sterilizarea cu ajutorul unor dispozitive dotate cu radiații UV
• Sterilizarea cu ajutorul unor tablete speciale de sterilizare
• Sterilizarea cu ajutorul unor înălbitori

Ce trebuie să fac după ce am finalizat sterilizarea?

În vederea asigurării unei igiene optime a instrumentelor folosite pentru hrănirea bebelușului va trebui să fii atentă și, după ce ai terminat sterilizarea, să pui în practică următoarele sfaturi:
• Dacă ai apelat la un dispozitiv special pentru sterilizare, lasă biberoanele, tetinele, suzetele etc. în interiorul acestuia. Scoate-le de acolo doar când este nevoie
• Când ai folosit celelalte variante de sterilizare, nu uita că obiectele sterilizate trebuie să stea pe suprafețe perfect curate
• Încearcă să fii cât mai curată pe mâini când vei atinge ustensilele sterilizate
• Nu lăsa obiectele proaspăt sterilizate la întâmplare, întrucât sterilizarea poate să-și piardă rapid efectul. Cel mai bine ar fi să ai la dispoziție un suport special pentru ele sau să achiziționezi un aparat de sterilizare dotat cu spațiu special destinat depozitării.

Nu în ultimul rând, nu steriliza biberoane sau alte accesorii care nu mai sunt în stare perfectă. Orice crăpături sau alte defecte îți pot în pericol bebelușul!

Tu știai până acum detalii ce țin de sterilizarea corectă a biberoanelor și altor accesorii ale bebelușilor?

Logo Primii Pasi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  10 întrebări despre antibioticele la copil cu răspunsuri de la medic
  10 întrebări despre antibioticele la copil cu răspunsuri de la medic

  Majoritatea părinților ajung la un moment dat să administreze antibiotic copilului. Pentru că apar întrebări precum dacă este bine să primească lapte cât timp primește...

  Soluția mămicilor moderne! Descoperă ghiozdanul multifuncțional perfect pentru orice ieșire
  Soluția mămicilor moderne! Descoperă ghiozdanul multifuncțional perfect pentru orice ieșire

  Te bucuri din plin de rolul de mamă, nu-i așa? Nu te mai saturi să-ți privești micuțul și să te minunezi de toate lucrurile pe care le face. Totuși, trebuie să recunoști că-ți...

  Ela Crăciun lansează “12 luni fără griji”, abecedarul mămicilor din România
  Ela Crăciun lansează “12 luni fără griji”, abecedarul mămicilor din România

  După succesul primului volum, “9 luni fără griji”, lansat în luna mai, ce a oferit răspunsuri la cele mai des întâlnite întrebări despre sarcină,...

  Secretul mămicilor relaxate: ceaiul care se adaptează organismului tău
  Secretul mămicilor relaxate: ceaiul care se adaptează organismului tău

  Rolul de mamă vine cu un pachet complex de griji și probleme, cele mai multe dintre ele vizându-l pe copilul de care se simt responsabile. Se întâmplă des ca stresul și...

  Diana Senteș, atac dur la adresa mămicilor care alăptează: „Nimeni nu vrea să vadă așa ceva!”
  Diana Senteș, atac dur la adresa mămicilor care alăptează: „Nimeni nu vrea să vadă așa ceva!”

  Diana Senteș, fosta concurentă Exatlon și viitoare mămică vine în atenția tuturor cu o afirmație care lasă toate mămicile mute: „În cu@# gol și în ț@#le...

  Un tânăr cucerește piața cu un supliment nou în alimentația mămicilor
  Un tânăr cucerește piața cu un supliment nou în alimentația mămicilor

  La ai săi 21 de ani, Marius David, este un tânăr care reușește să cucerească piața din România cu un un supliment nou în alimentația oamenilor. Mai exact, spirulina...

  Durerea de gât nu mai face parte din familie! Ajutorul mămicilor responsabile
  Durerea de gât nu mai face parte din familie! Ajutorul mămicilor responsabile

  A început sezonul gripelor și al răcelilor și cu siguranță deja te gândești cu teamă la momentul în care durerea de gât va da iama în familia ta. De la...

  Concurs pentru familie! Premii folositoare de la Garmastan, alegerea nr.1 a mămicilor din România
  Concurs pentru familie! Premii folositoare de la Garmastan, alegerea nr.1 a mămicilor din România

  Garmastan este prima alegere a mămicilor din România pentru îngrijirea sânilor și prevenirea infecțiilor în perioada alăptării.

  © 2022 Qbebe